Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CD-DVD-BluRay, USB Bellekler, SD-MMC Kartlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CD-DVD-BluRay, USB Bellekler, SD-MMC Kartlar"— Sunum transkripti:

1 CD-DVD-BluRay, USB Bellekler, SD-MMC Kartlar

2 CD – DVD – BluRay Nedir? CD (Compact Disk) Nedir?
Küçük, taşınabilir boyutlarda, yuvarlak ve elektronik kayıt, yedekleme, ses, video ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilen, optik medyadır. Günümüz müzik sektöründe pilakların yerini almıştır Mb kapasiteleri vardır. İlk olarak yalnızca okunabilir CD’ler üretilmiş, teknoloji ilerledikçe de yazılabilen ve tekrar yazılabilen CD’ler üretilmiştir. DVD Nedir? DVD’ler 1995 yılının Eylül ayında birçok üretici firmanın da desteğiyle bilgisayar dünyasında standart bir hale getirildi. DVD sürücüler CD rom da ki 650mb’ lik bir kapasitenin aksine 4.7GB(ve daha fazla) bir veri depolama alanına sahiptir. Çap olarak CD ile arasında bir fark yoktur. DVD’ler 2 katmanlı bir yapıya sahip olabilir. Bu durumda ilk katman yarı yansıtma özelliğine sahip oluyor ve bu sayede lazer ilk katmanın altında yer alan ikinci katmana da ulaşabiliyor. Böylece DVD’nin depolama alanı 2 katına çıkıyor ve diskin iki yüzü de kullanılırsa bu daha da arttırılabiliyor. iskin sürücü içindeki dönüş hızında da bir farklılık söz konusu. DVD sürücüdeki diskin dönüş hızı, CD-ROM sürücüdeki diskin dönüş hızının yaklaşık olarak 3 katı daha fazladır. BLU-RAY Nedir? 25 ile 50 gb arasında veri depolayabilen medyaya bluray denir. Yaklaşık olarak 1 dvd’nin 10 katına kadar veri depolayabilir. Yeni nesil görüntü ve ses depolama medyasıdır. Artan veri ihtiyacına karşılık olarak bir çok büyük firmanın destek verip geliştirdiği bir teknolojidir.

3 CD – DVD – BluRay Farkları Nelerdir?
Kapasite olarak CD 650mb , DVD 4.7 gb bir alana sahipken Blu-ray gb arası bir kapasiteye sahiptir. Blu-ray yeni bir teknolojidir. CD rom sürücüleri DVD ve Blu-ray medyaları çalıştırmaz. DVD sürücüleri hem DVD hem CD’leri çalıştırırken Blu-ray medyaları çalıştıramaz. Blu-ray sürücüler ise bütün bu medyaları çalıştırabilir. Blu-ray optik medyası ile daha yüksek çözünürlüklü video, filmler izlenebilir.

4 CD – DVD VERİ OKUMA YAZMA
CD’ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şeklide depolanabildikleri standart ortamlardır. Lazer tabanı olan bir okuyucu tarafından okunmaktadır. CD-DVD sürücüsü küçük, taşınabilir, yuvarlak boyutlarda, elektronik kayıt, yedekleme, ses, video ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilen, optik medyalardır. Bilgisayar alanında dataların dağıtımı disketler yerine CD’ler ile yapılmaktadır. DVD’lerin ise 16x, 24x, 36x gibi değişik hızlarda okuma kapasitelerine sahip olanları vardır. Mevcut DVD sürücülerinin çoğu 12x veri okuma hızı sunmaktadır. Bu X değerinin karşılığı CD sürücüsündeki değerle aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s’dir. 12X’lik bir DVD sürücüsü için maksimum okuma hızı KB/s’dir. CD/DVD sürücüsünün bilgisayardaki karşılığı harddisk sayısına ya da harddiskin bölümlendirilmesine bağlıdır. Standart yani tek harddisk olan bilgisayarlarda CD/DVD sürücüsü D harfi ile gösterilmektedir. Kullanılan bilgisayarda eğer ki birden fazla harddisk mevcutsa harddiskleri ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir. Kullanılan bilgisayarda iki adet CD/DVD sürücüsü bulunuyorsa harddiski ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir.

5 BluRay Blu-Ray FİZİKSEL DETAYLAR CD'lerde kızıl ötesi, DVD'lerde kırmızı lazer kullanıldı. Bu gelişim BD'lerle mavi lazere doğru ilerledi. Blu-ray'in kullandığı lazerin 405nm dalgaboyu ile okuma alanından büyük oranda tasarruf edildi. mavi lazer ile lazerin disk üzerinde okuduğu alan küçüldü dolayısıyla birim alana daha fazla iz yerleştirildi. FİZİKSEL DETAYLAR BD'lerin yüzey kalınlığı 0.1mm olarak ayarlanmış durumda. Bu şekilde odaklama becerisi 0.85 olan bir lens ile daha küçük izler okunabilmekte ve hedeflenen disk kapasitesi olan 22GB üzerine 3GB daha eklenerek 25GB gibi bir değere ulaşılmakta. Tabii ki bu kalınlık disklerin korunması için yeterli değil. Yani çizilmesi kolay olan DVD'lerden daha hassas BD'ler. Öyleki ilk etapta BD'ler koruyucu bir kartuş içinde çıktılar (en azından prototipleri). Blu-Ray BLU-RAY DİSC ÇEŞİTLERİ ? BD-ROM: Yazılımlar, oyunlar ve film dağıtımları için sadece okunabilir ( Read-Only ) biçim. BD-R: Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için kaydedilebilir ( Recordable ) biçim. BD-RE: Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için yeniden yazılabilir ( Rewritable ) biçim.

6 USB BELLEK Nasıl Çalışır Flash bellekler EEPROM çiplerin bir çeşididir. Aşağıda veri iletimi ve depolamanın nasıl yapıldığını şematik olarak görmektesiniz: Mor renkli kutu olarak görülmekte olanlar kontrol ve kayar nokta mekanizmalarını içeren transistörlerdir. Bu iki transistör ince bir oksit tabakasıyla birbirinden ayrılmıştır. Kayar nokta kapısı(floating gate) sadece kontrol kapısından(control gate) geçen kelime çizgisine(wordline) bağlıdır. Bu bağlantı aşamasında hücre 1 değerini alır, bunu 0 yapabilmek için Fowler-Nordheim Tunneling adı verilen işlem basamağının gerçekleşmesi gerekir. Tunneling işlemi, elektronların kayar nokta kapısındaki hareketini tanımlar. Yaklaşık 10 ile 13 volt arasında gelen elektrik akımı, yüküyle beraber bit hattından(bitline) gelir ve kayar nokta kapısından girerek önce sürekli akım kanalına(drain) daha sonra da kaynak kanalına(source) geçerek topraklanır. Bu yüklenme kayar nokta kapısı transistörünün bir elektron tabancası gibi hareket etmesine neden olur. Uyarılmış bu elektronlar ince oksit tabakasının diğer tarafına itilir ve negatif yüklenirler. Bu negatif yüklü elektronlar kontrol ve kayar nokta kapıları arasında bir bariyer vazifesi görürler. Hücre sensörü isimli özel bir yorumlayıcı bölüm bulunur. Bu bölüm sayesinde kayar nokta kapısından geçen yük miktarı izlenir. Eğer bu kapıdan yükün %50’sinden fazlası geçiyorsa bunun değeri 1’dir. Eğer yük miktarı %50’nin altında kalıyorsa da değeri 0 olarak tanımlanır. Flash bellek çiplerinin içinde yer alan hücrelerdeki elektronlarlar normale dönüp 1 değerini alırlar. Bunu da yüksek gerilim yükü ile oluşan elektrik alanı ile sağlarlar. Flash bellekler kapalı devredirler ve süregelen döngüsel görevlerin uygulanması şeklinde çalışırlar. Eğer bir veri silinecekse, daha önceden belirlenmiş bloklara gereken elektrik alan uygulanır ve blok sıfırlanmış olur. Silinen kısma tekrar yazılması mümkündür. Flash bellekler geleneksel EEPROM’lardan çok daha hızlıdırlar. Çünkü EEPROM’lar birim zamanda tek byte’lık veri temizleyebilirken, flash belleklerde bu bloklar halinde temizlenerek çok daha hızlı silinir ve tekrar yazılırlar.

7 EEPROM EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Türkçe olarak çevirdiğimizde; Eletriksel olarak Silinebilen Programlanabilien ve Sadece Okunabilen Hafıza demek oluyor. Bu hafıza alanına programımız işlerken müdahale edebiliyor, okuyabiliyor veya üzerine yazabiliyoruz. Ayrıca güç kesintisi ve reset olaylarında bu bölgede ki veriler silinmiyor. Ram belleklere göre çok yavaş çalışan bu bölgede sadece 2KB bir bilgi saklayabiliyoruz, harici eepromla ile bu sayıyı yükseltmek mümkün fakat fazla hafızaya gereksinim duyuyorsanız Flash Bellek – SD Kart kullanmak daha mantıklı.Ayrıca EEPROM hafızasının yetmediği takdirde program hafızasını da kullanabiliyoruz.EEPROM lar dahili ve harici olarak kullanabilirler MicroChip’in 12F,16F,18F serisi denetleyicilerinde dahili EEPROM’lar bulunmaktadır. EEPROM ların diğer bir özelliği ise  den fazla yazılma ve silinme özelliğine sahip ayrıca yazılan bir bilgi günümüz EEPROM’ ların da en az 40 sene saklanabiliyor. Bu rakamlar gerçekten çok ciddi rakamlar. Flash belleklerle karşılaştırırsak EEPROM’ lar çok daha geç yıpranıyorlar. Lakin 1 byte lık bilgiyi Flash bellekler 10 Nano Saniye de yazarken EEPROM’ lar 1 MS gibi bir sürede ancak yazabiliyorlar. Bu yüzden sürekli eeprom’a yazmak yerine sadece ihtiyacımız olan biligileri EEPROM’da yazmamız gerekiyor.

8 MEMORY CARD Hafıza Kartı Nedir?
“memory card” olarak da bilinen hafıza kartları bir tür flash bellektir. Flash bellek; elektrik akımı olmadığında bilgileri saklayabilen ve elektrik sayesinde bu bilgileri güncelleyebilen teknolojiye denir. Flash belleklerin küçülmesiyle birlikte hafıza kartları ortaya çıkmıştır. Hafıza kartları; fotoğraf, video ve diğer dijital bilgileri depolamak için kullanılan dijital depolama aygıtlarına verilen isimdir.

9 MEMORY CARD Hafıza Kartı Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım amacına göre ve gelişen teknolojiler sonucu hafıza kartları çeşitlilik göstermektedir. Aşağıda gelişimine göre hafıza kartı çeşitlerini bulabilirsiniz CompactFlash (CF) Hafıza Kartı 1994 yılında Sandisk tarafında bulunmuştur. HD yayın ve yüksek kapasite görüntü üreten cihazlar arttıkça kartların hızları yavaş kalmaya başladı. CF kartlar ise bu sorunu aşarak yüksek kapasite ve yüksek işlem hızı sağladılar. Böylelikle DSLR ile RAW formatındaki fotoğraflar ve HD kayıt yapan kameraların çıktıları rahatlıkla kaydedilebilir oldu. SD (Secure Dijital) Hafıza Kartı En eski ve en yaygın kart cinsidir. Hemen hemen tüm cihazlarla uyumludur. Bu kart ile birlikte Samsung, Panasonic ve Toshiba şirketleri birlikte çalışarak bir piyasa standartı oluşturdular. SDHC (Secure Digital High Capacity) Hafıza Kartı SD kartlar 2GB kapasiteye kadardır. SDHC kartlar ise şekli aynı olmakla birlikte 16 GB, 32 GB gibi çok daha büyük kapasitelere sahip kartlardır. Eski cihazlar bu kartları okumayabilir.

10 MEMORY CARD SDXC (Secure Digital Extra Capacity) Hafıza Kartı
Kapasiteye olan ihtiyaç arttıkça SDHC de yeterli kalmamış ve kapasite olarak yeniden tasarlanarak SDXC kartlar ortaya çıkmıştır. Bu kartlar 2 TB gibi çok yüksek kapasitelere sahip kartlardır. Yine kartın boyutu eski kartlarla aynı büyüklüktedir. İşletim sisteminin bu kartı tanıması için exFAT disk biçimini tanıma desteğine sahip olması gerekir. Micro SD Hafıza Kartı Mobil telefonlarda hafıza kartı kullanılmaya başlanınca mevcut kartların boyutları yeterince küçük değildi. Böylece nispeten kapasitesi daha düşük ama fiziksel olarak da oldukça küçük bu Mikro SD kartlar ortaya çıktı. Hafıza boyutu 32GB‘a kadar şu an. xD Picture Hafıza Kartı “eXtreme Digital” olarak da bilinen bu kartlar, FujiFilm tarafından üretilmiş olup Fuji ve Olympus fotoğraf makinalarında kullanılmaktadır. Multi Media Cards (MMC) Hafıza Kartı “Erişim kilidi” olmaması dışında SD kart ile aynı özelliklere sahip olan bu kartların hafıza boyutları da nispeten daha düşüktür.

11 MEMORY CARD Fiziksel Boyut
Aslında bu bir seçim kriteri olmamakla birlikte kullanacağınız cihazın desteklediği kart tipini seçmeniz önemlidir. Kartların çoğu SD kart boyutuna dönüşebilmektedir. Örneğin mikro kart çok küçük olmasına karşın yanında gelen adaptör ile SD kart büyüklüğünde kullanılabilir. Bozulma Ömrü (MTBF) Bu kavram bir kartın bozulmadan kaç kez okuma/yazma yapabildiği yani kullanım ömrünü ifade eder. Eğer sakladığınız veri geri dönüşü mümkün olmayacak bir veri ise (örneğin bir düğün fotoğrafı albümü) bu MTBF değerine çok dikkat etmek gerekir. Bu değer ne kadar yüksekse kartınızın bozulma süresi o kadar geç olacaktır. Kapasite Günden güne gelişen teknolojiyle kart kapasiteleri de artmıştır. 8 GB ila 2 TB arasında hafıza kartı satın almanız mümkün. Fakat burada yine kullanım amacınız önemli. Turist modunda gezen biriyseniz elbette 2 TB disk ihtiyacınız olmayacaktır. Fakat RAW formatında fotoğraf çekiyor veya profesyonel olarak 4K video çekimi yapıyorsanız elbette bu boyutlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Yazma Hızı Yazma hızı bir saniyede diske yazılabilen veriyi ifade eder. Bu değer ne kadar yüksek ise kartın takılı olduğu cihaz o kadar hızlı çalışır demektir. Örneğin yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf çektiğinizde eğer hafıza kartınızın yazma hızı düşükse yazma işleminin bitmesi için 3-4 saniye beklemeniz gerekebilir. Bu konu hassas ise yazma hızı yüksek bir kart tercih etmelisiniz. Yazma hızı “Class” kavramıyla ifade edilir. Class 10, 6, 4 ve 2 mevcuttur. Üzerinde Class ibaresi olmayan bir ürün bu sınıflandırmadan önce üretilmiş demektir ki o zaman Class 0 kabul edilir. Class ile ifade edilen rakam x Mb /saniye minimum yazma hızını ifade eder. Örneğin Class 10 bir kart saniyede 10 MB veri yazabilir. Eğer spor müsabakaları gibi hızlı çekimler yapacaksanız yazma hızı yüksek karta ihtiyacınız var demektir. Yazma hızı ayrıca “x Rating” denen bir metrik ile de ifade edilebilir. x1 = 150 KB/saniye anlamında olup çarpan arttıkça aynı formülle yazma hızı hesaplanır. Örneğin; 160x = 24 MB/saniye yazma hızı demektir. Okuma Hızı Okuma hızı, yazma hızı kadar önemli bir değerdir. Karttan bilgi okumanın hızını ifade eder. Karttaki bilgileri hızlıca transfer etme ihtiyacı olan bir işiniz varsa okuma hızı önem kazanır. Okuma açısından kartlar non-UHS, UHS-I ve UHS-II olarak sınıflandırılır. Non-UHS kartlar maksimum 25 MB/saniye, UHS-I kartlar maksimum 104 MB/saniye, UHS-II kartlar da maksimum 312 MB/saniye hızında veri okuma sağlarlar.

12 ANAKART Anakart Nedir? Anakart bilgisayarın tüm parçalarını birbirine bağlayan devre kartına verilen isimdir. Anakartlar sadece bilgisayarlar için kullanılsa da bir çok elektronik sistemde de bulunur. Anakartın temel görevi bilgisayarın parçalarının birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlamaktır. Bu uyumu sağlamak için anakart üzerinde kart işlemcileri bulunmaktadır. Anakartlar üzerinde işlemci,ram,Ethernet, tv kartı,scsi kartının girebileceği yuvalar vardır. Chipset olarak bilinen bu işlemciler bilgisayarın performansında cpu’lar kadar etkilidir. Anakartlar markası yerine üzerinde taşıdığı chipsetlerin adıyla anılır oldu. Bazı anakartlar aynı chipsetlere sahip olsalar bile anakartlardaki önbelleğin miktarı bilgisayarın çalışma performansının değişmesine neden oluyor. Anakart üzerinde genişleme kartlarının takıldığı yuvalar vardır. Bu yuvalara slot adı verilir. Bu slotlar çeşitli bölümlere ayrılır. En çok kullanılanları: ISA, PCI v AGP dir. Anakartın üzerine veri akışı “bus” adıyla anılan yolla sağlanır. Buslar ikiye ayrılır: system busları ve I\Q buslarıdır. İşlemciyle ram arasındaki iletişimi system busu, çevre kartları ile işlemcini iletişimini ise I\Q busu sağlar. Buslar arası iletişim de chipsetler aracılığıyla sağlanır. Anakart Çeşitleri Anakartlar kendi arasında dört çeşittir. Bunlar: XT, AT, ATX ve BTX dir. Bu çeşitlilik anakart boyutları, soket yapılarında kendini gösterir. XT Anakartlar: Kişisel bilgisayarlarda ilk kullanıla anakart çeşididir. İşlemci üzerinde sabit olarak bulunmaktadır ve 8088 mikro işlemcileri için üretilmiştir. Ek donanımı 8 bit dir. AT Anakarları: 1982 yılında kullanılmaya başlanmıştır. ISA, PCI ve APG veri yollarını kullanır. İşlemci değiştirilmesi mümkün değildir. AT anakart alırken klavye girişine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü klavye girişi geniş uçludur. ATX Anakartları: AT anakartlarına göre giriş çıkış desteği fazladır. Donanı birimlerinin montajı daha kullanışlı olduğu için günümüzde yaygın olarak kullanılır. ATX anakartlar sadece ATX kasalarda kullanılır. Çünkü güç kaynağı kendine özeldir. Küçük kasalar için üretilmişleri de vardır. BTX Anakartları: Bu anakartın üretilmesinin ana nedeni işlemciyi ve ısınan parçaları daha iyi soğutabilmesidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için işlemci etrafındaki bağlantılar anakartın çeşitli yerlerine taşınmıştır.

13 MERTCAN YILDIRIM NO:


"CD-DVD-BluRay, USB Bellekler, SD-MMC Kartlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları