Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tarım Hukuku 2.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tarım Hukuku 2."— Sunum transkripti:

1 Tarım Hukuku 2

2 Tarımsal üretimin ve tarımsal işletmenin özelliklerinden dolayı tarım kesimindeki ilişkileri kendi sistemi içinde özel kurallarla düzenleyen özerk bir hukuk dalına gereksinim vardır. İnsan ile toprak arasındaki nesnel ilişkiler Toprağı işleyen insanlar arasındaki hukuki ilişkiler Tarım Hukukunun gelişiminde iki karşıt dönem: Yurttaşlar Hukuku ve Tarım Hukukunun birbirine karıştığı liberal dönem Hukukun özel bir dalı olarak Tarım Hukukunun ortaya çıkmasına neden olan müdahaleci dönem Mülkiyet hakkının mutlaklığı ve sözleşmelerin serbestliği

3 İnsan ve Vatandaş Hakları Bildirisi
Mülkiyet hakkı kutsal ve dokunulmaz bir haktır. Code Napoleon Yasa ve yönetmeliklerle yasaklanmış olan kullanımlarda bulunmamak koşuluyla, MÜLKİYET eşyalardan en mutlak bir biçimde yararlanma ve onlar üzerinde egenimde bulunma hakkıdır. Yasal olarak yapılan sözleşmeler onu yapanlar için yasa yerine geçer. Bürgerliches Gesetzbuch Yasanın tersine koyduğu kurallarla üçüncü kişilerin haklarıyla ilgili kurallar ayrık tutulursa, bir nesnenin maliki bu nesne üzerinde dilediği gibi egenim hakkını kullanır ve başka herhangi bir kişinin en ufak bir yararlanmasına engel olabilir.

4 Mecelle Herkes mülkinde keyfe mayeşa temaşa eder. İsviçre Medeni Kanunu Bir nesnenin maliki olan kimsenin o nesnede yasa sınırları içinde dilediği gibi egenim hakkı vardır. Türk Medeni Kanunu Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

5 Tarım Hukukuna İlişkin Yasaların İncelenmesi Sonuçları
Bunların hemen hepsi tarımsal yaşamın ancak belirli alanlarını düzenlemektedir. Konuyu bir bütün olarak düzenlemeyi amaçlayanların sayıları pek azdır ve bir oluşma durumunda olup tamamlanmış olmaktan çok uzaktırlar. Pek çok ülkede ise henüz tarım yasalarını oluşturmak için hiçbir girişim yoktur.

6 Tarım Yasalarının Kapsamı
Yasa o ülkenin önem verdiği belirli tarım hukuku konularını kapsayabilir. Tarım hukukunun kamu hukuku ile ilgili kurallarını kapsayabilir. Tarım hukukunun özel hukuk ile ilgili kurallarını kapsayabilir. Tarım hukukunun kamu hukuku ve özel hukuk ile ilgili bütün kurallarını kapsayabilir.

7 Tarım Hukukunda Yasalaştırma
Genel olarak tarım hukukunda yasalaştırma yerinde ve faydalı olarak kabul edilmelidir. Bir tarım yasası çiftçilere kendi yasaları üzerinde gerekli ve doğru bilgiyi verdiği gibi, bu yasayı uygulamak ya da yorumlamak durumunda olan yöneticilere ve yargıçlara da uğraşıları için esaslı bir araç sağlamaktadır. Yasalaştırma için zorunlu olan ilkelerin ve öğretinin nesnel temelleri atılmalı ve tarımsal konulardaki hukuksal kurumların bilimsel incelemeleri yapılmalıdır.

8 Tarım yasası deneyimle sağlamlaşmış ve ülke ekonomisinin olağan değişmelerine dayanabilen genel nitelikteki istikrarlı hukuksal kuralları kapsamalıdır. İvedi değişmeye elverişli özel kurallar özel yasalara ya da tüzük yönetmelik ve kararnamelere bırakılmalıdır. Yasa kamu hukuku ve özel hukuk kurallarını birlikte kapsamalıdır. Tarım hukuku öğretisine göre bu sisteme giren hukuksal kurumları tarım yasasına almak ve tarımla ilgili olmakla birlikte öteki hukuksal kurumların yetki alanlarına giren konuları ilgili oldukları yasalara bırakmak.


"Tarım Hukuku 2." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları