Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri"— Sunum transkripti:

1 MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
Muhasebenin Amacı Muhasebeden Faydalananlar Muhasebenin Temel Kavramları Muhasebe Süreci

2 Muhasebe Tanımı Mali karakterdeki para ile ifade edilebilen işlemleri;
İlgili kaynaklardan toplamak, doğruluklarını saptamak, kaydetmek, sınıflandırmak, raporlar biçiminde sunmak, analiz ve yorumlama yapmaya denir.

3 Muhasebe Türleri Genel M. Maliyet M. Yönetim M. Uzmanlık M.

4 Genel Muhasebe Muhasebe ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler ile bir ticaret işletmesini ilgilendiren konular, genel muhasebenin kapsamını oluşturur. Ayrıca; finansal muhasebe olarak da adlandırılır.

5 Maliyet M:Üretimin maliyetinin saptanması, giderlerin kontrolü ve ileriye dönük planlamaya yardımcı bilgiler elde edilmesiyle ilgilenir. Yönetim M: Hem genel hem de maliyet muhasebesinden elde edilen bilgilerden faydalanarak yeni bilgiler üreten ve yöneticilere karar almada ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayan muhasebe bölümüdür. Uzmanlık M: İşletme türlerine göre muhasebe kollarını kapsayan muhasebe türüdür. (banka m, sigorta m, vergi m. …)

6 Muhasebenin Amacı Tüm işletmelerin bilgi ve verilerinin arzı ve talebi söz konusudur. İşletmelerdeki bilgi ve veri arzını muhasebe yerine getirir.

7 Muhasebeden Faydalananlar
Muhasebe verilerinden; İşletme Sahipleri, İşçi ve Memur Sendikaları, Devlet, Sermaye Piyasası Yatırımcıları, Kredi kuruluşları, Diğer işletmeler ve kamu, Yatırım ve Finans Kuruluşları, İşletme Personeli

8 Muhasebenin Temel Kavramları
İşletmenin Sürekliliği Dönemsellik Tutarlılık İhtiyatlılık Tam Açıklama Önemlilik Sosyal sorumluluk Tarafsız ve Objektif Belge Özün Önceliği Kişilik Parayla Ölçülme Maliyet Esası

9 İşletmenin Sürekliliği: İşletmenin ömrünün ve faaliyetlerinin sonsuza dek devam edeceği varsayımıdır. Bu varsayım olmazsa işletmenin tasfiye edileceği beklenir. İşletmelerin uzun vadeli yatırımlara girişmesi, uzun vadeli krediler alması da bu varsayımın doğal sonucudur. Maliyet Esası: Para ve alacaklar dışındaki bütün aktiflerin, gider kalemlerinin elde edilme maliyetleri ile muhasebeleştirilmesi olayıdır.

10 Dönemsellik: İşletmenin sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her döneme ait faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasını ifade eder. Tutarlılık: muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder.

11 İhtiyatlılık: Muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin belirli bir yargılama yeteneğiyle göz önüne alınması gerekliliğini ifade eder. Tam Açıklama: Mali tabloların, bu tablolardan yararlanacak kişi ve kuruluşların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade eder.

12 Önemlilik: Bir hesap kalemi yada mali bir olayın nispi ağırlık ve değerinin, mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder. Sosyal Sorumluluk: Muhasebenin işlevini yerine getirme hususundaki sorumluluğunu belirtmekte ve muhasebenin kapsamını, anlamını, yerini ve amacını göstermektedir.

13 Tarafsızlık ve Objektif Belge: Muhasebe kayıtlarının, gerçek durumunu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarını tarafsız ve ön yargısız davranılması gerekliliğini ifade eder. Özün Önceliği: İşlemlerin muhasebeye yansıtılmasında , onların biçimlerinden önce finansal özellikleri ve işletme için ifade ettiği gerçek göz önünde bulundurulmalıdır.

14 Kişilik: İşletmenin sahip yada sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve o işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür. Parayla Ölçülme: İşletmedeki çeşitli fizik ölçüleri ile ifade edilebilen olayların kaydedilebilmeleri ve izlenebilmeleri için gerekli ortak ölçünün para olmasını ifade eder.

15 Muhasebe Süreci Muhasebe işlemleri belli bir tarihte
başlar ve belli bir tarihte sona erer. Bu döneme, muhasebe dönemi denir. bu dönem üç, altı, dokuz ay olabileceği gibi genelde bir takvim yılıdır. Ocak Mart Haziran Eylül Aralık

16 Takip eden dönemde muhasebe işlemleri yeniden başlar.
Böylece muhasebe süreci oluşur. Ocak Mart Haziran Eylül Aralık

17 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİZ

18


"MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları