Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nihan Karabulut Aysun Güler Seda Erdem Esma Nur Bostanoğlu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nihan Karabulut Aysun Güler Seda Erdem Esma Nur Bostanoğlu"— Sunum transkripti:

1 Nihan Karabulut Aysun Güler Seda Erdem Esma Nur Bostanoğlu
ASSURE (1999) Nihan Karabulut Aysun Güler Seda Erdem Esma Nur Bostanoğlu

2 Etkili ve verimli bir şekilde materyal ve teknoloji kullanılmak isteniyorsa, sistemli bir planlama yapılmalıdır. ASSURE, öğretimin önceden sistematik olarak planlanması, materyal seçimi ve kullanımında verimi arttırmayı hedefleyen öğretim tasarımı modelidir. Bir ders saatini planlama, yürütme ve materyal seçme için bir kılavuz niteliğindedir.

3 Yapılandırmacı Yaklaşım
Ders planlarının hazırlanmasında sistematik bir yaklaşım; Gagne’nin öğrenme koşulları; iyi tasarlanmış dersler öğrencilerin dikkatinin çekilmesi ile başlar ve sonra yeni materyal sunulur, öğrenciler uygulama yapar, öğrenmeleri ölçülür ve sıradaki aktivitelere geçilir.

4 güven vermek, garanti etmek, sağlamlaştırmak

5 “ASSURING LEARNER PARTICIPATION THROUGH ACTIVE ENGAGEMENT”
Assure modeli ile öğrencilerimizin karakteristik özellikleri ve ulaşılmak istenen öğretim hedefleri değerlendirilerek öğretim programını hazırlanabilir. Bu değerlendirmeler sonucunda en uygun materyali kullanılabilir ve öğrenenlerden en verimli geri bildirimler alınabilir.

6 Analyze Learners : Öğrencilerin Analizi
Genel Karakteristikleri Giriş Yeterlilikleri Öğrenme Stilleri (Kolb’un öğrenme stilleri envanteri kullanılmıştır.) Algısal Tercihler ve Güçlükler Bilgi İşleme Alışkanlıklar Motivasyonel Faktörler Psikolojik Faktörler

7 2. State Objectives: Hedeflerin Belirlenmesi
Hedefler ders müfredat programına uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Hedefler, öğrencinin ne öğreneceğini sınırlamak için değil minimum başarı seviyesini ortaya koymak içindir. Öğrencilerin öğretim programının sonunda kazanacağı bilgiler, Kazanacağı performans yetenekleri ve Bu yetenekleri hangi koşullar altında kazanabilecekleri

8 ABCD YAKLAŞIMI A. Audince (Topluluk): Öğretim programına Katılanlar
Öğrencileriniz kimler? B. Behavior (Davranış): Davranışlar ölçülebilir ve gözlenebilir olmalıdır Öğretim sonucu kazanılacak ve gösterilecek davranışlar veya performanslar nelerdir? C. Conditions (Şartlar): Kazanılan yetenekler hangi Şartlarda tanımlanabilecek Davranışın gerçekleşeceği ortamın şartları nelerdir? D. Degree (Derece/Seviye): Kazanılan yeteneğin Derecesi Gösterilecek öğrenme yetenekleri seviyesi nedir?

9 Hedeflerin Sınıflandırılması
Bilişsel Hedefler: Sözel/görsel bilgi ya da entelektüel kabiliyetler olarak sınıflandırılabilecek zihinsel kabiliyetleri kapsar. Duyuşsal Hedefler: Duygu ve değerleri içine alır. Psiko-motor Hedefler: Atletik kabiliyetler, elle yapılan kabiliyetler ve bunlar gibi fiziksel kabiliyetler söz konusudur. Bireylerarası (Interpersonal) Hedefler: Başkaları ile etkin ilişkiler kurma yetisi gerektiren insan merkezli hedeflerdir.

10 ÖRNEK: Bu öğretim programının sonunda öğrenenler;
Assure modelini tanımlayabilecek, Assure modelinin altı aşamasını sayabilecek, Aşamaların içeriklerini %80 doğruluk oranı ile belirtebilecek, Assure modeli ile 2 hafta içerisinde öğretim programı tasarlayabileceklerdir.

11 3. Select Media and Materials: Ortam ve Materyal Seçimi
Eğitimcinin ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu materyallerin toplanıp, ortam ve materyallerin hangi sıra içinde kullanılacağının belirlenmesidir. Mevcut materyallerin seçimi: Halihazırda bulunan materyallerden uygun olanının seçilmesidir. Mevcut materyallerin geliştirilmesi: Halihazırda bulunan materyallerde yapılan değişiklikler ile yeni bir materyal elde edilmesi sürecidir. Yeni materyal tasarımı: Öğretim hedeflerine ulaşmada kullanılabilecek yeni bir materyal tasarımı hedefler, zaman, uzmanlık gibi konular dikkate alınmalıdır.

12 4. Medya ve Materyallerin Kullanılması
Materyal seçiminden sonra, medyamızı ve materyallerimizi öğretim programının hedeflerine ulaşmasını sağlayacak, alıştırma ve uygulamaların nasıl uygulanacağını belirten bir yöntem seçilmelidir. Öncelikle kolay ve somut uygulamalar ile (Dale’in yaşam konisinde belirtildiği gibi) konuya ön yaklaşımlarda bulunulur. Daha sonra konu işlenmeye başlanır. Konu işlenişi sırasında öğrencilerin aktif katılımlarını sağlayan etkinlikler düzenlenmelidir.

13 Örnek Olay: Eşkenar üçgenin tanıtılması(Gagne’nin 9 öğretim olayı ile düzenlenmiştir.) Adım: Dikkat Çekme Öğrencilere bilgisayar ile çizilmiş çeşitli üçgen örnekleri gösterilir 2. Adım: Hedefi belirtme “Eşkenar üçgen nedir?” sorusu sorulur 3. Adım: Ön bilginin hatırlanması Üçgenin tanımı tekrar ettirilir 4. Adım: İçeriğin sunulması Eşkenar üçgenin tanımı yapılır 5. Adım: Öğrenmeyi yönlendirme Eşkenar üçgenin nasıl oluştuğu gösterilir

14 6. Adım: Alıştırma etkinliklerinin yapılması
6. Adım: Alıştırma etkinliklerinin yapılması Öğrencilerden 5 farklı örnek hazırlamaları istenir. 7. Adım: Dönüt sağlama Bütün örnekler kontrol edilir 8. Adım: Performans değerlendirme Örnekler notlandırılır 9. Adım: İlişkilendirme Öğrencilere karışık şekiller gösterilip, eşkenar üçgen olanları ayırt etmeleri istenir

15 5. Öğrenenlerin Katılımı
Öğretimin verimli olabilmesi için öğrenenlerin programa aktif olarak katılmaları gerekir. Bunun için öğretenler tarafından bir dizi öğrenme etkinlikleri yürütülür. Düzenlenen etkinlikler, öğrenenlerin pratik yapmalarını sağlanmalı, bilgi ve yeteneklerini geliştirmeli ve geri bildirim vermelidir.

16 •. Tartışma yöntemi •. Buluş yöntemi •. Soru-cevap yöntemi •
• Tartışma yöntemi • Buluş yöntemi • Soru-cevap yöntemi • Araştırma projeleri • Bilgisayar destekli öğretim(internet, uygulama programları, web tabanlı dersler)v.b.

17 Örneğimizde öğrenenlerin derse aktif katılmalarına sağlayan aşamalar 2,3,6 ve 9. numaralı aşamalardır. 2. Adım: Hedefi belirtme “Eşkenar üçgen nedir?” sorusu sorulur 3. Adım: Ön bilginin hatırlanması Üçgenin tanımı tekrar ettirilir 6. Adım: Alıştırma etkinliklerinin yapılması Öğrencilerden 5 farklı örnek hazırlamaları istenir 9. Adım: İlişkilendirme Öğrencilere karışık şekiller gösterilip, eşkenar üçgen olanları ayırt etmeleri istenir.

18 Değerlendirme ve Gözden Geçirip Düzenleme (Revizyon)
Bu aşama ‘assure ‘ öğretim tasarımının hedeflere uygunluğunun , istenilen sonucu verip vermeme durumunun,materyallerin amaca uygun olacak biçimde kullanılıp kullanılmadığı gibi yargıların ölçüldüğü basamaktır.

19 Değerlendirme Değerlendirme ve revizyon sürecinde aşağıda belirtilen birtakım sorulara verilecek cevaplar doğrultusunda sürecin amacını gerçekleştirip gerçekleştirememe kanısına varılabilir.

20 Değerlendirme yapabilmek için aşağıdaki sorular baz alınabilir.
1)Öğrenenler öğretim programının hedeflerine ulaştı mı? 2)Seçilen medya,materyaller hedeflere ulaşılmasında öğrenenlere yardımcı oldu mu? 3) Tüm öğrenenler materyalleri amacına uygun bir biçimde kullanabildi mi? 4) Nasıl ve hangi yöntemle değerlendirme yapılacak?

21 Gözden Geçirme Revizyon
Ulaşmak istediğimiz hedefler arasında bazı farklılıkların olması kaçınılmazdır.Bu farklılıkları düzeltmek için öğretim programını tekrar gözden geçirmek gerekli kısımları tekrar düzenleyerek öğretim programını hedeflerimize ulaşma doğrultusunda yeniden güncellemeliyiz.

22 Avantajlar ve Dezavantajlar
Her model de olabileceği gibi assure öğretim modelinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

23 Assure Modelinin Avantajları
Öğretim programı önceden programlandığından öğrenciler ne öğreneceğini ve öğretmenin ne anlatacağını bilir. En uygun ve verimli olacak öğretim yöntemi,medya ve materyalin seçilmesi sağlanır. Assure modeli ile öğrenci katılımının planlanması,öğrencinin derslere aktif olarak katılmalarını sağlayarak ve böylece mükemmel öğrenme gerçekleşebilir. Değerlendirme ve güncelleme yapma olanağı vardır. Branş dersleri gibi 1 ya da 2 saatlik dersin tamamı niteliğini taşır.

24 Assur Modelinin Dezavantajları
Öğretilecek her farklı konu için Assure modelinin tüm aşamalarını tekrar planlama yapmak gerekir.Bu durum da zaman kaybına neden olur.

25 Assure modeline örnek verecek olursak ;
Başlangıç seviyesinde olan bir sınıfa kendini tanıtma ünitesi için kendilerini yaş , ,isim , soyisim gibi kişisel özelliklerini sözlü ve yazılı olarak ifade etmeleri istenir. Örneğin; *My …. is Ece. *I am 10 ….old. *I’m …. İstanbul. şeklinde sözlü olarak;

26 Arkadaşlarıyla çiftler halinde birbirlerine kendilerini tanıtmalarını isteyerek de sözlü olarak süreci yürütebiliriz. Örneğin; Ali:Where are you from? Ece: I’m from İstanbul. Ece:How old are you? Ali:I’m ten years old.

27 Öğrencilerin istenilen davranışları gösterip gösterememe durumlarına göre bir değerlendirme yapılarak eksik olunan aşamaya geri gelip eksiklikler giderilebilir. Ders sonunda öğrenciye; Arkadaşına yaşını sorduğunda zorlandın mı? Soyadın sorulduğunda rahat cevap verebildin mi? Kendini budan sonra nasıl tanıtabileceğini ve karşındaki insanla nasıl tanışacağını öğrenebildiğini düşünüyor musun? gibi temel sorularla modelin işleme süreci hakkında genel bilgilere varılabilir.


"Nihan Karabulut Aysun Güler Seda Erdem Esma Nur Bostanoğlu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları