Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI:D İ LAN SOYADIÇALIM SINIF:9/A NO:242 DERS : COĞRAFYA KONUSU : ÇİN’ NİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI:D İ LAN SOYADIÇALIM SINIF:9/A NO:242 DERS : COĞRAFYA KONUSU : ÇİN’ NİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 ADI:D İ LAN SOYADIÇALIM SINIF:9/A NO:242 DERS : COĞRAFYA KONUSU : ÇİN’ NİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

2 ÇİN’in Coğrafi Özellikleri Çin Güney Doğu Asya’da yer alır.Dünyanın en büyük 4. ülkesidir Çinin, kuzeydoğusunda ve kuzeybatısında Rusya Federasyonu, Kazakistan, kuzeyinde Moğolistan, Doğusunda Kuzey Kore, güneyde Vietnam, Laos,güneyde,Myanmar Birliği (eski Birmanya), Hindistan, Bhutan, Nepal; batıda Pakistan ve Afganistan ile komşudur. - Yüzey şekilleri bakımından 4 bölgeye ayrılır.Kuzey batısında doğu Türkistan dağlık ve çöllerle kaplı bir alandır.Güneybatısında Tibet platosu yüksek platolu bir alandır.Kuzey Çin bölgesi genelde dağlık ve yüksektir.Güney Çin bölgesi ise geniş ovalardan oluşan alandır.

3 - İklim çeşitliliği fazladır.Muson, karasal,step ve çöl iklimi görülür.Akarsu bakımından zengindir. - Dünyanın en kalabalık ülkesidir.Nüfusun büyük bir bölümü ülkenin doğu ve güneydoğusundaki tarım alanlarına toplanmıştır. - En önemli ekonomik faaliyet tarımdır ve ülkenin güneydoğusunda yoğunlaşmıştır.Pirinç üretiminde başta gelir. - Maden bakımından zengindir.Kömür üretiminde birinci sıradadır. - Yabancı sermayenin serbest bırakılması ucuz iş gücü ile birleşince sanayisi gelişerek dünyanın bir çok yerinde yayılmıştır. - Turizm potansiyeli yüksek olup tanıtım eksikliği ve siyasi nedenlerden dolayı yeterince gelişmemiştir.Çin Seddi en büyük turizm potansiyelidir.

4 Coğrafi Koordinatları: 39 55 kuzey, 116 23 doğu Doğal Kaynaklar: Kömür,demir cevheri, petrol, doğal gaz, cıva, kalay, antimon, manganez, molibden, vanadyum, manyetit, alüminyum, kurşun, çinko, uranyum, Dünyanın en büyük hidroelektrik potansiyeli. Doğal tehlikeler: tayfunlar, seller, tsunamiler, depremler, kuraklık, toprak çökmesi. Fakat şu anda Hava kirliliği en büyük sorunu teşkil etmektedir. Hava : Çin Çok büyük bir ülke olduğu için değişik iklimler görülmektedir kuzeyi güney kutbuna daha yakın olduğu için soğuk, güneyi ise tropikal iklime sahiptir. Arazi: Çoğunlukla dağlar, yüksek yaylalar, batıda çöller; Doğuda ovalar, deltalar, ve tepeler bulunmaktadır.

5 Chongquing 29 ° 33 'N 106 ° 33' E Şanghay 31 ° 12 'N 121 ° 26' E

6

7 İKLİM Çin, büyük ve dağlık bir ülke olduğundan, iklim, ülkenin çeşitli bölgelerinde önemli değişiklikler gösterir. Ayrıca, doğu ve batıdan gelen iki karşıt akımın etkisi de büyüktür. Bunlardan biri doğu kıyı şeridinden gelen nemli ve sıcak Büyük Okyanus hava kütlesidir. Güneydoğudan kuzeye doğru ilerleyen bu akım, nisan-eylül ayları arasında ülkeyi etkisi altma alır. Buna karşılık Orta Asya’dan gelen soğuk ve kuru hava akımı, ekim-mart ayları arasında etkisini gösterir. Ülkede rüzgâr, yaz aylarında doğu ve güneyden, kış aylarında ise kuzey ve kuzeybatıdan eser. Muson rüzgâr sistemi olarak bilinen bu sistem, ülke ikliminin başlıca özelliğini oluşturur. Güneyden kuzeye gidildikçe düşen yıllık sıcaklık ortalaması, Kanton’da 20°C iken Heylungkyang’ın kuzeyinde 0°C’ nin altındadır. Ocak ayı sıcaklık ortalamaları Kanton’ da 13.7°C, Pekin’de -4.7°C, Harbin’de -20°C; temmuz ayı ortalamaları ise aynı kentlerde sırasıyla 29°C, 26°C, 20°C’dir. Güneydoğu kıyılarında görülen tayfunlar, özellikle Şanghay ile Haynan Adası arasındaki bölgedeki etkilidir. Daha çok yaz aylarında görülen yağışlar, güneyde çok yoğun, kuzeyde ise daha azdır.

8 Çinde insanlar daha çok tarımla uğraşırlardı.

9

10

11

12 ÇİN’ DE GEZİLECEK YERLER Yangtze nehri Yangtze veya Yangzi Jiang, Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar.Çince'de anlamı uzun nehirdir.

13 Siçuan - Huanglong Huanglong turistik bölgesi, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin kuzeybatısında yer alır. Min sıradağlarının güney ucunda bulunan bölge; renkli gölcükleri, karstik şekilleri, şelaleleri, karlı dağları, ormanları, vadileri ve tarihi tapınaklarıyla ünlüdür.

14 Pearl Shoal Şelalesi Jiuzhaigou Jiuzhaigou vadisi'nde yer alan çok kollu şelale.

15 Huangshan sıradağları Anhui

16 Zhangye Danxia Doğal Koruma Alana - Kansu Bir doğa harikası olan bu güzel arazi, Çin’in Kansu eyaletindeki Zhangye şehrine bağlı olan Nantaizi köyünün yakınlarındaki genişçe bir alana ait. Yakın zaman itibari ile Dünya mirası listesine de girmiş durumda. Bu sebeple bu alan ve ona benzer diğer yapılarda koruma altına alınmış.

17 Kırmızı Sahil-Panjin Kırmızı sahil; Çin’nin Parjin şehrinin 30 km güney batısında Liaohe Nehri Deltası bulunur. Adını tuzlu-alkali topraklarda yayılan deniz otu türünün (flourishes) görünümünden almaktadır. ilkbahar (Nisan- Mayıs) aylarında büyümeye başlayan bu otlar, yaz boyunca yeşil kalır. Sonbaharda ise kırmızı-alevli renge dönüşür ve kırmızı bir plaj manzarası oluşturur. Kırmızı Plaj, bir doğa rezervi olduğu için küçük bir bölümü hariç halka kapalıdır.

18 Tianzi Dağları Tianzi, cennetin oğlu anlamına geliyor. Üzeri yer yer ağaçlarla kaplı bu ince ve yüksek kayalıklar her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

19 Ban Gioc–Detian Falls Şelale Çin ve Vietnam sınırında bulunuyor. Yüksekliği 60 metre, en yüksek kademe ise 30 metredir. Doğru bakış açısını yakaladığınızda adeta cennetten gözümüze yansımış bir bahçe gibi görünen bu manzarasıyla görenleri büyülemektedir.

20 Binada Gölü Qiandao Qiandao (Binada) gölü,benzerlerinin aksine el yapımı bir adadır. Chun’an County, Zhejiang, Çin’de bulunur. Xin’an nehri üzerine kurulan hidro-elektrik santralinden sonra yapımı tamamlanmıştır. Göl üzerinde 1.078 adet büyük sayılabilecek (en azından diğerlerine göre) ada bulunmaktadır, ayrıca sayılmayan binlerce çok çok ufak adacıklar da vardır. Göl 573 km2‘lik bir alana kuruludur ve yaklaşık olarak 17-18 km3 su taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Gölde bulunan adaların kapladığı alan ise 86 km2‘dir.

21 Tianmen Dağları'na uzanan yol-Zhangjiajie

22 Libo

23 Jiu Zhai Gou Vadisi

24 Yangshuo, Xingping, Guangxi şehri

25 Maijishan Grottoes Dağları

26 Çin Seddi Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları PoHay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır.

27 M.Ö 221-M.S 608 yılları arasında bitirilmiştir.

28 Her yıl binlerce turist Çin Seddi görmek için Çini ziyaret eder.


"ADI:D İ LAN SOYADIÇALIM SINIF:9/A NO:242 DERS : COĞRAFYA KONUSU : ÇİN’ NİN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları