Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ronald dworkin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ronald dworkin."— Sunum transkripti:

1 Ronald dworkin

2 Ronald Dworkin Doğal hukuk – pozitivizm tartışmasında iki akımın teğet noktalarını yeniden yorumlayarak yeni bir akım ortaya koymuştur. Pozitivizmin özellikle yorum sorunları karşısında başarısız kalan yanlarını saptayarak, doğal hukukun bu sorunlarda kullanılabilir olan temellerini bir araya getirmektedir.

3 Kural – İlke Ayrımı Kurallar yasa koyucu tarafından konmuştur. İlkeler kendiliğinden toplumsal süreç içinde ortaya çıkar. Çelişen kurallar birbirini ilga ederken ilkeler çelişmesine rağmen geçerliğini korur, somut olayda aralarında öncelik ilişkisi kurulur.

4 Kural – İlke Ayrımı Kural ya hep ya hiç uygulanır. İlke ise uygulandığı durumda bir gerekçe oluşturur ama zorunlu değildir. İlkeler her durumda yargıcın onları toplumsal kaynağından bulup çıkarmasını bekler, öncesinde hazır olmayabileceği gibi siyasi iktidarın desteğine de ihtiyaç duymaz.

5 Pozitivizm Eleştirisi
Hukuku tek bir standart olarak kabul etmesi yanlıştır. Siyasalar ve ilkeler de hukuka dairdir. Hukuk ahlaktan kesin olarak ayrılamaz. Yargıcın mekanik bir rolü yoktur. Metne hayat veren yargıçtır. Pozitivizmin tanıdığı abartılı takdir yetkisi sübjektivizm ile sonuçlanır.

6 Doğal Hukuk Eleştirisi
Doğal hukukun tarih üstü iddiaları yerine belirli bir hukuksal sistemin tarihsel olarak doğrulanabilir olmasıyla ilgilenilmelidir. Objektif ahlaki değerler yerine, kurumsal değer diye nitelendirdiği, aşkın olmayan; içkin, yerleşik değerleri önermektedir. Yargıçların, davanın sonucunu belirlemekte mutlak bir serbestiyete sahip olduğu ileri sürülemez. Yargıç hukuk içinde kalarak doğru cevabı bulacaktır. Yorum uygunluk ve bütünlük kriterleri dahilinde yapılmalıdır.

7 Çok yazarlı tek roman Yorum hususundaki bütünlük ve uygunluğu anlatmak için çok yazarlı roman örneği verir. Her yargıç öncelikle kendisinden önce yazılmış kısımlarla uygunluğu sağlamalıdır.

8 Çok yazarlı tek roman Yargıç herkül kendi toplumunun değerlerine hakim birisi olarak karşısına çıkan çetin davada önceki hakimlerce yazılmış olan hukuka uygun ve onun bütünlüğünü muhafaza edecek şekilde ilkelerden istifade ederek yorum yoluna gider. Herkül her dava için geçerli olan doğru yorumu bulmakla yükümlüdür. İlkeler ve kurallar birlikte değerlendirildiğinde yargıcın aşırı takdir yetkisine kaçmadan bulabileceği bir doğru yorum her daim vardır.

9 Hakları Ciddiye Almak Aynı zamanda kitabının da adı olan bu slogan Dworkin’in hukuka bakışını da özetler. Hukuk mahkemede savunulan haklardır. Hakları tüm devlet görevlileri aynı hakimler gibi ciddiye almak durumundadır.


"Ronald dworkin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları