Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FATMA KAHRAMAN RADYO SİNEMA TELEVİZYON/

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FATMA KAHRAMAN RADYO SİNEMA TELEVİZYON/"— Sunum transkripti:

1 FATMA KAHRAMAN RADYO SİNEMA TELEVİZYON/3 100820036
BLUES MÜZİK VE TARİHİ FATMA KAHRAMAN RADYO SİNEMA TELEVİZYON/3

2 BLUES MÜZİĞİN GELİŞİMİ
Amerika’ya getirilen ilk köleler, Mississipi Nehrinin beslediği ve büyük pirinç tarlalarının bulunduğu New Orleans ve Memphis bölgelerine yerleştirildiler. Köleler tarlalarda çalışırken bir yandan da hep bir ağızdan şarkı söylüyorlardı. Bu şarkıların sözleri ise özellikle seçilmiş, özgürlüğü, birliği, beraberliği ve ümidi aşılayan, haksızlıkları sorgulayan sözlerdi.

3 Çiftlik sahipleri, bu özgürlük çırpınışlarını bir nebze de olsa engellemek ve köleleri rahatlatmak için Cumartesi geceleri eğlence düzenlemelerine izin verdiler ama bu eğlencelerde söylenen şarkılar özgürlük çığlıklarını daha da alevlendirdi. Böylece ilk Blues besteleri ortaya çıkıyordu.

4 Blues, 1865 yılından itibaren köleliğin kaldırılmasıyla birlikte Amerikan toplumu içinde yayılmaya başlar ve buradan da zaman içerisinde tüm dünyaya yayılır. 1910'lu yıllardan itibaren ise blues, Amerika'da bir çok şehre yayılır. İlk yayınlanan Blues notası "Hardwond'ın" 1912 tarihli "Dallas Blues"udur. Bu şehirlerdeki kültürle ve müzikle harmanlanır ve yeni Blues türleri ortaya çıkar, bunlardan bazıları Delta Blues, Memphis Blues, Texas Blues'dur.

5 1930'lu yıllara gelindiğinde Blues, Caz müzik ile harmanlanarak Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Sonny Boy Williamson, Lonnie Johnson ve Tampa Red gibi isimlerle anılmaya başladı.

6 Blues'un formu, genellikle Afrika ve Afro-Amerikan müziğinde bulunan "çağrı ve cevap" düzeniyle akor dizilerinin tekrarlayan döngüsüdür.

7 Blues, özünde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir
Blues, özünde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir. Ancak günümüzde icra edilmekte olan Electric Blues yüksek enstrüman hakimiyeti ve güçlü ritim kabiliyetiyle birlikte iyi bir armoni bilgisini de gerektirmektedir. Zira Modern Blues, Afrika kökenlerinin yanında çok yüklü bir etkileşime uğramış ve pek çok müzikten kalıntılar barındırır hale gelmiştir.

8 "Hissedilmeyen hiçbir şey Blues olamaz, Blues olmayan hiçbir şey gerçek değildir, eğer gerçek değilse, müzik de değildir." demiştir günümüzün Blues ustası BB King.

9 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…


"FATMA KAHRAMAN RADYO SİNEMA TELEVİZYON/" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları