Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ."— Sunum transkripti:

1 DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ

2 DENGELİ BESLENME Bütün canlılar yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmek için beslenmek zorundadırlar. insan bedeni sürekli yenilenir. Kemikler, kaslar, kan v dokular her gün yavaş yavaş yenilenir. Bütün bu etkinlikler için enerji gereklidir. Bu enerjiyi yediklerimizden alırız.

3 DENGELİ BESLENME Vücudun için gerekli enerjinin miktarı KALORİ ile ölçülür. İnsanların günlük enerji miktarı yaşına kadar sürekli artar.

4 BESİN GRUPLARI

5 KARBONHİDRATLAR PROTEİNLAR YAĞLAR BESİNLER VİTAMİNLAR MİNERALLER SU

6 KARBONHİDRATLAR Vücudun temel enerji kaynağıdır
Un, kuru baklagiller, pirinç, mısır, makarna, patates ve bal başlıca karbonhidrat kaynaklarıdır. Fazla alınırsa karaciğer ve kaslarda depolanır ve yağa dönüşür. Kilo aldırır.

7 PROTEİNLER Vücudumuzdaki bakım ve onarım için gerekli yapı taşlarıdır.
Et ve et ürünleri, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller başlıca protein kaynaklarıdır. Büyüme ve gelişmede temel rol oynar. Çocukların ve gençlerin bol miktarda alması gerekir.

8 YAĞLAR Vücudumuzun temel enerji kaynaklarındandır.
Zeytin, ayçiçek, ceviz, fındık, süt vb. besinlerde bulunur. Kalorisi çok yüksektir. Fazla alınması kilo yapar.

9 MİNERALLER Vücudumuzun düzgün çalışması, yenilenmesi ve canlılığını sürdürmesi için gereklidir. Sofra tuzu, su, sebze ve meyvelerden, maden suyu, süt ve süt ürünleri ve tahıllardan alırız. Kalsiyum, fosfor, iyot, demir, magnezyum, potasyum, çinko, bakır vb. minerallerdir.

10 SU Yaşamın temel kaynağıdır. İnsan vücudunun 2/3’si sudur.
Vücudun düzenli çalışması için gereklidir. Yetişkin bir insan günde 8-10 bardak su içmelidir.

11 VİTAMİNLER Vücudun savunma sistemini güçlendiren maddelerdir.
Bazı besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. A Vitamini:Karaciğer, yeşil sebzeler, tereyağı, yumurta, sütte bulunur. B Vitamini: Karaciğer, yeşil sebzeler, süt, yumurta, balık, et, tahıllar ve baklagillerde bulunur. C Vitamini: Turunçgiller, yeşil sebzeler, domateste bulunur. D Vitamini: Karaciğer, balık, süt, yumurta, tahıllar, marul vb. bulunur. E Vitamini: Karaciğer, balık, süt, yumurta, tahıllar, marul vb. bulunur. K Vitamini: Karaciğer, ıspanak, lahanada bulunur

12 DENGELİ BESLENMENİN TEMEL ÖĞELERİ
Çeşitli besin gruplarından oluşan bir beslenmedir Bol miktarda meyve-sebze yemeliyiz Nişastalı yiyecekleri bol miktarda tüketmemeliyiz Yağ içeren yiyecekleri az yemeliyiz Yiyeceklere tuz katmamalıyız Şekerli içeceklerden uzak durmalıyız Süt ürünlerini orta düzeyde tüketmeliyiz Et, balık veya bunlara karşılık gelen mercimek, fasulye, fındık, ceviz, soyayı orta düzeyde tüketmeliyiz

13

14 ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık bir hastalıktır.
Besinleri gerekenden az veya çok almamalıyız. Dengesiz beslenme alışkanlığı, hareketsizlik kişinin fazla kilo almasına neden olur. Fazla kilolar yüksek tansiyon, şeker, kalp ve damar hastalıklarına yol açar.

15 ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Yetişkin birinin şişman olup olmadığına BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ) denen bir ölçütle karar verilir. BKİ= Kilo (kg) Boy (m) X boy (m) BKİ Durumu Normal Zayıf Kilolu Şişman 18.5’in altı 30’un üzeri

16 Teşekkürler…


"DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları