Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi."— Sunum transkripti:

1

2 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >>Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda aşağıdakileri bilmeniz gerekir: “Ortak karar alma” dahil olmak üzere KDD nin temelini oluşturan etik ilkeler KDD’nin klinisyenler tarafından gerçek yaşamda nasıl uygulanabileceği 35 yaşında kulağın ön bölgesinde şiddetli ağrı şikayeti olan bir hasta bu nedenle eklem cerrahisine ihtiyacı olup olmadığı konusunda endişelenmektedir. Hasta hikayesi ve detaylı bir klinik muayeneden sonra ağrının temporomandibuler bozukluk ile ilişkili olduğunu teşhis ediyorsunuz. Hastanızla tanınız ve tedavi seçenekleri hakkında karşılıklı görüşmeye başlıyorsunuz. Bu arada en etkin tedavi yaklaşımları konusunda da PubMed de güncel bir arama yapmayı tasarlıyorsunuz.

3 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >>Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi PubMed’de temporomandibuler bozuklukların tedavisi konusunda en iyi bilimsel kanıtı bulmak için arama yaptığınızda çok fazla sayıda makale bulacaksınız. Bu hastaya ne yapmasını tavsiye edeceksiniz? Hastanın öncelikleri, uygulamaların riskleri ve seçeceğiniz yöntem konusunda hastanız ile konuşmanız gerekmektedir. Tedaviye karar verirken, en iyi bilimsel kanıtın yanında hasta özgürlüğüne saygı duyulmalı ve tedavi planlamasında ortak karar verme süreci uygulanmalıdır. Kanıta Dayalı Dişhekimliği hastanın tercih ve değerleri, en iyi bilimsel kanıt ve etik prensipleri dikkate alarak ortak karar vermeyi destekleyen bir yaklaşımdır. Lütfen aşağıdaki linkleri okuyarak KDD ile ilişkili etik prensipler ve KDD’nin gerçek hayatta nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi sahibi olunuz.

4 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >>Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Konu ile ilgili çevrimiçi kaynaklar - Etik: 1. Academy of Dental Learning. Basic Ethics in Dentistry Updated 2. Ethical issues of evidence based practice in medicine and health care. Project funded by the European Commission, DG Research, under FP 5, Quality of Life Programme, 2003. 3. American College of Dentists. Courses Online Dental Ethics 4. American College of Dentists. Ethical Dilemmas/Scenarios Diğer makaleler: 1. McNally ME. Ethical Obligations for the Use of Evidence-Based Methods in Dentistry. Journal of Evidence Based Dental Practice, Volume 4, Issue 1, March 2004, Pages 90–95. 2. FDI World Dental Federation. Dental Ethics Manual, ISBN: X. HOME

5 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >>Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda kullanıcı: Yanılma ve taraf tutma kavramlarını, özellikle araştırmada yan tutmayı tanımlayabilecektir. Hastanızda ileri derecede periodontitis olduğundan sigarayı bırakmasını istiyorsunuz. Hastanız babasının günde iki paket sigara içmekte olduğunu ve sağlıklı olduğunu ileri sürerek bu önerinize karşı çıkıyor. Kanıta dayalı ortak karar alabilmek için bu konu üzerinde okuyarak yanılgı ve taraf tutma kavramlarını hastanıza açıklamanız gerekmektedir. Bu konularda bilgi sahibi olmak için bir sonraki yansıda önerilen kaynakları okuyabilirsiniz…

6 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >>Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Konu ile ilgili çevrimiçi kaynaklar - Yanılma ve taraf tutma 1. Cochrane methods. Assessing Risk of Bias in Included Studies 2. Common Fallacies in Quantitative Research Methodology. Oxford Handbooks Online. 3. The Writing Center at UNC-Chapel Hill. Fallacies 4. Bias is Bad Diğer yayınlar – kaynaklar: 1. Higgins JPT, Altman DG, Gøtzsche PC Jüni P, Moher D et al. The Cochrane Collaboration’s tool for assessing risk of bias in randomised trials. BMJ 2011;343:d5928B 2. Faggion CM. Evaluating the Risk of Bias of a Study. J Evid Based Dent Pract Dec;15(4): doi: /j.jebdp 3. Viswanathan M, Ansari MT, Berkman ND, Chang S, Hartling L et.al. Assessing the Risk of Bias of Individual Studies in Systematic Reviews of Health Care Interventions. Agency for Healthcare Research and Quality Methods Guide for Comparative Effectiveness Reviews. March AHRQ Publication No.12-EHC047-EF. 4. Hollister C. Reading the Dental Literature: Just the Basics. Nashville Area Dental Support Center United South and Eastern Tribes, Inc. Page 10 TÜRKÇE KAYNAKLAR 1. Akan H. Bilimsel yayınlarda taraf tutma. 2. Çakır B. Sağlık Araştırmalarında "Bias"


"Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları