Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanNazar Aktuna Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen Hoekstra ile araştırma ekibi tarafından geliştirilen bilgilerden derlenmiştir. Doç. Dr. Gökşen ÇAPAR 02 Ekim 2017
3
Ders İzlencesi Ay Hafta Gün Konular Ekim 40 02
Giriş, Tanımlar, Gösterge, Su ayak izi kavramı, Sanal su kavramı 41 09 Mavi, yeşil ve gri su ayak izi kavramları 42 16 Su ayak izi değerlendirmesinin hedefleri, aşamaları 43 23 Ödev sunumları: Kişisel su ayak izi değerlendirmesi 44 30 Bir ülkenin su ayak izi: Türkiye örneği Kasım 45 06 Su ve ekonomi, Karbon Şeffaflık Projesi, Bir işletmenin su ayak izi 46 13 Tatil 47 20 Bir ürünün su ayak izi, Proses verimliliği 48 27 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Aralık 49 04 Gıdaların su ayak izi 50 11 Ödev sunumları, Bir ürünün su ayak izi: Coca Cola örneği 51 18 Ulusların su ayak izi 52 25 Sanal su ticareti Ocak 01 Final sınavı
4
GÖSTERGE (İNDİKATÖR) Bir olayla ilgili gözlenen temsili bir değer,
Farklı verileri bir araya getirir, sentez sunar, karmaşık gerçekleri basitleştirir. Örnek; vücut sıcaklığı Çevresel gösterge; çevrenin durumu hakkında bilgi verir, basittir, toplumun her kesimi anlayabilir, ortak bir dil. Örnek; kişi başı su tüketimi
5
DPSIR Modeli D (Driver): İtici güç P (Pressure): Baskı
S (State): Durum I (Impact): Etki R (Response): Tepki
6
İnsan Çevre Etkileşimi - Analitik Yaklaşım
UNEP (2006), “Environmental Indicators for North America.” Division of Early Warning and Assessment (DEWA) , P.O. Box Nairobi, Kenya.
7
OECD MODELİ: DPSIR İtici Güç Baskı Durum Etki Tepki Nüfus Artışı
Su Kullanımı Yağış Deniz Suyu Sıcaklığı Kamu Sektörü Toplam Çevresel Harcamaları Sanayi Kirletici Emisyonları Su Kalitesi Doğal Afetler Biyoçeşitlilik Kaybı Atıksu Arıtımı ile Hizmet Veren Belediyeler, Temiz Üretim Ulaşım Otomobil üretimi Hava Kalitesi Ekonomik zarar Toplu Taşımacılık
8
AVRUPA ÇEVRE AJANSI – GÖSTERGELER (http://www. eea. europa
İklim Değişikliği Biyoçeşitlilik Hava kirliliği Tarım Çevresel senaryolar Turizm Arazi kullanımı ve toprak Balıkçılık Su Atık Ulaşım Enerji
11
SU AYAK İZİ NEDİR? (http://www.waterfootprint.org)
Günümüzde insanlar içme, yemek pişirme, yıkama ve temizlik için, ve daha fazla olarak yemek, kağıt, pamuklu giyecekleri üretmek için çok fazla miktarda su tüketmektedir. Su ayak izi tüketici ve üreticilerin doğrudan ve dolaylı olarak su sarfiyatını birlikte değerlendiren su tüketimi için geliştirilmiş bir göstergedir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi; bireyin veya toplumun tükettiği malların ve hizmetlerin üretimi için kullanılan, veya üreticinin mal ve hizmet üretimi için kullandığı toplam temiz su kaynaklarının miktarıdır. Prof. Arjen Y. Hoekstra: “Su ayak izi kavramı, insanoğlunun temiz su kaynaklarına olan etkisinin eninde sonunda insanların tüketimi ile ilişkili olduğunun kabul edilmesi ve de su sıkıntısı ve kirliliği gibi konularının, üretim ve tedarik zincirinin bir bütün olarak ele alınması ile daha iyi anlaşılacağının kabulü ile birlikte güçlenecek ve de yerleşik olarak kabul edilecektir.” Su problemleri genel olarak küresel ekonominin yapısı ile yakindan bağlantılıdır. Bir çok ülke su ayak izlerini, başka bölgelerden şu yoğunluğu fazla olan malları ve ürünleri ithal ederek büyük ölçüde dışsallaştırmıştır. Bu da deneyimli su yönetimi ve korunumu mekanizmaların büyük ölçüde eksik olduğu ihraç ülkelerındekı su kaynakları üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Su kaynaklarının daha iyi yönetilmesinde sadece hükümetler değil tüketiciler, iş kolları ve sivil toplum da rol oynayabilir.”
12
http://www. dailymail. co
13
https://90by2030.wordpress.com/2012/04/12/aprils-food/
14
http://aminotes. tumblr
15
Image made by Ana Bilan | research about MY WATER FOOTPRINT | for IED Torino Master SUS
17
http://wateraflamed. blogspot. com
18
Bireysel Su Ayak İzinin Hesaplanması
19
Bireysel Su Ayak İzi (WFN)
20
Kaynak: Water Footprint Network
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.