Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç. Dr. Ece UĞURLUOĞLU ALDOĞAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç. Dr. Ece UĞURLUOĞLU ALDOĞAN"— Sunum transkripti:

1 Doç. Dr. Ece UĞURLUOĞLU ALDOĞAN
İŞLETME DERSİ Doç. Dr. Ece UĞURLUOĞLU ALDOĞAN

2 İNSAN İHTİYAÇLARI (Abraham Maslow)
İnsan ihtiyaçlarının tanımlanma ve sınıflandırılması ile ilgili değişik bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Böylece insan ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli koşullar ve imkanlar araştırılmaktadır. İhtiyaçları karşılamada gerekli koşullar neler? “İnsan İhtiyaçları Hiyerarşisi Kuramı” (Abraham Maslow)

3 İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ KURAMI
İhtiyaçlar en temelinden en karmaşığına göre hiyerarşik bir biçimde sıralanmaktadır. İnsanlar bir basamak grubundaki ihtiyaçlarını giderdikçe, bir üst basamaktaki ihtiyaçlarına yönelmektedirler.

4 İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ KURAMI
İhtiyaç Türleri: Fizyolojik ihtiyaçlar Güvenlik ihtiyaçları Sosyal ihtiyaçlar Psikolojik ihtiyaçlar Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları

5 İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI
Bireyler ihtiyaçların giderilmesi için bir takım mal ve hizmetleri talep ederler.

6 EKONOMİK UĞRAŞILAR Tanım: Talep edilen mal ve hizmetlerin üretilmesi ve değişimi için toplum bireylerinin çabaları sonucu ortaya çıkan faaliyetlerdir.

7 EKONOMİK UĞRAŞILAR Fayda: Ekonomik uğraşılar sonucu üretilen mal ve hizmetlerin ihtiyaçları gidermesi nedeni ile sağlanan tatmindir. Ekonomik mal ve hizmetler: Ekonomik uğraşılar sonucu ortaya çıkarılan, tatmin sağlayan, faydalı olan mal ve hizmetlere denir.

8 EKONOMİK MAL VE HİZMETLERİN ÖZELLLİKLERİ
Kıt - sınırlı, Doğada rastlanmaz Fayda, Değişim değeri

9 ÜRETİM VE ÜRETİM FAKTÖRLERİ
Üretim: Ekonomik mal ve hizmetlerin ortaya konulması, yaratılması için yapılan faaliyetlerdir. Üretim: Fiziksel ve beşeri kaynaklardan oluşan girdilerin, insan ihtiyaçlarını giderecek şekilde çıktılara dönüştürülmesidir.

10 ÜRETİM FAKTÖRLERİ Tanım:
Mal ve hizmetlerin üretiminde yararlanılan tüm kaynaklardır

11 ÜRETİM FAKTÖRLERİ Geleneksel Üretim Faktörleri: Doğal kaynaklar,
İnsan gücü (emek), Sermaye Çağdaş Üretim Faktörleri: Girişimci Bilgi birikimi

12 ÜRETİM FAKTÖRLERİ Geleneksel üretim faktörlerini bir araya getirerek, uyumlu bir şekilde üretime yönelten girişimci ve bilgi kaynaklarıdır.

13 Kaynakça: Doğan Tuncer, Doğan Yaşar Ayhan, Demet Varoğlu Genel İşletmecilik Bilgileri Siyasal Kitabevi Halil Can, Semra Güney Genel İşletme Dilaver TENGİLİMOĞLU, E. Asuman ATİLLA, Meral BEKTAŞ. İşletme Yönetimi. Seçkin Yayınları.


"Doç. Dr. Ece UĞURLUOĞLU ALDOĞAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları