Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AkILLI TELEFONLAR VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ Temel bilgi teknolojileri derleme çalismalari ordu / 2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AkILLI TELEFONLAR VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ Temel bilgi teknolojileri derleme çalismalari ordu / 2017."— Sunum transkripti:

1 AkILLI TELEFONLAR VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ Temel bilgi teknolojileri derleme çalismalari ordu / 2017

2 Akıllı Telefon Tarihi Akıllı telefonlardan önce, cep telefonlarının geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. 1921’de Detroid Emniyet Müdürlüğünde, tek yönlü iletişim kurabilen bir verici ile denemelerin başladığı bu teknoloji, 1993 yılına kadar geliştirilerek, klasik cep telefonu olarak süre geldi. Bu tarihten önceki klasik cep telefonlarının gelişimi bu yazının konusu değil. Klasik cep telefonu ile bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin birleştirildiği ilk  cihaz, tarihte ilk akıllı telefon olarak bilinen IBM’in Simon telefonudur.

3 ABD’li bilgisayar devi IBM tarafından piyasaya sürülen bu telefon, kısmen cep telefonu, kısmen mini bilgisayar, kısmen çağrı cihazı, kısmen faks makinasıydı. Tarihin ilk akıllı telefonunda aynı zamanda  hesap makinesi, takvim, fihrist gibi uygulamaları da bulunuyordu yılında piyasaya sürülen dünyanın ilk dokunmatik ekranlı telefonunun, günümüzdeki bütün akıllı telefonların atası olduğunu da söyleyebiliriz. IBM Simon, piyasaya sürüldüğündeki fiyatı 899 dolardı..

4 1996 yılına gelindiğinde Nokia akıllı telefon pazarına Nokia 9000 Communicator ile giriş yaptı. Bu telefon aynı zamanda dünyanın ilk tam QWERTY klavyeli cep telefonu olarak tarihe geçti. Katlanan bir ekrana sahip olan telefonun bir diğer ilginç özelliği ise fax tuşunu barındırıyor olmasıydı. Katlanabilir özelliği ile cebe giren bu mini bilgisayardan, 2000 yılına kadar 3 farklı model piyasaya sürüldü. Akıllı telefon pazarında günümüzde popülaritesini kaybetmiş olan Nokia’nın, bu teknolojinin ilk zamanlarında oldukça yenilikçi adımlar attığını söylemeliyim.

5 1997 yılına gelindiğinde, 1990’larda dünyanın en büyük cep telefonu üreticilerinden olan Ericsson, Nokia’nın 9000 serisine GS88 modeli ile cevap veriyordu. Ericsson GS88 modeli ile dünya telefon literatürüne “akıllı telefon” (smart phone) adını kazandırmıştı.

6 2000 yılına gelindiğinde Ericsson’dan akıllı telefon piyasasına ikinci bir cihaz daha sunuldu. Ericsson R380

7 2002 yılında Amerikalı Handspring firması PALM adındaki markası ile pazara giriş yaptı. Telefonun adı Palm Treo’ydu

8 Yine aynı yıl bu kez BalckBerry 5810 modeli ile piyasadaki yerini aldı
Yine aynı yıl bu kez BalckBerry 5810 modeli ile piyasadaki yerini aldı. Bu model, özellikle e-posta alışverişi için özelleştirilmişti.

9 2002 yılı, akıllı telefon pazarında rekabet koşulları çerçevesinde farklı ürünlerin piyasaya sürüldüğü bir yıl oldu. Yine bu yılda Microsoft, “Windows Pocket PC OS” adındaki işletim sistemi ve “Pocket PC” akıllı telefonu ile piyasada yerini aldı.

10 2006 yılına gelindiğinde BlackBerry Pearl adındaki akıllı telefonu ile herkesi kendine adeta hayran bıraktı.

11

12 2007 yılı akıllı telefon tarihinde milat olarak nitelendirilen bir yenilik ile tanıştı. Apple, Steve Jobs öncülüğünde tarihinde ilk iPhone modelini piyasaya sürdü. Apple’ın iOS işletim sistemi ile piyasaya sunulan iPhone, cep telefonu olmasının dışında, hem geniş hem de dokunmatik ekranlı  iPod’u ve interneti bir araya getiriyordu. iPhone’un sektöre girmesiyle birlikte artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Bu telefon, akıllı telefon pazarına yeni standartlar getiriyordu. Tam anlamı ile ilk dokunmatik ekrana sahip olma özelliğini taşıyan iPhone, kendinden sonra tanıtılan bütün akıllı telefonlar için referans noktası olma niteliğini taşıdı. 599 dolarlık fiyatla satışa sunulan ilk iPhone’dan sonra, 3G modelinin gelmesi sadece 1 yıl sürdü. Daha sonraki aylarda, Samsung, Nokia ve LG gibi dünya devlerinden de benzer telefonlar gelmeye başladı.2008 yılına gelindiğinde bu kez Tayvanlı HTC, ilk android işletim sistemli HTC Dream adındaki akıllı telefonu piyasaya sürdü. TC Dream (diğer adıyla T-Mobile G1) olarak da bilinen telefon, web tarayıcı, Gmail, Google Claendar, Google Maps ve Google Talk gibi uygulamalarla birlikte sunuluyordu.

13 Samsung, Android işletim sistemi kullanmaya başladıktan sonra piyasaya sunmuş olduğu farklı modellerdeki telefonlar ile oldukça ses getirdi. Akıllı telefon satışlarında rekor kıran Samsung’un bu sektörde oldukça söz sahibi olduğunu söylemeliyim. Google’ın açıkladığı rakamlara göre, geçen yıl itibarı ile dünyada yaklaşık 600 milyon akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor ve satılan her 10 akıllı telefonun  8’inde android işletim sistemi kullanılıyor.

14 Akıllı Telefon Hakkında Bilinmeyen Özellikler:
Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımızın neredeyse her yerinde bulunan akıllı telefonların bilinmeyen özellikleri ortaya çıktı. Android telefonların pek de bilinmeyen, bilinse bile yayılmayan özelliklerini bu sunumuzda sizlerle paylaşacağız.

15 1-) Beam Özelliği Telefonunuzda bulunan Beam özelliği sayesinde telefonunuzdaki verileri cihazları birbirine temas ettirerek taşıyabilirsiniz. Dosya paylaşmak için her iki cihazın da NFC özelliğini aktifleştirin. (Ayarlar > Diğer > NFC) Daha sonra paylaşacağınız dosya ekranındayken cihazları tokuşturun ve gönder tuşuna basın.

16 2-) USB – Ara Kablo İle Oyun Oynama
Cep telefonunuza mouse ve klavye bağlamak. Bu işlem için bir ara kablo bağlamak yeterli olacaktır. Bu ara kablo vasıtasıyla joystick vb. oyun aparatlarını bağlayarak oyun da oynayabilirsiniz. Aşağıda resimde görülen aparat ile telefonunuza Joystick bağlayabilir ve oyununuza oyun kolu ile devam edebilirsiniz.

17 3-) Telefonu Sessiz Moda Alma
Telefonunuzu sessize almak ya da ekran görüntüsü almak için avucunuzla bir hareket yapmanız yeterli. Samsung marka bir akıllı telefona sahipseniz bu özelliği kullanabilirsiniz. Telefonunuza gelen çağrıyı sessize almak, ekran görüntüsü almak ve birçok işlemi yapmak için kullanabileceğiniz özelliği aktif etmek için Ayarlar > Hareketler ve işaretler adımlarını izleyin ve istediğiniz özelliği aktif etmek için işaretleyin.

18 4-) Telefon Rengini Ters Çevirme
Telefonunuzdaki tüm renkleri ters çevirin. Çoğunlukla engellilerin kullandığı bu özelliği aktif etmek için Ayarlar > Erişilebilirlik > Renkleri Ters Çevir adımlarını izlemelisiniz.

19 5-)Tema ile Şarj Tasarrufu Sağlama
Telefonunuza tema olarak bir siyah ekran teması kurarak telefonunuzun şarjından tasarruf edebilirsiniz. Siyah ekran teması telefonunuzun şarj süresini uzatmada yardımcı olacaktır. Siyah ekran teması sayesinde Amoled ekranlar siyah rengi vermek için piksellerini kapatmaktadır. Ve bu sayede telefonunuzun şarj süresini uzatmaktadır.

20 6-) Kayıp Cep Telefonu Bulma Özelliği
Bu özellik sayesinde cep telefonunuz çalındığı veya kaybettiğiniz zaman bulabiliyorsunuz. Android cihazlar için bu özelliği tarif edelim. Öncelikle Google arama kutucuğuna Android Device Manager yazalım ve arama sonuçlarından, ilk arama sonucuna tıklayalım. Açılan sayfada ilk önce telefonunuzun sinyal bildirimini göreceksiniz, bu sayede telefonunuzun yer tespitini yapabilirsiniz. Diğer işlem çalıntı ve kayıplara karşı telefonunuzu kitleme özelliği; bu özellik sayesinde telefonunuzu kilitleyebilirsiniz. Son işlem ise telefonu kapatma özelliği; bu özellik sayesinde telefonunuzu çalıntı ve kayıplara karşı kapatabilirsiniz.

21 7-) Fotoğraf ve Videolarınızı Filme Dönüştürün
İlk olarak Google Plus uygulamasına giriş yapıp ayarlardan Auto Backup (Otomatik Yedekleme) özelliğini açın. Artık çekilen her fotoğraf Google Plus uygulamasındaki klasörde saklanacak. Ardından "Fotoğraflar" kısmının en üstündeki ufak video kamera ikonuna tıklayın. Daha sonra filminizde kullanmak istediğiniz dosyaları seçin, tarzınızı, arkaplan müziğinizi ve temanızı belirleyip gerisini Google+'a bırakın.

22 8-) Gözünüz Ekrandayken Ekran Kararmasın
Ekrana bakıyorken ekranın bir süre işlem olmadığı için kararması pek çoğumuzun hoşuna gitmeyen bir özellik. Bunu aşmak için ise Settings>Smart Screen>Smart Stay yolunu kullanın. Artık gözünüz telefonda olduğu sürece ekran kararmayacak.

23 9-)Yanlış Yazdığınız Yazıyı Silmeden Geri Almak İçin Sallayın (iPhone)
Çoğu zaman iPhone ile birşeyler yazarken, klavyedeki harflere yanlış bastığımız olmaktadır. Bu şekilde yanlış yazdığımız kelimeleri geri almak mümkün. Bunun için yanlış yazdıktan hemen sonra iPhone’unuzu sallarsanız, en son yazdığınız kelimeyi silecektir.

24 10-) Kötü ve yavaş Wi-fi bağlantısını iyileştirebilirsiniz.(iPhone)
Birçok yerde bağlandığımız wifi ağları yavaş olabilmektedir ve bazen gerçekten can sıkıcı hale gelir. Bu durumda kurtulabilmek için iPhone size data hattınızı kullanmanıza imkan tanıyabiliyor. Yavaş bir kablosuz internet ağına bağlandığınızda veya çekmediğinde, iPhone otomatik olarak 4G ya da LTE bağlantısına geçiş yapıp, size daha keyifli bir internet bağlantısı sunabilmekte. Tabii 4G’ye geçiş yapınca sınırlı mobil internet kotalarımızı tüketmesinden endişe duyabilirsiniz. Ancak “Wi-fi Yardımı” arka plandaki indirmeleri ve bazı programların internet kullanımlarını engellemektedir, dolayısı ile mobil internet kotanızı düşürmeyecektir. Bu özelliği açmak için Ayarlar > Hücresel seçip en aşağıya indiğinizde “Wi-fi Yardımı”nı etkinleştirmeniz yeterlidir.

25 11-) Hard Reset Atma iPhone’unuzu veya iPad’inizi uzun zamandır kapatmadıysanız ve bazı sorunlar yaşıyorsanız, yeni bir başlangıç yapmak bazen iyi gelebilir. iPhone ya da iPad’de orta tuş “Home” ile güç tuşuna aynı anda basıp, Apple logosu çıkana kadar beklemelisiniz. Apple logosu çıktıktan sonra tuşları bırakabilirsiniz. Böylelikle cihazınız yeniden başlamış olacak ve daha temiz bir başlangıç yapmış olacaksınız  

26 12-) Üstünüzde hangi uçak var öğrenin
Siri'ye "Üzerimden hangi uçak geçiyor" diye sorun ve sadece "üzerimdeki uçaklar" deyin. Siri size uçağın uçuş numarası, irtifası ve uçuş açısı gibi bilgilerle birlikte üzerinizde hangi uçağın olduğunu gösterecektir. (Bu bilgilerin gelmesi 30 saniye civarında sürebiliyor, sabırlı olun).

27 13-)Haritalardan Hava Durumu Öğrenme(iPhone)
Apple Maps uygulamasını açın; hemen haritanın sağ alt kısmındaki hava durumu ibaresinin üzerine sert basın. Bunu yaptığınızda saatlik olarak haritanın o bölgesindeki hava durumunu görebiliyorsunuz!

28 14-) Telefonunuzu uçak moduna alın, iki kat daha hızlı şarj olsun
Telefonunuzu hızlıca şarj etmek için mükkemmel bir yol. Türkiye'de çok sık ihtiyaç duyacağınız kesin.

29 15-) Özel Titreşim Seviyesi Belirleme
Titreşim seviyesini kendi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Belli aralıklarla veya ritme titreşim almak için yapmanız gereken tek şey Ayarlar>Ses ve Dokunuş>Yeni Sesli Mesaj>Titreşim>Yeni Titreşim Yarat kısmına girmek.

30 Yayında ve Yapımda Emeği Geçenler
Mustafa Ege ÇAKMAKÇI Regaib KAYNAR İbrahim ÖZTÜRK Ömer Faruk PEKŞEN Bekir Furkan ERDEM


"AkILLI TELEFONLAR VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ Temel bilgi teknolojileri derleme çalismalari ordu / 2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları