Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TREATMENT/TRETMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TREATMENT/TRETMAN."— Sunum transkripti:

1 TREATMENT/TRETMAN

2 Sinopsis Sinopsis: Senaryo tekniğini anlatan kitaplarda ve profesyonel sinemacılar arasındaki ilişkilerde, filmin öyküsünün 2 sayfalık hali için sinopsis sözcüğü kullanılır. Fakat bu yapıyı diğerlerinden ayıran temel özelliği niceliksel değil nitelikseldir: "filmde neyin anlatılacağını" dile getiren metindir. 

3 TRETMAN Tretman: Kısa tarifi "filmin öyküsünün özeti" olan tretmanın sinopsisten asıl farkı, "filmde neyin, nasıl anlatılacağını" belirlemesidir

4 Hollywood usulü tretman
Genel olarak uzun ve detaylı olur. Sahnelerin tamamı ana-hatlarıyla belirlenir ve bir araya getirilir. Genelde, 30 standart A4 sayfasından fazla(Courier New yazı tipiyle 12 punto büyüklüğünde) ve 80 sayfadan az olur. Ortalama 40 sayfa civarında olur. Örneğin Terminatör filminin orijinal treatmanı 44 sayfadır.

5 TRETMAN FAYDALARI Filmi baştan sona hızlıca oynatmak Yapısını kurmak
Baş Orta Son karar vermek Yan hikayeleri şekillendirmek

6 TRETMAN DETAYLARI Dramatik yapı kurulur. Olgular sıralanır. Olayların bağlantıları sağlanır. Konunun gelişme ve çatışma(conflict) noktaları belirlenir. Kişiler karakteristik özellikleri ile tanıtılır, kişiler ve onların ortaya koyduğu olaylar irdelenir. Diyalogların sadece en önemlileri yazılır. Bunun dışında diyalog içermez Ele alınan öykünün yalnız ana hikâyesi değil, yan hikâyeleri de belirlenmiş olur. Her anlatım her cümle filmdeki görüntülere uygun olacak bir biçimde yazılır. Geniş zaman kipiyle yazılması beklenir.

7 Unutma: Sinopsisi aç Sahne sahne yaz Sahneleri numaralandır
Diyalog çok gerekliyse “tırnak içinde kullan”


"TREATMENT/TRETMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları