Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başlangıç Dönemi– 11. Hafta

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başlangıç Dönemi– 11. Hafta"— Sunum transkripti:

1 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Caecilius Statius

2 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Plautus ve Terentius arasındaki dönemde eserlerini vermiş ünlü palliata (komedya) yazarı Gallia Cisalpinalı, büyük olasılıkla da Mediolanumludur (Milano) İÖ 222 yılındaki Clastidium savaşında Roma tarafından esir alınmış ve köle olarak kente getirilmiştir.

3 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Livius Andronicus ve Terentius gibi azat edilmiş ve kendisini azat eden efendisinin aile adını alarak Caecilius Statius olarak anılmıştır. İÖ 179 yılında en parlak dönemini yaşadığı belirtilir ve dönemin en iyi komedya yazarı olarak gösterilir.

4 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Ennius’la çok yakın oldukları söylenir ve İÖ 168 yılında yaşamını yitirdiğinde, dostunun yanına gömülmüştür. Terentius’un Hecyra oyunun önsözünde oyuncu Ambivius, Caecilius’un oyunlarının başlangıçta izleyiciler tarafından pek beğenilmediği, diğer yazarlar tarafından çokça eleştirildiğini belirtmektedir.

5 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri 42 eserinin adı bilinmektedir. Bu isimlerden yola çıkarak 16 tanesinin Yunan Yeni Komedya yazarı Menandros’tan esinlendiği düşünülmektedir. Tam olarak günümüze ulaşan bir oyunu yoktur.

6 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Menandros’tan esinlendikleri: Andria (Andros güzeli) Androgyne Epicene Chalcia (Kazancı (Bakırcı) Bayramı) Dardanus Epiclerus (Mirasçı)

7 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Menandros’tan esinlendikleri: Hymnis Hypobolimaeus (Bebek Değiştirme) Imbrii (Imbrialılar) Karine (Feryat eden kadın) Nauclerus (Kaptan) Plocium (Gerdanlık) Polumenoe (Satılık adamlar)

8 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Menandros’tan esinlendikleri: Synaristosai (Kadınlar Kahvaltıda) (aynı zamanda Plautus'un Cistellaria oyununun da orjinali) Synephebi (Gençler-Oğlanlar) Titthe (Hemşire)

9 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Diğer Yunan Ozanlarından Esinlenenler: Aethrio Chrysion Davos Demandati (Gözetimdeki oğlanlar), Epistula (Mektup) , Ex hautou hestos İki ayağının üzerindekiler, Exul (Sürgün),

10 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Diğer Yunan Ozanlarından Esinlenenler: Fallacia (Hile), Gamos (Evlilik), Harpazomene (Kaçırılan Kız) , Hypobolimaeus Aeschinus (Bebek değiştiren Aeschinus) Meretrix (Yosma), Nothus Nicasio (Sahtekar Nicasio),

11 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Diğer Yunan Ozanlarından Esinlenenler: Obolostates/Faenerator (Banker) Pausimachus, Philumena Portitor (Kapıcı) Pugil (Boksör) Symbolum (Sembol) Syracusii (Syracusaelılar) Triumphus (Zafer)

12 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
Eserleri- Komedya Yunan Orta komedya yazarlarından Antiphanes ve Alexis, Yeni Komedya yazarlarından Philemon’dan etkilenmiştir. Ele aldığı konulardan bazıları hamilelik yasal olmayan çocuk doğumu, evlat yetiştirmeye ve genç aşığın babasını kandırmasına ilişkin göndermeler

13 Başlangıç Dönemi– 11. Hafta
In amore suave est summo summaque inopia Parentem habere avarum inlepidum, in liberos Difficilem, qui te nec amet nec studeat tui. Aut tu illum furto fallas aut per litteras Avertas aliquod nomen aut per servolum Percutias pavidum, postremo a parco patre Quod sumas quanto dissipes libentius!


"Başlangıç Dönemi– 11. Hafta" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları