Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENMENİN AŞAMALARI Sezgin Kartal www.novaegitim.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENMENİN AŞAMALARI Sezgin Kartal www.novaegitim.com."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENMENİN AŞAMALARI Sezgin Kartal

2 Öğrenmenin Aşamaları Öğretilmesi hedeflenen hedef becerinin birey tarafından ne düzeyde öğrenildiği ile ilgili olarak öğrenme sürecinde farklı aşamalar vardır. Bu aşamalar; a.Edinim, b.Akıcılık, c.Kalıcılık ve d.Genelleme

3 EDİNİM Bireyin daha önce yapamadığı bir beceri veya davranışı belli bir doğrulukta yapabilir hale gelmesidir. Edinimi kolaylaştıran süreçler dikkat ve feedback’tir Dikkatin uyaranda olması gerekir.

4 Edinim aşamasında davranış/ beceri çok yeni olduğu için sürekli pekiştirme tarifesi uygulanır. Yani çocuğun her doğru davranışı ödüllendirilir.

5 AKICILIK Yeni öğrenilmiş bir davranışı veya davranış zincirini, çocuğun hızlı ve kolay biçimde yapmasıdır.

6 Akıcılığı kolaylaştıran etmenler..
 Bol pratik , sık tekrar yapmak gerekir. Edinim aşamasında doğruluk pekiştirilirken burada hız ve kolay yerine getirme pekiştirilir. Çocuğun her davranışı yerine oturumun sonu pekiştirilir.  

7 KALICILIK Öğretim devam ettikten sonra bireyin performansının süregelmesidir.

8 Kalıcılığı kolaylaştıran etmenler.
İleride öğrencinin kullanacağı becerileri öğretmek. Yani öğretilen materyalin işlevsel olması. Pekiştireçlerin geciktirilmesi. Örneğin sembol pekiştireç kullanma Kalıcılığı sağlamak için aşırı öğrenme uygulamalarına yer verilmelidir.

9 Aşırı Öğrenme? Edinim aşamasında ölçüt karşılandıktan sonra öğrenilen beceri yada davranışa ilişkin tekrarlama çalışmalarının yapılmasıdır. Tekrarlama çalışmaları, bir beceri yada davranışın edinim aşamasında öğretilmesi için geçen öğretim oturumlarının yaklaşık %50’si kadar olmalıdır. (edinim 20 tekrarda gerçekleştiyse 10 tekrarlama oturumu düzenlenmelidir v.b.)

10 GENELLEME..... Bireyin öğretim koşulları dışında diğer koşullarda da öğrendiklerini sergileyebilmesidir.

11 İki tür genelleme Uyaran genellemesi: Öğrenilen davranışın, öğretimin gerçekleştiği ortamlar ortaya çıkması. Ör: Sosyal beceriler dersinde öğrendiklerini sokakta sergilemesi.

12 Tepki genellemesi: Değiştirilmek istenen hedef davranışla ilişkili olan ve henüz öğretilmemiş olan davranışların sergilenmesidir. Ör.Öğrencinin öğrendiğinden farklı bir şekilde selamlama davranışında bulunması.

13 Genelleme, ortamlararası, bireylerarası ve araçlararası olabilir.

14 Genelleştirmeyi kolaylaştıran etmenler
Doğal çevrede öğretim yapma Toplum merkezli öğretim yapma


"ÖĞRENMENİN AŞAMALARI Sezgin Kartal www.novaegitim.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları