Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstatistik-2 Çıkarımsal İstatistik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstatistik-2 Çıkarımsal İstatistik"— Sunum transkripti:

1 İstatistik-2 Çıkarımsal İstatistik
Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com

2 Örnek kütleden alınan delillere ve olasılık teorisine dayanarak
Hipotez Testleri Örnek kütleden alınan delillere ve olasılık teorisine dayanarak ya bir hipotezin doğru bir ifade olduğunu ve reddedilmemesi gerektiğini veya doğru bir ifade olmadığını ve reddedilmesi gerektiğini belirlemek için yapılan testlerdir.

3 Adım 1: Sıfır ve alternatif hipotezleri belirleyin
Adım 2: Anlam Düzeyini belirleyin Adım 3: Test istatistiğini belirleyin (t, z, F gibi) Adım 4: Bir karar kuralı belirleyin (kritik değer) Adım 5: Bir örnek kütle belirleyin, bir karara varın H0 hipotezini reddetme H0 hip. reddet ve H1 hip. kabul et

4 Anakütle parametresi hakkında bir ifade
Hipotezler H0 hipotezi Anakütle parametresi hakkında bir ifade Alternatif hipotez H1: Örnek kütlenin, sıfır hipotezin yanlış olduğuna dair delil sağlaması durumunda kabul edilen ifade Anlam düzeyi Gerçekte doğru olan sıfır hipotezinin reddedilme olasılığı; yani bunun riski.

5 Hiptezler üç farklı şekilde kurulabilir.
H0: m1-m2 = 0 H1: m1-m2 ≠ 0 Hiptezler üç farklı şekilde kurulabilir. Sıfır hipotezinde daima eşitlik sözkonusudur. H0: m < 50 H1: m > 50 H0: m > 50 H1: m < 50

6 Risk Tablosu Araştırmacı Sıfır Kabul Red Hipotezi Ho Ho Ho doğru
Ho yanlış Doğru karar Tip I hatası (a) Tip II Hatası (b)

7 Sıfır hipotezinin doğru olduğu kabul edildiğinde, en az test için hesaplanan değer (kritik değer) kadar büyük bir değer bulma olasılığıdır. p-Değeri Karar Kuralı Eğer p-değeri, anlamlılık düzeyi olan a dan daha büyük ise H0 reddedilmez. Eğer p-değeri anlamlılık düzeyi olan a dan daha küçükse ya da ona eşitse H0 reddedilir.

8 P değerlerinin anlamları
Ho‘ın doğru olmadığına dair BAZI deliller var. Ho‘ın doğru olmadığına dair GÜÇLÜ deliller var. Ho‘ın doğru olmadığına dair ÇOK GÜÇLÜ deliller var.


"İstatistik-2 Çıkarımsal İstatistik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları