Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mutfak Hizmetleri Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mutfak Hizmetleri Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Mutfak Hizmetleri Yönetimi

2 Yiyecek İçecek İşletmelerinde İş Güvenliği
Yiyecek ve içecek endüstrisi, kazaların çok sık oluştuğu bir iş koludur. Yapılan araştırmalara göre kazaların %90’ı çalışanın işini bir an önce bitirmek için acele etmesinden kaynaklanmaktadır

3 Yiyecek İçecek İşletmelerinde İş Güvenliği
Yiyecek ve içecek işletmelerinde kazaların; %34’ü yiyecek servisi, %21’i yiyeceğin pişirilmeye hazırlanması, %16’sı mutfak ve servis araçlarının kullanılması ve %12’si yiyeceğin pişirilmesi sırasında gerçekleşmektedir.

4 Yiyecek İçecek İşletmelerinde İş Güvenliği
Bu kazalar, hem çalışana hem de işletmeye zarar vermektedir. Çalışan fiziki ve manevi olarak (konuk ve iş arkadaşlarının yanında küçük düşme) zarar görürken, işletme de verim düşüklüğü, hasar, sigorta, onarım vb. gibi konularda zarar görmektedir.

5 Güvenli Bir İş Ortamı İçin Uyulması Gereken Genel Kurallar
Kazalara neden olmamak için, bütün işler tam olarak bilinmeli ve prosedürler tam olarak uygulanmalıdır. Çalışma alanlarında güvenliği etkileyecek, güvenliği ortadan kaldıracak konularda dikkatli olunmalıdır (kirli tabak ve takımları üst üste yığmak yerine hemen bulaşık birimine götürmek gibi).

6 Güvenli Bir İş Ortamı İçin Uyulması Gereken Genel Kurallar
Onarım gerektiren bir yer görüldüğünde (örneğin, halıda yırtık veya döşemede gevşemiş karo, yıpranmış elektrik kablosu vb.) en kısa sürede ilgili yerlere rapor edilmelidir. Önemsiz gibi görülse bile, herhangi bir kaza yöneticilere rapor edilmelidir.

7 Kesikleri Engellemek İçin Alınması Gereken Önlemler
Bıçağın ucunu öne doğru tutarak yürünmemelidir. Aşçı adaylarına, bıçağın nasıl tutularak çalışılacağı, pratik yaparak mutlaka öğretilmelidir. (Genelde, tecrübesiz aşçılarda kesikler daha fazla olmaktadır). Et hazırlarken, metalik önlük ve eldiven takılmalıdır.

8 Kesikleri Engellemek İçin Alınması Gereken Önlemler
Dilimleme makinesini temizlerken, mutlaka fişinin çekilmesi gerekir. Dilimleme makinesini kullanırken, emniyet kolu dilimlenecek maddenin üzerinde tutulu olarak çalışılmalıdır.

9 Kesikleri Engellemek İçin Alınması Gereken Önlemler
Su dolu evyelere asla kesici alet konulmamalıdır. • Bıçaklar yerlerinde düzenli olarak tutulmalıdır. • Et kıyma makinesi, emniyet kuralına kesinlikle uygun olmalıdır. Yani etin girdiği deliğe hiçbir şekilde parmak ulaşmamalıdır.

10 Kesikleri Engellemek İçin Alınması Gereken Önlemler
Geniş boğazlı eski sistem kıyma makinesi, mutfağa asla sokulmamalıdır. Aşçıların mutfaktaki makinelerin güvenli bir şekilde kullanımını iyi bilmeleri gerekmektedir.


"Mutfak Hizmetleri Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları