Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : AHLÂK Ünite : SEVGİ, DOSTLUK VE KARDEŞLİK Süre : = 80 dakika Konular : Dostluk ve kardeşliğin temeli sevgidir. Kazanımlar : Sevginin dostluk ve kardeşlik bakımından önemini irdeler.

2 Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Büyüklerine saygı göstermeyen, küçüklerine de sevgi göstermeyen bizden değildir.” Yukarıdaki hadisten ne anladığınızı söyleyiniz.

3 arkadaşlarının ve dostlarının olması ne güzel! Sizin de
İnsanın, kendisini seven arkadaşlarının ve dostlarının olması ne güzel! Sizin de sevinçli günlerinizde (bayramlarda, doğum günlerinizde) üzüntülü günlerinizde (hasta olduğunuz zaman) görüşüp konuştuğunuz dostlarınız, arkadaşlarınız vardır, değil mi?

4 Resimleri inceleyiniz.
Bu insanları bir arada tutan duygu nedir?

5 Hiç dostunuz olmasaydı, sevinçlerinizi, üzüntülerinizi,
boş zamanlarınızı paylaşacak arkadaşlarınız olmasaydı ne yapardınız?

6 Sizce hangisi tercih edilmelidir?
Görüşünüzü açıklarken resimleri dikkate alınız H A N G İ S İ ? Sevgi=Dostluk Nefret=Düşmanlık Sizce hangisi tercih edilmelidir? Niçin?

7 Dostluk bizim için bir ihtiyaçtır.
Bazen işimizi yapmakta zorlandığımız zaman, bize yardım edebilecek arkadaşlar ararız. Bayramlarda, doğum günlerinde sevinçlerimizin paylaşılmasını isteriz. Sırlarımızı sadece “dostum, arkadaşım, kardeşim” dediğimiz insanlara söyleriz. Hasta olup evimizden dışarı çıkamadığımız, üzüntülü olduğumuz günlerde de yine dostlarımızı ve kardeşlerimizi ararız. Onlardan, meral verici sözler işitmek isteriz. Demek ki güçlü dostluklara ve kardeşliklere ihtiyaç duyarız.

8 insanlarla nasıl dostluk ve arkadaşlık kurabilir,
Peki, insanlarla nasıl dostluk ve arkadaşlık kurabilir, kardeşçe yaşayabiliriz? Hiç düşündük mü?

9 Dostluklar, sevgiyle kurulur.
Bu sevgi, çıkar gözetilmeden duyulan bir sevgidir.

10 “Dost (un iyisi) kara günde belli olur.”
Atasözünün vermek istediği mesaj nedir?

11 sevdiğine yakınlık duyar, sevgiyle dostluk kurar,
Ailede geçim, toplumda barış, ülkede birlik sevgiyle gerçekleşir. Çünkü insan, sevdiğine yakınlık duyar, sevgiyle dostluk kurar, sevgiyle kardeş gibi geçinir.

12 bencillik olmaz. İnsanların birbirini sevdiği,
dostluk ve kardeşlik duygularının geliştiği bir toplumda bencillik olmaz. Sevinçler, üzüntüler ve sıkıntılar eşit paylaşılır. “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” ilkesi ön plâna çıkar.

13 Yunus Emre diyor ki:; Ben gelmedim davi için Benim işim sevgi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim. Yukarıdaki dörtlüğün ana düşüncesini yazınız.

14 Sevgi, birbirini hiç tanımayan insanları bile bir araya getirir, kaynaştırır ve yardımlaştırır.

15 Üç çeşit dost vardır; Birincisi: Ekmek gibidir, her gün ararsın. İkincisi: İlaç gibidir, lazım olunca ararsın. Üçüncüsü: Mikrop gibidir, o arar seni bulur. Anonim

16 Kardeşlik, dostluktan daha ileridir.

17 Kardeş kardeşe, dost ve arkadaştan daha yakındır. Çünkü kardeşler
aynı ailenin bireyleri olduklarından bir bütünün, birbirini tamamlayan parçaları gibidirler. Kardeşler, birbirlerini sever ve sayarlar. Birbirlerine yardımcı olmaya, sorunlarını çözmeye çalışırlar. Toplumda, hep birlikte kardeş gibi yaşamalıyız. Birbirimizle iyi geçinmeli, birbirimize sevgi, saygı ve şefkat göstermeliyiz. Dostlarımıza değer vermeli, onlara karşı güler yüzlü, hoşgörülü ve affedici olmalıyız ve dostluk bağlarını koparmamalıyız.

18 Kardeşler arasında nasıl bir dayanışma vardır?
Örnek verelim.

19 Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Birbirinize düşmanlık beslemeyiniz… Birbirinizden yüz çevirmeyiniz… Ey Allah’ın kulları! Hepiniz kardeş olunuz.” Yukarıdaki hadisin vermek istediği mesaj nedir?

20 Dostluk ve kardeşlik, barışın da temelidir.
Hem toplumda, hem de dünya milletleri arasında barışın sağlanmasında dostlukların önemi büyüktür. Atatürk’ün, “Yurtta barış dünyada barış” sözündeki evrensel değerler nelerdir?

21 DEĞERLENDİRME 1-Dostluk ve kardeşliğin temeli nedir?
2-Dostluk ve kardeşlik toplum ve dünya barışına nasıl katkı sağlar?

22 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Sevgi, dostluk ve kardeşlikle ilgili atasözleri ve şiirler bulunarak bir sunu hazırlanacak. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları