Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul."— Sunum transkripti:

1 (1904 - 1983)

2  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul Darülfünunu Edebiyat Medresesi Felsefe şubesine girdi.

3  İstanbul ve Ankara’da çeşitli bankalarda müfettişlik ve muhasebe müdürlüğü yaptı.  1925’te ilk şiir kitabı ‘’Örümcek Ağı’’nı bastırdı.  1981’de Sultanü‘ş Şuara (Şairlerin Sultanı) unvanını almıştır.

4  Şiir ve tiyatrolarıyla ün kazanmış usta bir yazardır.  “Büyük Doğu” ve “Ağaç” dergilerini çıkarmıştır.  İlk dönem şiirlerinden sonra mistik konuları, madde ve ruh ilişkilerini, insanın evrendeki yerini konu edinen şiirler yazmıştır.

5  ‘’Kaldırımlar’’şiiriyle geniş bir kesim tarafından tanınmış ve sevilmiştir.  Şiirlerini ‘’Çile’’başlığı altında bir kitapta toplamış ve bu kitapta bir şiir anlayışını düz yazı olarak anlatmıştır.  Şiir, monografi, piyes türünde eserler vermiştir.

6  Şiirlerini sade ve temiz bir Türkçe ile hece vezni ile yazmıştır.  Pek çok şiirinin ilham kaynağı tasavvuftur.  Fıkra ve makalelerinde, dini eserlerinde konuyu değişik açıdan görüp yenilik yapmıştır.  Şiirlerinde yakından tanıdığı Fransız şiirlerinden izler görülür.

7  ŞİİR: Örümcek Ağı, Kaldırımlar, Ben ve Ötesi, Sonsuzluk Kervanı, Çile, Şiirlerim, Esselam…  OYUN: Tohum, Bir Adam Yaratmak, Künye, Sabır Taşı, Para, Namı Diğer Parmaksız Salih, Reis Bey, Ahşap Konak, Siyah Pelerinli Adam, Ulu Hakan Abdülhamit, Yunus Emre…

8

9 AHŞAP KONAK  Necip Fazıl’ın 1960 ihtilalından sonra girdiği hapishanede yazdığı ikinci piyestir.  Ahşap Konak giderek yozlaşan ve ahlaki değerlerinden uzaklaşan bir toplumu anlatır.

10 AYNADAKİ YALAN  Necip Fazıl’ın roman kalıpları içinde kaleme aldığı tek eser.  Roman üniversitede felsefe asistanı olan Naci’nin hayatı etrafında geçer.

11 BİR ADAM YARATMAK  Geçirdiği ruh çilesinin sahte destanı.  İstanbul Şehir Tiyatrosunda Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenen eseridir.

12 ÇİLE  Yeni mecmuada yayınlanmış ilk şiirinden başlayarak bizzat kendisi tarafından düzeltilen ve bir araya getirilen bütün şiirleri…

13 KAFA KAĞIDI  Kafa Kağıdı olayların dış tezahür çizgilerinden ziyade,onları doğuran ruhi oluşları tespite yönelik otobiyografidir…

14  Yarın elbet bizim, elbet bizimdir; Gün doğmuş gün batmış, Ebed bizimdir…  Sevdiğime kul oldum, Güzelliği seçeli. Varlıkta yoksul oldum, Benliğimden geçeli…

15 www.edebiyatogretmeni.org Türk Edebiyatı – Dil ve Anlatım Dersleri İçin Kaynak Site


"( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları