Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK EDEBİYATI, ÇOCUK EDEBİYATI MIDIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK EDEBİYATI, ÇOCUK EDEBİYATI MIDIR?"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK EDEBİYATI, ÇOCUK EDEBİYATI MIDIR?
Arslan Küçükyıldız

2 Çocuk Edebiyatı Nedir? Çocuk Edebiyatı sadece çocuklara ebeveynlerinin ya da kendilerinin okuduğu eserler midir? Radyo ve televizyonda dinlediği, gazetelerden gördüğü görsel ve işitsel metinler (müzikler, filmler, oyunlar…mıdır? Çevrelerinde gördüğü her türlü metin, afiş ve tabela vs. midir? Odaları, renkleri, süsleme ve eşyaları Yatak, yorgan, yastık, perde, halı Tavan süslemeleri ve aydınlatma Kıyafetler, süsleme eşyaları Oyuncaklar, yürüteç vb. Masa, sallanan sandalye, dolap Okul çantaları, defter kalemler…

3 Beşik Üzerine Asılan Müzikli Oyuncaklar

4 Bebek Beşiği Yatak Örtüsü

5 Bebek Odası Takımları

6 Bebek Odası Perdeleri

7 Bebek Odası Oyuncakları

8 Bebek Odası Tavanı

9 Bebek Odası Aydınlatmaları

10 Bebek Odası Halıları

11

12 Çocuklar İçin Kültürel Ürün Üretmiyoruz
Türk Çocukları için geleneksel kültürümüzden esintiler taşıyan ticari ürünler üretmede son derece ihmalkârız. Mevcut ürünleri, bizim kültürümüze uygun olup olmadıklarına bakmadan olduğu gibi pazara taşıyoruz. Bu ürünlerin estetik ve çocuklarımızı geliştirici özelliklere sahip olup olmadığına da bakmıyoruz. Konuya sadece ticari bakmayan kurumların çalışmaları çok yetersiz kalmaktadır. Pembe ve Mavi renklerin çocuklarımız üzerindeki etkileri araştırılmamıştır. Çok küçük yaşlarda çevrelerindeki metinlerde (görsel, işitsel, fiziki, ruhi) gördükleri yabancı kahramanlardan nasıl etkilendikleri araştırılmamıştır. İlgili okul ve üniversitelerimiz çocuklarımıza uygun edebi metin üretilmesi konusu dışında başka metinlerin üretilmesi için araştırma ve çalışmalar yapmamaktadır.

13

14 Çocuklarda Renkler Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Çocuklarda bu renk ayırımı daha bebeğin cinsiyeti belli olur olmaz yapılmakta ona göre bebek takımları, bebek oyuncakları, bebek odası vd. eşyalar tanzim edilmektedir. Kız çocukları için pembe, erkek çocuklarına ise mavi renkli oyuncak ve eşyalar alınmaktadır. Kişi kendisini nasıl hissediyorsa ona uygun renkleri seçer ve hangi rengi seçiyorsa buna bağlı olarak kendisini öyle hisseder. Yani nasıl hissediyorsak o renkleri seçiyor, o renkleri seçtiğimiz içinde ona uygun hislere kapılıyoruz. Renklerin insan üzerindeki etkileri sağlık, psikoloji, zihinsel ve fiziksel performans, alışveriş, üretim, tüketim, eğlence vb. konularda ve bu sektörlerde kullanılmaktadır.

15 Çocuklarda Renkler Renkler insanın psişik( ruhsal ) halini yansıtır ve etkiler. Aslında renkler sadece ruh halimizi değil sağlımızı ve enerjimizi de etkilemektedir. Bundan dolayı yüzyıllardır genel tedavi uygulamalarına destek olması açısından renklerle tedavide kullanılmaktadır. Bunun için bazı hastalıkları olanlara hastalığına iyi gelecek renkleri kullanmaları tavsiye edilmektedir, örneğin kalp rahatsızlığı olan birisine dinlendirici ve huzur veren bir renk olmasından dolayı yeşil ve yeşilin tonlarını kullanmaları önerilmektedir. Kışın insanlar daha çok depresyona girmektedir. Bunun nedeni genellikle havanın kapalı ve bulanık olması yani kahverengi, gri ve siyah tonlarında olmasıdır. Kış günlerinde kara bulutlar ne kadar çoksa insanlar o gün daha çok depresyon halindedir. Yazın ise depresyon sayısında büyük bir azalış gözlenmektedir. Çünkü hava açıktır, güneşlidir ve güneşe bağlı olarak seratonin( mutluluk ) hormonunun salgılanması daha fazla olmaktadır. Bundan dolayı yazın depresyon vakaları azalmakta ancak seratonin hormonunun daha fazla salgılanmasından dolayı manik vakaları artmaktadır. Aslında rahatsızlığın her türü kötü olmasana rağmen depresyona girmektense manik olmanın daha iyi olduğu söylenebilir.

16 Pembe Rengin Etkileri Kırmızı ve beyazın birleşmesiyle elde edilen pembe, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Kadınların, kız çocuklarının, hayallerin ve aşkın rengidir. İnsana neşe ve mutluluk veren bir renktir. Saflığı ve sevimliliği çağrıştırdığı için kız çocukları en çok pembe renklerle bezenir. Bu nedenle, özellikle kız çocuklarının odalarında kullanılır. Kişiler üzerinde olumlu duyguların oluşmasına yardım eder. Sakinleştirici, saldırganlığı önleyici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Bu yüzden hapishane ve uyuşturucu tedavi merkezlerinde kullanılmaktadır. Tahsilat yapan insanların üzerlerinde pembe aksesuarlar kullanılmaktadır. Ayrıca, pembenin rahatlatıcı etkisinden dolayı, müşterilerin pembe giyen kasiyerlere daha rahat ödeme yaptıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle, pek çok mağaza ve markette kasiyerler pembe giymektedir. Aynı zamanda insanlarda seçilme arzusu da uyandırır. 10 kişiden 9’u farklı renklerdeki 10 paketin içinden pembe renkli olanı tercih ettikleri gözlenmiştir. Özellikle kadınların pembeyi seçme eğilimleri çok fazladır. Bu renk kız çocuklarının odaları ve çalışma ortamları için uygundur.

17 Pembe Rengin Etkileri Bu renk vücudu rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğundan dolayı özellikle sinir hastalıklarında, böbrek hastalıklarında ve epilepsi(sara) hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu rengi seven insanlar ruhsal dünyalarına önem veren ön planda tutan insanlardır. Ağır başlı, duyarlı ve asil ruhlu kişilerdir. Duyarlı bir kişiliğe sahip olduklarından dolayı bazı konularda biraz fazla hassas olabilmektedirler. Aynı zamanda bu kişiler biraz fazla kırılgandır ve çabuk etkilenirler. Bu rengi seven insanlar anlayışlı, sıcak kanlı, takım ruhuna uygun, arkadaşları ve çevreleri tarafından çok sevilen, sayılan insanlardır. Aynı zamanda bu insanlar duygusal, neşeli, sorumluluklarının bilincinde olan, birazcık ürkek ancak bu ürkekliklerini fazla belli etmeyen insanlardır.

18 Pembe Rengin Etkileri Mor rengin açık tonları(lavanta, leylek rengi gibi) rahatlatıcı, ilham verici, zihinsel faaliyeti, sanatsal düşünceyi, konsantrasyonu ve hayal gücünü artırıcıdır. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sanatla uğraşan kişilerin çalışma ortamları ve çalışma odaları için uygun görülmektedir. Zenginliği, asaleti, lüks ve ihtişamı, hüznü, üzüntüyü ve depresyonu çağrıştıran bir renktir. Bu rengin koyu tonları insanda saldırganlık duygularının uyanmasına, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne sebep olabilmektedir. İnsana asalet duygusu veren bu renk bazı insanlarda küstahlığa ve kabalığa sebep olabilmektedir. Bu rengi depresyona yatkın kişilerin kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda diğer bazı psişik sorunları olanların, madde bağımlılarının ve alkoliklerin olduğu ortamlarda kullanılması uygun düşmemektedir. Bu renk kanı temizler, akciğer, karaciğer, kalp ve böbreklerin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda hormonları ve salgı bezlerinin çalışmasını da etkiler. Beyin hastalıklarında özellikle epilepsi( sara ) ve menenjit hastalığında kullanılması önerilmektedir. Çalışma ortamları için çok uygun bir renk değildir. Çalışanların üretken olmaları gereken iş ortamlarında pembe rengin ağırlıklı kullanımı çalışanlarda rehavete neden olabilir.

19 Mavi Rengin Etkileri Mavi yeryüzünde en çok karşımıza çıkan renklerden biridir. Gökyüzü ve denizler buna en güzel örnektir. Mavi gökyüzü ve deniz; özgürlüğü, huzuru ve sonsuzluğu ifade eder. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Güvenin ve erkeklerin rengidir. Mavi renk durağan ve çok göze batmayan bir renk olduğu için özellikle arka fonlarda kullanılabilir. İnsana rahatlık ve huzur veren, dinlendirici bir renktir. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Sakinleştiren bir havası olduğundan dolayı stres atmada ve sakinleşmede kullanılabilir. Bu nedenle, bazı okullarda, dinlenme mekânlarında ve yatak odalarında kullanılması önerilmektedir. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır. Çalışma mekânlarında kullanılmamalıdır.

20 Mavi Rengin Etkileri Mavi rengi seven insanlar genellikle sakin, düzenli, güvenilir, sadakat sahibi, barışçıl, nazik, çok fazla konuşmayan ve içe dönük insanlardır. Bazen iletişim kurabilmek ya da kurulan iletişimi devam ettirebilmek zorlaşabilmektedir. Çok yoğun olarak ya da koyu tonlarda kullanılırsa insana sıkıntı verebilir. Açık mavi ise buzu çağrıştırır ve insanda soğukluk ve yalnızlık hissi uyandırabilir. Mavi, güvensizliğe, duygusallığı çok fazla tetikleyerek melankoliye ve tembelliğe neden olabilir. Bundan dolayı, karamsar kişiler için uygun bir renk değildir. Genellikle gökyüzü ve deniz mavisi tonları önerilmektedir çünkü mavinin bu tonları dinlendirici ve stresten uzak tutucu bir etkiye sahiptir.

21 Mavi Rengin Etkileri Mavi renk, gözleri ve sinirleri rahatlatır. Göz hastalıklarına ve stres, sinirsel baş ağrısı ve migrene karşı faydalıdır. Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Guatr, boğaz ve bademcik ağrısı gibi boğaz hastalıklarında mavi renk tedaviyi destekler. Kızamık, boğmaca gibi çocuk hastalıklarında etkilidir. Diş çıkaran çocukları rahatlatmaya yardımcı olur. Sakinleştirici ve kan akışını yavaşlatıcı etkileri ile tansiyonu düşürür. Bundan dolayı yüksek tansiyon hastalarının bolca kullanması önerilmektedir. Boğaz hastalıklarında ( guatr, bademcik vb. ) çocuk hastalıklarında (kızamık, boğmaca vb. ) ateşli hastalıklarda faydalıdır. Diş çıkaran çocuklara da faydalı olmaktadır. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Mavi iştah kapatıcı bir etkiye sebep olduğundan dolayı gıda firmaları tarafından fazla kullanılmayan bir renktir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar.

22

23

24 Kırmızı Rengin Etkileri
En sıcak renk kırmızıdır. Kırmızı fiziksel anlamda ataklığı, canlılığı, hareketliliği, dinamizmi, coşkuyu, gençliği; duygusal anlamda ise mutluluğu, azmi, kararlılığı, şehveti, aşkı, samimiyeti, heyecanı, agresifliği (saldırganlık, sinirlilik, yırtıcılık ) bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı temsil eder. Aynı zamanda da sıcağı, ateşi, kanı simgeler. Bu renk insana şevk, azim, canlılık kazandırır. Bundan dolayı gençlere yönelik ürünlerde sıkça kullanılmaktadır. Kırmızı rengi sevenler genellikle enerjik ve dışa dönük insanlardır. Bu insanlar yöneticilik ve liderliği çok güzel icra edebilmektedirler. Ancak bu kişiler yüksek motivasyon( güdüleme, isteklendirme ) sahibi olduklarından dolayı çok hata yapabilmektedirler. Kırmızıyı seven kişilerin cinsel istekleri diğer insanlara göre biraz fazla sayılabilir.

25 Kırmızı Rengin Etkileri
Kırmızı renk gücün ve azmin simgesidir ve insanı harekete geçirir. Kırmızı insana coşku ve mutluluk hissi verir. Çalışkanlığa teşvik eder. Eğer bir yerde hareket isteniyorsa kırmızı rengin kullanılması yerinde olur. Genellikle diskolarda ki ışıkların kırmızı ve kırmızı tonlarında seçilmesinin sebebi de hareketliliğe teşvik etmesinden kaynaklanmaktadır. İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Kırmızı aynı zamanda iştahı da açmakta yeme arzusunu artırmakta ve tetiklemektedir. Kırmızı rengin kolay fark edilmesi, önce kendine çekmesi ve sonra uzaklaştırmasından dolayı özellikle fast- food türü işyerlerinin hemen hemen hepsinde kırmızı mutlaka kullanılmıştır. Birçok büyük firma özellikle gıda şirketleri logolarını kırmızı yaparlar çokokrem, nestle, ülker, biskrem vb. Bu renk genellikle yemek odalarında ve lokantalarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda kırmızı renk uzun oturmaları da engellemektedir. Kırmızının çok kullanıldığı yerde insanlar üzün süre oturamazlar çünkü hareketlilik sağlamaktadır.

26 Kırmızı Rengin Etkileri
Kırmızı fazla hareketlilik verdiği için bazı yerlerde sıkıntı olabilmektedir. Özellikle hiperaktif çocukların odalarında, giyeceklerinde, oyuncaklarında çok fazla kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü hiperaktif çocuklar zaten hareketlidir, kırmızı renkte hareketlilik kazandıran bir renk olmasından dolayı çocuğun çok daha fazla hareketlenmesine neden olur. Kırmızının, yakın mesafelerden fark edilmesi kolaydır. Bu nedenle uyarı işaretlerinde genellikle kırmızı renk kullanılır. Uzaklaşıldıkça kırmızının fark edilmesi zorlaşmaktadır. Bundan dolayı uzak mesafelerden fark edilmesi istenilen işaretler de, levhalar da kırmızının kullanılmaması gerekmektedir. Uzak mesafeler için mavi renk daha uygun düşmektedir. Kırmızı dikkat çekici bir renktir. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini hemen çeker. Dekorasyon ve dizayn( tasarım, çizim ) yaparken kırmızı cisimlerin mükemmel olmasına çok dikkat edilmelidir çünkü insanlar bu objeleri hemen fark edecektir.

27 Kırmızı Rengin Etkileri
Kırmızı duygusal olarak oldukça yoğun ve aşırı bir renktir. Kırmızı kıyafetler ruhu canlandırıcı olabildiği gibi çatışmalara da davet çıkarabilmektedir. Bazı durumlarda ise enerji ve güç mesajı gönderebilmektedir. Kırmızı aynı zamanda cinsel çağrışımda yapar ve tahrik edici bir özelliği de vardır. Özellikle kadınlarda seksiliği yükselterek afrodizyak bir etki yapar. Bundan dolayı sokakta tek başınayken baştan aşağı kırmızı giymek biraz sakıncalı olabilmektedir. Özellikle çocuk sahibi olamayan ya da birbirine daha yakın olmak isten çiftlerin yatak odalarında ve geceliklerinde kullanması önerilmektedir. Kırmızı aksesuar olarak kullanıldığında çok çekici ve şık olmaktadır.

28 Kırmızı Rengin Etkileri
Kırmızı renk tansiyonu ve kan akışını hızlandırır. Bundan dolayı yüksek tansiyon hastalarının kırmızı rengi çok fazla giymemeleri önerilmektedir. Kansızlık, soğuk algınlığı ve felç gibi rahatsızlıkları olanların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilmektedir. Bu rahatsızlıklarda iyi gelen kırmızı renk yüksek tansiyon, gerginlik, yüksek ateş gibi olumsuzluklara da sebebiyet verebilmektedir Kırmızı hâkimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak değil vurgu yapmak için kullanılmalıdır. Kırmızı odalar insanı huzursuz eder ancak kırmızı rengin dağınık olarak kullanıldığı odalar insana zaman kavramını unutturabilir. Bundan dolayı barlarda ve gazinolarda kırmızı renge ağırlık verilmektedir. Ancak kırmızı zamanı unutturduğundan ve uykuyu kaçırdığından dolayı yatak odalarının boyalarında kullanılmaması önerilmektedir. *Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.

29 Fransız Bebek Odası Fransız markası Jacadi’nin ahşap ve doğal malzemelerin ön planda olduğu mobilyalarında abartısız ve stil sahibi bir doku var. Bebeklerin gözlerini yormayan beyaz, gri, krem ve huş rengi ahşap seçenekleri ile tasarlanan mobilyalarda çocuk sağlığına uygun malzemelerle doğal ve kokmayan boya kullanılıyor. Keten yumuşak renkli çarşaflar, hem kız hem de erkek bebeklere hitap ediyor. Doğal malzemelerden tasarlanan karyolalardan biri; sallanan beşik olarak da kullanılabilirken; hem ayak hem de baş kısmı kapalı olarak kullanılan, bir diğeri ise kıvrımlı modeli ile bebeklerin çocukluğa geçişinde de uyuyabilecekleri bir konfor sunuyor.

30 Alman Bebek Odası

31 ABD Çocuk Odaları

32 Bebek Odası Düzenlenirken
Uzmanlara göre, bebek odası döşerken dekorasyona fazlasıyla zaman ve çaba harcayan aileler güvenliği ikinci plana atıyor. Bebek odasının hangi renge boyanacağına karar vermek ve eşyaların birbiriyle uyum içinde olmasını sağlamak oldukça ilgi ve alaka gerektiriyor. Fakat uzmanlara göre bebek odasının nasıl göründüğünden ziyade bebeğin güvenliğinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Anne ve babalar, genelde prenses odasını andıran her bir yanı pembeye bürünmüş veya duvarları araba resimleri ve hayvan motifleri ile kaplı bir oda oluşturmanın heyecanıyla estetiği ön planda tutuyor. Oysa bebek mobilya ve aksesuarlarının, kaliteli firmalar tarafından üretilmiş ve kalite kontrol testlerinden geçmiş olmasına dikkat etmeli.

33 Zıt Renkler Zıt renkleri görmek bebeğin derinlik algısının gelişiminde rol oynar. Bebekler üzerinde zıt renkler uyarıcı etki yapar. Siyah ve beyaz mobilyalar bir ara revaçta idi. Siyah ve beyaz elbette ki zıt renklerdir fakat uzmanlar farklı renklerin kullanılmasını tavsiye etmektedirler. Çünkü bu durum bebeğin öğrenmesinde olumlu etki yapmaktadır. Krull, 'Yalnızca siyah ve beyaz kullanmanın bir faydası olduğu kanıtlanmamıştır' demiştir. ‘Zıt renkler çocuğun derinliği algılamasına yardımcı olur. Bundan sadece siyah ve beyaz anlaşılmamalı, kırmızı, yeşil, mavi ve sarı da düşünülmelidir.' Hangi rengi seçerseniz seçin, bebeğin yattığı yerden görülebilir olmasına özen gösterin: Önemli olan, bebeğin perspektifinden renklerin görünür olmasıdır. Etrafta kullanılan renkler ve şekiller de bebek/çocuğun uyarılmasına neden olur. Sınıflarda, yerin ve duvarın renklerini sade tutmak gereklidir çünkü böylelikle renklerin uyaran faktörü olmaları engellenir. ZIT RENKLER ( kontrast ) – Zıt renkler birbirlerini tamamlarlar yanyana kullanıldıklarında birbirlerini değerlendirerek resme canlılık katarlar. Bunun doğada da örnekleri çoktur. Yeşil yaprakların arasında kırmızı güller, yeşil ağaçlar arasında kırmızı çatılı bir ev, güneş batarken mavinin içinde turuncu güneş vs. Zıt renklerden birisi diğerine karıştırılırsa karıştığı rengin parlaklığını kırar .

34 Hareketli Nesneler Uzmanlar bebek ve çocukların, kendi davranışlarından sonuçlar çıkardıklarını söylemişlerdir. Bebeğin bileğine yumuşak bir ip bağlayıp, ipin bir ucunu da yatağının kenarına bağlarsanız, bebeğin uyarıldığını görürsünüz. Bebek kolunu hareket ettirdikçe ip ve de ipin bağlı olduğu nokta da hareket edecektir. (bu durum 2-6 ay yaş aralığındaki bebekler için geçerlidir ve siz odasındayken yapılmalıdır). Rutgers Üniversitesi'nden Carolyn Rovee-Collier tarafından yapılmış olan çalışmalar, bebeklerin bu durumdan bir çok şey öğrendiklerini göstermiştir. Delaware Üniversitesi'nden Psikoloji profesörü Paul Quinn 'Çocuğun kendi hareketinin çevreye etki ettiğinin öğrenmesi sağlanmış olur.' demiştir ve eklemiştir: 'Bizler, bebeklerin hareket eden cisimlerle, duran cisimlere göre çok daha fazla ilgili olduklarını biliyoruz.'

35 Oyuncaklar, Kitaplar ve Müzik
Değişik müzik örnekleri duymak çocuğun beyin gelişiminde rol oynar. Barzvi, 'Çocuğun etkileşim kurabileceği oyuncaklar/objelerle uğraşmasını tavsiye ederim; bu bir oyuncak veya siz bile olabilirsiniz. Pasif durmaktansa, elleyip oynayabilecekleri objelere ihtiyaç duyarlar.‘ demiştir. Uzmanlar ayrıca müzik içerikli olan oyuncak ve kitaplar önermektedirler yaş arasında olan çocukların yumuşak tonda sesler çıkaran oyuncaklarla oynamaları önerilmiştir. Böylelikle çocukların dikkati kendi ellerine ve oyuncağa odaklanabilecektir. Çocuklara farklı müzik türleri içeren CDler dinletmek de fark yaratır. Araştırmalar, müziğin zengin bir çevre yaratmakta büyük rol oynadığını saptamıştır. Acredolo 'Bebekler daha ana rahmindeyken müzik ve ritmi duyumsarlar' demiştir. ' Kesinlikle dışardan gelen bilgileri alırlar'. Bunun onlara faydası, çeşitli müzik örneklerini duymak beynin bir bölümünde gelişime olumlu etki eder. Krull, ' Sesler ne kadar karmaşık olursa, gelecekteki beyin kullanımına o kadar katkı sağlar' demiştir. ' Çevre ne kadar zenginleştirilirse, beyin o oranda gelişmiş olacaktır'. Aşırıya kaçılmamalıdır. Acredolo, 'Ebeveynler, bebeklerin tepkilerini gözlemlemelidirler. Eğer bebek memnun değilse, bunu fark edersiniz. Dönüp el veya ayak parmaklarına bakarlar ya da kıvranır ve hıçkırmaya başlarlar. Ebeveynlerin çocuklarının verdikleri bu ip uçlarını kaçırmamaları çok önemlidir. Eğer yapmazlarsa, bu onunla aralarındaki bağlılıkta sorunlar oluşmasına neden olacaktır.'demiştir.


"ÇOCUK EDEBİYATI, ÇOCUK EDEBİYATI MIDIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları