Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TELEFON VE HAKKINDA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TELEFON VE HAKKINDA."— Sunum transkripti:

1 TELEFON VE HAKKINDA

2 TELEFONUN TARİHÇESİ Alexander Graham Bell telefonun mucidi olarak ün kazanmayı başardı, ama aslında o,ticari olarak kullanışlı ilk telefonu icat etmiş olan kişidir: Bell'den önce, Johann Philipp Reis, Antonio Meucci ve başkaları işlevsel telefonları yapmışlardır.  Çalışır bir telefonun halka ilk tanıtı mı 1860'ta Johann Philipp Reis (Almanya) tarafından yapıldı. Reis'in buluşu kesintili akım kullandığı, alıcı ya sinyalleri istikrarsız gönderdiği için deneysel aşamanın ötesine geçemedi. 1871'de Antonio Meucci 1849'da telefonu icat etmiş olduğunu ve Aralık Aralık 1861 tarihleri arasında tanıtımını yaptığını öne sürerek fikrinin korunmasına dair uyarı başvurusu yaptıysa da, tam bir patent başvurusu yapmadı. 

3 ı

4 İnsanoğlu yüzyıllar boyunca uzaktaki akrabaları, arkadaşları ya da tanıdıkları ile haberleşmenin kolay yolunu aradılar. Dağlarda birbirlerine duman yoluyla haber gönderenlerden, ıslık ile mesajlaşmaya kadar haberleşmenin en hızlı yolunu bulmaya çalıştılar. Günümüzde cep telefonları ve bilgisayar ile gönderdiğimiz elektronik mesajlarla saniyelerle ölçülen haberleşmenin geçmişi, 1793 yılında Fransız Claude Chappe'ın "uzaktan yazan" anlamı na gelen telgrafı keşfi ile başladı. Sonraki 40 yı l içinde elektrikli telgraf geliştirildi ve 1876 yılında Alexsander Graham Bell sağırlarla ilgili bir çalışması sırasından telefonu keşfetti. Bell'in telefonu bulması Arşimed'in hamamdan fırlayarak suyun kaldırma kuvvetini bulmasına benzer bir şekilde, yani rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır. Pantolonuna yanlışlıkla dökülen pilin asidi nedeniyle asistanına yardım amacıyla seslenmişti.Telefon ağızlığından söylediği "Bay Watson buraya gelin. Sizi görmek istiyorum" cümlesi binanın diğer tarafındaki asistanına ulaşmış, asistanı koşarak Bell'in yanına gelmiştir.

5

6 Bell, seslerin havadaki titreşimlerle nasıl oluştuğunu merak ediyordu
Bell, seslerin havadaki titreşimlerle nasıl oluştuğunu merak ediyordu. Bu sırada elektrik akımının konuşma sırasında oluşan titreşimleri andıracak biçimde değiştirilebildiğini keşfetti.  İlk telefonların, günümüzde evimizde kullandığımız telefonlardan bile oldukça farklı olduğunu unutmamak gerekir. İlk telefon görüşmelerinde telefonla numara çevirmek yerine, ahizeyi kaldırdığınızda bir santral memuru ile karşılaşır ve istediğiniz numarayı memura belirterek telefonun bağlanmasını beklerdiniz.  Telefon makineleri de günümüzdeki gibi küçük değillerdi. Eski telefonlar borazanı andıran ağızlıklar, şamdan biçimli makineler ya da duvara asılı modelleriyle günümüzdeki telefonlardan tamamen farklıydılar. Zaman içinde otomatik santrale geçilmesi ile birlikte telefon modelleri de giderek küçülerek cebimize giren boyutlara kadar ulaşmıştır. 

7 Neden "ALO" deriz? Alo" sözcüğü telefonu keşfeden Alexsander Graham Bell'in sevgilisi olan Allessandra Lolita Oswaldo'un isminin baş harflerinin kısaltmasıdır. Graham Bell telefonu icat ettikten sonra ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo'dan başkası olmayacağını bildiğinden, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu. Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı. Artık telefonu "Ale Lolos" diye açar olmuştu. Uzun çalışmalar Graham Bell'i daha hızlı konuşmaya itiyordu ve sevgilisinin adını daha da kısalttı. Artık iki heceli bir ad kullanı yordu. Bu kısa ad "Alo" idi. Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip tüm şehre yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya  başlayınca Graham Bell'i terketti. Bell, sevgilisinin birgün onu arayacağı umuduyla telefonu her açışında "Alo" demeye devam etti. Biz zaman sonra Bell'i arayanlar da O'na "Alo" demeye başladılar. Bugün dünyada herkesin kullandığı "Alo" sözcüğü işte o günlere dayanmaktadır.

8 TÜRKİYE’ DE İLK TELEFON
İlk telefon hattı 1908 yılında Osmanlı Devleti zamanında açıldı yılında Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinde ilk telefon santralleri kuruldu. Cumhuriyet döneminde ilk otomatik telefon santrali 1926 yılında Atatürk’ün emriyle Ankara’da açıldı. Daha sonraki yıllarda da sırayla diğer şehirlerde de santraller açılarak telefonun Anadolu’da yaygınlaşması sağlandı. 70’li yılların sonuna doğru PTT’nin yaptığı çalışmalarla Türkiye’de her şehirde telefon santralleri kuruldu ve telefonla ulaşılamayan şehir kalmadı.

9

10 Uluslararası ilk telefon santrali İstanbul Tahtakele’de açıldı
Uluslararası ilk telefon santrali İstanbul Tahtakele’de açıldı. Ancak bu santralin diğer ülkelerle sinyal bağlantısı 1985’te tamamlanabildi. Bu santralin çeşitli illerdeki uzantılarıyla altı farklı ülkeye telefonla ulaşım sağlandı. Ankara bağlantısıyla Rusya, Diyarbakır bağlantısıyla Irak, Edirne bağlantısıyla Bulgaristan, İzmir bağlantısıyla Yunanistan ve İskenderun bağlantısıyla Suriye’ye telefonla ulaşım sağlandı. 1994’te Türkiye’nin ilk uydusu Türksat 1C’nin uzaya fırlatılmasıyla milletler arası iletişim için bu santraller değil uydu bağlantısı kullanılır. Uydu bağlantısı sayesinde günümüzde Dünya’nın her yerine telefonla bağlanmak mümkündür.

11 TELEFONUN YARARLARI Telefon günlük hayatımızda istediğimiz anda istediğimiz kişi ile iletişim kurabilmemiz için oldukça gereklidir. *Zor durumda kaldığımız her an telefon ile yardım isteyebilir, bu sayede başımızın dertten kurtulmasını sağlayabiliriz. *Sevdiğimiz ve özlediğimiz kişilerle hasret giderebilir, onların sesini duyarak az da olsa özlemimizi dindirebiliriz. *Günlük hayatımızda telefon sayesinde bankacılık işlemlerimizi halledebiliriz. *Telefon ile internete bağlanarak pek çok işinizi sorunsuzca yerine getirebilirsiniz. Telefonun Zararları: *Gereksiz telefon kullanımı size hem maddi hem manevi zarar verir.

12 *Telefon ile fazla vakit geçirmek boşa geçen zaman demektir.
*Telefondan yayılan sinyaller sağlığımız açısından çok zararlıdır. *Araç kullanırken telefonla konuşmak kaza yapılmasına sebep olabilir. *Cep telefonunun küçük yaştaki çocuklara verilmesi onların da sağlığını olumsuz etkilemekte, okul çağındaki çocukların telefona sahip olmaları ise onların derslerini aksatmalarına sebep olabilmektedir.

13 TELEFONUN ZARARLARI ki açık cep telefonu birbirlerine yakın olarak bırakıldığı zaman aralarında oluşan sıcaklık sayesinde patlayabilir. Yağmurlu havalarda telefonların açık olması yıldırım düşme oranını yükseltmektedir. Dinlenme ihtimaliniz olabilir telefonunuzda görüşme yapacağınız zaman dikkat edilmesi gereklidir. Özel izinler dışında artık izin verilmeden dahi dinlenebilirsiniz. İstemediğiniz kişiler tarafından rahatsız edilme ihtimaliniz bulunmaktadır. Araç kullanırken telefonun çalması ile birlikte dikkatsizliğe sebep olup kazalara neden olabilir. Benzin alırken telefonda gerçekleşe bilecek ufak bir kısa devre sonucu patlama meydana gelebilir. Telefonlar şarjda unutulması durunda bataryasının ısınması sonucunda patlama gerçekleşebilir. Başkaları tarafından yerinizin tespit edilmesi kolaylaştırılır.

14 TELEFONUN DOĞRU KULLANIMI
1- Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenim uzaklıkla azalmaktadır. Bu nedenle kablolu kulaklık kullanılması telefonun baş bölgesinden uzak tutulmasını sağladığından cep telefonlarının zararlı etkilerini azaltabilmektedir. Kulaklığın olmadığı durumda "hoparlör" modu tuşlanarak sesli görüşme yapılarak telefondan uzak konuşulması tercih edilebilir. 2- Özellikle büyümesi ve gelişmesi süren çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi ve çocukların cep telefonu kullanmaması önerilmektedir. Çocuklar cep telefonu kullanıyorsa cep telefonu faturaları kontrol edilmeli, gereğinde uyarılmalıdır. 3- Hamilelerin cep telefonu kullanması önerilmemektedir. 4- Acil durumlar dışında cep telefonlar kullanılmamalı ve mümkün olan her durumda cep telefonu yerine kablolu sabit telefonlar kullanılmalıdır. 5- Cep telefonu ile konuşmalar mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı ve daha çok kısa mesajlardan yararlanılmalıdır. Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefon vücuttan uzakta tutulmalıdır.

15 6- Cep telefonunuza gelen arama olduğunda ya da sizin bir arama yapmanız durumunda bağlantı kurulduktan sonra kulağınıza cep telefonunuzu tutmanız elektromanyetik radyasyona maruz kalma önemli ölçüde azaltacaktır. 7- Cep telefonu alırken SAR değeri düşük olan telefonlar tercih edilmelidir. 8- Cep telefonları olabildiğince vücuttan uzakta kullanılmalı ve bulundurulmalıdır. Özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta olması önerilmektedir. 9- Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalıdır. 10- Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir.

16 1-  Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde kullanılması ve taşınması önerilmemektedir. Araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alan şiddeti yolculara açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalga maruziyeti verebilmektedir. Ayrıca, sürekli değişen baz istasyonları ile iletişime geçmeye çalışan cep telefonu normalden çok daha fazla elektromanyetik dalga yayabilmektedir. 12- Araç kullanırken cep telefonu veya araç telefonu kullanmak dikkati azaltmaktadır ve kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle araç güvenli bir yere çekildikten sonra telefonla konuşulmalıdır. 13- Özellikle yol koşullarının riskli olduğu yağışlı ve sisli havalarda cep telefonu kullanılmamalıdır. 14- Petrol istasyonlarında cep telefonu kullanılmamalıdır.

17 AD: HURİYE SOYAD:KILIÇ FAKÜLTE/BÖLÜM: FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/EDEBİYAT BÖLÜMÜ NUMARA:


"TELEFON VE HAKKINDA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları