Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR
ZONGULDAK İL SINAV TANILAMA KOMİSYONU

2 Özel Yetenekli Çocukların Özellikleri
Bedensel Özellikleri Vücut yapıları (boy ve kilo) ve genel sağlık durumları yönünden yaşıtlarına oranla daha ileri durumdadırlar. Enerji düzeyleri yüksek, hareketlidirler. Yaşıtlarına nazaran erken yürürler ve erken konuşmaya başlarlar. Bebeklik döneminde yaşıtlarına nazaran daha az uyku ile yetinirler.

3 İlgilendikleri nesneye dikkatlerini tam olarak yoğunlaştırabilirler.
Sözcük zenginliği, ifade düzgünlüğü dikkat çeker. Hastalıklara karşı daha dayanıklıdırlar. Duyu organlarının keskin olması nedeniyle giyim eşyalarındaki markalardan, altlarının ıslanmasından rahatsız olma, gürültüye aşırı tepki gösterme gibi özelliklere sahip olabilirler. Bu durum tat alma duyularında da görülebilir. Mesela iki değişik markanın ürünü olan sütler arasındaki ufak farkı hissedebilirler.

4 Çabuk ve kolay öğrenirler.
Zihinsel Özellikleri Çabuk ve kolay öğrenirler. Dikkat süreleri daha uzundur, odaklanma problemi yaşamazlar. Düşünme becerileri gelişmiştir, fikir üretebilirler. Kelime hazineleri çok geniştir. Pek çok işlemi zihinsel olarak kolaylıkla başarabilirler.

5 Genelleme yapmada, ilişkileri görmede, bilgilerin transferinde, mantıksal çağrışımlarda ileridirler.
Soyut fikirlere karşı ilgileri fazladır. Hayal güçleri çok kuvvetlidir. Akademik konularda yaşıtlarından ileridirler. Yaş düzeylerinin 1-2 yıl üstündeki kitapları okumaktan hoşlanırlar ve anlarlar. Keşfetmekten hoşlanırlar. Kalıplardan, sıradanlıktan uzak kalmayı tercih ederler. Orijinal bilgiler, buluşlar, yaklaşımlar ilgilerini çeker. Diğer çocukların farkında olmadığı pek çok alanda bilgi sahibidirler.

6 Meraklıdırlar, çok soru sorarlar ve ilgi alanları geniştir.
Hafızalarını etkin kullanırlar. Fazla çalışmaya gerek duymadan, duyduklarını ve okuduklarını uzun zaman belleklerinde tutarlar ve hatırlarlar. Meraklıdırlar, çok soru sorarlar ve ilgi alanları geniştir. Genellikle okula başlamadan önce okuma-yazma öğrenirler. Pratik bilgileri çoktur. Hazır cevaptırlar. Mizah duyguları güçlüdür.

7 Sosyal Özellikleri Arkadaşları arasında popülerdirler. Liderlik özellikleri dikkat çeker, başkalarına tabi olmaktan hoşlanmazlar. Arkadaşlarını kendilerinden 2-3 yaş büyük olanlardan seçerler. Okula karşı isteklidirler, ders dışı uğraşılara katılmaktan zevk alırlar. Sosyal uğraşılardan, sportif faaliyetler, şiir, hikâye ve resim alanlarında çalışmaktan hoşlanırlar. Orijinal bağlantılar kurarak, beklenmeyen espriler yapabilirler.

8 Yeni ve değişik durumlara kolay ve çabuk uyarlar
Yeni ve değişik durumlara kolay ve çabuk uyarlar. Değişime açık bir yapıları vardır. Dünya sorunlarına bile ilgilidirler.

9 ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Sözel Zekâ Kelime oyunlarını sever. Hikâye, masal, fıkra dinlemek ve anlatmaktan hoşlanır hatta bazen hikâyeleri kendisi uydurur. Sözel olarak kendini ustaca ifade eder, iletişim kurmakta problem yaşamaz. Kelime hazinesi zengindir. Söylenenleri unutmaz, güçlü bir hafızası vardır. Okuma yazmaya ve kitaplara ilgi duyar.

10 Matematiksel Zekâ Beyni zorlayıcı yap-bozları sever. Strateji oyunlarına ilgi duyar. Nesnelerin nasıl çalıştığını merak eder. Nesneleri birebir eşler. Hızlı bir şekilde zihinsel hesaplamalar yapar. Matematiksel aktiviteleri sever. Yüksek düşünme becerileri kullanır. Neden-sonuç ilişkisi kurar.

11 Görsel Zekâ Dizi oluşturan yap-bozları ve bulmacaları sever. Kâğıt üzerinde karalamalar yapar. Şemalarla anlatmayı sever. Okurken kitapların yazılarından çok resimlerine odaklanır. Görsel sunuşları sever. Sanat çalışmalarından çok keyif alır. Arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Hayalindeki resimleri çok güzel anlatır. Tablo, harita, diyagramları kolaylıkla okur. Adresleri mükemmel tarif eder, kolaylıkla bulur.

12 Bedensel Zekâ (Spor Yeteneği)
Uzun zaman yerinde oturamaz. Oturmak zorunda kalırsa elleri, ayakları, saçları ile oynar. Nesneleri parçalayıp bütünleştirmeyi sever. Yeni ve tanımadığı nesnelere mutlaka dokunur. Koşmayı, atlamayı, tırmanmayı, güreşmeyi sever. Kendini teatral olarak ifade eder. Parmak boya, hamur, çamur ve su ile oynamayı sever. Bir veya daha çok sporla uğraşır.

13 Ritmik Zekâ Ritmik olarak konuşur veya ritmik hareket eder.
Çevresindeki seslere karşı çok duyarlıdır. Müziğe eşlik eder. Çalışırken tempo tutar. Melodileri kolayca hatırlar. Nota bilmese de sesleri tanır. Öğrendiği şarkıları usulüne uygun seslendirir. Enstrüman çalar. Koroda çalışmaya heveslidir.

14 Sosyal Zekâ Birden çok arkadaşı vardır. Çevresi tarafından aranılan bir kişidir. Başkalarına ilgi gösterir. Her ortamda çevresiyle çok kolay iletişim kurar. Kulüp ve kurslara üyedir. Problemi olan arkadaşlarına tavsiye verir. Doğal lider olarak davranır. Bir grup içinde olmayı sever.

15 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ADAY GÖSTERME
2017‐2018  eğitim  öğretim  yılında ilkokul sınıfa devam edip resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmesiyle bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci başlayacaktır.

16 Sınıf öğretmenleri tarafından yetenek alanlarına göre bilim ve sanat merkezlerine  aday gösterilen öğrencilerin seçimi 3 aşamada gerçekleşecektir: a. Gözlem formlarının yetenek alanlarına göre doldurulması b. Grup tarama uygulaması c. Bireysel değerlendirme

17 Sınıf öğretmeni tarafından aday gösterilen öğrencinin velisi; uygulama ücreti olarak 50  TL’yi  (elli  Türk  lirası)  aşağıdaki  seçeneklerden  birini  kullanarak 13‐29  Kasım  2017  tarihleri arasında  yatıracaklardır.  Uygulama  ücreti  yatırıldıktan sonra  gözlem formları sınıf öğretmeni tarafından e‐okul sistemi üzerinden doldurulacaktır.  Ücretler; MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine “Kurumsal Tahsilat Programı” aracılığı ile ATM veya internet bankacılığı üzerinden yatırmaları gerekmektedir.

18 1,  2  ve  3. sınıf  düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından  aday  gösterilen ve uygulamaya giriş ücretleri yatırılan öğrencilerin yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim,müzik)  göre  gözlemformları  13‐29  Kasım  2017  tarihleri  arasında  e‐okul  sistemi  üzerinden doldurulacaktır.  Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. Örneğin; genel zihinsel yetenek- resim, genel yetenek-müzik, resim-müzik. Gözlem formları tarihleri arasında e‐okul sistemi üzerinden aşağıda belirtilen aşamalar izlenerek doldurulacaktır.

19

20

21

22 Gözlem formu doldurulduktan ve kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra raporlama butonuna tıklanıp öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanları ile ilgili iki çıktı alınacak ve bu belgeler aday gösteren sınıf öğretmeni ile okul idarecisi tarafından imzalanacaktır. Okul idaresi raporun bir örneğini imza karşılığında veliye teslim edecek, bir örneğini okulda muhafaza edecektir.

23 1, 2 ve 3. sınıfa devam edip yetenek alanlarına göre aday gösterilen ve e‐okul sistemi  üzerinden  gözlem  formu  doldurulan  öğrencilerin  hangi  yetenek  alanından  aday  gösterildiği  04‐08  Aralık  2017  tarihinde  internet  adresinden  duyurulacaktır. 

24 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ
eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci 1, 2, 3, sınıfa devam eden ve sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı takvim doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecektir. Birinci aşama; sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin grup tarama sınavına girmesi, İkinci aşama; grup tarama sınavı sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin yetenek alanlarına göre ( resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) bireysel değerlendirmeye alınması ile süreç tamamlanacaktır.

25 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulama Süreci ve Sonuç Açıklama
Tablet bilgisayar grup tarama uygulamasına 1, 2 ve 3. sınıf düzeyinde, sınıfnöğretmenleri tarafından yetenek alanlarına göre aday gösterilen öğrenciler girebilecektir. Grup tarama uygulamasına girecek öğrencilerin randevuları il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden 11‐22 Aralık 2017 tarihleri arasında hafta sonları 09.30, 11.00, 12.30, 14.00, saatlerinde günlük 5 oturum olacak şekilde planlanacaktır. Grup tarama uygulamasına girecek öğrencilerin uygulamaya giriş belgeleri 26 Aralık ‐05 Ocak 2018 tarihleri arasında e‐okul sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Belgeler öğrenci velilerine imza karşılığında verilerek veliler bilgilendirilecektir.

26 4. Tablet bilgisayarla yapılacak grup tarama uygulaması 81 ilimizde, il tanılama sınav komisyonu tarafından belirlenen merkezlerde 06 Ocak – 04 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. 5. Grup tarama uygulamasında uygulama yeri, tarihi ve saati öğrencilerin kimlik numaralarına tanımlanacaktır. Belirtilen yer, tarih ve saat dışında öğrenciler uygulamaya alınmayacaktır. 6. Grup tarama uygulamasında öğrencilerin sınıf düzeylerine uygun sorular sorulacaktır. Puanlar öğrencilerin doğru verdikleri cevaplar üzerinden hesaplanacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevaplara etki etmeyecektir. 7. Grup tarama uygulama sonuçları 09 Mart 2018 tarihinden itibaren öğrenci kimlik numarası ile adresinden öğrenilebilecektir.

27 Bireysel Değerlendirme ve Sonuç Açıklama
Grup tarama uygulama sonuçları açıklandıktan sonra Genel Müdürlük tarafından yetenek alanlarına göre belirlenen puan barajını geçen öğrenciler yine yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim, müzik) göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yer, tarih ve saat bilgileri belirtilerek randevu verilecektir.

28 ZONGULDAK İL SINAV TANILAMA KOMİSYONU


"ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları