Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
8. Bölüm SAĞLIK KURUMLARINDA PERT - CPM Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

2 PERT ve CPM PERT ve CPM büyük çaplı projelerin planlanmasında ve koordinasyonunda başvurulan tekniklerdir. Proje yöneticileri proje faaliyetlerini grafiklere dökebilir, projenin zamanlamaları ile ilgili kestirimlerde bulunabilir, zamanında tamamlanması için kritik faaliyetleri saptayabilir ve projeyi geciktirmeden faaliyetlerin ne kadar ertelenebileceğini hesaplayabilirler. PERT ve CPM 1950’lerin sonlarında bağımsız olarak geliştirilmişlerdir. ilk olarak PERT tekniği geliştirilerek, Birleşik Devletler hükümeti tarafından silah geliştirme konusunda özel tedarikçilerin işlerini hızlandırmalarını sağlamak adına başvurulmuştur

3 PERT ve CPM PERT ve CPM büyük çaplı projelerin planlanmasında ve koordinasyonunda başvurulan tekniklerdir. Proje yöneticileri proje faaliyetlerini grafiklere dökebilir, projenin zamanlamaları ile ilgili kestirimlerde bulunabilir, zamanında tamamlanması için kritik faaliyetleri saptayabilir ve projeyi geciktirmeden faaliyetlerin ne kadar ertelenebileceğini hesaplayabilirler. PERT ve CPM 1950’lerin sonlarında bağımsız olarak geliştirilmişlerdir. ilk olarak PERT tekniği geliştirilerek, Birleşik Devletler hükümeti tarafından silah geliştirme konusunda özel tedarikçilerin işlerini hızlandırmalarını sağlamak adına başvurulmuştur.

4 ŞEBEKE DİYAGRAMI Şebeke diyagramı projede yer alan faaliyetler arasında öncelik ilişkilerini ve aralarındaki bağımlılıkları ortaya koymaktadır. Diyagramda faaliyetler oklarla, faaliyetleri birbirine bağlayan olaylar ise dairelerle ya da karelerle gösterilmektedir. Okların yönü faaliyetin ilerlediği yönü göstermesi nedeniyle önemlidir. Olaylar herhangi bir faaliyetin başlangıç ve bitiş noktalarını belirler. Herhangi bir olaydan ortaya çıkan faaliyet, o olayda sona erecek tüm faaliyetler tamamlanmadan başlayamaz. Şebeke diyagramı çizilirken okların boylarının sürelerle ya da maliyetlerle bir ilişkisi yoktur, kesişmeleri de önemli değildir. Okların yönleri dikkat edilmesi gereken noktadır.

5 Örnek: Aşağıda A faaliyeti ile başlayıp L faaliyeti ile sona eren bir proje ile ilgili bilgiler yer almaktadır. A, B ve C projenin aynı anda başlayan ilk faaliyetleridir. A ve B faaliyetlerini D izlemektedir. B faaliyetinden hemen sonra E, F ve H faaliyetleri aynı anda başlamaktadır. F ve C faaliyetlerini D faaliyeti izlemektedir. E ve H faaliyetlerini, I ve J faaliyetleri izlemektedir, başka bir ifade ile I ve J faaliyetlerinden önce E ve H faaliyetleri yer almaktadır. C, D, F ve J faaliyetlerinin hepsi birlikte K faaliyetinden önce gelmektedir. L faaliyeti K faaliyetini izlemektedir. I, G ve L faaliyetleri projenin son faaliyetleridir.


"SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları