Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERGİ Verginin Tanımı: Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi, devlet ve diğer.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERGİ Verginin Tanımı: Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi, devlet ve diğer."— Sunum transkripti:

1 VERGİ Verginin Tanımı: Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak üzere kişilerden zorla aldıkları paralardır. Vergi anayasamızda yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir.

2 Anayasada yer alması nedeniyle yerine getirilmesi zorunlu ve çok önemli bir ödevdir. Verginin zorla alınması anayasada yer almasından ve vatandaşlık görevi olmasından kaynaklanmaktır. Dolayısıyla kimsenin vergi ödememe gibi ya da ödeme konusunda direnme gibi bir tercihi söz konusu olamaz. Vergileme yetkisi devletindir ve egemenlik gücüne dayanarak devlet kişilerden vergi alır.

3 Verginin Önemi Kamusal hizmetlerin yerine getirilebilmesi için yapılacak harcamalarda vergiler, çok önemli bir mali kaynak oluşturmaktadır.  Vergiler sadece kaynak olmakla kalmayıp aynı zamanda devlete sosyal, ekonomik ve politik amaçlarına ulaşabilmesi için de yardımcı olmaktadır. Devlet vergiyi bazı durumlarda özendirici bir araç olarak kullanmaktadır.

4 Verginin Önemi Örneğin, ihracatı teşvik amacıyla ihracatçılara vergi indirimi ya da vergi iadesi yöntemlerini kullanarak ihracat miktarını artırabilmektir. Sağlık sorunu olanların ya da engelli grububda bulunanların vergi dışında tutulması, faaliyet gelirlerinin bir kısmının gelir vergisinden muaf tutulması ekonomik ve sosyal amaçların yerine getirilmesinde verginin önemini açıklamaktadır.

5 Kim, ne kadar vergi öder? Vergiler devletin kamu hizmetlerinin finansmanını sağlarken aynı zamanda devletin sosyal, ekonomik ve politik hayata müdahale etmesini de sağlayan bir araçtır. Vergiyi ödeyen kişilerin, kamu hizmetlerinden yaralanma düzeyi kesinlikle göz önünde bulundurulmaz, bu tamanen kişilerin ödeme gücüyle orantılı bir paylaşımdır. Devlet sadece vatandaşların gelir düzeyine bakar ve kişilerin ödeme gücüne bağlı olarak bir ödeme sistemi geliştirir.

6 Vergilendirmenin İşlevleri nelerdir?
Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.

7 Verginin Konusu Verginin Konusu, üzerine vergi konulan ve bu nedenle doğrudan ya da dolaylı bir şekilde verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurdur. Vergi borcunun doğumuna neden olan ekonomik unsurlar verginin konusunu oluşturmaktadır. Verginin konusu genel ve soyut bir kavramdır. Vergi kanunları genellikle vergi kavramlarını tanımlamaktadır.

8 Ancak verginin konusunu belirleyen genel bir tanım getirilmemiştir
Ancak verginin konusunu belirleyen genel bir tanım getirilmemiştir. Kanun koyucu her vergi için konuyu belirtmeyi uygun bulmuştur. Böylece her vergi kanunun genellikle ilk maddelerinde o verginin konusu belirtilmiştir. Verginin konusu verginin temel öğelerindendir. Konusu belli olmayan bir verginin konulması ve alınması mümkün değildir. Verginin kanuniliği ilkesi gereği verginin konusunun belirtilmesi şarttır.

9 Verginin konusu verginin neyin üzerinden hesaplandığını ve alındığını ifade eder. Vergilerin alındığı yerlere göre vergi konusu üç başlıkta karşımıza çıkmaktadır: >Gelir >Servet >Tüketim (harcama)

10 Gelir Gelir: kişinin çalışması karşılığında ve çalışma dışında elde ettiği her türlü kazançlarıdır. Kişinin geliri, o kişinin vergi ödeme gücünü gösteren en önemli göstergesidir. Geliri yüksek olan bir kişinin ödeme gücü geliri düşük olan kişiye göre daha fazladır. Gelir kişilerin harcama ve servetlerinde de etkilidir. Gelir arttıkça kişilerin harcama güçleri ve servetleri de artmaktadır.

11 Her ne kadar gelir, vergi ödeme gücünü belirlemede çok önemli bir unsur olsa da gelirlerin tamamının vergilendirilmesi mümkün değildir. Gelir kaynaklarının yapılarının birbirinden farklı olması, kişilerin ve aile yapılarının farklılığı, farklı türde gelir unsurlarından oluşması vb. nedenlerde sadece gelirlerin vergilendirilmesi yeterli olmamaktadır.

12 Servet Servet: Servet, kişinin gelirinin tüketilmemiş biriktirilmiş olan kısmıdır. Servet vergi ödeme gücünün belirlenmesinde önemli bir göstergedir. Vergiyi doğuran olaylardan bir diğeri de servettir. Servet genellikle mal ve mülk şeklinde oluşturulur. Servetin büyüklüğüne ve çokluğuna göre kişinin vergi borcu belirlenmektedir.. Serveti çok olan kişinin vergi borcu serveti daha az olan kişiye göre daha fazladır.

13 Bir kişinin ödeyeceği vergi gücü bir yıl boyunca sahip olduğu servet ve tabi ki geliri üzerinden hesaplanmaktadır. Servete sahip olma isteği kişilerin geleceğe dair bir güvence oluşturma ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır. Bu duygu ile harcanmayan gelirler servet olarak karşımıza çıkarken, servet de ayrıca vergi konusu olarak kabul edilmektedir.

14 Yani kişilerin elde ettiği gelirler gelir olarak vergilendirilirken, aynı zamanda gelirin harcanmayan kısmı da servet olarak vergilendirilmektedir.

15 Tüketim (harcama) Harcama, para ya da para ile ifade edilebilen iktisadi değerlerin bir amaç doğrultusunda elden çıkartılmasıdır. Gelirin, ihtiyaçları karşılamak üzere çeşitli mal ve hizmetleri satın almak ya da bir takım faaliyetlerden faydalanmak amacıyla elden çıkarılan kısmıdır. Harcama gerçekleştirildiği anda vergiye konu olmaktadır. Harcama bir taraftan tüketim olarak vergilendirilirken, aynı anda servete de dönüşebilmektedir.

16 Yani bir harcama aynı zamanda serveti oluşturabilmektedir
Yani bir harcama aynı zamanda serveti oluşturabilmektedir. Bu durumda harcamalar hem tüketim hem de servet vergilerine kaynak olurlar. Harcamaların vergilendirilmesi kişileri tasarrufa teşvik eder.

17 Vergilerin Sınıflandırılması
Vergilerin Sınıflandırılması: Vergiler konularına, mükelleflerin şahsi durumlarına, tarife şekline ve yansıma durumuna göre sınıflandırılır. En yaygın olarak kullanılan sınıflandırma şekilleri şöyledir:

18 1. Dolaylı ve Dolaysız (Vasıtalı-Vasıtasız Vergiler)
1. Dolaylı ve Dolaysız Vergiler: Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılır. Emlak Vergisi ve Gelir Vergisi bu tür vergilere en güzel örneklerdir. Tahsil durumu açısından, eğer bir vergi belirli dönemlerde ilgili mükellef adına tarh ve tahsil ediliyorsa dolaysız vergidir.

19 Örnek Örneğin, Kurumlar Vergisi. Bir mükellefin vergisi başkalarına devrediliyorsa, mükellef vergisini kendisi ödemiyorsa devredilen vergi dolaylı vergi olarak adlandırılır. Örneğin Katma Değer Vergisi. Vergi belirli olmayan zamanlarda ve mükellefe bağlı olmaksızın tarh, tahakkuk ve tahsil ediliyorsa dolaylı yapıdadır. 

20 Dolaylı ve dolaysız vergi ayırımında ölçü vergilerin yansıma durumu ve tahsil durumudur. Piyasanın yapısı, mal ve hizmetlerin arz ve talep durumları, ekonomik koşullar verginin yansımasını etkiler. Daha önce yansıyan bir vergi ekonomik durumların değişmesine göre daha sonra yansımayabilir. Verginin tahakkuk ve tahsil şekli, verginin alınma süresi ve vergi konusunun düzenli ve sürekli olma durumunu belirlemektedir.

21 Vasıtasız Vergiler Türk Vergi sistemi içerisinde yer alan vasıtasız vergiler şunlardır: - Gelir Vergisi - Kurumlar Vergisi - Emlak Vergisi - Veraset ve İntikal Vergisi - Motorlu Taşıtlar Vergisi

22 Vasıtalı Vergiler Vasıtalı vergiler: 1. Mal ve hizmetlerden alınan vergiler - Dâhilde Alınan Katma Değer Vergisi - Ek Vergi - Taşıt Alım Vergisi - Akaryakıt Tüketim Vergisi - Şans Oyunları vergisi - Belediye Vergileri - Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi - Damga Vergisi - Harçlar

23 Vasıtalı Vergiler 2. Dış Ticaretten Alınan Vergiler - Gümrük Vergisi - Akaryakıt Gümrük Vergisi Tek ve Maktu Vergi İthalden Alınan KDV

24 Ölçüler Bir verginin dolaylı ya da dolaysız olduğunu anlayabilmek için şu ölçülere bakmak yeterlidir. - Genel fiyat seviyesini etkileyen vergiler dolaylı vergi, genel fiyat seviyesini etkilemeyen vergiler ise dolaysız vergilerdir. - Nispi fiyatları değiştiren vergiler dolaylı vergi, değiştirmeyen vergiler ise dolaysız vergilerdir.

25 Ölçüler - Yükü başkalarına aktarılan vergiler dolaylı vergi, verginin konulduğu kişi ya da kurumlar tarafından ödenen vergiler dolaysız vergilerdir. - Gelirlerin harcanması işlemlerini vergilendiren vergiler dolaylı vergi, gelirlerin elde edilmesine ilişkin işlemleri vergilendiren vergiler ise dolaysız vergilerdir.

26 2. Spesifik - Ad Valorem Vergiler
2. Spesifik - Ad Valorem Vergiler: Vergi borcunun hesaplanma biçimine dayanan bir ayırımdır. Vergi borcunun ağırlık, hacim, uzunluk gibi ölçüler üzerinden hesaplanarak belirlendiği vergiler spesifik vergilerdir. Resim ve harçlar spesifik vergilere en güzel örnektir. Matrah değerleri üzerinden hesaplanan vergiler ise ad valorem vergilerdir. Bu vergilere örnek olarak Katma Değer Vergisi verilebilir.

27 2. Spesifik - Ad Valorem Vergiler
Fiyat değişmelerinde, konulan verginin nisbi ağırlığının sürekli değişmesi, spesifik vergilerin fiyat hareketlerini izlemede yetersiz kalması ve spesifik tarifelerin gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi gibi belli vergi türlerine uygulama imkanının olmaması nedeniyle günümüzde spesifik tarifelerin uygulandığı vergilerin sayısı oldukça azalmıştır.

28 3. Şahsi Vergiler – Gayrişahsi Vergiler (Kişisel - Kişisel Olmayan Vergiler)
3. Şahsi Vergiler - Gayrişahsi Vergiler: Mükellefin kişisel durumunu, ailevi durumunu dikkate alan diğer bir ifade ile kişinin evli ya da bekar oluşunu, çocuklarının bulunup bulunmamasını, sakatlık halini ve buna benzer durumları dikkate alan ve artan oranlı olan vergiler şahsi vergiler, bunları dikkate almayan ve eşit oranlı tarifeye göre alınan vergiler ise gayri şahsi vergilerdir.

29 Şahsi Vergilere örnek olarak Veraset ve İntikal Vergisi verilirken, gayri şahsi vergilere ise Emlak Vergisi verilebilir.

30 4. Gelir – Servet – Harcama Üzerinden Alınan Vergiler
4. Gelir - Servet - Harcama Üzerinden Alınan Vergiler: Günümüzde en çok kullanılan ayırımlardan birisi de vergi matrahının niteliğine göre yapılan ayrımdır. Bu ayırıma göre, verginin matrahını gelirin oluşturması gelir üzerinden alınan vergileri, vergi matrahının servetin oluşturması servet üzerinden alınan vergileri,

31 verginin matrahını harcamaların oluşturması ise harcamalar üzerinden alınan vergileri ortaya çıkarmaktadır. Gelir üzerinden alınan vergilere gelir ve kurumlar vergisi, servet üzerinden alınan vergilere emlak, motorlu taşıtlar, veraset ve intikal vergisi, harcamalar üzerinden alınan vergilere ise mal ve hizmetler üzerinden alınan katma değer vergisi örnek olarak verilebilir.

32 Verginin Tarafları Vergilemede iki taraf bulunur.
Bunlardan birisi verginin borçlusu iken diğeri ise verginin alacaklısıdır. Verginin alacaklısı, vergilendirme yetkisine sahip olan devlettir. Devlet vergilendirme yetkisini bazı kamu kuruluşlarına da devredebilir. Vergilendirme yetkisi devletçe yerel yönetimlere, bağımsız kamu kuruluşlarına ve merkezi yönetimlere tanınsa bile vergi alacaklısı yine de devlettir.

33 Verginin borçlusu vergiyi ödemekle yükümlü olan mükellef ve sorumlu kişilerdir.

34 Verginin borçlusu vergiyi ödemekle yükümlü olan mükellef ve sorumlu kişilerdir. Mükellef (yükümlü), VUK'ya göre "vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişidir". Mükellefin en önemli unsuru vergi borcunu ödemesidir. Buna maddi mükellefiyet de denir.

35 Bunun yanında mükellefin defter tutmak, onaylatmak, işe başlamayı ve bırakmayı bildirme, beyanname verme, defter ve belgeleri saklama ve gerektiğinde gösterme gibi ödevleri vardır. Bu tür mükellefiyet de biçimsel mükellefiyet olarak adlandırılır. Mükellefi hem vergi borcunu ödeyen hem de kanunlarla kendisine verilen biçimsel görevleri yerine getiren kişi olarak ele almak gerekmektedir.

36 Vergi sorumlusu, gerçek mükellef olmamakla birlikte, gerçek mükelleflerle olan ilişkileri dolayısıyla vergi kanunlarının gösterdiği hallerde, verginin hesaplanarak kesilmesi ve vergi dairesine ödenmesi veya diğer bazı işlerin yapılması (defter tutma, beyanname verme vb.) mecburiyeti olan üçüncü kişilere denir.

37 Verginin Matrahı Verginin Matrahı: Verginin hesaplanmasında esas alınan değer ya da miktara matrah denir. Bu matrahın üzerine bir vergi tarifesi uygulanarak vergi borcu hesaplanır.

38 Vergi Matrahının Çeşitleri
Vergi matrahları iki çeşitte karşımıza çıkar. Ad valorem matrah (değer esaslı) ekonomik unsurların değerleri esas alınarak hesaplanır ve bu matraha belirli bir vergi oranı belirlenir. Örneğin bir kazançtan %20 vergi almak gibi. Spesifik matrah (miktar esaslı matrah) parasal değer düşük olan vergi konularında uygulanan bir matrahtır. Örneğin, pasaport harçları.

39 Verginin Tarifesi Verginin Tarifesi: Vergi borcunun hesaplanabilmesi için vergi matrahına uygulanan ölçülere vergi tarifesi denilir. Vergi tarifesi verginin temel öğelerindendir. Her vergi kanunu vergi tarifesini açık ve net olarak belirtmek durumundadır.

40 Vergi Matrahında ugulanan ölçüler
Vergi matrahına uygulanan ölçüler iki çeşittir. Spesifik (miktar usulü) tarifede matrah biriminden alınacak vergi mutlak rakam olarak saptanmaktadır. Ad valorem (oranlar usulü) tarifede ise ekonomik ve teknik değerlere göre saptanan matraha belirli oranlar uygulanmaktadır. Ad valorem vergi tarifesi, tek oranlı tarife, artan oranlı tarife, tersine artan oranlı tarife ve azalan oranlı tarife olmak üzere dört çeşitten oluşmaktadır.

41 Verginin Tarhı Verginin tarhı, vergi alacağının kanunlarda gösterilen matrah ve oranlar üzerinden hesaplanarak miktarının belirlenmesidir Verginin tarhı idarece yapılır. Ülkemizde bu işi vergi daireleri yapmaktadır Örneğin : Beyannameye Dayanan Tarh

42 ÖDEME VE BEYANNAME TAKVİMİ
VERGİ VE KESİNTİLERİN ÖDENMESİ BEYANNAME TARİHLERİ

43 A. Vergi ve Kesintilerin Ödenmesi
Kurumlar vergisi, biri Mayıs diğeri Ekim ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Gelir vergisi tüzel kişiler için tarhiyatının yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenir. Gerçek kişiler için vergilendirme dönemini izleyen yılın Temmuz ve Kasım ayları sonunda 2 eşit taksitte ödenir. Stopaj vergisi kesintileri en geç ödemenin veya tahakkukun yapıldığı ayı izleyen ayın 15. gününe kadar ödenir.

44 A. Vergi ve Kesintilerin Ödenmesi
Sosyal Sigorta kesintileri kesildikleri ayı izleyen ayın 20’sine kadar, İhtiyat Sandığı ise ayın sonuna kadar ödenir. Geciken vergi ve Sosyal Sigorta kesintileri için ilk ay %3, sonraki aylar %1.5 gecikme zammı alınır. Geciken İhtiyat Sandığı primleri için ilk ay %1 ve sonraki aylar için de %1 gecikme zammı alınır. Belediye Vergisi ilgili yılı izleyen yılın 10.ayının son günü ödenir.

45 B. Beyanname Tarihleri Kişisel Vergi beyannamesi (VD1) izleyen yılın Nisan ayı. Kurumlar Vergisi beyannamesi (VD2) izleyen yılın Nisan ayı. Yıllık maaş bordrosu beyannamesi (VD4) izleyen yılın Şubat ayı.

46 BÖLÜM 2. KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV)
KDV (Katma Değer Vergisi), mal veya hizmetin üretiminden tüketimine kadar geçirdiği tüm aşamaların, bu aşamalarda meydana gelen katma değeri (değer artışı) oranınca vergilendirilmesi şeklinde uygulanan bir vergidir.

47 KDV Katma Değer Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. Katma değer vergisi dolaylı bir vergidir. "KDV" de Katma değer vergisinin kısa adıdır.

48 KKTC de kullanılan KDV oranları
Standart Oran %16 Diğer Oranlar %0 (genellikle temel gıda maddeleri) %5 (genellikle yiyecek, ilaç, gazete, turizm ve eğitim hizmetleri) %10 (genellikle akaryakıt, gaz, konfeksiyon, inşaatmalzemeleri, lokanta ve müteahhitlik hizmetleri) %20 (genellikle tütün mamülleri, alkollü içecekler,mücevherat ve GSM hizmetleri)

49 Beyanname Tarihleri ve Açıklamalar
Tüm KDV mükellefleri aylık beyan verir. Kurumlar ertesi ayın 20’sine, gerçek kişiler ise 25’ine kadar KDV’yi öder. İndirimler neticesi net alacak olan KDV’nin iadesi yapılmaz, ileriki dönemlere devreder. Bazı harcamalardaki yüklenilen KDV indirilemez. (Salon araç alımlarındaki, indirilemeyen giderlerdeki gibi.) Amortismana tabi kıymetlerdeki KDV üç eşit yıllık taksitlerle indirilir.

50 KDV Hesaplaması KDV nasıl hesaplanır?
KDV tutarı, mal veya hizmet bedelinin içinde (KDV dahil) veya dışında (KDV hariç) olduğunda farklı şekillerde hesaplanır. Ayrıca KDV hesaplama deyince mal veya hizmet bedeli ve KDV'nin ayrı ayrı hesaplanmaları sözkonusu olur. Yani KDV hesaplama diye tek bir hesaplama yoktur.

51 Bir mal veya hizmetin KDV tutarının hesaplanması :
Mal veya hizmet bedeli, KDV oranı ile çarpılır. Yani KDV tutarı = Mal veya hizmet bedeli x KDV oranı şeklinde hesaplanır. Örnek : KDV oranı %16 olan 1.000,00 TL tutarındaki bir malın KDV tutarı nedir? KDV Tutarı = 1.000,00 x 0,16 = 160,00 TL

52 Bir mal veya hizmetin KDV dahil tutarının hesaplanması:
KDV tutarı bulunduktan sonra mal veya hizmet bedeli ile KDV tutarı toplanır. Yani KDV dahil tutar = Mal veya hizmet bedeli + (Mal veya hizmet bedeli x KDV Oranı) şeklinde hesaplanır. Örnek : KDV oranı %16 olan 1.000,00 TL tutarındaki bir malın KDV dahil satış tutarı nedir? KDV dahil tutar = 1.000,00 + (1.000,00 x 0,16) = 1.000, ,00 = 1.160,00 TL

53 Mal veya hizmetin KDV dahil (Mal-hizmet bedeli + KDV) tutarı verildiğinde KDV ve mal veya hizmet bedelinin hesaplanması Tutarın içindeki mal veya hizmet bedelini bulmak için verilen tutar 1 + KDV oranı ile elde edilen değere bölünür. KDV tutarını hesaplamak için ise KDV dahil tutar tutardan hesapladığımız mal bedeli çıkarılır.

54 Yani Mal bedeli = KDV dahil mal veya hizmet bedeli / (1 + KDV oranı) KDV tutarı = KDV dahil mal veya hizmet bedeli - Mal bedeli şeklinde hesaplanır. 

55 Örnek : KDV dahil satış fiyatı 1
Örnek : KDV dahil satış fiyatı 1.160,00 TL olan bir malın mal bedeli (KDV hariç tutar) kaç liradır? Mal bedeli = 1.160,00 / (1 + 0,16) = 1.160,00 / 1,16 = 1.000,00 TL KDV tutarı = 1.160, ,00 = TL

56 Mal veya hizmetin KDV dahil (Mal-hizmet bedeli + KDV) tutarı verildiğinde sadece KDV tutarının hesaplanması Bunun için mal veya hizmet bedeli (1 + KDV Oranı) değerine bölünür ve KDV Oranı ile çarpılır. Yani KDV tutarı = Mal veya hizmet bedeli / (1 + KDV Oranı) x KDV Oranı şeklinde hesaplanır.

57 Örnek : KDV dahil satış fiyatı 1
Örnek : KDV dahil satış fiyatı 1.160,00 TL olan bir malın KDV tutarını hesaplayınız. KDV tutarı = 1.160,00 / (1 + 0,16) * 0,16 = 1.160,00 / 1,16 * 0,16 = 1.000,00 x 0,16 = 160, 00 TL

58 KDV Kullanım Amacı Mal ve hizmet teslimi yapan tacirler teslim sırasında fatura vb. belgeler düzenlerler. Belge üzerinde görünen mal ve hizmet bedeli ie KDV tutarını, teslim ettikleri kişilerden tahsil ederler. Bu KDV'ye hesaplanan KDV denir. Kendileri mal ve hizmet aldıklarında ise karşı tarafa mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını öderler. Bu KDV ise ödeme yapan için indirilecek KDV kapsamındadır. Her dönem için hesaplanan KDV tutarları ve matrahları ve indirilecek KDV tutarları toplanır.

59 Hesaplanan KDV: Mal ve hizmet teslimlerinde alıcıdan tahsil edilir
Hesaplanan KDV: Mal ve hizmet teslimlerinde alıcıdan tahsil edilir. İndirilecek KDV: Mal ve hizmet alımlarında satıcıya ödenir. Tek düzen muhasebe planında: Hesaplanan KDV: 391 İndirilecek KDV: 191 Ödenecek Vergi ve Fonlar: 360 Devreden KDV: 190

60 Bir dönemde toplam hesaplanan KDV fazla ise:
Hesaplanan KDV - İndirilecek KDV = Ödenecek KDV (Vergi dairesine ödenir) 391 Hesaplanan KDV İndirilecek KDV = 360 Ödenecek vergi ve fonlar

61 Bir dönemde toplam indirilecek KDV fazla ise:
İndirilecek KDV - Hesaplanan KDV = Devreden KDV (Ertesi döneme indirilmek üzere devreder) 191 İndirilecek KDV Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV

62 Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile: hesaplanan KDV'ye ilişkin matrah, KDV oran ve tutarları ile indirilecek KDV toplamları, vergi dairesine beyan edilir. Hesaplanan KDV, matrahları ile beyan edildiğinden vergi dairesi kişi ve kurumların o dönemki gelir takibini de yapmış olur.

63 Katma Değer Vergisinin Mükellefleri
- Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanlar, - İthalatta mal ve hizmet ithal edenler, - Transit taşımalarda gümrük veya geçiş işlemine muhatap olanlar, - PTT İşletme Genel Müdürlüğü ve radyo ve televizyon kurumları, - Spor-Toto, piyango (Milli/Devlet Piyango dahil) ve benzeri oyunlarda oyunların teşkilat müdürlükleri,

64 - At yarışları ve diğer müşterek bahis ve talih oyunlarında bunları tertipleyenler, - GVK (Gelir Vergisi Kanunu) ... maddesinde yer alan mal ve hakları kiraya verenler

65 KDV TAHAKKUK KAYITLARI
KDV Kanunu işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV’den kendi ödediklerini düştükten sonra kalanını ödemelerini emreder. Ödeme işleminin her ayın sonunda yapılan mahsup kaydına bağlı olarak yapılması gerekir. Bir ay içinde Alınan KDV ve Ödenen KDV toplamları biribirinden muhasebe kayıtları ile çıkarılır.

66 Alınan KDV’ler 391 HESAPLANAN KDV HESABINA alacak, Ödenen KDV’ler 191 İNDİRİLECEK KDV HESABINA borç, yazılır Her iki hesap ay sonunda alacaklı ise borçlu, borçlu ise alacaklı yazılarak mahsup edilir.

67 Aradaki farklara göre: 391 HESAPLANAN KDV > 191 İNDİRİLECEK KDV = 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 191 İNDİRİLECEK KDV > 391 HESAPLANAN KDV = 190 DEVREDEN KDV HESABI

68 391 HESAPLANAN KDV hesabı fazla ise: 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HSESABI Alacak, 191 İNDİRİLECEK KDV hesabı fazla ise: 190 DEVREDEN KDV HESABINA borç yazılır.

69 190 DEVREDEN KDV ise bir sonraki ayda indirilmek üzere bekletirilir
190 DEVREDEN KDV ise bir sonraki ayda indirilmek üzere bekletirilir. 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABI'na yazılan tutar bir sonraki ay KDV beyannamesi ile vergi dairesine ödenmek zorundadır.

70


"VERGİ Verginin Tanımı: Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi, devlet ve diğer." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları