Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bilgisayar Virüsleri Virüslerden Korunma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bilgisayar Virüsleri Virüslerden Korunma"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bilgisayar Virüsleri Virüslerden Korunma
Virüs Programları USB Bellek(Flash Bellek) Nedir? Flash Bellek Kullanımı Flash Bellek Virüsleri BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

2 Bilgisayar Virüsleri Bilgisayarınız artık sizin komutlarınızı eskisi kadar hızlı yerine getiremiyorsa yani bir işlemi yapması çok daha uzun sürüyorsa, bilgisayarınızın açılışı-kapanışı yavaşlamışsa muhtemelen bilgisayarınıza virüs bulaşmıştır.

3 Bilgisayar Virüsleri Virüs bir yazılımdır. Kötü niyetli bu yazılımlar sisteminize bulaşarak bilgisayarınızın arka planında kendilerine verilen görevlerini yerine getirirler. Virüslerin görevi bazen sizin bilgisayarınızdan bilgi toplamak olabilirken bazen de virüsler sizin tüm belgelerinizi bile silebilirler. Virüsler kendilerine verilen görevleri yerine getirirken sizin geçici belleğinizi de meşgul ederler ve bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olurlar.

4 Bilgisayar Virüsleri Virüsler kötü niyetli kişiler tarafından doğrudan sizin bilgisayarınıza zarar vermek veya sizin bilgisayarınız üzerinden diğer bilgisayarlara ulaşmak için kullanılabilir. Genellikle kendilerini normal bir dosya gibi göstererek sisteminize yerleşirler İnternet üzerinden size e-posta ile gönderilen bir resim dosyası aslında .exe, .com,.bat,.pif uzantılı olup çalıştırdığınızda sisteminize virüs bulaştırabilir.

5 VİRÜSLERDEN KORUNMA

6 Virüslerden Korunma Bilgisayarınızda dosya uzantıları açık olmalı ve tanımadığınız kişilerden gelen bilmediğiniz dosya türlerini çalıştırmamalısınız. Kaliteli bir virüs programı kullanmalısınız. Gerekiyorsa Kaspersky gibi lisanslı bir yazılım kullanmalısınız. Sahip olduğunuz virüs programını sürekli güncel tutmalısınız. Zaten virüs programları internete bağlı olduğunuz sürece kendilerini güncellerler.

7 Virüslerden Korunma İnternetten dosya indirirken nereye tıkladığınızdan emin olmalısınız. Bir yazılım indirme sitesindeki başka bir bağlantıya tıklamak sisteminize kendi ellerinizle virüs bulaştırmanıza neden olabilir. Müzik, program paylaşım programları kullanmak bilgisayarınıza virüs bulaşması için bir açık kapıdır. Bu tür yazılımlar kullanmayınız. Flash bellek kullanırken virüs taramasından geçirmelisiniz. Zaten kaliteli bir programa sahipseniz flash belleğinizi bilgisayara taktığınızda hemen tarayıp olası tehlikede size uyaracaktır.

8 Virüslerden Korunma Virüs uyarılarını dikkate almalısınız ve virüs programlarının uyarılarını okumalısınız. Önemli dosyaların her zaman yedeğini almalısınız. Olası bir virüs sizin tüm dosyalarınızı bile silebilir. Ama genellikle virüsler dosyaları silmek yerine gizlerler.

9 Virüslerden Korunma Virüs uyarılarını dikkate almalısınız ve virüs programlarının uyarılarını okumalısınız. Önemli dosyaların her zaman yedeğini almalısınız. Olası bir virüs sizin tüm dosyalarınızı bile silebilir. Ama genellikle virüsler dosyaları silmek yerine gizlerler.

10 VİRÜS PROGRAMLARI

11 Virüs Programları Virüs programları sayesinde bilgisayarınıza virüslerin bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Virüs programlarını bilgisayarınıza virüs bulaşmadan önce kurmalısınız. Virüs programları aynı zamanda bilgisayarınıza önceden bulaşmış virüsleri de temizler.

12 Virüs Programları Ancak siz virüs bulaşan bir bilgisayara virüs programı kurup virüsleri temizlemek istediğinizde, virüs bulaşan sistem dosyalarınız da silinebilir ve işletim sisteminiz kullanılamaz hale gelebilir. Bu nedenle virüs bulaşmadan önce virüs programı kurmak daha mantıklıdır. Güncellemeleri yapılmış kaliteli bir virüs programı ile en son virüslere karşı bile güvenlik önlemi almış olursunuz.

13 Virüs Programları Ancak hiçbir virüs programı bilgisayarı tam koruyamaz. Ancak kaliteli virüs programları ile Kaspersky, Antivir, Avast, Avg ile sisteminizi koruyabilirsiniz.

14 Virüs Programları Kaspersky: 30 günlük deneme sürümü Antivir: Ücretsiz kullanım. Antivir programını indirmek için Google arama motoruna Antivir yazıp arama yaparak kendi sitesi üzerinden veya program indirme sitelerini kullanarak indirme yapabilirsiniz. Programın Türkçe sürümünü kurup daha rahat kullanabilirsiniz.

15 Virüs Programları Not1: Bu programları kendi resmi sitelerinden veya güvenilir program indirme sitelerinden indirmelisiniz. Birçok virüs programının benzerleri üretilmekte ve sisteminize bir virüs gibi zarar vermektedirler. Not2: Bilgisayarınıza Kaspersky, Antivir gibi 2 tane virüs programı kurmanız önerilmez. Programlar birbirlerinin çalışmasını engeller. Bu nedenle bilgisayarınızda bir tane virüs programı kullanmalısınız. Genellikle bir virüs programı kuracağınız zaman sisteminizde başka bir virüs programı var ise işletim sisteminiz sizi uyaracaktır.

16 Virüs Programları Not3: Virüs taramasından geçirmek istediğiniz dosya, klasör, flash bellek vb. üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Avira ile tara seçeneğini kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda hangi virüs programı kurulu ise sağ tuş menüsünde o program ile tarama seçeneği görüntülenir.

17 USB Bellek(Flash Bellek) Kullanımı
USB Bellek (Flash Bellek) Nedir?

18 USB Bellek(Flash Bellek) Nedir?
Son zamanlarda verileri taşımak için sıklıkla tercih ettiğimiz USB bellekler CD ve DVD’lerin yerini hızla almışlardır. Verilerin kolayca silinip yeniden oluşturulmasına izin vermesi ve kolay taşınabilecek büyüklükte olması usb bellekleri avantajlı kılar.

19 Flash Bellek Kullanımı
Flash bellek diğer adıyla USB bellek bilgisayarınızın ön ve arka kısımlarında yer alan USB girişlerine takılır. Yön olarak tek yönlüdür. Eğer takmaya çalıştığınızda zorlanıyorsanız muhtemelen flash belleği ters takıyorsunuzdur. Bu konuda dikkatli olmalı ve belleği takmak için fazla zorlamamalısınız.

20 Flash Bellek Kullanımı
Son zamanlarda daha yüksek kapasiteli taşınabilir bellekler de flash bellekler gibi yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Flash bellek takıldıktan belirli bir süre sonra yüklenir. Karşınıza çoğu zaman küçük bir yardımcı pencere açılacaktır.

21 Flash Bellek Kullanımı
Bu pencerede yer alan “Dosyaları görüntülemek için klasörü aç” seçeneğini kullanarak flash bellek içerisinde yer alan dosya ve klasörleri görüntüleyebilirsiniz. Eğer bu yardımcı pencere açılmazsa Bilgisayar penceresinden flash belleğinize erişebilirsiniz.

22 Flash Bellek Kullanımı
Not 1: Bilgisayarınıza takmış olduğunuz CD veya DVD içeriğine de flash bellek gibi Bilgisayar penceresinden erişebilirsiniz.

23 Flash Bellek Kullanımı

24 Flash Bellek Kullanımı
Flash belleğinizin adını tıpkı bir klasörün adını değiştirir gibi Flash Bellek üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Yeniden Adlandır düğmesini kullanarak değiştirebilirsiniz.

25 Flash Bellek Kullanımı
Flash Belleğe dosya veya klasör göndermek için dosya ya da klasör üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Gönder altında yer alan Flash Bellek seçeneğini kullanabilirsiniz.

26 Flash Bellek Kullanımı
Dilerseniz tıpkı Yerel Disk D’ye veya bir klasörün içerisine dosya kopyalar gibi kopyala / yapıştır yöntemini kullanarak flash belleğinize veri kopyalayabilirsiniz.

27 Flash Bellek Kullanımı
Not 2: Flash belleğinize virüs bulaştığında Flash Belleğinizi Biçimlendirmeniz yani formatlamanız gerekebilir. Bu işlemi Bilgisayarım simgesinde Flash Bellek üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Biçimlendir seçeneği ile yapabilirsiniz. Bu durumda Flash Bellek içerisinde yer alan tüm dosyalarınız silinir.

28 Flash Bellek Kullanımı
Not3: Flash belleğinizi Bilgisayarım simgesinden üzerine çift tıklayarak açmayınız. Windows Gezgini üzerinden açınız. Flash belleğe çift tıklamanız durumunda içerisinde yer alan Autorun.inf dosyası otomatik olarak çalışacak ve bilgisayarınıza virüs bulaştıracaktır. (Bu autorun virüslerini, virüs programları genellikle direk engellerler.)

29 Flash Bellek Kullanımı
Aşağıda ekran görüntüsü verilen flash bellek Bilgisayar penceresi üzerinden çift tıklanarak açılırsa autorun.inf dosyası devreye girecek ve Musallat.exe ile Özel dosyalar.exe dosyalarını çalıştıracaktır.

30 Flash Bellek Kullanımı

31 Flash Bellek Kullanımı
Bu şekilde siz kendiniz bilgisayarınıza virüs bulaştırmış olacaksınız.Autorun.inf dosyası bazı özel oluşturulmuş DVD’lerde karşınıza çıkabilir. Bu autorun.inf dosyaları çoğu zaman güvenilirdir ve genellikle DVD’nin kolay kullanımı için size bir arayüz sunmak amacı ile oluşturulmuşlardır.

32 Flash Bellek Kullanımı
Not 4: Bilgisayarınızdaki dosya uzantıları açık olmalıdır. Aynı şekilde gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster seçeneği seçili olmalıdır. Eğer dosya uzantılarınız kapalı olursa çoğu zaman resim, müzik dosyası zannettiğiniz bir dosya exe uzantılı olup sisteminize virüs bulaştırabilir.

33 Flash Bellek Kullanımı
Ekran görüntüsü verilen flash bellekte görmüş olduğunuz gibi dosyaların birçoğunun uzantısı exe’dir. Eğer bilgisayarınızda dosya uzantıları açık olmazsa bunları göremezsiniz.

34 Flash Bellek Kullanımı
Benzer şekilde virüs programı bu dosyaların simgesini program gibi gösterip sizi uyarıyor. Virüs programınız olmazsa, çoğu zaman bu dosyaların simgeleri klasör gibi görünür. Dosya uzantılarınız da kapalı olduğu için exe uzantılı dosyaları klasör zannedip çift tıklayabilirsiniz. Bu şekilde virüsü aktif hale getirmiş olursunuz.

35 FLASH BELLEK VİRÜSLERİ

36 Flash Bellek Virüsleri
Virüslerin bulaştığı en yaygın ortam internetten sonra flash belleklerdir. Bu flash bellekler virüslü bilgisayara takıldıklarında kendilerine virüs bulaşır. Siz bu belleği başka bir bilgisayara taktığınızda virüsler o bilgisayara da bulaşır. Flash bellek virüslerinden korunmak için virüs programının yanı sıra programlar piyasada bulunmaktadır. Flash bellek virüsleri için USB Disk Security programı kullanılabilir.

37 Flash Bellek Virüsleri
Ancak siz flash bellek kullanımı konusunda bilinçli iseniz ve flash bellek virüslerine karşı da etkili bir virüs programına sahipseniz bu tür programları kurmanıza gerek yoktur.


"BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Bilgisayar Virüsleri Virüslerden Korunma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları