Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD"— Sunum transkripti:

1 S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Sağ adnekste 3 tüp TJOD 2016 Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gazi UÇAR S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

2 Olgu: 30 G1 P0, Makat prezentasyon Spontan gebelik  Sezaryen

3 Sağ adneksiyal alanda 1 tüp normal boyut ve lokalizasyonda.
Normal tüpün ampulla bölgesinden dallanan kendi fimbrial uçları ile birlikte 2 aksesuar hipoplastik tüp. 2. tüpün lümeni 3 tüple birleştiği alanda oblitere olmuş. Sol adneksiyal alanda olağan boyutta ve lokalizasyonda normal tüp.

4

5 Bu defektler infertil hastalarda daha sıktır.*
Embriyolojik gelişim aşamasında, paramezonefrik kanal kadın üregenital sistemi (üst vajen ve uterus) oluşturmak üzere füzyona uğrar. Bu füzyonun tam olmaması ya da hatalı olması gelişimsel bazı defektlerle sonuçlanır. Bu defektler infertil hastalarda daha sıktır.* *Zheng X, Han H, Guan J. Clinical features of fallopian tube accessory ostium and outcomes after laparoscopic treatment. Int J Gynaecol Obstet 2015; 129: Uterovajinal primordium, müller kanalı

6 Tubal anomalilerin genel populasyondaki yüzdesi bilinmemektedir.
1113 infertil çiftin değerlendirildiği, diagnostik laparoskopi uygulanan hastalarda tubal anamoli prevalansı %1,9 olarak bulunmuş.* *Zheng X, Han H, Guan J. Clinical features of fallopian tube accessory ostium and outcomes after laparoscopic treatment. Int J Gynaecol Obstet 2015; 129:

7 Aksesuar fallop tüpleri oldukça nadir gözlenen anomalilerdendir.
İnfertilite, ektopik gebelik, adneksiyal torsiyon, piyosalpinks ve kistik hastalıklara neden olabilir.* Bazı oteriteler bu tür komplikasyonların engellemek için insidental olarak rastlandıklarında da cerrahi müdahale yapılmasını önermektedir. ** *Rottenstreich M, Smorgick N, Pansky M, Vaknin Z. Isolated torsion of accessory fallopian tube in a young adolescent. J Pediatr Adolesc Gynecol 2016 doi: /j.jpag ** Gandhi KR, Siddiqui AU, Wabale RN, Daimi SR. The accessory fallopian tube: A rare anomaly. J Hum Reprod Sci 2012; 5:

8 Tubal anamolilerde eşlik eden başka müllerian anomali yoksa renal anomalilerin görülme sıklığını artırmadığı varsayılır. * Aksesuar fallop tüpleri siliar aktiviteyi bozarak, ya da doğrudan ovumu yakalayarak ovumun ana tüpe ulaşmasını engelleyebilir. ** *Dahan MH, Burney R, Lathi R. Congenital interruption of the ampullary portion of the fallopian tube. Fertil Steril 2006; 85:

9 Tubal anomaliler oldukça nadirdir.
Çoğu zaman özellikle asemptomatik hastalarda tanı koymak zordur. Cerrahi işlemler sırasında adnekslerin sistematik bir şekilde değerlendirilmesi, tanı ve tedavi için imkan sağlar.

10 Teşekkürler…


"S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları