Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ ve SON DEĞİŞİKLİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ ve SON DEĞİŞİKLİKLER"— Sunum transkripti:

1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ ve SON DEĞİŞİKLİKLER
Prof.Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu

2 Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından
26/12/2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin bazı maddelerinde farklı tarihlerde değişiklikler yapılmıştır. Son değişiklik 21 Temmuz 2017 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile gerçekleştirilmiştir..

3 bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarınca,
Bilindiği üzere, BAĞIMSIZ DENETİM; TTK ve 660 sayılı Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun (KGK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK uyarınca KGK tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarınca, KGK’nın belirlediği esaslar çerçevesinde, denetçilik mesleğinin gereklerine ve meslek etiğine uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

4 Bağımsız Denetim Yönetmeliği (26 Aralık 2012) Amaç, bağımsız denetime, bağımsız denetim kuruluşlarına ve bağımsız denetçilere ilişkin usul ve esasları düzenlemek Kapsam, bağımsız denetime, bağımsız denetim kuruluşlarının ve bağımsız denetçilerin; - yetkilendirilmelerine, - sicil kayıtlarının tutulmasına, - yükümlülüklerine, - sorumluluklarına, - bunların Kurum tarafından incelenmesine ve denetlenmesine ve bunlar hakkında uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin usul ve esasları belirlemek olarak ifade edilmektedir. ( madde 1, madde 2)

5 21 Temmuz 2017 tarihli son değişiklik ile,
1- DENETÇİ OLMAK İSTEYENLERİN, MESLEKİ TECRÜBE HESABINDA GEÇEN SÜRELERE YÖNETMELİK’TE BELİRTİLEN ALANLARDAKİ LİSANS VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM SÜRELERİ İLAVE EDİLMEKTEDİR.

6 Uygulamalı mesleki eğitim
MADDE 15 – Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda (Ek ibare:RG-21/7/2017) denetim üstlenen bağımsız denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları şarttır. 3568 sayılı Kanun çerçevesinde; tasdik ve vergi denetimi hizmetlerinde geçen süreler ile aynı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında denetim yetkisini haiz olanların, bu kamu kurum ve kuruluşlarında geçirdikleri süreler uygulamalı mesleki eğitim süresinden sayılır. (2) En az on beş yıl mesleki tecrübeye sahip olanlarda uygulamalı mesleki eğitim şartı aranmaz.

7 (3) (Değişik:RG-21/7/2017-30130)( 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer
(3) (Değişik:RG-21/7/ )( 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.) Bu Yönetmelik uygulamasında mesleki tecrübe bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir. Ancak, 3568 sayılı Kanun kapsamındaki mesleki faaliyetlerde veya aynı Kanun uyarınca staj ve stajdan sayılan hizmetlerde bulunulan süreler de bu sürenin hesabında dikkate alınır. Bu sürenin hesabında bu fıkrada belirtilen faaliyetlere başlama tarihi esas alınır ve kamu kurum ve kuruluşlarında geçirilen süreler hariç olmak üzere, bir yıldan fazla süreyle bu faaliyetlere ara verilmesi durumunda ara verilen fazla süreler dikkate alınmaz. Dört yılı aşmamak ve bu fıkradaki faaliyet ve hizmetlerle aynı tarihlere denk gelen süreler mükerreren sayılmamak şartıyla 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde BELİRTİLEN ALANLARDAKİ LİSANS VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM SÜRELERİ bu süreye ilave edilir.

8 “DENETİMİ ÜSTLENEN BAĞIMSIZ DENETÇİ”
2- Sadece kendi nam ve hesabına denetim yapanlar için “DENETİMİ ÜSTLENEN BAĞIMSIZ DENETÇİ” ibaresi kullanılmış ve bu kişilerin KENDİ ADINA DENETİM ÜSTLENEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR sıralanmıştır. Madde 14/(3) (1/1/2019 tarihinden itibaren geçerli) 

9 Madde 14/(3) Bağımsız denetçilerin kendi adına denetim üstlenebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır: a) Müteakip bentlerdeki şartları sağladıklarını gösteren bilgi ve belgelerle Kuruma onay için başvuruda bulunulması, b) Başvuranın sorumlu denetçi olabilme şartlarını karşılaması, c) Denetim kadrosunun, denetim ekiplerini oluşturabilecek nitelik ve genişlikte olması, ç) Denetçilerin tam zamanlı ve asgari bir raporlama dönemi için istihdam edilmiş olması, d) Denetim kadrosunda kendisi hariç en az bir sorumlu denetçinin bulunması,

10 e) Kendisinin ve denetçilerinin herhangi bir denetim kuruluşunda veya denetim üstlenen bağımsız denetçi yanında ortak, kilit yönetici veya denetçi olarak görev almaması ve denetçilerinin ayrıca denetim üstlenen bağımsız denetçi olarak faaliyette bulunmaması, f) Kurumca belirlenen kalite kontrol sistemine ilişkin politika ve süreçlerini yazılı olarak oluşturmuş olması, g) Kurum tarafından uygun görülecek düzeyde organizasyon, mekân, teknik donanım, belge ve kayıt düzenine sahip olması, ğ) Kurumca onaylanmış olanların denetim üstlenen bağımsız denetçi olarak sicilde kayıt ve ilan edilmesi.”  

11 3- Uygulamada birlik oluşturulmasını teminen, KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ DENETİM FAALİYETİ ÜSTELENENLERİN denetim kuruluşları gibi DENETİM EKİBİ KURMASI, KALİTE KONTROL SİSTEMİ OLUŞTURMASI gibi düzenlemeler yapılmıştır.

12 Bu konulardan ayrıca sınava tabi tutulacaktır.
4- Değişiklikler Yapılan değişiklikle, sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında da yetkilendirilmek isteyenler Bu konulardan ayrıca sınava tabi tutulacaktır. Kurum bu  sınav konularını birleştirebilecek veya ayırabilecektir. Yetkilendirmeler başarılı olunan alanlar itibarıyla yapılacaktır.

13 Madde 16/5) (Değişik:RG-21/7/2017) Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında da yetkilendirilmek isteyenler üçüncü fıkranın (e) bendinde belirtilen konulardan ayrıca sınava tabi tutulurlar. Kurum üçüncü fıkranın (e) bendinde yer alan sınav konularını birleştirebilir veya ayırabilir. Yetkilendirmeler başarılı olunan alanlar itibarıyla yapılır.

14 5- DENETİM RAPORLARI, denetimi yapılan finansal tabloların ait olduğu hesap dönemine ilişkin
olağan genel kurul toplantısından en az 20 gün önce ve her durumda  olağan genel kurul toplantıları için öngörülen azami sürenin sonuna kadar denetlenen işletmenin yönetim organına teslim edilecektir. Böylece denetim raporunun teslim edileceği süre net bir şekilde belirlenmiş ve süresi içinde teslim edilmemesi yaptırıma bağlanmıştır.

15 Madde 30/(3) (Ek:RG-21/7/2017) Türk Ticaret Kanunu uyarınca yapılan denetimlerde denetim raporlarının, denetimi yapılan finansal tabloların ait olduğu hesap dönemine ilişkin olağan genel kurul toplantısından en az 20 gün önce ve her durumda anılan Kanunda olağan genel kurul toplantıları için öngörülen azami sürenin sonuna kadar denetlenen işletmenin yönetim organına teslim edilmesi zorunludur.

16 Madde 29/(3) (Değişik:RG-21/7/2017) Denetim sözleşmesi, Türk Ticaret Kanunu uyarınca denetim kuruluşu veya denetim üstlenen bağımsız denetçinin seçildiği hesap dönemi için, denetim kuruluşu veya denetim üstlenen bağımsız denetçinin seçiminden itibaren en geç 60 gün içinde yapılır. Bu süre içinde, denetimi üstlenenin yazılı ihtarına rağmen denetlenen işletme sözleşme yapmaktan kaçınırsa, denetimi üstlenen durumu izleyen 10 gün içinde Kuruma bildirir. 6-DENETİM SÖZLEŞMESİNİN DENETÇİNİN SEÇİMİNDEN İTİBAREN 60 GÜN İÇİNDE İMZALANACAĞI KURALI GETİRİLMİŞTİR

17 İdari yaptırımlar MADDE 39 – (1) İnceleme ve denetimler, ihbar ve şikâyetler ya da diğer kurum ve kuruluşların bildirimleri sonucunda, yaptıkları denetim çalışmaları ve faaliyetleriyle, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye, (Değişik ibare:RG-21/7/2017) Türk Ticaret Kanununda yer alan denetime ilişkin hükümlere ve Kurum düzenlemelerine aykırı hareket ettikleri tespit edilenlere,  aykırılıkların mahiyetine bağlı olarak Kurul kararıyla; a) Uyarı, b) Faaliyet iznini askıya alma, c) Faaliyet iznini iptal etme,yaptırımları uygulanır.

18 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ ( güncel)
Tanımlar  MADDE 4: a)   Bağımsız denetçi: 3568 sayılı Kanuna göre ruhsatını almış meslek mensupları arasından Kurum tarafından yetkilendirilen kişileri,  b)      Bağımsız denetim: Finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını,  c)     Bağımsız denetim ekibi: (Değişik ibare:RG-21/7/2017) Belirli bir bağımsız denetim görevini yerine getirmek üzere, sorumlu denetçi ve onun sorumluluğu altında görev yapan bağımsız denetçilerden oluşan ekibi,

19 Bağımsız denetim kuruluşu: Kurumca bağımsız denetim yapmakla yetkilendirilen ortakları yeminli mali müşavirlik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensuplarından oluşan sermaye şirketlerini, Denetimi üstlenen; Bağımsız denetim yapmak üzere denetlenen işletme ile sözleşme imzalayan bağımsız denetim kuruluşunu veya bağımsız denetçiyi Denetimi üstelenen bağımsız denetçi; Kendi adına denetim üstlenebilmek için öngörülen şartları taşıdığı Kurum tarafından onaylanan bağımsız denetçiyi Finansal tablolar: Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca hazırlanması gereken finansal tabloları Sorumlu denetçi: Değişik:RG-21/7/2017)Belirli bir bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve bu denetime ait raporun denetimi üstlenenler adına imzalanmasına yetkili kılınan bağımsız denetçiyi,

20 BAĞIMSIZ DENETİMDE KALİTE KONTROL

21 BAĞIMSIZ DENETİMDE KALİTE KONTROL
Madde 4: KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ: Bağımsız denetimde gerekli kaliteyi ve kamuoyunun yapılan bağımsız denetime olan güvenini sağlamak amacıyla bağımsız denetim kuruluşu ya da bağımsız denetçi tarafından yapılan işin, belirlenen standart ve ilkelere uygun olarak yapılmasını temin etmek üzere Kurum tarafından oluşturulan sistemi, KALİTE KONTROL SİSTEMİ: Bağımsız denetim kuruluşlarının ve denetimi üstlenen bağımsız denetçilerin, denetimde gerekli kaliteyi sağlamak amacıyla, Kurum düzenlemelerine uygun olarak bünyelerinde oluşturacakları sistemi,

22 Türkiye Denetim Standartları
KKS 1  - Kalite Kontrol Standardı ( Tarihli Resmi Gazete) Bağımsız Denetim Standartları BDS GENEL İLKE VE SORUMLULUKLAR BDS GENEL İLKELER VE SORUMLULUKLAR BDS RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMİŞ RİSKLERE VERİLEN KARŞILIKLAR BDS DENETİM KANITI BDS ÜÇÜNCÜ TARAFLARIN ÇALIŞMALARINDAN FAYDALANILMASI BDS DENETİM SONUÇLARI VE RAPORLANMASI BDS UZMANLIK GEREKTİREN ALANLAR

23 Genel Kalite tanımı; "Bir mal yada hizmetin belirli bir ihtiyacı karşılayabilme yeteneklerini ortaya koyan özelliklerin tümü“ Denetim hizmeti için kalite kontrolü, Denetimin standartlara uygun gerçekleştirildiğini Denetçinin meslek ahlakı ilkelerine (özellikle bağımsızlığa dair ilkelere) uyduğunu teminat altına almayı hedefler DENETİM KALİTESİ, DENETİM FAALİYETİ SONUNDA VARILAN YARGININ GÜVENİLİRLİĞİDİR

24 Bir yandan denetimin kaliteli olması, diğer yandan bu kalitenin kontrol edilmesi gerekir. Kalite kontrolü ile ilgili düzenlemeler BDS’ler içinde de (BDS 220) yer almaktadır. “BDS’ler, denetçinin ve denetimin kalitesi ve güvenilirliğine ilişkin ölçütler bütünüdür. Her bir denetim çalışması için oluşturulmuştur. Genel Kalite Standardı, BDS’lerden bağımsız, ama paralel ve oldukça yakından ilgilidir. Her denetimde BDS’lerin uygulanışına yardımcı olan prosedürlerdir. Denetim kurumları ve denetçilere yönelik düzenlemelerdir.

25 Denetim Kalite Standartları;
Genel Kalite Kontrol Standardı (GKKS1) Denetim kuruluşu ve Denetçilerin sorumlulukları) “Denetim kuruluşları ve denetçiler bütün denetimlerinde kalite kontrol sistemi kurmaktan ve sürdürmekten sorumludur.” KKS 1, ilgili etik hükümlerle birlikte dikkate alınır. BDS 220, Bir denetim çalışmasının başlangıcından sonuna kadar uyulması gereken kalite kurallarını belirlemektedir. İki standart benzer konuları açıklamakla birlikte birisinde kapsam denetçi, diğerinde ise bir denetim çalışmasıdır.

26 MADDE 21 Mesleki etik ilkelere uyma
Kalite sisteminin oluşturulması ve Denetim kuruluşlarının ve denetçilerin yükümlülükleri kapsamında, Madde 20 Kalite kontrol sistemi oluşturma MADDE 21 Mesleki etik ilkelere uyma  Madde 23’de reklam yasağı, madde 24’de haksız rekabette bulunmama, madde 25’de sürekli eğitim, madde 26’da denetim faaliyetine ilişkin kısıtlamalar ve madde 27’de denetim ekiplerinin nasıl oluşturulması gerektiğine dair hükümler bulunmaktadır 

27 Kalite kontrol sistemi oluşturmalıdır 
MADDE 20 – (1) Denetim kuruluşları ve denetimi üstlenen bağımsız denetçiler  faaliyetlerini, asgari şartları Kurumca belirlenen bir kalite kontrol sistemi çerçevesinde yürütmek zorundadır. Bu sistemin uygulanmasında, Kurum düzenlemelerine göre oluşturularak Kuruma bildirilen kalite kontrol sistemine ilişkin yazılı politika ve süreçlere uyulur. Söz konusu politika ve süreçler Kurum düzenlemelerine paralel bir şekilde güncellenerek uygulanır.

28 Mesleki etik ilkelere uymak zorundadır 
MADDE 21 – (1) Denetim kuruluşları ve denetçiler;  a) Dürüstlük; bütün mesleki ve iş ilişkilerinde dürüst, açık, doğru ve güvenilir olmak,  b)    Tarafsızlık; önyargıların, temayüllerin, çıkar çatışmalarının veya başkalarının nüfuzlarını kötüye kullanarak meslek veya işle ilgili muhakemelerini ve kararlarını etkilemesine izin vermemek,  c)   Mesleki yeterlik ve özen; mesleki bilgi ve beceriyi, yeterli denetim hizmeti için yeterli seviyede tutmak ve TDS’ye uygun bir şekilde ve özen içinde hareket etmek,  ç) Sır saklama; mesleğin gereği elde edilen bilgilerin gizliliğine riayet etmek; yasal bir zorunluluk dışında bu tür bilgileri üçüncü kişilere açıklamamak , kendisi veya üçüncü kişilerin çıkarlarına kullanmamak,  d) Mesleğe uygun davranış; ilgili mevzuata uymak ve denetim mesleğinin itibarını zedeleyici fiil ve davranışlardan kaçınmak,

29 Bağımsızlığını korunmalıdır
MADDE 22 – (1) Denetim kuruluşu ve denetçiler, denetimleri esasen ve şeklen bağımsız olarak gerçekleştirir. a)    Esasta bağımsızlık; denetçinin dürüstlük, tarafsızlık ve mesleki şüphecilik içinde hareket etmesini teminen, mesleki muhakemesini olumsuz etkileyebilecek tesirlerden ari olarak görüş açıklamasıdır.  b)    Şekilde bağımsızlık; denetim kuruluşunun, denetçinin veya bir denetim ekibi üyesinin; konuya ilişkin tüm durum ve (Değişik ibare:RG-21/7/2017) gerçekleri değerlendiren makul ve bilgi sahibi üçüncü kişilerde, dürüstlük, tarafsızlık ve mesleki şüphecilikten ödün verdiği intibaını oluşturabilecek durum ve davranışlardan sakınmasıdır. Madde 22/3’de Bağımsızlığı zedeleyen veya ortadan kaldıran bazı durumlar sıralanmıştır.

30 Reklam yasağı MADDE 23 – (1) Denetim kuruluşları ve denetçiler doğrudan veya dolaylı olarak reklam yapamazlar, reklam sayılabilecek faaliyetlerde bulunamazlar. Ticaret unvanlarında, tabela veya basılı kâğıtlarında mesleki ve akademik unvanları dışında başka unvan veya sıfat kullanamazlar.

31 Haksız rekabette bulunmama MADDE 24 – (1) Denetim kuruluşları ve denetçiler, denetim faaliyetinin niteliğini herhangi bir suretle olumsuz yönde etkileyebilecek veya meslektaşlarına zarar verebilecek tarzda ve ölçüde faaliyet gösteremezler.

32 (2) Denetim kuruluşu ve (Ek ibare:RG-21/7/2017) denetim üstlenen bağımsız denetçiler, Kurum tarafından izin verilen haller hariç olmak üzere, başka bir denetim kuruluşu ve denetim üstlenen bağımsız denetçi ile denetim hizmeti ilişkisi devam eden bir denetlenen işletmenin aynı döneme ilişkin denetim hizmet talebini kabul edemezler.

33 SÜREKLİ EĞİTİM HÜKÜMLERİ
7- Değişiklikler Kaliteli denetim ve denetçilerin mesleki bilgi ve becerilerinin yeterli bir seviyede tutulması için öngörülen SÜREKLİ EĞİTİM HÜKÜMLERİ ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmış, bu kapsamda beş yılda bir karşılanması öngörülen sürekli eğitim süresi, Avrupa Birliği ülkeleri ile uyum sağlanması adına bir ve üç yıllık sürelere bağlanmıştır.  Her yıl, yıllık ve üçer yıllık dönemler için Kurum tarafından öngörülen sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin şartları karşılamaları zorunluluğu getirilmiştir.

34 MADDE 25 – (1) (Değişik:RG-21/7/20170) Denetçiler, etik kurallara uygun ve yüksek kalitede hizmet sunabilmeleri amacıyla, sahip oldukları mesleki bilgi ve becerilerinin yeterli bir seviyede tutulmasını ve geliştirilmesini hedefleyen sürekli eğitime tabi tutulur. (2) (Değişik:RG-21/7/2017) Sürekli eğitim yükümlülüğü denetçinin sicile tescil edildiği tarihi izleyen ikinci takvim yılının başından itibaren başlar. Yetkilendirildiği tarih ile tescil tarihi arasında iki yıl ve daha fazla süre bulunanlar için ilave yükümlülükler getirilebilir. (3) (Değişik:RG-21/7/2017) Sürekli eğitim yükümlülüğünün başlamasından itibaren, denetçilerin her yıl, yıllık ve üçer yıllık dönemler için Kurum tarafından öngörülen sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin şartları karşılamaları zorunludur.

35 Sürekli eğitim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin,
- bağımsız denetim faaliyetinin durdurulacağı, - denetim faaliyeti durdurulanların, durdurma kararı devam ettiği süre içinde yeni sözleşme yapamayacağı hükme bağlanmıştır. İdari yaptırımlarla ilgili diğer hükümler madde 43/9 : Aşağıdaki hallerde Kurul tarafından denetim kuruluşu veya denetçinin denetim faaliyeti durdurulabilir: c)  Sürekli eğitim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi 

36 Denetim faaliyetine ilişkin kısıtlamalar
MADDE 26 – (1) Denetim kuruluşları ve (Ek ibare:RG-21/7/2017) denetim üstlenen bağımsız denetçiler aşağıda belirtilen denetimleri üstlenemezler: c) Denetlenen işletmenin özelliğine göre denetim kadrosunun sayı, nitelik veya tecrübe bakımından yetersiz olduğu denetimler. ç) Üç yıl geçmedikçe; denetim kuruluşları son on yılda yedi yıl, (Değişik ibare:RG-21/7/2017) denetim üstlenen bağımsız denetçiler ile bunların yanında ve denetim kuruluşlarında çalışan denetçiler ise son yedi yılda beş yıl denetim çalışması yürüttükleri işletmelere ilişkin denetimleri

37 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER E BAĞIMSIZ DENETİM VE MUHASEBE İÇİN NELER GETİRİYOR
BAĞIMSIZ DENETÇİLER İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM TASLAĞI DENETLENECEK İŞLETME SAYISININ ARTMASI YENİ BİR BAĞIMSIZ DENETİM KISTASI, MUHASEBEDE YENİ BİR DÖNEM- BOBİ FRS

38 BAĞIMSIZ DENETÇİLER İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM TASLAĞI
Bağımsız denetçiler, resmi sicile tescil edildikleri tarihi izleyen ikinci takvim yılının başından itibaren temel mesleki (muhasebe, denetim, etik kurallar, finans ve kurumsal yönetim) ve destekleyici konularda ( mesleki gelişime katkı sağlayacak diğer konular) sürekli eğitime başlayacaklardır. Ancak tarihinden önce resmi sicile kaydedilmiş olan denetçilerin eğitim yükümlülüğü tarihinde başlayacaktır.

39 Denetçiler, 3 yıllık dönem içerisinde; en az 60 kredisi temel mesleki konulardan olmak üzere, 120 kredi karşılığı eğitimi tamamlamak zorundadır 3 yıllık dönemde ”Etik Kurallar” konusundan 5 kredi karşılığı eğitimin tamamlanması zorunludur. Denetçiler, temel mesleki konulardan her yıl en az 20 kredi karşılığı eğitimi tamamlamak zorundadır. 3 yıllık dönem içerisinde 120 kredinin en çok 60 kredisi destekleyici konulardan elde edilen kredilerle sağlanabilir. 120 kredinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin değerlendirme her yıl, eğitime tabi olunan önceki 2 yıl da dahil edilerek yapılır Faaliyet izninin askıya alınması veya denetim faaliyetinin durdurulması hallerinde de sürekli eğitim yükümlülüğü devam eder.

40 Eğitim veya bildirim eksikliği nedeniyle verilen ek süre içerisinde de gerekli eğitim kredisini tamamlamayan denetçilerin denetim faaliyetleri durdurulacaktır. Denetim faaliyetleri durdurulan denetçiler sicilde gayri faal olarak gösterilecek ve bağımsız denetim faaliyetlerinde denetçi unvanı ile görev alamayacaklardır. Denetim faaliyetleri durdurulan denetçiler eksik olan eğitim kredilerini tamamladığını gösteren belgelerle KGK’ ya başvurmadıkça tekrar faal konuma gelemeyeceklerdir.

41 İşbaşı eğitimi kapsamında, kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar nezdinde yürütülen her bir denetim için 3 kredi, diğer şirketler nezdinde yürütülen her bir denetim için, 2 kredi elde edilir. Bu şekilde edinilen krediler destekleyici konulardan edinilmiş kredi olarak dikkate alınır. İşbaşı eğitimi ile elde edilen kredi 3 yıllık dönemde 20 krediyi geçemez.

42 Akademik çalışmalar sonucunda elde edilecek krediler ile ilgili olarak;
a) Başarı ile tamamlanmış olması kaydıyla, eğitim konularında yapılan yüksek lisans eğitimi için 40 kredi, doktora eğitimi için 90 kredi elde edilir. b) İçeriği Kurum tarafında uygun görülmesi kaydıyla; eğitim konularında yayımlanan her bir kitap için 60 krediye kadar kredi elde edilebilir. Kitabın varsa editörü kitaptan elde edilen kredinin %15’ini müstahak olup kalan kredi yazarlara bölüştürülür. c) Eğitim konularından; Uluslararası indekslerde veya TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından taranan hakemli dergilerde yayımlanan her bir makale için 5 kredi, diğer hakemli dergilerde yayımlanan her bir makale için 2 kredi, hakemsiz dergilerde yayımlanan her bir makale için, bir kredi elde edilir.

43 Diğer eğitim faaliyetleri ile elde edilecek krediler için; a) Temel mesleki konularda düzenlenen kongre, konferans, panel, seminer, sempozyum, çalıştay gibi faaliyetlerin Kurum tarafından veya Kurum ile birlikte düzenlenmesi halinde bu faaliyetlerde konuşmacı olanlar 5 kredi, katılımcılar 2 kredi elde eder. Diğer kurum ve kuruluşların düzenlemiş oldukları bu faaliyetlerde konuşmacı olanlar 4 kredi, katılımcılar bir kredi elde ederler. b) Destekleyici konularda düzenlenen kongre, konferans, panel, seminer, sempozyum, çalıştay gibi faaliyetlerde konuşmacı olanlar 4 kredi, katılımcılar bir kredi elde ederler. c) Kurum tarafından oluşturulan “çalışma ve danışma komisyonlarına” katılım sağlanan her gün için komisyon temel mesleki konularda oluşturulmuş ise 5 kredi, destekleyici konularda oluşturulmuş ise 4 kredi elde edilir.

44 DENETLENECEK İŞLETME SAYISININ ARTMASI
 2016 yılı için  ölçütler: Aktif toplamı : 40 milyon TL ve üzeri Yıllık net satış hasılatı : 80 milyon TL ve üzeri Çalışan sayısı : 200 çalışan ve üzeri 2017 yılı için beklenen ölçütler, Aktif toplamı : 35 milyon TL ve üzeri Yıllık net satış hasılatı : 70 milyon TL ve üzeri Çalışan sayısı : 150 çalışan ve üzeri

45 Bugün Türkiye’de 14 bin 916 bağımsız denetçi yetkilendirilmiştir
Bugün Türkiye’de 14 bin 916 bağımsız denetçi yetkilendirilmiştir. Bu sayıya denetim kuruluşu bazında bakılacak olursa 235 sayısına ulaşılır. Her şirketin denetime tabi tutulması bir gereklilik olmaktan ziyade ihtiyaçtır. “Mali tablolar güvenilir olmalıdır. Bu da tarafsız ve bağımsız denetimlerle mümkündür” Güvenilir bir mali tablolar; - Ortaklar arası güveni artırır, - Kaynakların verimli kullanımını sağlar. - Hataların düzeltilmesine olanak tanır ve muhtemel suiistimallerin önüne geçer. - Yöneticilerin zamanında ve doğru pozisyon alabilmesini sağlar”

46 YENİ BİR BAĞIMSIZ DENETİM KISTASI, MUHASEBEDE YENİ BİR DÖNEM- BOBİ FRS

47 Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) 2005’den bu yana
TMS / TFRS uygun olarak raporlama yapıyorlar KAYİK dışında kalan işletmeler , - Bağımsız Denetime tabi olanlar için finansal raporlama ( ’den itibaren BOBİ FRS) - Bağımsız Denetime tabi OLMAYANLAR için finansal raporlama (MSUGT)

48 KAYİK’ İşletmeler Halka açık şirketler, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, finansal kiralama şirketleri, varlık yönetim şirketleri, emeklilik fonları, ihraççılar ve sermaye piyasası kurumları ile faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre önemli ölçüde kamuoyunu ilgilendirdiği için Kurum tarafından bu kapsamda değerlendirilen kuruluşlar…

49 Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı  (BOBİ FRS
Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından 29 Temmuz 2017 tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı Bağımsız denetime tâbi olup (TMS/TFRS)’leri uygulamayan işletmelerin uygulayacakları finansal raporlama çerçevesi

50 27 bölümden oluşan BOBİ FRS’de, orta büyüklükteki işletmeler için genel olarak maliyet esaslı bir finansal raporlama öngörülmüş; büyük işletmelere yönelik ise ilâve yükümlülükler getirilmiştir. Genel olarak Uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları ile uyumlu

51 Büyük işletmeler; aktif toplamı 75 milyon ve üstü, yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası ve ortalama çalışan sayısı 250 ve üstü olan ve bu üç ölçütten en az ikisini varsa bağlı ortaklıklarıyla birlikte, art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler müteakip raporlama döneminde büyük işletme olarak değerlendirilir. Küçük işletmeler bu ölçütlerin altında kalan, ancak denetime tabi olma koşullarını karşılayan (40 , 80 milyon ve 200 kişi) işletmeler

52 BOBİ FRS kapsamına alınmayan standartlar nedeniyle finansal durum tablosu ve kar zarar tablosu formatında farklılıklar var BOBİ FRS bölüm 1’de yer alan kavramsal çerçeve ve finansal tablolar ile ilgili düzenlemeler genel olarak TMS/TFRS düzenlemeleri ile uyumludur.


"BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ ve SON DEĞİŞİKLİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları