Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2."— Sunum transkripti:

1 2

2 TERCİH DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ

3 MESLEKİ REHBERLİK HİZMETLERİ
Bir anda olup biten bir süreç değildir. Öğrencinin aldığı puan Alan/dal/meslek seçimine ilişkin temel bilgiler Işığında en doğru tercihi yapma ve özelliklerine uygun okula yerleştirilmesi konusunda gerekli hizmeti sunmak rehberlik hizmetlerinin en temel işlevlerinden biridir.

4 Tercih Danışmanı Ne Yapar?

5 Bir tercih danışmanının en önemli görevi; çocuk, genç, yetişkin kendi kariyer gelişimlerini anlamaları ve bu süreci yapılandırmaları için Yardım Destek Müdahale hizmeti sunmaktır.

6 Adayların. doğru tercih
Adayların doğru tercih yapmak için aşağıdaki soruları bilinçli yanıtladığından emin olmalısınız.

7 Seçeceğiniz üniversite size ne kadar uygun?
Tercih edilen üniversite aile, çevre ve kişinin istekleri ile tutarlı mı? Tercih edeceğiniz alan kişilik özellikleriniz , ve beklentilerinizle ne kadar örtüşüyor? DOĞRU TERCİH Tercih edilecek okul diğer beklentileri karşılıyor mu? (Ulaşım, yaşanılan yere uzaklığı, okulun özellikleri) Benim için uygun meslekler neler?

8 Kararsız tür öğrenciler (2 yıllık mı? 4 yıllık mı?)
«Hangi üniversite gelirse yazın» tarzı öğrenci Kararsız tür öğrenciler (2 yıllık mı? 4 yıllık mı?) Araştırmasını yapmış, kararını vermiş öğrenci türleri Tercih Danışmanlığı İçin Öğrenci Türleri

9 Ayrıca ; "Sınava tekrar girmeli miyim?" diyen adaylar
Ailenin istekleri ile kendi istekleri arasında kalan adaylar... Puanıma yazık olmasın, puanıma göre tercih yapmalıyım! Yoksa istediğim meslek için mi tercih yapmalıyım? diyen adaylar da var 

10 Tercih danışmanlığı yaptığımız öğrenciyi tanımak
önemlidir.Bu noktada İlgi ve Yeteneklerinin, Sosyo – ekonomik düzeyin tespit edilmesi, Varolan değerlerinin bilinmesi, Beklentilerinin öğrenilmesi,gereklidir.

11 Tercih danışmanı, bu bilgiler ışığında öğrenciyi , bölümler ve üniversiteler hakkında bilgilendirmeli , öğrencinin kafasındaki soru işaretlerini cevaplandırmalıdır. Öğrenciye farklı alternatifler gösterilmeli , istediği yerlerin avantaj ve dezavantajları izah edilmeli ama asla öğrenci zorunlu bir yönlendirmeye maruz bırakılmamalıdır.

12 Adaylar tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimde bulunacaklardır. Bu tercih bildiriminin sorumluluğu adayın kendisine aittir.

13 MEB 2017 Tercih Komisyonları Klavuzunda Yer Alan Komisyonların Dikkat Etmesi Gerekli Hususlar (Bölüm 5)

14 Bölüm 6: Tercih Komisyonlarının Yapacağı İşlemler

15 Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

16 TERCİHLER VE YERLEŞTİRME
Bu süreçte ÖĞRENCİ ve VELİ birlikte değerlendirilmeli. 16

17 Tercih yapıp yapmamaya karar verilmeli.
Sınav Başarısı Yeniden Sınava Hazırlanma Gücü Bunun aileye olan etkisi 17

18 Öncelik SINAV BAŞARISI değil HEDEF olmalı.
Bölümler araştırılmalı. ( ODTÜ TIP FAKÜLTESİ?)  Öğrencinin ve ailenin kalıp yargıları kırılmaya çalışılmalı. Ailenin koşulları gözardı edilmemeli. Velinin ‘Bu sene mutlaka gitsin.’ tutumu iyi analiz edilmeli. Öğrencinin son tercihi bile okumak istediği yer olmalı.

19 2016&2017 Yılındaki Yenilikler & Değişiklikler

20 BAZI PROGRAMLARI PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ (2017)
İlahiyat YGS-4 Ts-1 Bilgisayar­ ve öğretim teknoloji­leri öğretmenliği YGS-1 MF-1 Beden eğitimi­ ve spor öğretmenliği­ YGS-6 TM-2 Kimya öğretmenliği YGS-­2 MF-3 Okul ön­cesi öğretmenliği YGS-5 TS-1 Özel eğitim­ öğretmenliği

21 Kılavuzda Yer Alan En Küçük Puan ve
Başarı Sırası Sütunlarında Kullanılan Kısaltmalar

22 ÖSYS Tercih Kılavuzunda Yer Alan Tablo 3, Tablo 4 VE Tablo 5 NEDİR?
TABLO 3: Ek puan ve YGS puan türleriyle alan 2 yıllık programları gösteren tablodur. YGS ‘de ilgili puan türünde en az 150 puan alan adaylar tercih işlemi yapabileceklerdir.

23

24 Bu tablodaki açık öğretim programları en az 150 puan alınması
TABLO 4: Fakülte ve Yüksekokul programlarının yer aldığı tablodur. Bu bölümleri tercih edebilmek için ilgili YGS- LYS puan türlerinden en az 180 puan almış olmak gerekir. Bu tablodaki açık öğretim programları en az 150 puan alınması koşulu ile tercih edilebilir.

25

26

27

28

29 Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır. ÖRNEK: İŞLETME BÖLÜMÜ TM PUAN TÜRÜ İLE ALIYORSA; AÖF İŞLETME DE TM İLE ALACAKTIR. DOLAYISI İLE AÖF NİN ÇOĞU BÖLÜMÜ İÇİN LYS GİRME ŞARTI GELMİŞTİR.

30 Her adayın toplam 24 tane tercih bildirme hakkı var
Her adayın toplam 24 tane tercih bildirme hakkı var.Tercihlerde mükemmeliyetçi davranmamak gerekir. Sadece 5-6 tercihle listeyi oluşturmak risklidir.Mutlaka geniş aralıkta tercih yapılmalıdır.

31 DOĞRU YAPILMIŞ BİR LİSTE İÇİN: İlk sıralarda başarı sıranın üzerinde ve en çok istenilen bölümler ( ilk 2 ya da 3 tercih ), Orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere ( 5 ile 18. tercihler), Son sıralarda ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu (19 ve 24.tercihler) bölümlere yer vermek uygun olacaktır.

32 Adaylar,tercih edecekleri bölümü gerçekten isteyip istemediklerini sorgulamalı okumayı düşünmedikleri bölümleri kesinlikle tercih listesine almamalıdırlar. Ayrıca, puanları elverse bile, başarılı olma konusunda tereddütleri olan programı da tercihlerine yazmamalıdırlar. Çünkü, tercih listesine alınan programa yerleştirilmeleri durumunda adayın bir sonraki yıl OBP' si yani okul puanları yarı yarıya düşecektir.

33 Adaylar , bir yükseköğretim programına yerleştirilmişse
Adaylar , bir yükseköğretim programına yerleştirilmişse aynı yıl yapılacak olan ek yerleştirmelere başvuru yapamazlar.

34 Tercihler yapılırken ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzdaki yükseköğretim programlarına ait değerlerin ÖSYS'ye ait olduğu ve geçen seneki öğrencilerin isteklerine, aldıkları başarı sıraları ve o zamanki puan hesaplamalarına göre ortaya çıkmış veriler olduğu unutulmamalı.

35 OKUL BİRİNCİLERİ Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, öncelikle genel kontenjandan, genel kontenjandan yerleşemedikleri durumlarda yükseköğretim programlarında okul birincileri için ek olarak ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacaklardır.

36 OKUL BİRİNCİLİĞİ KONTENJANI ÖRNEKLER
ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜM ADI TABAN PUAN OKUL BİRİNCİSİNİN YERLEŞME PUANI Hacettepe Üniv. Tıp (İng) 513,768 509,699 Galtasaray Üniv. Hukuk Fakültesi Boğaziçi Üniv. Elek.Elektronik Müh. ODTÜ İşletme

37 MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMİNDE EŞİT PUAN ALAN ADAYLARA NASIL BİR İŞLEM
YAPILIR?

38 Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacaktır Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili puanın OBP katkısı eklenmemiş ÖSYS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse ilgili puanda ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir

39 ADAYLARI ÖDEVLENDİRME
Tercih edeceği bölümler ve üniversiteler hakkında bilgi sahibi olmak için meslekleri tanıma çalışmaları

40 ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ İNTERNET ADRESİ
İŞKUR

41 İlgi Duyulan Mesleklerin İncelenmesi
Meslek için aranan nitelikler Eğitim süreci İş bulma olanakları Çalışma ortamı Kazanç durumu Mesleğin günümüzdeki geçerliliği Okurken görülecek dersler

42 Sonuç Belgesi Örnekleri

43

44

45 ADAYLARIN SIK SORDUĞU SORULAR

46 Tercihlerimi ÖSYM’ye gönderdikten sonra değişiklik yapmak mümkün mü?
Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapılabilir.

47 Kılavuzda aynı isme sahip bazı bölümler,
örneğin; Fizik Kılavuzda aynı isme sahip bazı bölümler, Tedavi ve Rehabilitasyon, Bankacılık ve Finans vb. hem YGS hem de MF veya TM puanlarıyla tercih edilmekte. Bunun nedeni nedir? Sözü edilen bölümlerden bazıları yüksekokula, bazıları ise fakülteye bağlıdır.Fakülteye bağlı olanlar MF ya da TM puan türlerine göre öğrenci alırken, yüksekokullara bağlı olan bölümler ise YGS puan türlerine göre öğrenci almaktadır. Yüksekokullara bağlı olan ve YGS puan türleriyle öğrenci alan bu bölümler ayrıca meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin ek puanla yerleşebileceği bölümlerdir.

48 Açıköğretim Fakültesi’nde bir bölüm kazananlar ek yerleştirmeye başvurabilir mi?
Açıköğretim Fakültesini kazananlar, ek yerleştirmeye başvuramazlar.

49 Genel lise mezunuyum. 2 yıllık bir bölüme yerleştiğimde bir sonraki yıl puanım düşer mi?
2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinizde bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer.

50 Özel Yetenek Sınavını kazandığım ve okumaya başladığım takdirde gelecek sene tekrar sınava girdiğimde puanım düşer mi? Özel Yetenek Sınavıyla da olsa bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşer.

51 Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlıdır? Tercih sıralaması bu anlamda önemli midir? Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır. Bir adayın puanının diğerine göre yüksek olması demek, sıralama olarak önde olması demektir.

52 Tercih yaptığım halde yerleştirilmezsem seneye puanım düşer mi?
Tercih yapmak puanı düşürmez. Burada önemli olan bir yükseköğretim programına yerleştirilmektir. Bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalacaktır.

53 Tercihleri oluştururken puana mı yoksa başarı sırasına
mı bakmak gerekiyor? Puan hesaplama katsayıları her yıl Türkiye soru çözüm ortalamalarına bağlıolarak değişmektedir. Dolayısıyla aynı sayıda soru çözen bir aday her yıl farklı bir puan alabilmektedir. Bu nedenle tercih yaparken bir önceki yıla ait taban puanlarla kıyaslama yapmak sağlıklı bir gösterge olmayabilir. ÖSYM, 2007'den itibaren yükseköğretim programlarının başarı sıralarını da Kılavuzda yayınlamaya başladı. Kendi başarı sıranızı yükseköğretim programlarının bir önceki yıla ait başarı sıraları ile karşılaştırmak en doğru yöntem olacaktır.

54 2017 mezunu okul birincisi, okul birincileri kontenjanından bir sonraki sene için de yararlanabilir mi? 2017 mezunu okul birincisi bu kontenjanlardan sadece 2017 ösys içinde yararlanabilir. 61

55 TERCİH ÖRNEKLERİ

56 TM GRUBU PUAN TÜRÜ YERLEŞTİRME PUANI BAŞARI SIRASI TM 1 478,677 3,201
479,649 2,745 TM 3 478,846 2,559

57 1 2 3 4 5 6 7 Yerleşme Olasılığı Düşük Yerleşme Olasılığı Yüksek
3,201 2,745 2,559 ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜM ADI TABAN PUANI BAŞARI SIRASI PUAN TÜRÜ KONT. KOÇ ÜNİ. (İNG.) PSİKOLOJİ (TAM BURSLU) 526,019 672 TM 3 4 BOĞAZİÇİ ÜNİ. 509,842 1,800 52 İKTİSAT 515,475 1,790 TM 1 113 YEDİTEPE ÜNİ. HUKUK (TAM BURSLU) 513,375 1,680 20 BİLGİ ÜNİ. HUKUK (TAM BURSLU) 510,987 1,910 18 ODTÜ 488,652 5,080 67 SİYASET BİLİMİ ve KAMU YÖNETİMİ 463,979 13,700 TM 2 108 1 2 Yerleşme Olasılığı Düşük 3 4 5 Yerleşme Olasılığı Yüksek 6 Yerleşme 7 Olasılığı Çok Yüksek

58 PUAN TÜRÜ YERLEŞTİRME PUANI BAŞARI SIRASI MF 1 504,197 5,550 MF 2 499,937 6,719 MF 3 492,197 8,547 MF 4 498,206 6,849

59 1 2 3 4 5 6 7 8 Yerleşme Olasılığı Düşük Yerleşme Olasılığı Yüksek
5,550 6,719 8,547 6,849 ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜM ADI TABAN PUANI BAŞARI SIRASI PUAN TÜRÜ KONT. MARMARA ÜNİ. TIP 535,292 2,770 MF 3 139 ANKARA ÜNİ. 535,009 2,830 287 DOKUZ EYLÜL 529,492 4,000 246 ULUDAĞ ÜNİ. 527,246 4,550 236 HACETTEPE ÜNİ. 524,647 5,250 52 SAKARYA ÜNİ. 520,809 6,390 31 TRAKYA ÜNİ. 514,184 8,600 175 MUĞLA ÜNİ. 512,326 9,210 47 1 2 3 Yerleşme Olasılığı Düşük 4 5 6 Yerleşme Olasılığı Yüksek 7 Yerleşme 8 Olasılığı Çok Yüksek

60 KULLANILABİLECEK TERCİH SİTELERİ VE ROBOTLAR
YÖK ATLAS DOĞRU TERCİH ÜNİVERSİTE TERCİH MERKEZİ


"2." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları