Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri"— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Kullanıldığı Yerler Örnekler Abdulgani Türkan

2 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama  yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür.

3 İşletim Sisteminin Görevleri
Dahili ve harici tüm donanımları yönetir. Yazılımların ve çalışan görevlerin yönetimini sağlar. Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlar. Dosya ve klasörlerin yönetimini sağlar. Ve dahası…

4 İşletim Sistemi İşletim sistemi özetle bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

5 İşletim Sistemi (İS)-Özet: Bilgisayardaki trafik memuru
İşletim sistemi temel fonksiyonları yerine getiren bir programlar kümesidir. İşletim sisteminin fonksiyonları: Bilgisayarı başlatma Programları yönetme Hafızayı (bellek) ayarlama Giriş ve çıkış birimleri arasındaki iletişimi sağlama Kullanıcıyı bilgisayar kullanımı için imkanlı kılma

6 İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMEL OLARAK…
Bilgisayarı başlat ve kapat Kullanıcı arayüzü sağla Programları yönet Belleği yönet Görevleri düzenle Aygıtları düzenle İnternet bağlantısı oluştur Monitör performansı Yardımcı programlar sağla Otomatik olarak güncelle Ağı kontrol et Güvenliği yönet

7 HAFIZA yönetimi ???

8 BELLEK TÜRLERİ Hızlarına göre farklılaşan bellek türleri şöyle sıralanabilir: Yüksek Hızlı Önbellek Ana Bellek İkincil (Sanal) Bellek

9 İşletim Sistemi Olmazsa..
İşletim sistemi yüklü olmadan bilgisayar, tablet veya telefonumuzu kullanamayız.

10 İşletim Sistemi Nerelerde Kullanılır?
İşletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir.

11 Bilgisayarın Açılışı Adım adım Önyükleme (booting) işlemi :
İleti gönderme (Power-on Self-test) Temel giriş-çıkış sisteminin yüklenmesi(Bios) İşletim sistemi (Operating System) Sistem fayda programlarının yüklenmesi (System Utilities) Sistem yapılanışının tamamlanması (System Configuration) Kullanıcıların tanımlanması (Authenticity)

12 Popüler İşletim Sistemleri
Şimdi masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda en yaygın kullanılan işletim sistemlerini inceleyelim.

13 Masaüstü İşletim Sistemleri
Günümüz kişisel bilgisayarında çoğunlukla Windows MacOS Pardus işletim sistemleri kullanılır.

14 TARİHE YOLCULUK…

15 İŞLETIM SISTEMLERI TARİHİ
1950’li yıllarda bilgisayar dediğimiz şey manyetik teyplerle çalışan, şimdiki hesap makinelerinin biraz daha gelişmişi olarak tanımlayabileceğimiz cihazlardı. Üstelik bu cihazlar, odalarca yer işgal ediyordu. Manchester Mark 1 Motoru’nun ustası olarak nitelendirilebilecek Alan Turing, panel ışıklarını ve düğmeleri kontroledebilecek bir yazılım geliştirdi. Bu, bilgisayar tarihinin ilk işlet im sistemiydi.

16 İŞLETIM SISTEMLERI TARİHİ
1956 yılında yeni yeni gelişen IBM, General Motors’un desteğiyle IBM 704 adı verilen cihazı geliştirmeye başladı. Bu cihazla birlikte, işletimsistemi de yaratılmalıydı. 1960’lı yıllarda OS/360 adı verilen sistem ortaya çıktı. OS/360 öylesine efsanevi bir yazılımdı. Veri giriş/çıkışını düzenleyebiliyor ve bilgisayarın performansını yükseltebiliyordu.

17 UNIX’İN DOĞUŞU 1960’lı yıllarda,  işletim sistemleri üze rine çalışan tek üretici IBM değildi. AT&T Bell Laboratuarları, 60’lı yılların sonunda “C” diliyle yazılan bir işletimsistemi geliştirme hazırlıklarına girişti. Mini bilgisayarlar (yani salon unuzun tamamını işgal etmeyen) için uygun olan sistem, 8 bit desteği veriyordu. UNIX > LİNUX

18 İŞLETIM SISTEMLERI TARİHİ
Bilgisayarlar, 60’lı yılların sonundan itibaren hızlı bir gelişme sürecine girdi. Artık birkaç uygulamayı aynı anda çalıştırabiliyor ve karışık matematik hesap işlemlerinden fazlasını yapabiliyorlardı. 1970 yılında Xerox, Xerox PARC işletim sistemi için çalışmalara başladı ve yılında, çabalarının karşılığını aldı. Bitmap temelli bir ekran ve renkli grafiklere sahipti. Xerox’un amacı, işletim sistemini piyasaya sürm ek değil, Xerox ofislerinde verimi sağlamaktı.

19 STEVE JOBS’UN DOĞUŞU 1979 yılında Steve Jobs ve Jef Raskin, Macintosh yazılımcılarını da yanlarına alarak Apple Computer’da çalışmaya başladı. Apple, daha önceXerox grubunun bir üyesiydi ama yılında bağımsızlığını ilan etti. Xerox PARC çalışmaları geliştirildi, grafikerlere uygun, gelişmiş (zamanına göre) arabirimli 16 bitlik işletim sistemi 1986 yılında, Apple II serisi için uyarlarlandı.

20 Commodore - Amıga Commodore firması gücünün zirvesindeydi ve özellikle Amiga bilgisayarlar, zamanının grafik fenomenleri olarak değerlendiriliyordu. Workbench teması geliştirildi ve Amiga 1000 için yılında piyasaya sürüldü. Klavye temelliydi üstelik çoklu uygulama çalıştırabiliyordu. Ses ve grafik konusunda pek çok program mevcuttu ve zamanın şartlarına göre “mucize denilebilecek” işler yapılabiliyordu.  1994 yılında, Commodore’un piyasadan resmen çekilmesine kadar gelişimi devam etti.

21 WINDOWS DOĞUYOR Windows 1.0, IBM’in olanca desteğiyle MS-DOS temelli olarak 1981 yılında geliştirildi. Diğer işletim sistemlerinin gölgesi altında kalıyor vebüyük bir başarı sergilemiyordu. Windows 2.0 de benzer bir kaderipaylaştı. Windows'un ilk logosu

22 Wındows 2.0

23 Windows 3.0 logosu Wındows 3.0 1990 yılına girildiğinde ise devrimin ilk adımları atıldı ve Windows 3.0 ortaya çıktı. Grafik tabanlı ve MS-DOS destekli Windows 3.0 için 32 bitlik yamalar geliştirildi. Bunun en önemli nedeni, IBM’in çalışma istasyonları üzerinde hakimiyet kurma düşüncesiydi.

24 Wındows NT Windows NT, Microsoft tarafından DOS tabanlı işletim sistemlerinin yerini alacak ve eksiklerini kapatacak şekilde geliştirilen, işletim sistemi ailesidir. İlk sürümü Haziran 1993'te çıkmıştır. Windows'un DOS üzerine çıkan yapısı ve modern bir işletim sisteminin sahip olması gereken özelliklere sahip olmaması nedeniyle, yeni bir işletim sistemi çekirdeği geliştirilmeye başlanmıştır. Windows NT, 32-bit, multi- tasking işletim sistemi özellikleriyle gelişmiş bilgisayarları ve sunucu piyasasını hedefleyen bir üründür. NT kısaltması "New Technology" (Yeni Teknoloji)'nin kısaltmasıyken, sürekli geciken tasarının çıkış tarihi nedeniyle "Not Today" (Bugün Değil) olarak anılmaya başlanmıştır.

25 Wındows 95 Ne var ki, Bill Gates’in hayalleri IBM ile yetinmek değil, dünyayı ele geçirmek üzerineydi. Windows 95, Windows 3.11’in çok daha gelişmiş bir sürümü olarak 24 Ağustos 1995’de piyasaya sürüldü. Birkaç ay içerisindesatış rekorları kırdı ve dünyanın en başarılı işletim sistemi ünvanını kazandı. Donanımsal tak çalıştır özellikleri, çoklu uygulamalar için 32 bit desteği ve zamanının çok ötesinde grafik temelli uygulamaları ile fenomen oldu ve Microsoft firmasını, adeta dünyanın hakimi kıldı.

26 Wındows 95

27 Wındows 98 Windows 98, bu sürümden 3 yıl sonra, 1998 yılında piyasaya sürüldü. Öncülü gibi bu sürüm de büyük bir satış başarısına imza atmıştır. Windows 98 sürümüyle beraber Internet Explorer'in yeni sürümü, Active Desktop isimli ve masaüstü kullanışlılığını arttırması amacıyla geliştirilmiş bir yazılım - sonraları isteyen başarıyı yakalayamamıştır - Windows Sürücü Modülü sistemi ve çoklu monitör desteği gibi yenilikler gelmiştir.

28 Wındows 2000 Windows 2000 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürüldü ve beraberinde pek çok yenilik getirdi. Bu sürümle beraber NT ailesinin gedik kalan çoklu ortam ve oyun özellikleri iyileştirildi, DirectX başarılı bir şekilde NTserisine entegre edildi.  Windows 98'de gördüğümüz WDM ve Active Desktop özellikleri de bu sürümle beraber NT serisine eklenmiş oldu. Microsoft, bu sürümde profesyonel kullanıcılara hitap eden özelliklere de eğildi; NTFS 3.0 desteği, Encriypting File System şifreleme aracı ve Kurtarma Konsolubunlardan bazılarıdır.

29 Wındows XP Microsoft 2001 yılında NT ve MS-DOS tabanlı ürün serisini birleştiren Windows XP'yi yayınladı. Bu sürümle Windows'a 9x ve NT serilerinden farklı olarak mavi renk ağırlıklı bir görünüm teması eklenerek ve Hızlı Kullanıcı Değiştirme özelliği eklenerek yenilik hissi kuvvetlendirilmiştir. Windows XP her ne kadar yüksek bir satış başarısı yakalamış olsa da, başta güvenlik yönünden zayıf olması olmak üzere pek çok konuda eleştirilmiştir. Windows XP için şu ana kadar üç servis paketi çıkarılmıştır.

30

31 Wındows Vısta  Windows XP'nin geliştirilmesinden yaklaşık 5 yıl sonra Microsoft, Windows ailesinin en yeni sürümü Windows Vista'yı piyasaya sürdü.

32 Wındows 7 22 Ekim 2009 tarihinde son kullanıcıyla tanıştı. Final sürümü de satışa sunulan Windows 7, diğer tüm Windows sürümleri ile kıyaslanıldığında maksimum stabilite ve kullanım kolaylığı vaad ediyor.

33 Wındows 8

34 wındows

35 WİNDOWS SERÜVENİ

36 Windows İşletim Sistemi
Microsoft tarafından piyasaya sürülmüş olup en çok kullanılan işletim sistemidir. Windows XP, 7 ve 8 halen kullanılmakta olan sürümleridir.

37 MacOS İşletim Sistemi Apple şirketine ait işletim sistemidir.

38 PARDUS İşletim Sistemi
Pardus ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Tübitak tarafından geliştirilmiştir. (2005)

39 Windows, Unix ve Linux UNIX akademik çevrelerde ve sunucularda, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde tercih edilmektedir. Sunucu pazarında UNIX'in rakibi Windows Server işletim sistemidir. Masaüstü bilgisayarlarında Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır (Çeşitli araştırmalar Windows'un masaüstünde pazar payının %85-90 oranında olduğunu göstermektedir). Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masaüstlerine de yavaş yavaş girmektedir.

40 Mobil İşletim Sistemleri
Cep telefonu ve tabletlerde ise Android iOS Windows Phone / RT işletim sistemleri yaygın olarak kullanılır.

41 KULLANDIĞINIZ TELEFONUN İŞLETİM SİSTEMİNİ MERAK ETMEDİNİZ Mİ???

42 Android İşletim Sistemi
Bugün birçok tablet, akıllı telefon ve hatta kol saatlerinde kullanılan Google’a ait işletim sistemidir.

43 iOS İşletim Sistemi Apple’ın kendi ürettiği tablet ve telefonlar için çıkardığı işletim sistemidir.

44 Windows İşletim Sistemi
Microsoft’un akıllı telefonlar ve tabletler için ürettiği işletim sistemidir.

45 İşletim Sistemi Nasıl Yüklenir?
Üreticiden sağlanan veya satın alınan CD/DVD veya USB disk kullanılarak işletim sistemi bilgisayarlara kurulabilir. Kurulacak bilgisayarın donanımları işletim sistemini desteklemelidir.

46 Hangi İşletim Sistemi? İşletim sistemi seçerken bilgisayarın teknik özellikleri, yükleyeceğimiz yazılımlar, fiyat, kullanım kolaylığı gibi etmenlere dikkat etmeliyiz. Çok eski bir bilgisayara yeni bir işletim sistemi, ya da yeni bir bilgisayara eski bir işletim sistemi yüklersek bilgisayarımızdan alacağımız verim düşebilir.

47 SON Teşekkür ederim.


"İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları