Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGAN NAKİLLERİ VE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGAN NAKİLLERİ VE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 ORGAN NAKİLLERİ VE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ

2 ORGAN NAKLİ NEDİR? Organ nakli (Transplantasyon) ; vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam bir doku veya organın nakledilmesidir.

3 ORGAN NAKLİ ÇEŞİTLERİ 1-KADAVRADAN YAPILAN NAKİL Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü geçiren hastaların organları bağışlandığı taktirde bu transfer işlemine kadavradan yapılan nakil bu hastalara da kadavra donör denmektedir.

4 BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR? Beyin ölümü kesin olarak tam bir ölümü ifade eder.Kesin tanımını kazanmadan önce ölümün tanımı, kalbin durması şeklinde tanımlanır.

5 2-CANLIDAN YAPILAN NAKİL Nakil bekleyen hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir.

6

7

8 ÜLKEMİZDE DOKU VE ORGAN NAKLİ MERKEZLERİ
1)Akdeniz Üni. Tıp Fak. Hast. , Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 2)Çukurova Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 3)Hacettepe Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 4)Ankara Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 5)Gazi Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 6)Başkent Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 7)Cerrahpaşa Tıp Fak. Hast.,İstanbul: Karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 8)İstanbul Üni.Tıp Fak.Hast., Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 9)Marmara Üni.Tıp Fak. Hast., Böbrek,kornea,kemik iliği. 10)Ege Üni.Tıp Fak.Hast.,İzmir: Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 11)Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak.Hast., Kalp,karaciğer,böbrek,kornea,kemik iliği. 12)On dokuz Mayıs Üni.Tıp Fak.Hast., Böbrek,kornea.

9 BÖBREK NAKLİ Böbrek naklinde kullanılan gerek canlı vericiden, gerekse kadavradan yapılan başarılı böbrek transplantasyonlarında diyaliz tedavilerinde olduğu gibi böbrek fonksiyonlarından bazıları değil, tamamı yerine getirilir.

10 AKCİĞER NAKLİ Nakli oldukça zor ve başarı yüzdesi düşük olan bir transplantasyon işlemidir. Daha önce 3 kez denenen akciğer naklinde ülkemizde şu ana kadar başarılı bir operasyon bulunmamaktadır.

11 KARACİĞER NAKLİ İlk kez Thomas Starzl tarafından 1963 yılında A.B.D.’nin Denver kentinde gerçekleştirilen karaciğer transplantasyonu 1980' li yıllarda büyük bir gelişme göstererek bugün karaciğer yetmezliğinin tek tedavi seçeneği haline gelmiştir.

12 PANKREAS NAKLİ Vücudun şeker hastalığından zarar görmesini engellemek için yapılması gereken en iyi tedavi insülin salgılayamayan pankreasın yerine yeni bir pankreas nakletmektir.

13 İNCE BAĞIRSAK NAKLİ Dünya’da çok az rastlanan nakil işlemlerinden olan ince bağırsak nakli için şu ana kadar başarılı geçen vaka sayısı sadece 600 dür.

14 KALP NAKLİ Kalp nakli, hastalıklı bir kalbin sağlıklı bir verici kalbiyle değiştirildiği bir ameliyattır. Kalp, beyin ölümü gerçekleşmiş fakat yaşam desteğinde olan vericiden alınmaktadır.

15 KALP NAKLİ KİMLERE YAPILIR?
Çeşitli nedenlerle oluşan kalp yetmezliği (koroner arter hastalığı, kalp kapağı hastalığı, nedeni bilinen veya bilinmeyen kalp büyümesi, hipertansiyon vs),ısrarlı göğüs ağrısı,hayatı tehdit eden kalp ritim bozukluğu,doğumsal kalp hastalıkları olan insanlara uygulanır.

16 KALP KAPAKÇIĞI NAKLİ Kapaklardaki darlık veya yetmezlik durumunda kalbin verimli çalışması bozulur ve kalp yetmezliğine gidebilen bir süreç başlar. Bu durumda kapaklardaki bu darlığı veya yetmezliği düzeltecek ameliyatlara ihtiyaç duyulur.

17 KORNEA NAKLİ Kornea nakli, korneanın şeklinin veya şeffaflığının bozulduğu hastalıklarda hastalıklı dokunun sağlıklı donör (verici) doku ile değiştirilmesidir.

18 -Bazı kan,kalp ve akciğer hastalıklarında,
KEMİK İLİĞİ NAKLİ -Bazı kan,kalp ve akciğer hastalıklarında, -Kemik dokuda ve tendonlarında önemli hasar gelişmiş hastalarda uygulanabilir. Vericiden alınan kemik iliğinin hastaya bir şırıngayla aktarıldığı kemik iliği nakilleri oldukça sık uygulanır.

19 DERİ NAKLİ Deride eğer hasar küçük ve yüzeyde ise deri kolayca kendiliğinden iyileşir. Ancak derideki hasar çok büyük ve ve çok derin ise deri bunu kendi çabalarıyla iyileştiremez. Bu durumlarda Deri Nakli yapılmaktadır.

20 ORGAN NAKİLLERİNDE KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER
DOKU REDDİ (REJEKSİYON):Alıcı ile verici arasındaki doku uyumsuzluğu nedeni ile nakledilen organın reddedilmesi. (Tam doku uyumu sadece tek yumurta ikizlerinde mevcuttur.)

21 ENFEKSİYON HASTALIKLARI:
Bağışıklık sistemimizin direnci azaldığı için enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimalimiz artar.

22 ORGAN NAKLİ KİMLERE YAPILIR?
İlerlemiş karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastalıklarında, İnce barsakları önemli ölçüde alınmış veya işlev kaybı gelişmiş hastalarda, Kornea hastalıklarına bağlı olarak görme kaybı gelişmiş hastalarda, Böbrek yetmezliği gelişmiş diyabet hastalarında, Bazı kan , kalp ve akciğer hastalıklarında, Cildinin önemli bir bölümünü kaybetmiş hastalarda, Yüzünün çoğunu kozmetik ve fonksiyonel olarak kaybetmiş hastalarda, Kemik dokuda ve tendonlarında önemli hasar gelişmiş hastalarda uygulanabilir.

23 ORGAN BAĞIŞI NEDİR? Organ bağışı, kişinin sağlığında, kendisi öldükten sonra organlarının kronik organ hastası olan kişilere nakledilmesi için bağışlamasıdır. Organ bağışlamak tam anlamıyla kişinin iradesiyle ve gönüllü biçimde yapılan insani bir davranıştır.

24 Boşluk doldurma soruları
Beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin organlarının alınarak ihtiyacı olan bir başka kişiye nakledilmesine ………………. denir.(kadavradan organ nakli) Doku ve organ nakli yapılabilmesi için ………….. bakılır.(doku uyumuna) Kişinin hayatta iken kendi iradesi ile ölümünden sonra doku ve organlarının başka bir insanın tedavisi için kullanılmasına izin vermesine denir.(organ bağışı) Türkiye de yapılan ilk organ nakli……………..dir.(böbrek nakli) Organ nakillerinde karşılaşılan güçlükler ………… ve ………………..dır. ( doku reddi ve enfeksiyon hastalıkları)

25 Doğru yanlış soruları Kişiler yaşarken organ bağışı yapamaz.( ) yanlış
Türkiye’de en çok böbrek nakli yapılıyor.( )doğru Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ nakli için aileden izin alınmalıdır.( ) doğru Dünyada en az rastlanan organ nakli ince bağırsak naklidir.( ) doğru Nakli oldukça zor ve başarı yüzdesi düşük olan organ nakli pankreastır.( ) yanlış

26 Klasik sorular Organ nakli kimlere yapılır?
Ailelerin organ bağışını reddetmelerinin ve organ bağışına olumsuz yaklaşmalarının sebepleri nelerdir?

27 ADI: SEVGİ SOYADI: TOPALOĞLU NUMARA: 141104712 SINIFI: FBÖ–4/A


"ORGAN NAKİLLERİ VE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları