Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi
DOĞAL BAĞIŞIKLIK Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi

2 Canlıların ilk olarak geliştirdikleri savunma sistemi organizmalarda doğal olarak var olan mikropları ve ölü dokuları uzaklastırmaya hazır olan dokulardır bu savunma mekanizmalarına doğal direnç yada doğal bağışıklık adı verilir. Doğal bağışıklık yanıtı enfeksiyonda hızla mikropla savaşabilir Doğal bağışıklık yanıt en etkin biçimde çeşitli mikroorganizmalar ile edinsel bağışıklığı yönlendirebilir. Doğal bağışıklık ölü dokuların onarım ve temizlenmesi sürecini başlatan anahtar katılıcıdır.

3 Doğal bağışıklık yanıtları genel özellikleri ve özgüllüğü:
Doğal immün sistem savunma işlevini edinsel bağışıklığın daha değişken olan özelleşmiş yanıtlarından daha sınırlı tepkiler ile yerine getirir.

4

5 Doğal bağışıklığın iki önemli tepkisi, enflamasyon ve antiviral savunmadır.
Enflamasyon enfeksiyon veya doku hasarının olduğu bölgede lokositler ve plazma proteinlerinin birikmesi ve etkinleşmesi ile karakterizedir. Hücre içi virüslere karşı doğal bağışıklık savunması virus ile enfekte hücreleri öldüren doğal öldürücü hücreler (Natural killer-NK) ve konak hücrelerde çoğalmayı durduran tip I interferon olarak adlandırılan sitokinler aracılıgı ile sağlanır.

6 Doğal bağışıklık aynı etkenle her karşılaştığında benzer biçimde yanıt oluştururken, edinsel bağışıklık, bir kez tanıştığı mikroorganizma ile sonraki karşılaşmalarında çok daha etkili bir yanıt oluşturur. Doğal bağışıklık sistemi, konak hücrede bulunmayan buna karsın çeşitli mikroorganizma sınıfında ortak olarak paylaşılan yapıları tanır.

7 Örneğin fagositik hücreler, birçok bakteri türünün hücre duvarında bulunan ancak memeli hücrelerinde üretilemeyen lipopolisakkarit olan peptidoglikanlar için reseptör taşır. Ayrı virüslerdeki cift sarmal RNA (dsRNA) yapısını tanır ve yanıt verir. Doğal bağışıklığı uyaran mikrobial moleküllere enfeksiyon etkenleri üzerinde yer aldıklarından ve aynı tip mikroorganizmalar tarafından paylaşılması nedeni ile «patojen ilişkili moleküler örgüler (PAMPs)» adı verilir.

8 Bu paylaşılan ortak yapıları tanıma özelliğine sahip doğal bağışıklığın reseptörlerine ise örgüleri tanıyan reseptörler denir. Doğal bağışıklığın yapıtaşlarının özelliği, mikroorganizmaların yaşamını sürdürmesi için gerekli ve enfektivitesini oluşturan bölgelerini tanımasıdır. Bu nedenledir mikroorganizma mutasyona ugrasa bile vücudun doğla direnç mekanizmalarından kaçamazlar. Buna karsın mikroorganizmalar lenfositlerin tanıdğı mekanizmaları mutasyona uğratarak edinsel bağışıklıktan kaçmaları mümkün olmaktadır. Bu nedenledir mikroorganizmalar mutasyona uğrasalar bile doğal imminütedeki dirençten kaçmaları imkansızdır.

9 Doğal bağışıklık reseptörleri hasara uğramış yada nekroza uğramış hücrelerden açığa çıkan molekülleri de tanır. Bu moleküllere hasar ilişkili moleküler örgüler (DAMPs) denir. DAMPs’lara karşı gelişen yanıtlar ile hasar uğramış hücreler yok edilir ve doku onarım mekanizmaları harekete geçirilir. Doğal bağışıklık konağa karşı tepki vermez.

10 Doğal Bağışıklık savunmayı sağlayacak bir dizi tepkimeye yok açar
Mikroorganizmların girişi aşamasında: ilk savunma derinin epitel tabakası ve burda bulunan doğal antimikrobial moleküllerdir. Dokularda: epitel engelini aşabilen mikroorganizmalar ya da dokulardaki ölü hücreler makrafajlar, dendritik hücreler ve diğer etkili hücrelerce fark edilir. Bu hücrenin bazıları enflamasyon sürecini başlatan sitokinler salgılayarak etki ederken fagositler mikroorganizmaları yıkıma uğratırlar.

11 MİKROORGANİZMALAR VE HASAR GÖRMÜŞ HÜCRELER İÇİN HÜCRE RESÖPTÖRLERİ Mikroorganizmaları tanımak için gelişen reseptörler hücrede farklı bölümlerde yer alabilir. Bazıları hücre yüzeyinde bulunabilirken bazılarıda endoplazmik retikulumda üretilerek hızlıca hücre içine alınan endozom kesesi içine geçebilir. Bazıları ise sitozolde mikroorganizmları algılayabilmek için sitozolde yer alabilir.

12

13 Toll Benzeri Reseptörler: Farklı mikroorganizma ogelerine karşı farklı TLR proteinleri faaliyet gösterirler. TLR-2 birçok bakteri lipoglikanlarını tanırken TLR 3, 7, 8 viral nükleik asitleri, TLR-5 flajin denilen bakteri proteinlerini tanır. TLR nin çalışma prensibi: oluşan bir dizi sinyal uyarısı sonucunda etkinleşen fagositler ve diğer hücrelerin antimikrobial işlevlerinde görevli sitonkinler, enzimler ve diğer proteinlerin transkripsiyon etmenlerini aktifleştirir.

14

15

16 NOD benzeri Proteinler ve İnflamazon: Nod benzeri reseptörler sitoplazmadaki PAMPs lar ve DAMPs ları algılamak üzere özelleşmiş sitolozik reseptörlerdir. NOD benzeri proteinler hücre içindeki kimyasal değişimleri tanıyarak enzim komplexi olusturur. Bu komplexe inflamazon adı verilir. Akut inflamazsyon ateş yükselmesine neden olur.

17 Diğer Doğal Bağışıklık Hücre Reseptörleri:
Birkaç stoplazmik reseptör virak nükleik asitleri ve bakteri peptidlerini tanırlar. Özellikle fagositik hücre yüzeylerinde yer alan reseptörler bakteri proteinlere özgül yapı olan N-formilmetiyonin ile başlayan peptidleri tanır. Fagositlerinin hem göçünde hem antimikrobial etkinliğinde önemlidir. Lektin reseptöleri glikanlara özgüllük gösterir. Bakteri ve mantarların fagositozunda ve verilen yanıtlarda rolü vardır.

18 Doğal Bağışıklığın yapı taşları:
Epitel Tabakası: mikroorganizmaların vücüda ortak giriş kapıları fiziksel ve kimyasal engel oluşturan epitel tabakası tarafından korunmaktadır. Fiziksel olarak engellemenin yanı sıra epitel tabakasında defensin ve katalisin adı verilen peptid yapısında antibiyotik üretirler.

19

20 Fagositik hücreler: Nötrofiller ve Monositler/Makrofajlar
Dolaşımdaki fagositik hücrelerden ikisi, nörtofliiler ve monositler enfeksiyon bölgesine giderek orda mikroorganizmaları tanır ve yutarak hücre içi yıkım işini gerçekleştirir. Nötrofiller çok çekirdekli olarak bilinir ve ml de 4000 ile arasında kanda en çok bulunan hücrelerdir.

21 Bir çok hastalık etmenine karşı ilk yanıtta görev alır
Bir çok hastalık etmenine karşı ilk yanıtta görev alır. Nötrofiller dolaşımda olan mikroorganizmaları yuttuğu gibi damar dışı dokularada göç edebilirler. Bazı durumlarda hastalıgın olmadıgı doku hasarının oldugu bölgeye yığılırlar ve hücre artıkların temizlenmesini başlatırlar.

22 Monositler : Damar dışı dokulara yerleşen monositler farklılaşarak makrofajlar adını alır.
Nörtofillerden farklı olarak damar dışı dokularda daha uzun süre yaşarlar.

23 Makrofajlar konak savunmasında birkaç önemli rolleri üstlenmişlerdir
Makrofajlar konak savunmasında birkaç önemli rolleri üstlenmişlerdir. Enflamasyonu başlatan ve düzenleyen sitokinler üretirler, mikroorganizmları yutup sindirirler, ölü dokuları temizler ve doku onarım sürecini başlatırlar. Mikroorganizmalar ve yıkıma uğrayan hücreler TLR ve NLR gibi reseptörlere bağlanarak bu işlevleri yerine getirmesi için makrofajları uyarırlar.

24

25 Mokrofajların farklı işlevlerinin gerçekleştirilmesi iki farklı yoldan etkin kılınır.
Klasik makrofaj etkinleşmesi: TLR üzerinden ve doğal edinsel bağışıklık yanıtlarda üretilen interlökin gibi sitokinlerin uyarısı ile tetiklenir. Alternatif makrofaj etkinleşmesi: ise güçlü TLR uyarılarının olmadığı koşullarda, IL-4 ve IL-13 gibi sitokinlerin uyarısı ile tetiklenir. M2 adı verilen bu makrofajlar enflamasyonun denetlenmesinde ve doku onarımında daha işlevseldir.

26

27 Dendritik Hücreler: Edinsel immün yanıtın baslamasında görevlidir.
Ayrıca salgıladıgı sitokinler ile bazı savunma hücrelerini de uyarmaktadır. Mast Hücreleri: Damar geçirgenliğini arttırarak gerekli yerlerdeki kan akışını arttırırlar. Doğal Öldürücü Hücreler (NK): Doğal öldürücü hücreler enfekte hücreleri tanıyarak onları öldüren makrofajları etkin kılan IFN-salgılayana lenfosit sınıfından hücrelerdir.

28 enfekte hücre tarafından uyarıldıktan sonra sitoplazmik granüllerini hücre dışı ortama bırakırlar granüllerdeki proteinle enfekte hücreye girerek hücrenin apoptosizini uyaran enzmleri uyarır. Ayrıca IFN- sitokinininde uyarırlar. Bu sitokin makrofajları etkin kılarak fagosite ettikleri mikroorganizmaların daha etkin bir şekilde yıkılmasını sağlar.

29

30 NK hücrelerinin etkinleşmesi, etkin kılınan ve baskılayan reseptörlerin kenetlenmesi arasındaki dengeye bağlıdır. Etkinleştirici reseptörlerce oluşturulacak uyarı iletisini durduruan NK hücrelerinde baskılayıcı reseptörleri, tüm sağlıklı çekirdekli hücrelerin yüzeyinde bulunan öz MHC-I taşıyan sağlıklı hücreler, NK hücrelerinin etkisinden korunmuş olur.

31

32 DOĞAL BAĞIŞIKLIK TEPKİLERİ Hücre dışı bakteriler ile mantarlara karşı nörtofillerin ve monositlerin enfeksiyon bölgesinde yığılması sonucu olunsa enflamatuvar yanıt oluşturularak savaşılır. Fagosite olmuş ve hücre içi bakterilere karsı savunma mekanızmasında ise makrofajlar tarafından sitokinler salgılanır. Viruslere karsı svunmayı ise doğal öldürücü hücreler gerçekleştirir.

33 Enflamasyon: Enfeksiyon ve doku hasarı olan bölgelere konak savunmasına aracılık eden maddeleri hücreleri ve proteinleri hızla ulaştıran bir doku tepkisidir. Fagositlerin enfeksiyon doku hasarı bölgelerine birikimi: Nötrofiller ve monositler PAMP ve DAMP lara yanıt olarak doku hücrelerinden üretilen kemokinlerin etkisi ile venüler endotel yapışma moleküllerine bağlanarak danar dışındaki enfeksiyon bölgesine yada doku hasarı olan bölgeye göç ederler.

34

35 Fagositoz ve Mikroorganizma Yıkımı: Nötrofiller ve makrofajlar mikroorganizmları yutarlar (fagositoz) ve hücre içi keselerde onları yıkıma uğratırlar.

36


"Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları