Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ TUZLARIN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ TUZLARIN SAĞLIĞA ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ TUZLARIN SAĞLIĞA ETKİLERİ

2 TUZ NEDİR? Yemeklere tat vermek İçin kullanılan bir maddedir. Esası Sodyum Klorür'dür. Tuz, vücudun temel besinleri arasında bulunması gereklidir. Sıcaklarda terleme ile vücut, sıcakla beraber tuz da kaybeder. Tuz azalması, su dengesini de bozar. Tansiyon düşer. Bünyede bitkinlik meydana getirir. Günde 15 gr. tuz, bir insan için normaldir. Tabiatta deniz suyuyla erimiş olarak veya kayalarda bulunur. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.

3 TUZLARIN ÖZELLİKLERİ Katı ve kristal haldedirler.
Katı halde iken elektrik akımını iletmezler. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletirler. Asit ve bazların nötrleşme tepkimesi sonucu oluşurlar. Birçok kayaçta tuz bulunur.

4 TUZUN YARARLARI Yemeklere tat kazandırır.
Vücudun asit-baz dengesini korur. Vücudun elektrolit dengesini sağlar. Tansiyonu düşük hastalara tuzlu yiyecek ve içecek verilerek tansiyon yükseltilebilir. Tuz aynı zamanda antiseptik, yani mikrop öldürücüdür. Besinlerin saklanmasında, salamura ve tuzlamalarda kullanılabilir. Kas ve sinirlere oldukça faydalıdır. 

5 TUZUN İNSAN VÜCUDUNA YARARLARI
Cildi güzelleştirir ve akne oluşumunu önler. Diş ve diş eti sorunlarını giderir. Kaslarda yaşanan krampları dindirir.  Tuz, cildin pul pul dökülmesini iyileştirir. Yorgunluk hissini gideren tuz daha rahat ve kaliteli bir uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır. Tuz, kandaki insülin ve şeker seviyesini normal olması gereken sağlıklı duruma getirmeye yardımcı olmaktadır. Kalbin normal ve sağlıklı şekilde atmasına yardımcı olur. Tuz, genel olarak gözleri dinlendirir ve sakinleştirir. Alerjik astım ataklarını yavaşlatıcı etki göstermektedir. Kilo vermeyi kolaylaştırır.

6 TUZ EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARI
Gebelikte iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiler. Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe sebep olur. Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır. Yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır.

7 TUZUN ZARARLARI Tuzun aşırı tüketimi kalsiyumun, idrar ile dışarı atılmasına neden olur. Bu da kemik erimesi ve kemik kırılmasına neden olur. Tuzun zararlarının başında yüksek tansiyona neden olması, kalp ve damar hastalıklarına yol açması gelmektedir. Çok miktarda tuz tüketmek ödem ve şişkinlik gibi durumlara yol açabilmektedir. Çok fazla miktarda tüketilen tuz, çok fazla su kaybına ve susuzluğa yol açabilmekedir. Bu durum ise, baş dönmesi, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

8 Gereğinden fazla miktarda yapılan tuz tüketimi, bronşlarda ve akciğerlerde birtakım problemlerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Fazla miktarda tuz tüketimi, kilo alma, eklem sertliği, ellerde aşırı terleme gibi sorunlara neden olabilir. Yüksek miktarda tuz tüketmek, böbrek sağlığına zararlıdır. Aynı şekilde fazla tuz tüketmek sindirim sistemi sağlığı için zararlıdır. Fazla tuz tüketmek vücutta hormon dengesini bozar. Fazla tuz felce neden olur. Damarlarda tahribata neden olan hipertansiyonun en büyük etkenidir.  Tuz bağırsakların çalışmasındaki etkinliği azalttığından vitamin yetersizliği ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir.

9 TUZUN KULLANIM ALANLARI
Tuz , cam, kâğıt, kauçuk ve tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Tuzun en yaygın kullanımı da gıda bileşenlerindedir. Tuz, avrupa ve dünyanın birçok yerinde karayollarında buz çözücüsü olarak kullanılan bir maddedir.  Su arıtımında da kullanılır. Hayvanların sağlıklı kalması için de hayvan yemlerine koyulur.  Uçak yakıtı saflaştırıldıktan sonra içinde en ufak su molekülü kalmaması için tuz ilave edilir. Kimya sanayiinin çok önemli bir ham maddesidir.

10 TUZ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR
Eğer tiroit hastası değilseniz ve evinizde tiroid hastası yoksa aldığınız tuzun üzerinde mutlaka “iyotlu tuzdur” ibaresi olsun. Tiroit hastaları iyotsuz tuz tercih etmelidir. Sağlıklı bireylerin iyotlu tuz tercih etmeleri uydun görülür. Gebeler ve süt veren anneler için iyot özellikle çok önemli. Çünkü çocuğun beyin gelişimi için iyoda çok ihtiyaç var. İyot, ısıdan ve ışıktan etkilendiği için aldığınız iyotlu tuzu kapalı kutularda saklayın ve yemek piştikten sonra tuzunu atın.

11 KAYA TUZU Kaya tuzu tuzlalardan ya da denizden elde edilmez.
Kaya tuzu dünyanın oluşumu sırasında toprak altında kalan eski deniz yatakları ya da göllerin dibinde biriken tuz katmanlarından elde edilir.  Kaya tuzları genellikle toprak altında olur. Kaya tuzu; tuzun işlenmemiş doğal halidir. Genellikle renksiz ya da sarıdır. Sofra tuzuna göre daha sağlıklıdır.  Vücudun ihtiyacı olan mineralleri karşılamasına yardımcı olur.

12 KAYA TUZUNUN FAYDALARI
Kaya tuzu sindirimi uyararak iştah açar. Bağırsak fonksiyonlarını geliştirir ve mide asidini düzenler. Birçok solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Alerji, astım ve soğuk algınlığı tedavisinde de kaya tuzu faydalıdır.  Bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller içerir. İçerdiği demir, magnezyum, bakır ve kalsiyum organlarımız için gereklidir. Tuz lambası olarak da kullanılabilir. Kaya tuzu, zihin sağlığını korur, alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kaya tuzu kemik erimesi hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kaslarda güç kaybını gideren kaya tuzu aynı zamanda genel cilt sağlığı için faydalıdır.

13 KAYA TUZU NERELERDE KULLANILIR
El ile çevrilen plastik , porselen yada cam öğütücülü, kahve ve tuz değirmenlerinde öğütülebilir. Demir olmayan has, kaliteli Çelik yada Sağlığa uygun plastik baharat değirmenlerinde öğütülebilir. Demir olmayan pirinç , paslanmaz yada plastik Sarımsak dövücü ya da çekiç yardımıyla bir torba içerisinde ezebilirsiniz ve bu şekilde tuzu ekerek kullanabilirsiniz.

14 TUZ LAMBASI NEDİR? Tuz lambası, parça kaya tuzlarının şekil verilip lamba formuna getirilmesidir. İçerisinde bir lamba bulunur ve dış yüzey tamamen tuzdan oluşur. Ortamdaki oksijen akışı kaya tuzunu, lambalarda veya mumlarda yakarak artırılabilir. Oksijen akışı ruh halini de geliştirir ve mevsimsel değişiklikler için faydalıdır. Stresle baş etmeye de yardımcı olur ve uyku kalitesini artırır. Doğal olması sebebiyle sağlıklıdır ve mekanlar için çok da dekoratiftir.

15 HİMALAYA TUZU Himalaya tuzu adını aldığı Pakistan’da bulunan Himalaya Dağları’ndan çıkarılır. 250 milyon yılda oluşan himalaya tuzunun, suda çözülebilme özelliği vardır. Ama bu çözülüş sonucunda kimyasal yapısı değişmemektedir. Mineral bakımından oldukça zengin olan bu tuz, dünyadaki en önemli kristallerden biridir. Himalaya tuzu yapılan araştırmalara göre, insan sağlığı için en önemli tuz olarak görülmüştür. Damarlarda sertleşme yapmaz ve tadı normal tuz tadından daha eksiktir. En kaliteli himalaya tuzu cam gibi şeffaf ve saydam olan tuzdur. 

16 Himalaya Tuzunun Faydaları
Kemik erimesine iyi gelir, Kasları güçlendirir, Cildin erken yaşlanmasını engellemeye yardımcı olur, Kan basıncının düşmesine yardımcı olur, Yorgunluğu alır, uykuyu düzenler ve vücuda enerji verir, Kalp, damar, böbrek, solunum, diyabet ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır, Akne tedavisinde oldukça yaygın kullanılmaktadır, Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar, Vücutta oluşan ödemlerden kurtarır ve zayıflamaya yardımcı olur, Gözlerde oluşan kanlanmaya iyi gelmektedir, Tansiyon hastalığına iyi gelir, Astım, bronşit, nezle ve grip gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

17 Himalaya Tuzu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Himalaya tuzu, kanserli hücrelerin oluşumunu önler, Migrene, baş ve boğaz ağrılarına iyi gelir, Kan şekerini, tansiyonu ve kolesterolü dengeler, Kalp ritmini düzenler, damar tıkanıklığına iyi gelir, Olası kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, Deri hastalıklarında da oldukça başarılıdır, Sedef hastalığı, egzama ve akneye oldukça iyi gelir, Alerji ve alerji hastalığı ile birlikte oluşan kızarıklık ve şişliklere iyi gelir.

18 KAYNAKÇA www.nedir.com www.boylesiyok.com www.faydalarizararlari.com


"MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ TUZLARIN SAĞLIĞA ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları