OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE MEYVELERDE BESİN ÖĞESİ DEĞİŞİMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE MEYVELERDE BESİN ÖĞESİ DEĞİŞİMLERİ"— Sunum transkripti:

1 OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE MEYVELERDE BESİN ÖĞESİ DEĞİŞİMLERİ
Fatih Karagözlü Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik

2 OLGUNLAŞMA

3 GELİŞİM AŞAMALARI Zakharov F. Fruit Ripening and Quality Relationships

4 GELİŞİM AŞAMALARI Gelişme Büyüme Olgunlaşma Aşırı olgunlaşma
Fizyolojik büyüme Olgunlaşma Aşırı olgunlaşma Fizyolojik olgunlaşma Zakharov F. Fruit Ripening and Quality Relationships

5 GELİŞİM AŞAMALARI - 1 Gelişme: gelişmekte olan bitki veya bitkinin bir bölümünün karakteristik olarak fiziksel niteliğinde geri dönüşümsüz artış(değişim). Büyüme: Fizyolojik olgunluğa ulaşmaya başlanan evre. Fizyolojik büyüme: Dalından koparılan meyvedeki büyüme. Zakharov F. Fruit Ripening and Quality Relationships

6 GELİŞİM AŞAMALARI - 2 Yapay büyüme: Olgunlaştırma ajanları kullanılarak meyvenin büyütülmesi. Olgunlaşma: Meyvenin genel olarak daha tatlı ve yumuşak ve daha az yeşil hale geldiği evre. Aşırı olgunlaşma: Meyvenin biyokimyasal değerlerinin azalmasıyla karakterize olgunlaşmadaki son aşama. Zakharov F. Fruit Ripening and Quality Relationships

7 OLGUNLAŞMA AJANLARI Olgunlaşma sürecini hızlandırmak için kullanılan maddelerdir. Etilen ve kalsiyum karpit bunların başlıcalarıdır. "Guide to ripening stages" (PDF). Lagorio family companies.

8 Hasattan sonra olgunlaşabilen meyveler
Kayısı Armut Avokado Hurma Muz Nektarin Kivi Trabzon hurması Kavun Erik Şeftali Dut Domates

9 Hasattan sonra olgunlaşamayan meyveler
Çilek Üzüm Böğürtlen Zeytin Frenk üzümü Karpuz Yabanmersini Ananas Kiraz Nar Ahududu İncir

10 Domates

11 Domates Çapanoğlu E., Boyacıoğlu D. Domatesin Gelisimi Sırasında Antioksidan Bilesiklerinde Meydana Gelen DeğisimlerAkademik Gıda 8 (1) (2010) 44-48 Moneruzzaman K., Hossain A., Sani W. and Saifuddin M. Effect of Stages of Maturity and Ripening Conditions on the Biochemical Characteristics of Tomato American Journal of Biochemistry and Biotechnology 4 (4): , 2008

12 Domates C Vitamini seviyesi en fazla yeni koparılmış yeşil domatesteyken hızlı bir düşüşle en az yarı olgun pembe dönemde bulunmuş, tam olgunlaşma dönemiyle beraber artış göstermiştir. Gelişimin ilk evrelerinde glutamin, alanin, asparagin, arginin, valin ve prolin baskın amino asitlerken, ilerleyen evrelerde glutamat, sistein, triptofan, metionin ve putrasinin baskınlaşır. Çapanoğlu E., Boyacıoğlu D. Domatesin Gelisimi Sırasında Antioksidan Bilesiklerinde Meydana Gelen DeğisimlerAkademik Gıda 8 (1) (2010) 44-48 Moneruzzaman K., Hossain A., Sani W. and Saifuddin M. Effect of Stages of Maturity and Ripening Conditions on the Biochemical Characteristics of Tomato American Journal of Biochemistry and Biotechnology 4 (4): , 2008

13 Domates Domateste sitrik asit meyve yeşilken en üst düzeye ulaşmakta sonrasında sabit devam etmektedir. Malik asidin ise azaldığı görülmüş. Olgunlaşma ile malik asidin sitrik aside oranı 1,3’den 0,6’ya düşmektedir ki bu oranın düşmesi meyvenin daha tatlı olmasını sağlamaktadır. Malik asit sitrik asitle beraber krebs döngüsünde önemli rolleri bulunmaktadır. Ayrıca besin içeriğinin türden daha çok olgunlaşmanın etkilediği bulunmuştur. Baysal A., Beslenme Çapanoğlu E., Boyacıoğlu D. Domatesin Gelisimi Sırasında Antioksidan Bilesiklerinde Meydana Gelen DeğisimlerAkademik Gıda 8 (1) (2010) 44-48 Moneruzzaman K., Hossain A., Sani W. and Saifuddin M. Effect of Stages of Maturity and Ripening Conditions on the Biochemical Characteristics of Tomato American Journal of Biochemistry and Biotechnology 4 (4): , 2008

14 Malta Eriği Amorós A., Zapata P., Pretel M.T., Botellaand M.A., Serran M. Physico-chemicanl d PhysiologicaCl hangesD uring Fruit Development and Ripeningo f Five Loquat (Eriobotrya juponic¿ Lindl.) Cultivars Food Science and Technology International · February 2003

15 Malta Eriği Amorós A., Zapata P., Pretel M.T., Botellaand M.A., Serran M. Physico-chemicanl d PhysiologicaCl hangesD uring Fruit Development and Ripeningo f Five Loquat (Eriobotrya juponic¿ Lindl.) Cultivars Food Science and Technology International · February 2003

16 Malta Eriği Yapay olgunlaştırmada da kullanılan etilen olgunlaşmada doğrudan ilişkili olup meyvenin biyokimyasında çok büyük farklar olmasına neden olabilir. Amorós A., Zapata P., Pretel M.T., Botellaand M.A., Serran M. Physico-chemicanl d PhysiologicaCl hangesD uring Fruit Development and Ripeningo f Five Loquat (Eriobotrya juponic¿ Lindl.) Cultivars Food Science and Technology International · February 2003

17 Kiraz Eriği SARIDAŞ M., KAFKAS E., ZARIFIKHOSROSHAHI M., BOZHAYDAR O., KARGI S. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages Turkish Journal of Agriculture and Forestry (2016) 40:

18 Kiraz Eriği SARIDAŞ M., KAFKAS E., ZARIFIKHOSROSHAHI M., BOZHAYDAR O., KARGI S. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages Turkish Journal of Agriculture and Forestry (2016) 40:

19 Kiraz Eriği Şeker tatlılığı oranınında fruktoz>sukroz>glukozdur. Bu oranla birlikte meyvede fruktoz ve/veya sukroz/gluloz oranının daha çok olması meyvenin tatlılık miktarının daha fazla olmasını sağlar. Antioksidan seviyesi yapılan test yöntemlerine göre farklılık gösterebilse de en büyük yaralılığın ileri aşamada elde edilebildiği görülmektedir. Baysal A., Beslenme SARIDAŞ M., KAFKAS E., ZARIFIKHOSROSHAHI M., BOZHAYDAR O., KARGI S. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages Turkish Journal of Agriculture and Forestry (2016) 40:

20 Ananas

21 Ananas C Vitamini seviyesi evrelerle birlikte azalsa da total antioksidan kapasitesesi yaklaşık 3 katına çıktığı görülmektedir. Georges., Razali Z., Somasundram C. Physiochemical Changes during Growth and Development of Pineapple (Ananas comosus L. Merr. cv. Sarawak) J. Agr. Sci. Tech. (2016) Vol. 18:

22 Muz

23 Muz Kabuk rengi İnvert ve basit şeker miktarı (glikoz) %
Total karbonhidrat (nişasta, şeker vb.) % Yeşil 7,76 21,51 Yeşil-sarı Sarı 17,48 22,12 Sarı-kahverengi 19,00 20,00 18,26 Kahverengi 16,60 BAILEY E. Studies on the Banana.-I J. Biol. Chem. 1906, 1:

24 Muz Tapre A.R.a* and Jain R.K. STUDY OF ADVANCED MATURITY STAGES OF BANANA International Journal of Advanced Engineering Research and Studies Vol. I/ Issue III/April-June, 2012/

25 Muz LI W., SHAO Y., CHEN W., JIA W. The Effects of Harvest Maturity on Storage Quality and Sucrose-Metabolizing Enzymes During Banana Ripening Food Bioprocess Technol (2011) 4:1273–1280

26 Muz 1Fernando, H. R. P., 1,2*Srilaong, V., 1,2Pongprasert, N., 1,2Boonyaritthongchai, P. and 1,2Jitareerat, P. Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group) International Food Research Journal 21(2): (2014)

27 Muz 1Fernando, H. R. P., 1,2*Srilaong, V., 1,2Pongprasert, N., 1,2Boonyaritthongchai, P. and 1,2Jitareerat, P. Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group) International Food Research Journal 21(2): (2014)

28 Muz Muzda total karbonhidrat miktarı sarı- kahverengi döneme kadar önemli ölçüde değişmemekle birlikte dirençli nişasta miktarının bitmeye yaklaşıp basit şeker miktarının önemli miktarda artması kan şekerinin hızla yükselmesini sağlayabilmektedir. İyice kahverengine döndüğü dönemde total karbonhidrat miktarı da tükenmeye yaklaşmaktadır ki bu dönem bozulma dönemi olup tüketimi önerilmemektedir. Yeşil kabuklu muzdaki dirençli nişastanın oranı Tip- 2 diyabet hastalarının bu meyveyi belirli oranlarda tüketmelerine olanak verebilmektedir. BAILEY E. Studies on the Banana.-I J. Biol. Chem. 1906, 1: Tapre A.R.a* and Jain R.K. STUDY OF ADVANCED MATURITY STAGES OF BANANA International Journal of Advanced Engineering Research and Studies Vol. I/ Issue III/April-June, 2012/ LI W., SHAO Y., CHEN W., JIA W. The Effects of Harvest Maturity on Storage Quality and Sucrose-Metabolizing Enzymes During Banana Ripening Food Bioprocess Technol (2011) 4:1273–1280 1Fernando, H. R. P., 1,2*Srilaong, V., 1,2Pongprasert, N., 1,2Boonyaritthongchai, P. and 1,2Jitareerat, P. Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group) International Food Research Journal 21(2): (2014)

29 Muz Şeker miktarıyla doğru orantılı olarak artan antioksidan kapasitesi de sarı-kahverengi dönemde zirve yapmaktayken sonrasında düşüşe geçmektedir. Ayrıca "Food Science and Technology" dergisinde 2009 yılında yayınlanan bir makalede tam olgun(sarı-kahverengi) muzda "Tumor Necro Factor" adı verilen ve kanser dahil, anormal hücrelerin yok edilmesinde rol alan bir bileşiğin var olduğu tespit edilmiştir. BAILEY E. Studies on the Banana.-I J. Biol. Chem. 1906, 1: Tapre A.R.a* and Jain R.K. STUDY OF ADVANCED MATURITY STAGES OF BANANA International Journal of Advanced Engineering Research and Studies Vol. I/ Issue III/April-June, 2012/ LI W., SHAO Y., CHEN W., JIA W. The Effects of Harvest Maturity on Storage Quality and Sucrose-Metabolizing Enzymes During Banana Ripening Food Bioprocess Technol (2011) 4:1273–1280 1Fernando, H. R. P., 1,2*Srilaong, V., 1,2Pongprasert, N., 1,2Boonyaritthongchai, P. and 1,2Jitareerat, P. Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group) International Food Research Journal 21(2): (2014)

30 Kavun Kavunun olgunlaşması muza benzerlik gösterip basit şeker miktarı artasıyla birlikte antioksidan miktarı da artmaktadır. Ayrıca fruktoz, sukroz, glukoz oranları olgunlaşmayla bu meyvede önemli değişimlere uğramaktadır M.J. Villanueva *, M.D. Tenorio, M.A. Esteban, M.C. Mendoza Compositional changes during ripening of two cultivars of muskmelon fruits Food Chemistry 87 (2004) 179–185

31 Kavun Kavunun olgunlaşması muza benzerlik gösterip basit şeker miktarı artasıyla birlikte antioksidan miktarı da artmaktadır. Ayrıca fruktoz, sukroz, glukoz oranları olgunlaşmayla bu meyvede önemli değişimlere uğramaktadır. M.J. Villanueva *, M.D. Tenorio, M.A. Esteban, M.C. Mendoza Compositional changes during ripening of two cultivars of muskmelon fruits Food Chemistry 87 (2004) 179–185

32 Muşmula AYDIN N., KADIOĞLU A., CHANGES IN THE CHEMICAL COMPOSITION, POLYPHENOL OXIDASE AND PEROXIDASE ACTIVITIES DURING DEVELOPMENT AND RIPENING OF MEDLAR FRUITS (Mespilus germanica L.) BULG. J. PLANT PHYSIOL., 2001, 27(3–4), 85–92 GRUZ J., AYAZ E., TORUN H., STRNAD M. Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilus germanica L.) fruit at different stages of ripening Food Chemistry 124 (2011) 271–277 Otakar Rop 1, Jiri Sochor 2,3, Tunde Jurikova 4, Ondrej Zitka 5, Helena Skutkova 6, Jiri Mlcek 1, Petr Salas 2, Boris Krska 7, Petr Babula 3, Vojtech Adam 5, Daniela Kramarova 8, Miroslava Beklova 9, Ivo Provaznik 6 and Rene Kizek Effect of Five Different Stages of Ripening on Chemical Compounds in Medlar (Mespilus germanica L.) Molecules 2011, 16, 74-91 Robert H. Glewa, Faik A. Ayazb,*, Carlos Sanzc, D.J. VanderJagta, H.-S. Huangd, L.-T. Chuangd, M. Strnade Changes in sugars, organic acids and amino acids in medlar (Mespilus germanica L.) during fruit development and maturation Food Chemistry 83 (2003) 363–369 Robert H. Glew · F. Ahmet Ayaz · Carlos Sanz · D. J. VanderJagt · H. S. Huang · L. T. Chuang · Miroslav Strnad Effect of postharvest period on sugars, organic acids and fatty acids composition in commercially sold medlar (Mespilus germanica Dutch) fruit Eur Food Res Technol (2003) 216:390–394

33 Muşmula

34 Muşmula

35 Muşmula

36 Muşmula

37 Muşmula Muşmulada genel olarak besin öğeleri ham ve yarım olgun dönemlerde çok önemli değişimlere uğramayıp tam olgun dönemde önemli oranlarda azalabilmektedir.

38 Nar

39 Nar Salah A. Al-Maiman, Dilshad Ahmad Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation Food Chemistry 76 (2002) 437–441

40 Nar Elinor Shwartz a, Ira Glazer a, Irit Bar-Ya’akov b, Ifat Matityahu a, Igal Bar-Ilan a,c, Doron Holland b, Rachel Amir Changes in chemical constituents during the maturation and ripening of two commercially important pomegranate accessions Food Chemistry 115 (2009) 965–973

41 Nar Salah A. Al-Maiman, Dilshad Ahmad Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation Food Chemistry 76 (2002) 437–441

42 Nar Olgunlaşmayla birlikte çok az değişime uğrayan narın tanesinde demir 2 katına, çinko ise 6 katına çıkmaktadır. Salah A. Al-Maiman, Dilshad Ahmad Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation Food Chemistry 76 (2002) 437–441

43 Böğürtlen TOSUN İ., ÜSTÜN N., TEKGÜLER B., PHYSICAL AND CHEMICAL CHANGES DURING RIPENING OF BLACKBERRY FRUITS Sci. Agric. (Piracicaba, Braz.), v.65, n.1, p.87-90, January/February 2008

44 Böğürtlen Genel olarak pek bir değişime uğramayan böğürlrnde şeker ve antiyosiyanin miktarı çok büyük miktarlarda artmakla beraber fenolik maddeler 1/3 oranında düşüş yaşamaktadır. TOSUN İ., ÜSTÜN N., TEKGÜLER B., PHYSICAL AND CHEMICAL CHANGES DURING RIPENING OF BLACKBERRY FRUITS Sci. Agric. (Piracicaba, Braz.), v.65, n.1, p.87-90, January/February 2008

45 Elma Ferdous Gheyas, Sylvia M. Blankenship, Eric Young & Roger McFeeters Dietary fibre composition in developing apple fruits The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73:5,

46 Elma Ferdous Gheyas, Sylvia M. Blankenship, Eric Young & Roger McFeeters Dietary fibre composition in developing apple fruits The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73:5,

47 Elma Glukoz miktarı olgunlaşmaya kadar artış gösterirken, aşırı olgunlaşmaya doğru azalmaya geçmektedir. Diş sağlığında önemli etkileri olan ksiloz ise olgunlaşmaya kadar benzer seveyelerde kalmakla bearaber bu evreden sonra hızlı bir artışa geçmektedir. Ferdous Gheyas, Sylvia M. Blankenship, Eric Young & Roger McFeeters Dietary fibre composition in developing apple fruits The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73:5,

48 Çilek SUTRUM K., KORON D., STAMPAR F., The composition of fruit of different strawberry varities depending on maturity stage Food Chemistry 83(2003)

49 Çilek SUTRUM K., KORON D., STAMPAR F., The composition of fruit of different strawberry varities depending on maturity stage Food Chemistry 83(2003) Ricardo M. Ferreyra, Sonia Z. Vin˜a, Alicia Mugridge, Alicia R. Chaves Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva Scientia Horticulturae 112 (2007) 27–32

50 Çilek M Cecilia N Nunes,1∗† Jeffrey K Brecht,2 Alcina MMB Morais1 and Steven A Sargent2 Physicochemical changes during strawberry development in the field compared with those that occur in harvested fruit during storage

51 Çilek M Cecilia N Nunes,1∗† Jeffrey K Brecht,2 Alcina MMB Morais1 and Steven A Sargent2 Physicochemical changes during strawberry development in the field compared with those that occur in harvested fruit during storage

52 Çilek Ricardo M. Ferreyra, Sonia Z. Vin˜a, Alicia Mugridge, Alicia R. Chaves Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva Scientia Horticulturae 112 (2007) 27–32

53 Çilek Antosiyanin ve total antioksidan seviyesi açısından önemli değişikliklere uğrayan çilekte antosiyanin artarken, total antioksidan seviyesi azalmaktadır. Bir diğer fark ise yazın yetişen çileğin antioksidan, kışın yetişen çileğin ise şeker bakımından fazla olmasıdır. SUTRUM K., KORON D., STAMPAR F., The composition of fruit of different strawberry varities depending on maturity stage Food Chemistry 83(2003) Ricardo M. Ferreyra, Sonia Z. Vin˜a, Alicia Mugridge, Alicia R. Chaves Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva Scientia Horticulturae 112 (2007) 27–32

54 kaynakça Zakharov F. Fruit Ripening and Quality Relationships
"Bet on it. Your mango is ripened using carbide". dnaindia.com. "Guide to ripening stages" (PDF). Lagorio family companies. Çapanoğlu E., Boyacıoğlu D. Domatesin Gelisimi Sırasında Antioksidan Bilesiklerinde Meydana Gelen DeğisimlerAkademik Gıda 8 (1) (2010) 44-48 Moneruzzaman K., Hossain A., Sani W. and Saifuddin M. Effect of Stages of Maturity and Ripening Conditions on the Biochemical Characteristics of Tomato American Journal of Biochemistry and Biotechnology 4 (4): , 2008 Luana Fernandes1, José Alberto C. Pereira1, Isabel Lopéz-Cortés2, Domingo M. Salazar2 Elsa C. D. Ramalhosa Physicochemical Changes and Antioxidant Activity of Juice, Skin, Pellicle and Seed of Pomegranate (cv. Mollar de Elche) at Different Stages of Ripening Food Technol. Biotechnol. 53 (4) 397–406 (2015) M Cecilia N Nunes,1∗† Jeffrey K Brecht,2 Alcina MMB Morais1 and Steven A Sargent2 Physicochemical changes during strawberry development in the field compared with those that occur in harvested fruit during storage SUTRUM K., KORON D., STAMPAR F., The composition of fruit of different strawberry varities depending on maturity stage Food Chemistry 83(2003) Ricardo M. Ferreyra, Sonia Z. Vin˜a, Alicia Mugridge, Alicia R. Chaves Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva Scientia Horticulturae 112 (2007) 27–32

55 Ferdous Gheyas, Sylvia M
Ferdous Gheyas, Sylvia M. Blankenship, Eric Young & Roger McFeeters Dietary fibre composition in developing apple fruits The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73:5, TOSUN İ., ÜSTÜN N., TEKGÜLER B., PHYSICAL AND CHEMICAL CHANGES DURING RIPENING OF BLACKBERRY FRUITS Sci. Agric. (Piracicaba, Braz.), v.65, n.1, p.87-90, January/February 2008 Salah A. Al-Maiman, Dilshad Ahmad Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation Food Chemistry 76 (2002) 437–441 Elinor Shwartz a, Ira Glazer a, Irit Bar-Ya’akov b, Ifat Matityahu a, Igal Bar-Ilan a,c, Doron Holland b, Rachel Amir Changes in chemical constituents during the maturation and ripening of two commercially important pomegranate accessions Food Chemistry 115 (2009) 965–973 AYDIN N., KADIOĞLU A., CHANGES IN THE CHEMICAL COMPOSITION, POLYPHENOL OXIDASE AND PEROXIDASE ACTIVITIES DURING DEVELOPMENT AND RIPENING OF MEDLAR FRUITS (Mespilus germanica L.) BULG. J. PLANT PHYSIOL., 2001, 27(3–4), 85–92 GRUZ J., AYAZ E., TORUN H., STRNAD M. Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilus germanica L.) fruit at different stages of ripening Food Chemistry 124 (2011) 271–277 Otakar Rop 1, Jiri Sochor 2,3, Tunde Jurikova 4, Ondrej Zitka 5, Helena Skutkova 6, Jiri Mlcek 1, Petr Salas 2, Boris Krska 7, Petr Babula 3, Vojtech Adam 5, Daniela Kramarova 8, Miroslava Beklova 9, Ivo Provaznik 6 and Rene Kizek Effect of Five Different Stages of Ripening on Chemical Compounds in Medlar (Mespilus germanica L.) Molecules 2011, 16, 74-91 Robert H. Glewa, Faik A. Ayazb,*, Carlos Sanzc, D.J. VanderJagta, H.-S. Huangd, L.-T. Chuangd, M. Strnade Changes in sugars, organic acids and amino acids in medlar (Mespilus germanica L.) during fruit development and maturation Food Chemistry 83 (2003) 363–369 Robert H. Glew · F. Ahmet Ayaz · Carlos Sanz · D. J. VanderJagt · H. S. Huang · L. T. Chuang · Miroslav Strnad Effect of postharvest period on sugars, organic acids and fatty acids composition in commercially sold medlar (Mespilus germanica Dutch) fruit Eur Food Res Technol (2003) 216:390–394

56 1Fernando, H. R. P. , 1,2. Srilaong, V. , 1,2Pongprasert, N
1Fernando, H. R. P., 1,2*Srilaong, V., 1,2Pongprasert, N., 1,2Boonyaritthongchai, P. and 1,2Jitareerat, P. Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group) International Food Research Journal 21(2): (2014) LI W., SHAO Y., CHEN W., JIA W. The Effects of Harvest Maturity on Storage Quality and Sucrose-Metabolizing Enzymes During Banana Ripening Food Bioprocess Technol (2011) 4:1273–1280 Tapre A.R.a* and Jain R.K. STUDY OF ADVANCED MATURITY STAGES OF BANANA International Journal of Advanced Engineering Research and Studies Vol. I/ Issue III/April-June, 2012/ BAILEY E. Studies on the Banana.-I J. Biol. Chem. 1906, 1: M.J. Villanueva *, M.D. Tenorio, M.A. Esteban, M.C. Mendoza Compositional changes during ripening of two cultivars of muskmelon fruits Food Chemistry 87 (2004) 179–185 M.A. Bacha, T.A. Nasr and M.A. Shaheen Changes in Physical and Chemical Characteristics of the Fruits of Four Date Palm Cultivars Proc. Saudi BioI. Soc pp. 285 ·295 (1987)

57 Georges. , Razali Z. , Somasundram C
Georges., Razali Z., Somasundram C. Physiochemical Changes during Growth and Development of Pineapple (Ananas comosus L. Merr. cv. Sarawak) J. Agr. Sci. Tech. (2016) Vol. 18: SARIDAŞ M., KAFKAS E., ZARIFIKHOSROSHAHI M., BOZHAYDAR O., KARGI S. Quality traits of green plums (Prunus cerasifera Ehrh.) at different maturity stages Turkish Journal of Agriculture and Forestry (2016) 40: Amorós A., Zapata P., Pretel M.T., Botellaand M.A., Serran M. Physico-chemicanl d PhysiologicaCl hangesD uring Fruit Development and Ripeningo f Five Loquat (Eriobotrya juponic¿ Lindl.) Cultivars Food Science and Technology International · February 2003 Çapanoğlu E., Boyacıoğlu D. Domatesin Gelisimi Sırasında Antioksidan Bilesiklerinde Meydana Gelen DeğisimlerAkademik Gıda 8 (1) (2010) 44-48 Moneruzzaman K., Hossain A., Sani W. and Saifuddin M. Effect of Stages of Maturity and Ripening Conditions on the Biochemical Characteristics of Tomato American Journal of Biochemistry and Biotechnology 4 (4): , 2008 Baysal A., Beslenme


"OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE MEYVELERDE BESİN ÖĞESİ DEĞİŞİMLERİ" indir ppt
Google Reklamları