Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi"— Sunum transkripti:

1 Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi
Ekim 2014,Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara BASİT YÖNTEMLERLE YANAL YÜKLENMİŞ TEKİL KAZIK VE KAZIK GRUPLARININ TASARLANMASI DESIGNING SINGLE PILES AND PILE GROUPS UNDER LATERAL LOADS USING SIMPLE METHODS Nedim PLASTO - Lisansüstü öğrenci, Kocaeli Üniversitesi, Sami ARSOY - Prof. Dr. , Kocaeli Üniversitesi,

2 1.GİRİŞ Kazıklar: - geoteknik yapıları temsil etmektedirler,
tek başına yada grup olarak davranabilirler, hem düşey hem de yatay yükleri için tasarlanmış olmalıdırlar. Yanal yüklenmiş bir kazık - yük-yer değiştirme tepkisini anlamak önemlidir. Kazık tasarlama ve inşaa etmek için çok dikkatli bir çalışma gerekmektedir. Yatay yüklerin etkisi altında yeterli ve güvenilir bir yöntem bulunamamıştır.

3 2. TASARIM YÖNTEMLERİ Yanal yükü belirlemek için iki yaygın yaklaşım kullanılır. Yeterli bir güvenlik faktörü ile nihai yükü bölerek kazıklar üzerinde izin verilen yükü hesaplar, Kabul edilebilir bir yanal deformasyon için izin verilebilir yatay yükü hesaplar. Yanal yük altında tekil ve grup kazıkları analiz etmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu çalışmada: - p-y eğrisi yaklaşımı, - Characteristic Load Method (CLM) yaklaşımı - khmax yaklaşımı

4 2.1. p-y yöntemi 𝑝=𝑘 ∗𝑦 p-y eğrileri kullanılır,
kazık boyunca her bir derinlik noktasında yanal yük (p) ile yer değiştirme (y) Winkler'in yöntemine dayanmaktadır. 𝑝=𝑘 ∗𝑦 Burada: k - p-y eğri tarafından tanımlanan doğrusal olmayan yay sertliğidir, y - esnek yayının yer değiştirmesi, p - yaya uygulanan kuvvettir.

5 2.2. CLM yöntemi CLM yöntemi (Duncan and Ooi, 1994),
p-y analizinden daha basittir ve çözümleri p-y analiz sonuçlarına yaklaşmaktadır, kazıkların yanal deformasyonlarını, maksimum moment ve maksimum moment konumunu belirlemek için kullanılabilir, CLM yönteminin sınırlamaları p-y eğrilerinin sınırlamaları ile hemen hemen aynıdır. Tek tip zemin profili için geçerli olması CLM yöntemin başlıca sınırlamasıdır. Bir eşdeğer üniform zemin profili kullanmak gereklidir.

6 2.3. khmax yöntemi khmax yöntemi yatay yükler altında kazıkların için yük-deplasman ilişkisi tahmin etmektedir. Kumar (1993) ve Prakash ve Kumar (1996) tarafından önerilmiştir. Bir tablo formatında hesaplama yapılabilmesi sayesinde, diyagramlar üzerinde elde edilen sonuçların net bir görünümünü sağlar. Tekil kazık veya kazık grubunun yanal yük tepkisini hesaplamak için gerekli prosedür iki adıma ayrılabilir: 1. khmax yaklaşımı ile alt ve üst sınır değerleri, 2. su seviyesi düzeltmesi. khmax yöntemi üst ve alt eğrilerinin sınırı belirlenmektedir ve diğer yöntemlerle sonuçların karşılaştırılması imkanı sağlar.

7 3.YANAL YÜK TESTLERİ Çizelge 1. Farklı testler için kazık ve toprak özellikleri

8 4. SONUÇLAR Şekil 2. Analiz 1 için Tekil Kazıkta Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Brown Test Verileri, 1988.)

9 4. SONUÇLAR Şekil 3. Analiz 2 için Tekil Kazıkta Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Rollins Test Verileri, 1988.)

10 4. SONUÇLAR Şekil 4. Analiz 3 için Kazık Grubunda Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Brown Test Verileri, 1988.)

11 Teşekkür ederim


"Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları