Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gençler Sizler Yarınlarımızsınız

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gençler Sizler Yarınlarımızsınız"— Sunum transkripti:

1 Gençler Sizler Yarınlarımızsınız
İdris YAVUZYİĞİT Çınarcık Müftüsü idrisyavuzyigit.com.tr /idrisyavuzyigit

2 KUR’AN’DA TANITILAN İNSAN; ALLAH’IN,
En Güzel Şekilde Yarattığı Ve Bütün Organlarını Tastamam Yaptığı, لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ فٖى اَحْسَنِ تَقْوٖيمٍ(Tîn 4.) Tertemiz Rızıklar Verdiği, وَرَزَقَكُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ(Mü'min 64.) Ruhundan Üfleyerek Şereflendirdiği, ثُمَّ سَوّٰیهُ وَنَفَخَ فٖيهِ مِنْ رُوحِهٖ (Secde 9) Muhatap Aldığı Ve Yeryüzünde Halifesi Kabul Ettiği, Yaratılmışlara Üstün Kıldığı Ve Şan Şeref Sahibi Yaptığı, وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنٖى اٰدَمَ …وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلٰى كَثٖيرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضٖيلًا(İsrâ 70.) Yaratılan Her Şeyi İstifadesine Sunduğu, اَلَمْ تَرَوْا اَنَّ اللّٰهَ سَخَّرَ لَكُمْ مَا فِى السَّمٰوَاتِ وَمَا فِى الْاَرْضِ (Lokman 20.) Akıl, İrade Ve Özgürlük Verdiği,  وَمَا يَذَّكَّرُ اِلَّا اُولُوا الْاَلْبَابِ(Bakara 269.) Peygamberler Ve Kitaplar Göndermek Suretiyle Doğru Yolu Gösterdiği,  فَاٰمِنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِهِ(A'raf 158.) İradeli Ve Bilinçli Olarak İman Ve İbadet Etmesini İstediği, وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ(Zâriyât 6.) İyilik Yapanları Mükâfatlandırıp Kötülük Yapanları Cezalandıracağı Ve Sorumlu Kıldığı, وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ ﴿٨﴾ فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ ﴿٧﴾(Zilzâl 7-8) Tertemiz Fıtrat Üzere Yarattığı Ve Şah Damarından Daha Yakın Olduğunu Bildirdiği Varlıktır.

3 SEN, Allah’a İtaat Ediyorsun kendisine itaat etmekle geçiren
إِنَّ الّٰلهَ يُحِبُّ الشَّابَّ الَّذِى يُفْنِى شَبَابَهُ فِى طَاعَةِ اللّٰهِ “Allah, Gençliğini, kendisine itaat etmekle geçiren genci sever” (Aclunî, Keşfu’l Hafa, hadis no:748)

4 SEN ALLAH’A İBADET ETMELİSİN

5 NAMAZ KIL(IYOR MUSUN?)…
“Gencin namazı bütün âleme ışık saçan bir güneşse, ileriki yaşlardakilerin namazı bir mum ışığı misali gibidir.

6 İMAN’IN TEZAHÜRÜ iman etmedikçe cennete giremezsiniz.
وَالَّذِى نَفْسِى بِيَدِهِ   “Varlığım elinde olan Allah'a yemin olsun ki, لاَ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا iman etmedikçe cennete giremezsiniz. وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek mânâda) iman etmiş olmazsınız.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130.)

7 SEN, Allah’a İbadet Edensin
سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إِلَّا ظِلُّهُ إِمَامٌ عَادِلٌ وَشَابٌّ نَشَأَ فِي عِبَادَةِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ … Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: "Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: "Yedi kişi var, Allah onları hiçbir gölgenin olmadığı Kıyamet gününde kendi gölgesinde gölgeler: Adil imam, Allah'a ibadet içinde yetişen genç, …(Nesâi, Kudât 2)

8 AHİRET HESABINI UNUTMA
يَا بُنَيَّ اِنَّـهَٓا اِنْ تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ فَتَكُنْ ف۪ي صَخْرَةٍ اَوْ فِي السَّمٰوَاتِ اَوْ فِي الْاَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللّٰهُۜ اِنَّ اللّٰهَ لَط۪يفٌ خَب۪يرٌ ﴿١٦﴾ "Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde, yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır." (Lokmân; 16)

9 Allah’ın Tarafını seçeceksin/Allah Dostu
SEN, “HZ. İBRAHİM” Gibi Allah’ın Tarafını seçeceksin/Allah Dostu Allah’ı arayış mücadelesi, Yıldız, ay ve güneşten hareketle rabbini bulmaya çalışması, Putlarla olan mücadelesi ve putları kırıp en büyük putun boynuna kırdığı aleti asması ve ibretli bir ders verişi, Kavminin Allah'a olan isyanına rağmen Allah ile olması, Yılmaması ve sarsılmaz iman mücadelesi, Yakmayan ateş ve hicreti… (Enam suresi 75 ve 81. Ve Enbiya suresi 58 ve 70. Ayetler arası)

10 İffeti, namus anlayışı, SEN, “HZ. YUSUF” GİBİ İFFETİN TEMSİLCİSİSİN
vezirin hanımının isteğine Allah korkusundan karşılık vermemesi, ahlakı, sabrı, serveti terk edip zindanı tercihi, kardeşlerinin yaptıklarına karşılık affı… (Yusuf suresi)

11 İnsanlarla ilişkilerinle, Kuran ve Sünnete uygun bir hayat sürmelisin.
SEN, “HZ. FATIMA” GİBİ İFFETİN TEMSİLCİSİSİN Giyim ve kuşamınla, Ahlak ve edebinle, Konuşmanla, İnsanlarla ilişkilerinle, İffet ve edebinle… Kuran ve Sünnete uygun bir hayat sürmelisin.

12 SEN, Kılık Kıyafetinle Örneksin
Önemli olan insanlara hoş gözükmek değil, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaktır. Önemli olan İnsanların albenisini kazanmak değil, Allah’ın rızasına ermektir. Önemli olan Ahmet’in Ayşe’nin ne düşündüğü değil, Allah’ın neye değer verdiğidir. Önemli olan bana hoş gelen değil, Allah’ın muradına uygun olandır. Önemli olan her an Allah ile olabilmektir. Önemli olan her daim Allah’ın beni gördüğü, bana değer verdiği, beni sevdiği, benden razı olduğu şuuruyla hareket etmektir.

13 SEN SÜSLÜMAN değil MÜSLÜMAN olacaksın.
İnsanlara ahlakınla, edep ve faziletinle örnek olacaksın. Modanın insanı değil İslam’ın Müslümanı olacaksın. SÜSLÜMAN değil MÜSLÜMAN olacaksın.

14 Kimi Örnek alıyorsunuz?

15 “Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, onlardandır”
SEN HZ. MUHAMMED (S.A.V.)’İ ÖRNEK ALIRSIN?  مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ “Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, onlardandır” (Ebu Davut, Libas, 5) Hz. Muhammed (s.a.v.)’e mi benziyorsun? Hz. Ebu Bekir’e, Hz. Ömer’e mi benziyorsun? Mevlana’ya, Yunus Emre’ye mi Fatih’e mi benziyorsun? Yoksa Sanatçı, artist vb. mi benziyorsun?

16 Gençliğini Eğlenmekle, Boş Emellerle,
GENÇLİĞİNİ NASIL GEÇİRDİĞİNE BİR DAHA BAK… Gençliğini Eğlenmekle, Boş Emellerle, Faydasız Şeylerin Peşinde Koşturarak Geçirenler, İhtiyarlıklarını Ağlamakla Geçireceklerdir.

17 FITRATINI KORUMALISIN
Gençlerimiz; sıhhati bozacak zararlı hava, yiyecek, içecek ve giyeceklerden kendilerini korudukları gibi fıtratlarında var olan İslâm'ı bozacak etkenlerden de kendilerini korumaları gerekir.

18 GELECEK«SİZ»SİNİZ Geleceğin Cumhurbaşkanları, Başbakanları,
Bakanları, Ordu Komutanları, Valileri, Kaymakamları, Öğretmenleri, Din Görevlileri, Avukatları, Hakimleri, Mühendisleri, Müftüleri, Profesörleri, Polisleri, İşçileri……

19 ŞİİİİİİİİİT SEN NasIl Bİr Genç OLMAK İstİyorsun

20 …KURAN’IN İSTEDİĞİ İNSAN OLMAK?
ALKOLİK Mİ? KUMARBAZ MI? ESRARKEŞ Mİ? İSYANKAR MI? KATİL RUHLU MU? HAİN Mİ? HIRSIZ, ARSIZ, NAMUSSUZ MU? HARAMZADE Mİ? ŞÖHRET PEŞİNDE Mİ? TELEVİZYON KOLİK Mİ? AİLE BAĞLARI KOPMUŞ MU? ALLAH’INI, PEYGAMBERİNİ, KİTABINI TANIMAYAN BİR GENÇLİK Mİ? KÖTÜ ARKADAŞ ÇEVRESİNE SAHİP Mİ? OYUN VE EĞLENCE PEŞİNDE Mİ? BİR İNSAN? ALLAH’A BAĞLI… PEYGAMBERİNİ SEVEN … KUR’AN’A SIMSIKI BAĞLI… İYİ BİR EĞİTİM ALMIŞ… İBADETLERİNİ YERİNE GETİREN… AİLE BAĞLARI KUVVETLİ… BÜYÜKLERİNE SAYGI GÖSTEREN… KÜÇÜKLERİNE MERHAMETLİ OLAN… AHLAKIYLA ÖRNEK… SÖZÜ VE ÖZÜ DOĞRU… DÜRÜST VE ADİL… İFFET VE HAYA SAHİBİ… GÜNAHLARDAN UZAK DURAN… BAŞKA HAKLARINA RİAYET EDEN… İYİLİK SEVER… HELAL GIDAYLA BÜYÜYEN… MİLLİ/MANEVİ DEĞERLERİNE BAĞLI… BİR İNSAN? HANGİ SAFTASIN

21 NASIL BİR GENÇ???

22 NASIL BİR GENÇ???

23 NASIL BİR GENÇ???

24 NASIL BİR GENÇ???

25 SAMAN ALEVİ GİBİ ŞÖHRETLER!
BAĞIMLILIK…? şarkıcılar, mankenler, futbolcular ve hayali film kahramanları senin örneğin olamaz.

26 «Allah Bana Gençlerin Yardımını Lütfetti»
…BİR GENÇLİK? 8 Yaşında İmanı kemale Eren Hz. Ali 10 Yaşında Anne Babasını Din Uğruna Bırakan Enes B. Malik 12 Yaşında Peygamberin «Yardımcım» Dediği Zübeyir B. Avvam 12 Yaşında Saltanatı Devrettiği Fatih Sultan Mehmet Han 14 Yaşında Şan, Şöhret Ve Serveti Terk eden Musab B. Umeyr 15 Yaşında Talha B. Ubeydullah 16 Yaşında Sad B. Ebi Vakkas 17 Yaşında «Darul Erkam» Olan İbn Erkam 17 Yaşında «Yemene Vali» Olan Muaz B. Cebel 18 Yaşında «Ordu Komutanı» Üsame B. Zeyd Efendimiz Buyuruyor Ki: «Allah Bana Gençlerin Yardımını Lütfetti»

27 SEN GELECEĞİN FATİHİ OLACAKSIN
HAYALİN VAR MI? Bir gün Molla Gürâni, talebesi Fatih'e dersini vermiş, Fatih'te odasında istirahate çekilmişti. Hocası bakar ki, Fatihin odasının ışığı yanmakta. O saatte uyuması gereken Fatih ne yapıyor diye, odaya girer. Niye yatmadın diye sorunca; Fatih şu cevabı verir; "Hocam, uyuyamayışımın sebebi, tâ Sahabe-i Kirâm zamanından beri defalarca muhasara edildiği halde, Kostantiniyye şehri niçin fethedilemiyor? İşte bu gece onun plânlarını yapmakla meşguldüm.” Bunu duyan molla Gürani; “Evladım bu zafere kavuşmanı bütün gönlümle arzu ediyorum. Lâkin, ben senin câhil bir kumandan değil, âlim bir kumandan olmanı isterim. Onu fethedecek kumandan hem âlim, hem âdil olacaktır” buyurdular.

28 ALTIN HARFLERLE KAZIMAK İSTER MİSİN?
TARİHE ADINI ALTIN HARFLERLE KAZIMAK İSTER MİSİN? Tarihimiz de genç insanlarımızın başarıları ile doludur: Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Fatih, Genç Osman, Nene Hatun ve isimsiz pek çok kahraman…

29 …BİR GENÇLİK? "Kim var!" diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert "ben varım!" cevabını verici, her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur!" duygusuna sahip bir dava ahlâkını pırıldatıcı bir gençlik... Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahpe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!.. Necip Fazıl KISAKÜREK

30 TERCİH SENİN… TERCİH SENİN…

31 TERCİH SENİN…

32 TERCİH SENİN…

33 GENÇLİĞİN KIYMETİNİ BİL…
اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ: شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz: İhtiyârlıktan önce gençliğin, Fakîrlikten önce zenginliğin, Hastalıktan önce sıhhatin, Meşguliyetten önce boş vaktin, Ölmeden önce hayâtın kıymetini biliniz.” [Hâkim]

34 ÖMÜRÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUN?
لاَ تَزُولُ قَدَمَا ابْنِ آدَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ عِنْدِ رَبِّهِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ خَمْسٍ عَنْ عُمْرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَعَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلاَهُ وَمَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ وَمَاذَا عَمِلَ فِيمَا عَلِمَ . İbn Mesut (r.a) Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu söyledi: Ademoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz: Ömrünü nerede geçirdiğinden. Gençliğini nerede tükettiğinden. Malını nerden kazandığından. Nereye harcadığından. İlmiyle nasıl amel ettiğinden. (Tirmizi, Kıyame, 2601)

35 SEN Milletlerin hayatiyetleri ve gelecekleri için de Sen
Çiftçinin ekip yetiştirdiği mahsulü, gelen yıl için ne kadar lüzumlu ise, Fabrikaların depo edilen hammaddesi, o fabrika için ne kadar önemli ise, Ordunun harp malzemesi ne kadar mühim ise, Milletlerin hayatiyetleri ve gelecekleri için de Sen o kadar mühim ve değerlisin.

36 “Kardeşim” Yaşlı bir Kadın Torununa Nasihat ederken Şöyle Sesleniyor: “Yavrum, öyle bir hayat yaşayın ki, Allah’ın sizi yarattığına değsin!”

37 SEN Öyle bir hayat yaşa ki, Allah’ın seni yarattığına değsin…
Öyle bir insan ol ki, İnsanlar Allah’ın mükemmelliğini senin; Ahlakında, Mertliğinde, Cömertliğinde, İbadetlerinde ve İnancında görsünler

38 SEN İMAN SALİH AMEL BİLGİ SAMİMİYET HERKESTEN DAHA FAZLA
SAHİBİ OLMALISIN

39 Senin İSTİKAMETİN İman ve amel üzere Kuran-ı Kerime göre bir yaşam
Hz. Peygamberin örnekliğinde sosyal hayat Ahlak üzere geçirilmiş bir ömür Kötülüklere set çekilmiş bir kalp Ölüm gerçeği unutulmadan sürdürülmüş bir hayat olsun.

40 “Allah kullarını daru’s-selama/
İMANIN ZAFERLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ وَاللّهُ يَدْعُو إِلَى دَارِ السَّلاَمِ وَيَهْدِي مَن يَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ “Allah kullarını daru’s-selama/ barış yurdu olan cennete çağırıyor.” (Yunus, 10/25)

41 İzzet ve Şeref مَنْ كَانَ يُرٖيدُ الْعِزَّةَ فَلِلّٰهِ الْعِزَّةُ جَمٖيعًا اِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ وَالَّذٖينَ يَمْكُرُونَ السَّيِّپَاتِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدٖيدٌ وَمَكْرُ اُولٰئِكَ هُوَ يَبُورُ “Kim izzet ve şeref istiyor idiyse, bilsin ki, izzet ve şerefin hepsi Allah'ındır. O'na ancak güzel sözler yükselir (ulaşır). Onları da Allah'a amel-i sâlih ulaştırır. Kötülüklerle tuzak kuranlara gelince, onlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzağı bozulur.” (Fatır 10)


"Gençler Sizler Yarınlarımızsınız" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları