Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
2014 NİSAN POLİTİK EKONOMİ RAPORU 28 NİSAN MART MAHALLİ SEÇİMLERİNİN EKONOMİK VE SİYASİ ETKİLERİ Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

2 SEÇİMLERİN EKONOMİK ETKİLERİ
Seçim öncesi 28 Mart 2014 tarihinde hazırladığımız raporda 3 senaryo olduğunu belirtmiştik. Bu senaryodan birinci senaryo gerçekleşmiş ve Ak Parti % 45 oy almıştır. Biz seçim öncesi, senaryo 1 gerçekleşirse ( Ak parti % 40’dan fazla oy alırsa) dövizin düşeceğini 2.100’lere geleceğini ve bu nedenle mevcut dövizin satılması gerektiğini belirtmiş ve Doları 2,190’dan bozdurmuştuk. Borsa İstanbul’un ise hızlı bir şekilde çıkacağını ve sonra yatay bir seyir izleyeceğini söylemiştik. Borsa İstanbul, seçiminden sonra çıkmaya başlamış ve ’lere kadar yükselmiştir.

3 PEKİ BUGÜN (28 NİSAN 2014)’DEN SONRA NE OLABİLİR?
Bugünden sonraki durumu 2’ye ayırmamız gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar olan dönem ve seçimden sonraki dönem Bu iki dönem birbirinden çok farklı sonuçlar doğurabilir.

4 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN ÖNCEKİ DÖNEM
Şu anda Küresel ekonomik güçler ile ulusal güçlerle görüşme yolu açılmış ve görüşmelerin yapılmaya başlandığını tahmin etmekteyiz. Bu görüşmeler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlana kadar ekonomi ve iç piyasanın yatay seyir izleyeceğini öngörmekteyiz. Bu görüşmeler en geç Temmuz ayında sonuçlanabilir. Daha önce Mayıs sonu veya Haziranda da bitebilir. Bu 1.dönemde (Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, görüşmelerin devam ettiği dönemde) Dövizin yatay seyir izleyeceğini, ile bandında hareket edeceğinitahmin etmekteyiz. Bu dönemde, Borsa İstanbul’un da bandında seyir edeceğini beklemekteyiz. Bu dönemde, ekonomi ve iç piyasada çok az bir toparlanma ve iyileşme görülecektir. Daha kötüye giden bir ekonomi olmayacaktır. Bu dönemde gayrimenkul sektörü de hafif bir ekonomik toparlanma ile beraber az da olsa bir iyileşme yaşayacaktır. Bu dönemde MB’nin faizleri biraz düşüreceğini tahmin etmekteyiz. Bu dönemde, enflasyonun düşmeye başlayacağını düşünüyoruz.

5 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN SONRAKİ DÖNEM
Aslında bu dönem, Küresel ekonomik ve politik güçler ve ulusal güçlerle yapılan görüşmelerin sonuçlandıktan sonraki dönemdir. Bu 2. dönemin belirtilerini Haziran veya Temmuz ayında görüleceğini beklemekteyiz. Bu 2.dönem (Haziran veya Temmuz’dan sonraki dönem) çok farklı sonuçlar doğurabilir. Küresel ekonomik politik güçler ve ulusal güçlerle yapılan görüşmelerin sonuçlanmasına göre değişiklik olacaktır. Bu yapılan görüşmeler olumlu sonuçlanır ve uzlaşma çıkarsa farklı bir durum; olumsuz olursa ve uzlaşma olmaz ise çok farklı bir sonuç ortaya çıkacaktır.

6 UZLAŞMA SAĞLANIRSA Uzlaşma sağlanırsa, yurtdışından ülkemize döviz geleceğini ve dövizin tekrar düşmeye başlayacağını ve 2014 yılı içinde doların 2,000 TL’nin altına düşeceğini ve 1,900 TL’ye kadar gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Borsa İstanbul’un çıkacağını ve ’i geçeceğini beklemekteyiz. Artık, ekonomi ve iç piyasanın açılacağını ve iyileşeceğini öngörmekteyiz. Merkez Bankasının faizleri daha da düşüreceğini tahmin ediyoruz. Bundan sonra, gayrimenkul sektörünün toparlanacağını ve fiyatların çıkacağını öngörmekteyiz. Enflasyonun tekrar düşmeye başlayacağını beklemekteyiz.

7 UZLAŞMA SAĞLANMAZ İSE Uzlaşma sağlanmaz ise, döviz 30 Mart mahalli seçim öncesi olduğu gibi, tekrar çıkmaya başlayacaktır. Doların 2014 yılı içinde 2.500’ü geçeceğini düşünüyoruz. Borsa İstanbul’un düşeceğini, ’lere geleceğini öngörmekteyiz. Ekonomi ve iç piyasa tekrar bozulmaya başlayacak ve daha maalesef kötü olacağını tahmin etmekteyiz. Merkez Bankası faiz düşürmeyecektir. Faizlerin yerinde sayacağını veya yükseleceğini tahmin etmekteyiz. Gayrimenkul sektörü daha da kötüleşecektir. Gayrimenkul fiyatlarının daha da düşeceğini düşünmekteyiz. Enflasyonun düşmeyeceğini daha da yükseleceğini öngörmekteyiz..

8 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları