Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARARASI BANKACILIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARARASI BANKACILIK"— Sunum transkripti:

1 ULUSLARARASI BANKACILIK
DERS SUNUSU DOÇ.DR.İSMAİL YILDIRIM

2 ULUSLARARASI BANKACILIK
KONU BAŞLIKLARI ULUSLARARARASI BANKACILIK ULUSLARARSI BANKACLIKTA HİZMET BİRİMLERİ ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER ULUSLARARASI BANKACILIK VE DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI ULUSLARARASI BANKACILIK VE TİCARİ AKREDİTİFLER

3 ÜNİTE-3 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER

4 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
Fon Transferi (Fund Transfers) Yurtdışında Mevduat Toplama ve Yurtdışına Kredi Kullandırma Çek Senet Tahsili Döviz İşlemleri ve Ticareti

5 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Ekonomik globalleşmeye paralel olarak uluslararası ekonomik gelişmeler kendisini en yoğun biçimde para transferlerinde göstermektedir. Artık farklı piyasalarda satın alınan veya satılan mal veya hizmetlerin karşılığı olan paranın transferi basit bir işlem halini almıştır. Bunu bir bankaya giderek muhabir banka kanalıyla ödemek mümkün olabildiği gibi internet bankacılığı veya interaktif bankacılık kanalıyla direkt olarak gerçekleştirmek de mümkün hale gelmiştir.

6 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) Uluslararası Banka Hesap Numarası; İngilizce International Bank Account Number kelimelerinin baş harflerinden oluşan IBAN hesap numaralarını standart olarak tanımlayan bir uluslararası standarttır.

7 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ IBAN'ın amacı, bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. IBAN'a ilişkin söz konusu standarda göre, ülke genelinde standart uzunlukta ve yapıda bir banka müşteri hesap numarası oluşturulması gerekmektedir. Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklı ancak en fazla 34 karakterden oluşmaktadır. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra birçok ülkede de IBAN kullanılmaktadır.

8 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Türkiye'de bankalar tarafından müşterilere verilecek IBAN, yalnızca bir hesabı işaret eder ve 26 sayısal/alfabetik karakterden oluşur. TR XX YYYYY 0 ZZZZZZZZZZZZZZZZ Ülke Kodu Kontrol Basamakları Banka Kodu Rezerv Alan 16 Basamaktan oluşan hesap numarası TR TR Ülke Kodu, 2 büyük harften oluşur, Türkiye için TR kullanılır. Kontrol Basamakları, 2 basamaklı rakamdan oluşur ve IBAN'ın doğrulanması işleminde kullanılır. Banka Kodu, 5 basamaklı rakamdan oluşur. 5 basamaktan oluşmayan banka kodları sağa dayalı yazılır ve başına sıfır eklenerek 5 basamaklı hale getirilir. Rezerv Alan, tek basamaklı rakamdan oluşur. Değiştirilinceye kadar 0 kullanılır. Hesap Numarası, 16 basamaklı büyük harf ve/veya rakamdan oluşur.

9 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Bazı Ülkelere Ait IBAN Örnekleri Ülke Karakter Örnek IBAN’lar Almanya DE Avusturya AT Fransa FR M02 606 Hollanda NL91 ABNA İngiltere GB29 NWBK İtalya IT60 X Türkiye TR

10 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ 1 Ocak 2009'dan itibaren Avrupa Ekonomik Alanı'nda yer alan Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'e para gönderirken IBAN kullanmak zorunludur.

11 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ SWIFT ve BIC Kodu Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication'ın kısa adı olan Swift; Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistemdir. Bu sistem BIC (Bank Identifier Codes) kodu yani banka tanımlama kodu sayesinde her bankayı tanımlamaktadır. Swift sistemi 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başladı. Buna göre her bankanın bir Swift(Bic) kodu vardır.

12 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ SWIFT ve BIC Kodu Swift, bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde Swift kodları standarttır. Yani uluslararası para gönderimlerinde; Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası demek para transferlerinde işe yaramayabilir fakat TCZBTR2A denildiği zaman, paranın gideceği hesabın bir Türkiye'den T.C Ziraat Bankası olduğu anlaşılacaktır.

13 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ BIC nedir? Bank Identifier Codes (Banka tanımlama kodları) demektir. BIC numaraları bankaların kuruluşunun ismi ve bulunduğu şehire göre tayin edilir. Her finans kuruluşunun merkezleri ve birimleri yaptığı işlere göre bir veya daha fazla BIC kodu sahibi olabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığı ile girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımı ile iletilmektedir.

14 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Swift koduna örnek Örneğin;  Akbank BIC Kodu / Swift Kodu AKBKTRIS 1- İlk 4 karakter - Banka kodunu 2- Sonraki 2 karakter - Ülke kodunu (Türkiye için TR) 3- Sonraki 2 karakter - Yerel kodunu (Bazı ülkelerde 3 karakter olabilir İstanbul için IS) 4- Son 3 karakter ise - Şube kodunu belirtir.

15 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Swift işlemi nasıl yapılır? Swift yapacağınız hesabınızı, İşlem ücretinin alınacağı hesabınızı, Transferi gerçekleştireceğiniz bankanın bulunduğu ülkeyi ve bu bankanın ilk harfini, Transferi gerçekleştirmek istediğiniz bankanın/şubenin bulunduğu şehrin ilk üç harfini girmeniz gerekmektedir.

16 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Swift işlemi nasıl yapılır? Tüm bu bilgiler yerine, para transferi yapacağınız bankanın Swift kodunu biliyorsanız bu kodu girmeniz yeterli. Banka Swift kodları 11 haneden oluşur. Eğer Swift kodu 11 haneden az ise, sonuna X harfi ekleyerek 11 haneye tamamlayabilirsiniz. Bu girişleri yaptıktan sonra belirlediğiniz kriterlere uyan ve Swift sistemine tanımlı banka şubeleri listelenecektir. Transfer yapmak istediğiniz banka bu listede yoksa, işleminizi şubenize giderek yapmanız gerekir.

17 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
FON TRANSFERİ Swift işleminde para karşı hesaba ne zaman ulaşır? Swift işlemleri girişinizi saat 17:00'dan önce yaparsanız transferiniz iki iş günü içinde, 17:00'dan sonra yaparsanız 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesaba ulaşır. Normal şartlarda böyle fakat bu süre iki haftayı bazen bulabilmektedir. Çünkü transfer iki banka arasında direk gerçekleşmemektedir. Bankaların ülkere göre anlaşmalı partner bankalar vardır X bir ülkeden Y bir ülkeye transfer olan banka arada A B C ülkelerine dolaşabiliyor. Tabi buda swift süresini artırmaktadır. Bazende para bankanıza geliyor ama hesabınızda gözükmemektedir. Bankalar parayı havuzda tutuklarından hesabınıza geç yansıtıyorlar.

18 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
Yurtdışında Mevduat Toplama ve Yurtdışına Kredi Kullandırma Ulusal olduğu kadar uluslararası açıdan da, bankaların önemli bir fonksiyonu aracılık, yani mevduat toplamak ve kredi vermektir. Bu temel işlevin realize edilmesinde, bankalar marjinal minimum seviyede tutmak istemektedirler. Uluslararası bankaların yurtdışına kredi kullandırılmaları, nakdi ve gayri nakdi kredi biçiminde olmaktadır. Nakit kredilerin çoğu dış ticaretin finansmanına yöneliktir. Kendi ülkelerinden mal veya hizmet satın alacak yabancı şirketleri finanse etmektedirler. Gayri nakdi kredi biçiminde kullandırılan kredilerin yine önemli bir bölümü işletmelerinin yurtdışından ithal edecekleri malların güvencesi olarak verilmektedir. Diğer önemli bölümü ise, yurtdışında yapılacak işlerin güvencesini oluşturmak üzere kullandırılan gayri nakdi kredilerdir.

19 ULUSLARARASI BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMETLER
Yurtdışında Mevduat Toplama ve Yurtdışına Kredi Kullandırma Yurtdışındaki mevduat hesapları güvence kapsamında mıdır? Yurt dışında yaşayan yerli ya da yabancı gerçek kişilere ait yurt içi şubelerde bulunan tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamı, katılma hesapları birim hesap değerleri ve özel cari hesapları sigorta kapsamındadır. Türkiye’de faaliyet gösteren ve mevduat kabulüne yetkili olan bankaların yurt dışındaki şubelerinde açılmış olan mevduat hesapları sigorta kapsamı dışında kalır.


"ULUSLARARASI BANKACILIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları