Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan."— Sunum transkripti:

1 UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ?
Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan Akyol, Ali Galip Zebitay Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi

2 Amaç Uterin arter ligasyonu, postpartum hemorajilerde özellikle fertilitenin korunması amacıyla, kanamayı durdurmak için kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir.

3 Amaç Ancak bu yöntemin over reservi üzerine olan uzun dönem etkileri tam olarak bilinememektedir. Çalışmanın amacı uterin arter ligasyonunun over reservi ve kan akımı üzerine olan etkilerini incelemektir.

4 Yöntem Çalışmaya sezaryen operasyonu yapılan yaşları arasında değişen toplam 49 hasta dahil edildi.

5 Yöntem Hastaların 25 sine sezaryen operasyonu esnasında postpartum kanama nedeniyle uterin arter ligasyonu yapıldı. 24 adet sezaryen operasyonu esnasında arter ligasyonu yapılmayan hasta da kontrol grubu olarak seçildi.

6 Yöntem Operasyondan minimum 6 ay sonrasında tüm hastalara over reserve markerleri olarak 3.gün FSH, antral follikul sayısı, AMH ve overyan arter kan akımına bakıldı.

7 Bulgular Her iki grup arasında demografik özellikler olarak bir fark saptanamamıştır (p>0.05, hepsi) (Tablo 1).

8 Bulgular FSH, antral follikul sayısı ve AMH acısından da her iki grup arasında istatiksel bir anlamlılık görülmemiştir (p>0.05, hepsi) (Tablo 1).

9 Bulgular

10 Bulgular Uterin arter ligasyonu yapılan hastalarla kontrol grubunun overyan doppler indeksleri Tablo 2 de gösterilmiştir.

11 Bulgular Çalışma ve kontrol grubunda her iki over arasında pulsatil ve rezistif indeksi arasında istatiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05, hepsi) (Tablo 2).

12 Bulgular

13 Sonuç Postpartum hemoraji tedavisinde kullanılan uterine arter ligasyonunun over reserve markerleri ve overyan kan akımı üzerine negatif bir etkisi bulunamamıştır.

14 Sonuç Uterin arter ligasyonu postpartum hemorajilerde özellikle de fertilitenin prezervasyonu için güvenle kullanılabilir.


"UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları