Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NORMAL KAYMA ZAMANI DÜZELTMESİ (NORMAL MOVEOUT CORRECTION-NMO)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NORMAL KAYMA ZAMANI DÜZELTMESİ (NORMAL MOVEOUT CORRECTION-NMO)"— Sunum transkripti:

1 NORMAL KAYMA ZAMANI DÜZELTMESİ (NORMAL MOVEOUT CORRECTION-NMO)

2 NMO - Genel NMO NMO, x açılımlı izi 0 açılımlı ize dönüştürür. Herbir sismik izdeki tüm örnekleri t(x) zamanından t(0) zamanına taşır. Açılımın (ofset, x) veri üzerindeki etkisi yok edilmiş olur, tüm izler t(0) zamanına taşınır.

3 NMO - Genel NMO düzeltmesi öncesi CDP grupları
NMO düzeltmesi sonrası CDP grupları

4 YATAY TEK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
DIX denklemi Kaymış hiperbol (shifted hiperbola) denklemi

5 YATAY TEK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
NMO düzeltmesi için DIX denklemi kullanılır. Yansıma hiperbolü Herhangi bir x ofset uzaklığında, t(x) varış zamanı ile t(0) iki yol sıfır ofset varış zamanı arasındaki zaman farkına Normal Kayma (Normal Moveout-NMO) adı verilir. x, t(0) ve t(x) bilinirse NMO hızı bulunabilir ve ofsetin varış zamanları üzerindeki etkisi giderilerek, seyehat zamanları düzeltilebilir, bu düzeltmeye NMO düzeltmesi denir.

6 YATAY TEK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
CDP grubunu oluşturan her bir izin her bir zaman örneği için bu denklemden tNMO hesaplanarak bu örneğin varış zamanından çıkarılır ve NMO düzeltmesi yapılmış CDP grupları elde edilir.

7 YATAY TEK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
Homojen ve yatay tabakalı bir ortam için doğru hız kullanılarak NMO düşük hız kullanılarak NMO (over-correction) yüksek hız kullanılarak NMO (under-correction) giriş CDP

8 YATAY ÇOK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
C0=t2(0) C1=1/v2rms C2, C3, ... =karmaşık fonksiyonlar Ancak serim boyu derinliğe göre çok küçükse, yüksek dereceli terimler atılarak varış zamanı Yatay çok tabakalı ortamlarda NMO düzeltmesi için gereken hız, serimin kısa olması koşuluyla RMS hızıdır.

9 EĞİMLİ TEK TABAKALI ORTAMLARDA NMO
Levin denklemi bu kez NMO hızı tabakanın eğimine bağlıdır. Eğimli bir olayın NMO düzeltmesinden sonra yatay hale gelmesi için, tabakanın üstündeki ortamın hızından daha yüksek bir hıza ihtiyaç vardır.

10 NMO GERİLMESİ (NMO Stretching)
%50 gerilme limiti %100 gerilme limiti NMO öncesi NMO sonrası T’>T giriş CDP NMO sonrası otomatik mute sonrası NMO gerilmesi, olayların daha düşük frekanslara kaydığı bir frekans bozulmasıdır ve şu şekilde ifade edilir: f : baskın frekans f : frekanstaki değişim miktarı Gerilme limiti ne kadar düşükse, silme (mute) zonunun büyüklüğü de o kadar artar. % gerilme limiti arttıkça, sığ kısımlarda yığmaya giren iz sayısı da artar.

11 NMO GERİLMESİ (NMO Stretching)
giriş CDP NMO sonrası otomatik mute sonrası

12 NMO GERİLMESİ (NMO Stretching)
%0 %10 %30 %70 %150

13 NMO sonrası tekrarlı yansımalar
NMO öncesi NMO sonrası NMO öncesi NMO sonrası

14 YIĞMA (Stack)

15 NMO + STACK Shot gather CDP gather NMO Yığma SORT NMO YIĞMA

16 YIĞMA (Stack)

17 Yığma ‘nın sismik veri üzerindeki etkileri:
YIĞMA (Stack) Yığma ‘nın sismik veri üzerindeki etkileri: S/N oranı belirgin artar. Fold=N ise, S/N oranı kadar iyileşir. Gelişigüzel gürültülerin büyük kısmı bastırılır. Tekrarlı yansımaların büyük kısmı bastırılır.

18 YIĞMA - SIFIR OFSET YAKLAŞIMI
Yığma kesitleri sıfır ofset veriye bir yaklaşımdır. Problem, yığma kesitlerinin sıfır ofset veriyi ne derece yansıttığıdır (yansımaların hiperbolik olduğu varsayımı). Karmaşık jeolojik ortamlarda, güçlü yanal hız değişimleri nedeniyle yansımalar hiperbolden uzaklaşır. Tekrarlı yansımaların ve zıt eğimli olayların varlığı yığma kesitlerini sıfır ofset kesitlerden uzaklaştırır. sıfır ofset kesit yığma kesiti


"NORMAL KAYMA ZAMANI DÜZELTMESİ (NORMAL MOVEOUT CORRECTION-NMO)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları