Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mesleki ve Teknik Eğitim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mesleki ve Teknik Eğitim"— Sunum transkripti:

1 Mesleki ve Teknik Eğitim

2 Gençlik Geleceğimizdir. Bizim İçin Önemlisiniz.
Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma Ekibimiz Geleceğimiz olan sizlere İlçemiz Meslek Liselerini TANITMA ve Meslek Liselerinde bulunan Alan ve Dalları ayrıntılarıyla anlatarak Mesleki ve Teknik Eğitimde YÖNELTME çalışmalarını İlçe Eylem Planı doğrultusunda yapılmaktadır.

3 Meslekî ve Teknik Eğitim veren
Öncelikli Hedefimiz; ORTAOKUL ve 8. sınıf öğrencileri ile veli ve öğretmenlerine ulaşarak Meslekî ve Teknik Eğitim veren okullarımızın içeriğini anlatmak. ORTAÖĞRETİM 11. ve 12 sınıf öğrencilerine ise üst hedef konusunda bilgilendirmek.

4 HAYAL ET VE GÖRMEYE ÇALIŞ
Seni neyin geliştireceğini düşün ve onun peşinden koş. HAYAL ET VE GÖRMEYE ÇALIŞ

5 GELECEĞE YÖN VERMEK İÇİN HAZIRSAN BİR ADIM ÖNDE OLMALISIN

6 MESLEĞE İLK ADIM; LİSE TERCİHİ

7 8. Sınıf Sonrası Lise Eğitimine Yönelirken;
*İLGİ, İSTEK ve YETENEKLERİME uygun mu? *LİSE sonrası HEDEFLERİME uygun mu? *Benim MESLEK ALANIMA uygun mu? *Seçeceğim alanda BAŞARILI OLABİLECEKMİYİM?

8 Lise Seçimi Lise tercihi istenilen mesleğe karar vermek
açısından önemlidir. Liseden sonra sizler isterseniz üniversite sınavı ile akademik eğitiminize devam edebilir yada seçmeyi düşündüğünüz meslekle iş hayatına da atılabilirsiniz.

9 Lise Seçimi Lise çağı mesleki tercihlerin kesinleştiği hazırlık ve araştırma dönemidir. Birey kendisini tanıyarak özelliklerine uygun bir alanı seçerek mesleğini bu dönemde belirleyecektir.

10 Ortaokuldan Lise Eğitimine Geçiş Sistemi
8. sınıfta uygulanacak olan Ortaokuldan Ortaöğretime Geçiş “TEOG” TEMEL EĞİTİMDE ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI

11 Ortaokuldan Lise Eğitimine Geçiş Sistemi
Ortaöğretim kurumlarına (Lise) yerleştirme işlemleri. Öğrencilerin tercih başvuruları puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yapılacaktır. Spor Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerine ÖZEL YETENEK sınavı ile öğrenci alımı yapılacaktır.

12 Ortaokul 8. Sınıf Sonrası Lise Eğitimine Geçiş Sistemi
TEOG (TEMEL EĞİTİMDE ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine, Çok Programlı Anadolu Liselerine, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine, Anadolu İmam‐Hatip Liselerine, Açık Öğretim Kurumlarına, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı özel okullara merkezî sistemle öğrenci yerleştirilecektir. ÖZEL YETENEK SINAVI Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri.

13 Ülkemizin dünya ülkeleri ile yarışabilmesi,
Geleceğe güvenle bakabilmesi için; Siz gençlerimizin doğru yönlendirilmesi önemlidir. Kalkınma planlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Şûralarında “Ortaöğretim kurumlarında Mesleki ve Teknik Eğitim ağırlıklı bir yapıya kavuşturulması kararları alınmaktadır.” Ortaöğretim çağ nüfusunun %65’inin Meslekî ve Teknik Ortaöğretimde, %35‘inin de Genel Ortaöğretimde öğrenim görmesi hedeflenmektedir.

14 İşgücü niteliğini yükseltmek,
tüm sektörlerde istihdam olanaklarını artırmak ve dünya ülkeleriyle rekabet gücünü arttırmak için, sizlere Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarını TANITARAK İLGİ, İSTEK ve YETENEKLERİNİZ doğrultusunda YÖNELTMEK zorundayız. Bu hedefe ulaşabilmek için; AKADEMİK BAŞARISI YÜKSEK OLAN GENÇLERİNDE Meslekî ve Teknik Eğitim veren kurumları tercih etmeleri önemlidir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarında; 54 Alan, 206 Dalda eğitim verilmektedir.

15 Mesleki ve teknik eğitim okulundan mezun olan öğrenci
eğitim gördüğü meslek alanıyla ilgili; *Diplomaya, *İşyeri açma belgesine, *EUROPASS Sertifika Eklerine ve *Teknisyenlik unvanına sahip olurlar.

16 Resmi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Pursaklar Yahya Kemal ve Mehmet Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Sağlık Hizmetleri Alanı Pursaklar IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Bilişim Teknolojileri Alanı - Elektrik - Elektronik Teknolojisi Alanı - Metal Teknolojisi Alanı -Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı Şehit Büyükelçi Daniş Tunaligil Mesleki veTeknik Anadolu Lisesi - Makine Teknolojisi Alanı

17 Resmi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Pursaklar Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi - Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı - Giyim Üretim Teknolojisi Alanı - Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı - Bilişim Teknolojileri Alanı Güzide Ülker Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Muhasebe ve Finansman Alanı - Büro Yönetimi Alanı - Sivil Havacılık Alanı

18 Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
Özel Nene Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Özel Avisena Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Sağlık Hizmetleri Alanı Özel İhtisas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

19 Siz Kendinizi Tanımalısınız!
Tüm geleceğinizi etkileyecek meslek seçiminde doğru karar vermeniz için; Kişisel özelliklerinizi, meslekleri, eğitim seçeneklerini tanımanız ve bilinçli tercih yapabilmeniz için; MESLEKİ YÖNLENDİRME İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLMANIZ GEREKİR.

20 Seçtiğimiz meslek, sadece ilgi ve yeteneklerimizle örtüştüğü kadar önem verdiğimiz değerlerimizle de tutarlı olmalıdır. Bazıları için iş hayatında parasal kazanç, toplumda saygın bir konuma sahip olmak daha önemliyken, bazıları için de aile hayatına zaman ayırmak önceliklidir. Meslek seçimi yaparken, seçeceğimiz mesleğin değerlerimizi destekleyecek özelliklere sahip olması,  işimizi yaparken daha fazla verim almamızı ve mutlu olmamızı sağlar.

21 Mutluluğun ve başarının sırrı kendinizi tanımaktan geçer
Mutluluğun ve başarının sırrı kendinizi tanımaktan geçer. Bir meslek için neler önemlidir? İlgilerim, yeteneklerim, mesleki değerlerim nelerdir? diye kendinize sormalısınız.

22 Nasıl bir ortaöğretim kurumuna devam etmeliyim
Nasıl bir ortaöğretim kurumuna devam etmeliyim? Üniversite seçeneklerim neler? Mesleki bilgi ve becerilerimi nasıl geliştirebilirim? Alacağınız eğitim geleceğinizin şekillenmesinde önemli bir yer tutar. Nasıl bir eğitim almanız ya da hangi kurslara gitmeliyim.

23 Hangi işlere talep var. Kaç kişi işsiz
Hangi işlere talep var? Kaç kişi işsiz? Türkiye'de hangi meslekler gözde? İleride bu sıralama değişir mi? Yeni bir işe başlıyorsanız, işinizi değiştirmek istiyorsanız ya da işinizde yükselmek istiyormusunuz.

24

25 Seçtiğimiz meslek, sadece ilgi ve yeteneklerimizle örtüştüğü kadar önem verdiğimiz değerlerimizle de tutarlı olmalıdır. Bazıları için iş hayatında parasal kazanç, toplumda saygın bir konuma sahip olmak daha önemliyken, bazıları için de aile hayatına zaman ayırmak önceliklidir. Meslek seçimi yaparken, seçeceğimiz mesleğin değerlerimizi destekleyecek özelliklere sahip olması,  işimizi yaparken daha fazla verim almamızı ve mutlu olmamızı sağlar.

26 Kendinize Şu Soruyu Hiç Sordunuz mu?
10 Yıl Sonra Nasıl Bir Yaşam İstiyorum? *Nasıl Bir İş? *Nasıl Bir İşyeri? *Nasıl Bir Ev? *Nasıl Bir Aile? *Nasıl Arkadaşlar? *Nasıl Bir Sosyal Yaşam? Vb.

27 Mesleğe Yönelmek İçin;
Kendinizi ve Mesleğin özelliklerini tanımanız, kendi özellikleriniz ile mesleğin özellikleri arasındaki ortak noktaları araştırmanız geleceğiniz açısından önemlidir.

28 Meslek Seçiminde Karar Kişiye Aittir.
Doğru karar verebilmek için; Bilimsel Programlardan, Uzman Kişilerden ve Çevremizde bulunan mesleklerinde deneyimli kişilerden yardım alınması yararlı olacaktır.

29 Meslek Tercihinde Yararlanılacak Kaynaklar;
Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi Ankara MESBİL, Mesleki kuruluşlar, Meslek sahipleri, Üniversiteler, Okul yöneticileri, öğretmenler, Basın ve konuyla ilgili yayınlardan ve WEB sayfalarından bilgi edinebilirsiniz.

30 Meslek Tercihinde Yararlanılacak Kaynaklar;
Sevgili Gençler, İlgi, istek ve yeteneklerinizi öğrenin! Meslek Alanlarına Yönelimi Belirleme Envanteri 7. ve 8. sınıf öğrencilerimizin üye olup gerekli testleri doldurarak kendini tanıması için; ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİNİ mbs.meb.gov.tr

31

32

33

34 Meslek Tercihinde Yararlanılacak Kaynaklar;
Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarındaki, Alan ve Dalları öğrenin! Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP)

35

36 Adresinde WEB sayfası oluşturulmuştur.
Adresinde WEB sayfası oluşturulmuştur. Bu sayfadan tüm etkinlik çalışmalarına, konuyla ilgili tüm kaynaklara ulaşabilirsiniz.

37 Meslek Seçiminin Önemi
Hayatta mutlu olmanın, iyi bir kariyer elde etmenin ilk adımı; kendinize uygun bir meslek seçmenizdir. Kendine uygun meslek seçmiş olan kişilerin işlerini severek yaptığı,mesleğinde ilerlediği, mutlu ve verimli olarak yaşamlarını sürdürdüğü gözlemlenmektedir.

38 DOĞRU MESLEK SEÇİMİ MUTLU BİR GELECEĞİN TEMELİDİR
DOĞRU MESLEK SEÇİMİ MUTLU BİR GELECEĞİN TEMELİDİR. HERŞEY HIZLA GELİŞEN VE BÜYÜYEN GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN.

39 SON OLARAK DİYORUZKİ!!! İYİKİ VARSINIZ!!!
YARIN SİZLERLE DAHA GÜZEL OLACAK. TEŞEKKÜRLER


"Mesleki ve Teknik Eğitim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları