Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TREATMENT/TRETMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TREATMENT/TRETMAN."— Sunum transkripti:

1 TREATMENT/TRETMAN

2 Sinopsis Sinopsis: filmin öyküsünün 2 sayfalık hali için sinopsis sözcüğü kullanılır. Fakat bu yapıyı diğerlerinden ayıran temel özelliği niceliksel değil nitelikseldir: "filmde neyin anlatılacağını" dile getiren metindir.  Synopsis: term used for a two page summary of the film’s story. This qualifies “what story will be told” within the film.

3 TRETMAN Tretman: "filmin öyküsünün özeti“
Sinopsisten asıl farkı, "filmde neyin, nasıl anlatılacağını" belirlemesidir Outline: “the summary of the film story” Difference from synopsis: it defines “what will be told, how”

4 Hollywood usulü tretman
Uzun ve detaylı olur. Sahnelerin tamamı ana-hatlarıyla belirlenir ve bir araya getirilir. Genelde, 30 standart A4 sayfasından fazla(Courier New yazı tipiyle 12 punto büyüklüğünde) ve 80 sayfadan az olur. Ortalama 40 sayfa civarında olur. Örneğin Terminatör filminin orijinal treatmanı 44 sayfadır.

5 OUTLINE Long and detailed. Lists the entire proceeding of the scenes with their main plots. More than 30 pages, less than 80 pages for a full length screenplay. Font: Courier New, 12

6 TRETMAN FAYDALARI Filmi baştan sona hızlıca oynatmak Yapısını kurmak
Baş Orta Son karar vermek Yan hikayeleri şekillendirmek Serves to rewind and fast forward the film in your head. Build main and subplots Decide Beginning Middle End

7 TRETMAN DETAYLARI Dramatik yapı kurulur. Olgular sıralanır. Olayların bağlantıları sağlanır. Konunun gelişme ve çatışma(conflict) noktaları belirlenir. Kişiler karakteristik özellikleri ile tanıtılır, kişiler ve onların ortaya koyduğu olaylar irdelenir. Diyalogların sadece en önemlileri yazılır. Bunun dışında diyalog içermez Ele alınan öykünün yalnız ana hikâyesi değil, yan hikâyeleri de belirlenmiş olur. Her anlatım her cümle filmdeki görüntülere uygun olacak bir biçimde yazılır. Geniş zaman kipiyle yazılması beklenir.

8 Outline Details Build story. Align plot events. Find connecting links between plot events . Find how the story develops and find conflict points. Introduce characters with their defining characteristics. Allow character to push action. No dialogue!!! Only the most important exchanges. Craft sub plots. Each sentence should desribe the visuals on the screen. Present tense.

9 Unutma: Sinopsisi aç Sahne sahne yaz Sahneleri numaralandır
Diyalog çok gerekliyse “tırnak içinde kullan”

10 Don’t Forget Take your synopsis and roll it out Write scene by scene
Number the scenes Dialogue “within quotes”


"TREATMENT/TRETMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları