Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları"— Sunum transkripti:

1 Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları

2 Tanım Doğal mineralli sular ve kaynak suları, su çevrimi sırasında yeraltında, meteorolojik sular ile magma kaynaklı suların değişik oranlarda karışması ile oluşurlar. Bu doğal süreçte, yeraltında farklı biçimlerde rezervuarlarda mineralli su depolanır. Uygun kırık hatları(faylar) veya jeolojik yapılar olan bölgelerde yeraltındaki mineralli sular kendiliğinden yeryüzüne çıkarak doğal mineralli su kaynaklarını oluştururlar.

3

4 Mineralli sular oluşma süreçleri sırasında insan aktiviteleri sonucu toprağa karışan kirleticilerden (ör: atık ve kanalizasyon suları,gübreler, sanayi maddeleri)etkilenmezler. Doğal mineralli sular kimyasal ve bakteriyolojik olarak temizdirler.

5 Doğal mineralli sular yeraltındaki çevrimleri sırasında toprakta bulunan birtakım element ve maddeleri çözündürürler. Ülkemizde doğal mineralli sular, maden suyu ya da maden suyu sodası adı altında şişelenmektedir.

6 Doğal mineralli suların şişelenerek içme suyu gereksinimini karşılaması için bazı şartlar gereklidir: Yeraltında korunmuş bir su kaynağından doğal olarak yeryüzüne çıkan ya da sondaj gibi yöntemlerle kaynağından yapay olarak yeryüzüne çıkarılan Temiz, yani, kaynaklarında kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenmeye uğramamış olan Beslenme fizyolojisi açısından yararlı bazı madde ve mineralleri içeren,ancak sağlığa zararlı maddeler içermeyen Bazı mineral ve maddeleri ise belirlenmiş sınır değerler üzerinde içermeyen Sıcaklık,debi,mineral bileşimi ve düzeyleri gibi nitelikleri uzun yıllar önemli düzeyde değişikliğe uğramayan Şehir su şebeke sisteminden alınmamış olan Şişelenmiş ya da ambalajlanmış halde içilebilir su niteliğinde piyasaya verilen

7 Doğal mineralli su ile doğal kaynak suyunu ayıran temel özellik ise; çözündürdükleri toplam katı madde miktarıdır. Doğal mineralli sular:1000mg/L üzerinde toplam çözünmüş katı madde içeren doğal yer altı sularıdır. Doğal kaynak suları ise:500mg/L altında toplam çözünmüş katı madde içeren doğal yer altı suları olarak nitelenmektedir.

8 Doğal Mineralli Su Sınıflandırma
Çok düşük mineralli; 50mg/L’nin altında Kaynak suyu Düşük mineralli; 500mg/L’nin altında Zengin mineralli; 1500mg/L’nin üzerinde Mineralli su

9 Doğal mineralli sular; Sınıflandırma
Kalsiyumlu sular mg/L üzerinde Kalsiyum Magnezyumlu sular mg/L üzerinde Magnezyum Sodyumlu sular mg/L üzerinde Sodyum Klorürlü sular mg/L üzerinde Klorür Düşük sodyumlu sular mg/L altında sodyum içerirler. Doğal mineralli sularda bulunan başlıca eser elementler şunlardır: Florür, demir, iyot, selenyum, bakır ve çinko Yine yer altı kaynaklı gazlar da mineralli sular içerisinde çözünmüş olarak bulunabilirler.Bunların en önemlileri; karbondioksit, hidrojen sülfür ve radondur.

10 Mineralli suların şişelenmesi
Mineralli sular kaynak yerinde şişelenmelidir. Mineralli sulara şişelenme sırasında herhangi bir madde eklenmez, yalnızca karbondioksit eklenebilir. Mineralli suların doğal bakteri içeriklerini değiştirmeye yönelik herhangi bir yöntem uygulanmamalıdır. Mineralli suların içerdiği bazı elementler ör: demir ve kükürt gibi, fiziksel yöntemlerle(filtrasyon, havalandırma gibi) uzaklaştırılabilir. Mineralli sularda bulunan karbondioksit, ancak fiziksel yöntemlerle kısmen veya tümüyle alınabilir.

11 Mineralli Sularda Katkı Maddeleri
Bazı ülkelerde ve düzenlemelerde mineralli sulara ek aromalar, meyve ekstreleri katılmasına izin verilmektedir. Bu işlemlerin mineralli su niteliğiyle bağdaşmadığı görüşü yaygındır ve daha çok kabul görmektedir.

12 Mineralli sulara karbondioksit eklenmesi tüm dünyada genel kabul gören bir uygulamadır.
Karbondioksit dildeki tat algılayıcılarını baskılayarak ve serinletici bir etki yaratarak mineralli suyun içimini kolaylaştırır. Karbondioksit asit ortam yaratarak şişelenen mineralli suyun hem kimyasal bileşiminin korunmasını hem de mikrobiyolojik yönden sağlıklı kalmasını sağlar.

13 TEŞEKKÜRLER


"Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları