Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARCIRAH MEVZUATI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARCIRAH MEVZUATI."— Sunum transkripti:

1 HARCIRAH MEVZUATI

2 BAŞLICA KAYNAKLARIMIZ
6245 SAYILI HARCIRAH KANUNU YURT DIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR KARAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE İLİŞKİN KARAR 2017 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU H CETVELİ TEBLİĞLER

3 HARCIRAH KANUNUNDA GEÇEN BAŞLICA TANIMLAR
Harcırah: Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamı Memur: Personel kanunları hükümlerine göre aylık alan kimseleri (Yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel hariç); Hizmetli: Personel kanunlarına göre yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel

4 HARCIRAH KANUNUNDA GEÇEN BAŞLICA TANIMLAR
Aile fertleri: Memur ve hizmetlinin, harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında; Evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu (baba, dede, babaanne, çocuklar Erkek ve kız kardeşlerini; Örnek: Evlatlık, kayınvalide, kayınpeder, dayı, hala vs. için harcırah ödenmez. f. Bagaj: Memur ve hizmetlinin mensup olduğu kuruma veya şahsına ait olup; Resmi vazife için kullanılabilecek eşya Yolcunun bu seyahati için ihtiyacı bulunan şahsi eşyasından mutat surette taşınması mümkün olanları;

5 Memuriyet Mahalli; Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler, İlçe belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller Kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler Not: Memuriyet mahalli içerisine yapılan görevlendirmelerde harcırah verilmez.

6 Bütünlük arz eden yerler; Yerleşim özellikleri bakımından konut, işyeri, meydan, okul, kamu binaları gibi resmi ve özel bütün yapıların topluca bulunduğu ve insanların yerleşmek amacıyla bir arada yaşadığı aralarında boşluk bulunmayan yerler

7 Harcırahın unsurları;
- yol masrafı, - yevmiye, - aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olabilir. Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat(alışılagelmiş) olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir.

8 HARCIRAH VERİLEBİLECEK KİMSELER
1. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara; 2. Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere; 3. Kadrosuzluk dolayısıyla açıkta kalan memurlara ve bunların aile fertlerine; 4. Hizmetlilerden cezaen olmamak üzere vazifelerine son verilenlere ve bunların aile fertlerine;

9 HARCIRAH VERİLEBİLECEK KİMSELER
5. Memur veya hizmetlinin vefatında aile fertlerine, çocuklara refakat ettirilecek memur ve hizmetlilere; 6. Hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulundurulanların sevkinde ya da refakatle görevlendirilen erbaş ve erlere; 7. Milli ve resmi spor temasları dolayısıyla seyahat edecek sporcu ve idarecilere;

10 HARCIRAH VERİLEBİLECEK KİMSELER
8. Birlik halinde yabancı memleketlere gönderilecek Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve bunların Türkiye'de bırakacakları aile fertlerine; 9. Aile ile birlikte oturulması yasak edilen bölgelerdeki askeri şahısların aile fertlerine; 10. Bu Kanunda belirtilen özel hallerde askeri öğrenciler ile erbaş ve erlere harcırah verilir.

11 HARCIRAH HESABINDA ESAS TUTULACAK AYLIKLAR
Harcırah hesabında esas tutulacak aylıklar: Harcırahın verilmesinde memurun fiilen almakta olduğu aylık Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır. Şu kadar ki (Ödenek mukabili çalışanlar hariç) bunların harcırahları hiçbir suretle 4 üncü derecedeki memurlara verilen miktarı geçemez. Terfi suretiyle atananların harcırahı, terfi ettikleri aylık derecesi üzerinden ödenir.

12 HARCIRAH HESABINDA ESAS TUTULACAK AYLIKLAR
Memur veya hizmetli olmayanların harcırahı; Memur veya hizmetli olmadıkları halde bu Kanuna tabi kurumlarca geçici bir görev ile görevlendirilenlere verilecek yol masrafı ve gündelik, dereceye kadar olan memurlardan herhangi birine verilen yol masrafı ve gündeliğe kıyasen ilgili kurumca takdir olunur. Sözleşmeli olarak çalıştırılıp da sözleşmelerinde verilecek harcırah belirtilmiş olan kimseler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.

13 HARCIRAHIN MEBDEİ Sürekli görev yolluğu; Naklen veya tahvilen(değiştirme usulü) başka bir mahalle gönderilenlere, bu tayinleri sırasında mezunen başka bir mahalde bulunsalar dahi, eski memuriyetleri mahallinden; - Muvakkat (geçici) vazife ile veya vekaleten bir yerde bulundukları esnada asli vazife mahalli değişenlere eski memuriyetleri mahallinden; İtibaren verilir.

14 GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU Geçici görev yolluğu; 1. Bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere 2. Yeni ve eski memuriyetlerine müteallik bir meseleden dolayı bu kanuna tabi kurumlarca açılan bir dava sebebiyle sanık veya davalı olarak (İşten el çektirilmiş olsun veya olmasın) başka bir yere gönderilenlerden lehinde netice hasıl olanlara; 3. Memuriyet merkezlerinin bulunduğu mahal dışındaki bir vazifeye vekaleten gönderilenlere verilir.

15 GEÇİCİ GÖREV MAHALLERİNDE HASTALANANLARA VERİLECEK YEVMİYE
Geçici görev mahallinde hastalanmaları sebebiyle vazife ifa edemeyen memur ve hizmetlilere, bu sebeple vazife göremedikleri günlerin en çok yedi günü için yevmiye verilebilir. Hastanede yatırılmak suretiyle tedavi masraflarının kurumlarınca ödenmesi halinde bu günler için yevmiye verilmez.

16 GÖNDERİLME KARARINDAN SARFINAZAR OLUNANLARIN (VAZGEÇİLENLERİN) HARCIRAHLARI
Sürekli veya geçici görev ile bir tarafa gönderilme kararı verildikten sonra gönderilmelerinden sarfınazar edilenler harcırah almamış ve hareket etmemiş bulundukları takdirde kendilerine bir şey verilmez.

17 GÜNDELİKLERİN BELİRLENMESİ
Yurt içi gündelikler; Her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenir. (H Cetveli) Yurtdışı gündelikler; Maliye Bakanlığının teklifi üzerine her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir.

18 2017 YILI YURT İÇİ GÜNDELİK MİKTARLARI (H CETVELİ)
Memur ve Hizmetlilerden; Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 48,25 Ek göstergesi 5800 (dahil) (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 45,00 Ek göstergesi 3000 (dahil) (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 42,25 Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar 37,25 Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar 36,25

19 YURT İÇİ KONAKLAMA BEDELİ
Yurt içi geçici görevlendirmelerde, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında H Cetvelinde;

20 YURT İÇİ KONAKLAMA BEDELİ
a- ilk 10 gün için, gündeliğin yüzde 50 artırımlı miktarı, (1,5 katı) b- sonraki 80 gün için, gündeliğin yüzde 50'si miktarı, c- sonraki 90 gün için müstehak olunan gündeliğin yüzde 40 miktarında, (Sonraki 90 günde müstehak olunan gündelik, 6245'in 42. maddesine göre 2/3 oranındadır)

21 Örnek 1) Aylık/kadro derecesi 2 olan ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) işaretli cetvelde yurtiçi gündeliği 37,25 TL olarak belirlenen bir memurun yurtiçinde memuriyet mahalli dışında bir yere 1/4/2017 tarihinden itibaren 200 gün süre ile geçici görevle gönderilmesi halinde söz konusu personele 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (d) fıkrasına göre ödenecek konaklama gideri aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanacaktır.

22 Çözüm; -Görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliğinin %50 artırımlı miktarı olan 55,88 TL, 55,88 x 10 = 558,75TL -Takip eden 80 gün için gündeliğinin %50'si olan 18,63 TL, 18,63 x 80 = 1490,04 TL -Müteakip 90 gün için de gündeliğinin 2/3'ünün %40'ı olan 9,93 TL, 9,93 x 90 = 893,70TL olmak üzere toplam olarak 2942,49 TL tutarında konaklama gideri ödenmesi gerekmektedir.

23 GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU Kanun kapsamında yer alan kurumlara ait bir görevin yerine getirilmesi amacıyla geçici olarak yurt içinde veya dışında başka bir yere (Memuriyet mahalli dışına) gönderilenlere ödenen; Yol Gündelik Bagaj ve Hamal Taksi Konaklama giderlerinden birini veya birkaçını içerir.

24 GEÇİCİ GÖREV YOLCULUĞUNUN VERİLEBİLECEĞİ AZAMİ SÜRELER
Yurt içinde; Bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla olmamak üzere; İlk 90 gün için tam, son doksan gün için 2/3 oranında gündelik ödenir.

25 GEÇİCİ GÖREV YOLCULUĞUNUN VERİLEBİLECEĞİ AZAMİ SÜRELER
Yurt dışında; İlk 180 gün tam, Müteakip günler için 2/3 oranında ödenir. Not: Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.

26 MEMLEKET İÇ VE DIŞINDA SEYAHAT GÜNLERİNİN HESABI:
Seyahat günlerine ait yevmiyeler, her 24 saat için hesap olunur. Bu süreden az devam eden seyahatler bir gün itibar olunur. Öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3 oranında, ikisini geçirenlere 2/3 oranında geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.

27 YURT İÇİ GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Örnek 1-): 1. derecede görev yapan Şef, 12 günlüğüne (yol dahil) geçici görevle Antalya’ya gönderiliyor. Kişi 12 gün konaklıyor ve fatura bedeli olarak 840 TL. ödüyor. Kişiye ödenecek geçici görev yolluğunu hesaplayınız?

28 YURT İÇİ GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Veriler İkametgah-Terminal (Taksi)= 25x2=50 TL. Konya-Antalya (Otobüs)= 60 Gündelik Tutarı: 37,25 (H Cetveli) Konaklama Fatura Bedeli: 840 TL.

29 YURT İÇİ GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Ödenebilecek Konaklama Bedeli: (37,25X1,5X10)+ (37,25x %50 x2 )= 596 (Fatura bedeli 840 TL. hepsi ödenmez.) Yol Masrafı: (60x2) + 50 = 170 Gündelik: 37,25X12 = 447 Harcırah Toplamı= Konaklama Bedeli + Yol Masrafı + Gündelik Harcırah Toplamı= Harcırah Toplamı= 1.213,00 TL.

30 YURT İÇİNDE YER DEĞİŞTİRME MASRAFI: (YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU)
Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; a) Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, b) Harcıraha müstahak aile fertlerinin her biri için yurt içi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz) c) Her kilometre veya deniz mili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi, olarak hesaplanır. Not: Harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin eski görev mahallinden yeni görev mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir. Yer değiştirme masrafı; Memur veya hizmetlilerin sürekli görevle başka yere atanmaları halinde kendisi ve aile fertleri ile ev eşyalarının taşıtılmasına ilişkin giderlere karşılık olarak verilir.

31 YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Örnek 2-) Ankara Gazi Üniversitesinde 3. derecede Yardımcı Doçent kadrosunda görevli olan kişi Konya Selçuk Üniversitesindeki 2. derece Doçent kadrosuna atanıyor. Kişi evli olup 6 çocuğu bulunmakta ve eşide Ankara’da 5. derecede memur olarak çalışmaktadır ve yine 5. derecede bir kadroya atanmaktadır. Kendisi ile eşine ödenecek sürekli görev yolluğunu hesaplayınız? (Doçent Ek Göstergesi= 4800) (Yardımcı Doçent Ek Göstergesi=3600)

32 YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Veriler; Kişinin Gündeliği= 42,25 TL. (4800 Ek gösterge, H Cetveli) Eşinin Gündeliği= 36,25 TL. (H Cetveli) Otobüs Ücreti= 30 TL. Konya- Ankara uzaklığı= 280 km.

33 YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Çözüm; Kendisi için; 1- Yol gideri: 30 TL. 2- Yol gündeliği: 42,25 TL. 3- Yer değiştirme gideri: ,50=1.366,50 TL. a) Sabit unsur : 42,25 x 20= 845 TL. b) Değişken unsur: 280 x 0,05 x 37,25 = 521,50 TL. Toplam: , ,50= 1.438,75 TL.

34 YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
B) Aile fertleri için; 1) Yol gideri (6 çocuk)= 30 x 6 =180 TL. 2) Yol gündeliği (6 çocuk)= 42,25 x 6 =253,50 TL. 3) Sabit unsur (6 çocuk)= 42,25 x 4 x 10= 1.690,00 TL. Toplam: , ,00=2.123,50 TL.

35 YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Eşi için; 1) Yol gideri: 30 TL. 2) Yol gündeliği: 36,25 TL. 3) Yer değiştirme gideri: ,75= 978,75 TL. a) Sabit unsur: 36,25 x 20 = 725 TL. b) Değişken unsur:(36,25 x 0,05 x 280):2= 253,75 TL. Toplam: 978,75+36,25+30= 1045 TL.

36 YURT DIŞI YER DEĞİŞTİRME MASRAFI (YURT DIŞI SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU)
Yurtdışı yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; Kendisi için yurtdışı gündeliğinin yirmi katı, Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtdışı gündeliğinin sekiz katı (Bu miktar yurtdışı gündeliğinin otuziki katını aşamaz) Her kilometre veya deniz mili başına yalnız kendisi için yurtdışı gündeliğinin binde yedisi, olarak hesaplanır.

37 Hesaba Esas Tutulacak Kilometre Veya Denizmili;
Yurtiçinde, iki mahal arasında mutat olan, gidip gelmeye elverişli en kısa kara ve deniz yolu, Yurtdışında, ülkeler ve bölgelerine göre, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek mesafeler, esas tutularak belirlenir.

38 Memuriyet Mahalli Dahilinde Seyyar Olarak Vazife Gören Memur Ve Hizmetliler
Memuriyet mahalli dahilinde seyyar olarak vazife gören tahsildar, yoklama memuru, mutemet, veznedar, satın alma memuru, tebliğ memuru, posta veya evrak dağıtıcısı, takip memuru, mübaşir gibi memur ve hizmetlilere gündelik ve yol masrafı verilmez. Bu gibilere, bu Kanun kapsamına giren kurumlar tarafından işletilen taşıtlarda seyahat için kurumlarca fotoğraflı birer kart verilir.

39 Harcırahın Sureti Tediye ve Mahsubu
Harcırah, memur ve hizmetlinin gidişinde ve ailenin nakli sırasında peşin olarak verilir. Harcırahın tam miktarının önceden tayin ve tespitinin mümkün olmadığı hallerde yetecek miktarda para avans olarak verilir. Geçici ya da sürekli görev yerine 15 gün içinde hareket edilmemesi durumunda alınan para iade edilmek zorundadır.

40 HARCIRAH BEYAN SÜRESİ Geçici görevlendirmelerde avans alınmış ise görev sona erdikten sonra en geç 1 ay içerisinde mahsup işlemi yapılmak zorundadır. Sürekli memuriyetle bir yere gönderilenler gidecekleri mahalle varış tarihinden ve geçici görev ile gönderilenler de memuriyetleri mahalline dönüş tarihlerinden itibaren bir ay zarfında harcırah beyannamelerini, kanıtlayıcı belgeleri ile birlikte dairesi amirine tevdi ederler.

41 GENEL HÜKÜMLER Bu kanuna göre ödenecek istihkaklar (hakedişler) borç için haczedilemez. Harcırah emekli olanlara tazminat adı altında sabit katsayı ile hesaplanarak ödenir. (13.558x Memur Aylık Katsayısı) Harcırahlarda damga vergisi oranı binde 7,59 olarak uygulanır.

42 YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU
Yurtdışı gündeliklerine dair Karar hükümlerine göre; Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için yurtdışı için tespit edilen miktarların %50 artırılması suretiyle hesaplanır.

43 YURTDIŞI YEVMİYELERİNİN HESAPLANMASINDA ESAS ALINACAK CETVEL
GÖREV UNVANI / KADRO DERECESİ T.B.M.M. Başkanı, Başbakan Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Genel Sekreterleri, Başbakanlık Müsteşarı, Bakan Yardımcıları Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Bakanlık Müsteşarları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Düzenleyici ve Denetleyici Kurul ve Kurum Başkanları, Başbakanlığa bağlı Müsteşarlar, Korgeneral ve Koramiraller, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakan Baş müşaviri, merkezde sürekli görevle bulunanlar dışındaki Büyükelçiler, Askeri Temsil Heyeti Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Hükümeti Temsilen Kararname ile Görevlendirilen Heyet Başkanları Ek göstergesi 7000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar Ek göstergesi 5300 ile 7000’e kadar olan kadrolarda bulunanlar Aylık /kadro derecesi 1-4 olanlar Aylık/kadro 5-15 Tedavi Amacıyla Gönderilen Erbaş ve Erler ÜLKELER I II III IV V VI VII VIII A.B.D. Doları 220 182 146 124 117 110 93 46 Almanya Euro 198 164 131 111 105 99 83 41 Avustralya 342 283 227 192 181 171 143 71 Avusturya 199 166 132 112 106 100 84 42 Belçika 194 161 128 109 103 97 81 Danimarka Kronu 1.491 1.238 988 838 791 746 627 310 Finlandiya 179 148 119 95 90 74 38 Fransa 160 127 108 102 96 40 Hollanda 187 156 125 94 80 39

44 YURT DIŞI KONAKLAMA GİDERİ
Yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden; Seyahat ve ikamet süresinin İlk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, Fatura ile belgelendirenlere Faturada gösterilen günlük yatak ücretinin artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin %40’ını aşması halinde aşan kısmın % 70’i ayrıca ödenir.

45 YURT DIŞI KONAKLAMA GİDERİ
Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin; a) I-III no’lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100’ünden b) IV-VII no’lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70’inden fazla olamaz.

46 YURT DIŞI GÜNDELİK HESAPLAMASI
Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir. (Yurt Dışı Gündeliklerine Dair Karar Ekli Cetvel) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı esas alınır.

47 YURT DIŞI GÜNDELİK BELİRLENMESİ (AVANS)
Harcırah için avans verilecek ise, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avans ilgiliye Türk Lirası cinsinden ödenir. Avansın mahsup işlemlerinde ise ilgiliye ödenme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuru esas alınır. Yabancı para cinsinden, müstahak olunan harcırah miktarının avans miktarından fazla olması halinde fazla olan kısım için, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınır.

48 YURT DIŞI GÜNDELİK BELİRLENMESİ
Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden gündelik miktarının beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur.

49 YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Örnek 3) 1. derecede görevli 5300 ek göstergeli Profesör 14 günlüğüne Avusturya’ya gidiyor ve 12 gün konaklıyor. Konaklama gideri olarak günlük 150 Euro ödüyor. Kişiye ödenecek konaklama ücretini hesaplayınız.

50 YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Veriler; Gündelik: 106 € Artırımlı Gündelik 106 x 1,5= 159 € Günlük Konaklama fatura Bedeli: 150 €

51 YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU ÖRNEK PROBLEM
Çözüm; Artırımlı Gündeliğin %40’ı= 159x0,40= 63,60 € %40’ı aşan kısım= ,6=86,40 € Aşan kısmın %70’i= 86,4 x 0,70= 60,48 € Toplam Konaklama Ödemesi=60,48x10=604,80 €

52 EMEKLİ OLAN PERSONELE YAPILAN YOLLUK HESABI
01/07/2012 tarihinden itibaren 375 Sayılı KHK’nin 1.maddesinin D fıkrasında yer alan olan gösterge rakamı olarak uygulanacaktır. Emekli olan personele ödenecek olan tazminat tutarının; Gösterge rakamı X Aylık katsayı = x 0, (2017 Mali Yılı I. altı aylık için) = 1392,48TL. olarak hesaplayıp, damga vergisi kesintisi (%0 7,59) oranında kesinti yapılarak, ilgiliye ödenir. = 1392,48 x 0,00759 = 10,56 TL Net ödenecek tutar; = Brüt tutar- Damga vergisi = 1392,48-10,56 = 1381,92 TL.

53 HARCIRAH ÖDEMELERİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR
Kurumlararası nakil işlemlerinde sürekli görev yolluğunu hangi kurum öder? “Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödenir.” (6245 SK. 57. maddesi) hükmü gereğince (önceki kurumunda ifa ettiği kamu hizmetini bundan sonra yeni kurumunda sürdüreceği, dolayısıyla hizmetinden artık atandığı kurumun yararlanacağı, harcırah kapsamında yer alan harcamalarının yeni kurumda göreve başlayabilmesi için yapıldığı hususu da dikkate alındığında) harcırahın atandığı kurum tarafından ödenmesi gerekmektedir.

54 HARCIRAH ÖDEMELERİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR
İKAMETGAHLARININ BULUNDUĞU YERE ATANANLARA HARCIRAH ÖDENİR Mİ? Sürekli görev yolluğu memur ve hizmetlilere eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarının fiilen taşıtılması ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak verilmektedir.

55 HARCIRAH ÖDEMELERİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR
6245 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinin "g" bendinde memuriyet mahalli "...büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler; Mezkur kanun maddelerinden de anlaşıldığı üzere kişinin görev yaptığı yer gibi ikametgahı da memuriyet mahalli tanımına girdiğinden ikametgahlarının bulunduğu yere atananlara harcırah ödemesi yapılamaz.

56 HARCIRAH ÖDEMELERİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR
6245 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi gereğince memuriyet mahalli dışına görevlendirilenlere ikametgah veya vazife mahalli ile otogar, istasyon veya iskele arasındaki taksi ücretinin ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, geçici görevin ifası sırasında şehir içinde kullanılan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretlerinin ödenmesine imkan bulunmamaktadır.

57 SABRINIZ VE DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"HARCIRAH MEVZUATI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları