Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS"— Sunum transkripti:

1 FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Yrd.Doç.Dr Hasan BAKIR

2 FİNANSAL YÖNETİM ve FİNANS YÖNETİCİSİ
Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon, kaynak ya da sermaye anlamına gelir. Finansman fonların sağlanmasını ifade eder. Finansal yönetim ise, fonların sağlanması yanında sağlanan fonların kullanımını da kapsamaktadır.

3 TEMEL KAVRAMLAR

4 TEMEL KAVRAMLAR Kısa ve Uzun Dönemli Ne Tür Yatırımlar Yapılmalı? (Yatırım Kararları) Sermayenin uzun süreli varlıklara yatırılması kararı sermaye bütçelemesi olarak adlandırılır. Bu kararlar, uzun süreli ve büyük miktarlarda sermayeyi gerektirmesi nedeniyle işletmenin başarısında büyük etkiye sahiptir. Yapılacak yatırımın faydaları gelecekle ilgili olması nedeniyle risk içerir ve vade uzadıkça risk artar.

5 Yatırım Kararları Sermaye bütçelemesi faaliyetleri sadece sabit varlıklarla ilgili harcamalar için değil, araştırma geliştirme harcamaları, reklam kampanyaları, kiralama, satın alma, diğer işletmelerle birleşme gibi işletmeye uzun dönemde fayda sağlayan yatırımlarla ilgili kararları da kapsar. İşletmelerde uzun süreli varlıklar yanında kısa süreli varlıklarla ilgili yatırım kararları da önemlidir. Kısa süreli varlıklar, çalışma sermayesi, işletme sermayesi veya dönen varlıklar olarak adlandırılır.

6 YATIRIM KARARLARI Kısa süreli varlıkların temel özelliği, bir yıl içinde en az bir kez bir türden diğer türe dönüşmesidir. Örneğin; Ürünlerin peşin satışlarıyla elde edilen para kasaya, vadeli satışlar yapıldığında alacaklara dönüşecektir. Dolayısıyla nakitten başlayan döngü tekrar nakde dönüşerek tamamlanmaktadır. Bu süreç üretimin niteliğine bağlı olarak kısa ya da uzun olabilecektir. Bu döngüye faaliyet döngüsü, nakitten tekrar nakite dönüşünceye kadar geçen süreye de nakde dönüşüm süresi denir.

7 YATIRIM KARARLARI İşletmelerin toplam varlıkları içinde duran varlıkları arttıkça risk artacaktır. İşletmelerin toplam varlıklarının ne kadarı kısa vadeli, ne kadarı uzun vadeli olacağı önemlidir. Uzun vadeli yatırımların riski yüksek olduğu için getirisi de yüksek olmalıdır. Dolayısıyla kısa ve uzun vadeli varlık bileşimi belirlenirken risk ve getiri değişimi dikkate alınır.

8 Fon İhtiyacı Nereden, Nasıl ve Ne Zaman Karşılanacaktır
Fon İhtiyacı Nereden, Nasıl ve Ne Zaman Karşılanacaktır? (Finansman Kararları) Finans yöneticilerinden, işletmenin fon ihtiyacını belirleyerek, ihtiyaç duyulan fonların nasıl karşılanacağı konusunda kararlar almaları beklenir. Yatırım kararlarında olduğu gibi finansman kararlarında da finansal amaç, işletme değerini maksimize edecek finansman bileşimini oluşturmaktır.

9 YATIRIM KARARLARI İşletmeler sermaye ihtiyaçlarını borç ve öz kaynaklar olmak üzere iki kaynaktan karşılayabilirler. Öz kaynak ve borç toplamı işletmenin toplam sermayesini, bu kaynakların bileşimi sermaye yapısını oluşturur. İşletmelerin öncelikle varlıkların ne kadarını borçla ne kadarını öz kaynaklarla finanse edileceğine karar vermeleri gerekir. Sermaye yapısının belirlenmesinde içsel faktörler yanında dışsal faktörlerin de etkileri vardır.

10 FİNANSMAN KARARLARI • İşletmenin varlık yapısı,
Sermaye yapısını belirleyen başlıca içsel faktörler; • İşletmenin varlık yapısı, • İşletmenin kârlılık durumu, • İşletmenin büyüklüğü, • İşletmenin risk derecesi, • İşletmenin likidite derecesi, • İşletmenin borçlanma maliyeti, • Vergi politikası gibi faktörler sayılabilir. Sermaye yapısını etkileyen işletme dışı faktörler ise finansal piyasalara ilişkin faktörler ve makro ekonomik faktörlerdir.

11 TEŞEKKÜRLER…


"FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları