Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSİKOLOJİK DANIŞMA & REHBERLİK SERVİSİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2006

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSİKOLOJİK DANIŞMA & REHBERLİK SERVİSİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2006"— Sunum transkripti:

1 PSİKOLOJİK DANIŞMA & REHBERLİK SERVİSİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2006
HAZIRLAYAN: M. HİLMİ EREN

2 Test çözmede üç unsur önemlidir
1- Bilgi : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. Bilgi; derste dersi iyi dinleyerek ve ders çalışılarak elde edilebilir.

3 2- Yorum: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Yorum; ders dışında yalnız başınıza paragraf sorularını çözerek ve bol kitap okuyarak elde edilebilir.

4 Hız, test çözerken zamanı etkili kullanmanıza yardım eder.
3- Hız: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkili kullanmanıza yardım eder. Hız ancak ve ancak çok miktarda soru çözülerek elde edilir.

5 SINAVA HAZIRLIK AŞAMASINDA
Bir konuyu öğrenmeden o konuyla ilgili test çözmeye kalkmayın. Soru çözerek öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmelisiniz. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her sorunun doğru cevabını öğrenmesi gerekir.

6 Soru çözümünün hemen sonrasında yanlış yaptığınız, boş bıraktığınız soruları inceleyerek hatanın bilgi eksikliğinden mi, yanlış bilgiden mi yoksa dikkatsizlikten mi kaynaklandığını araştırın. Yaptığınız denemelerde süre tutmalısınız.

7 Test alıştırmaları esnasında yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip, karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru şayet çözümünü öğrenirseniz, sizin için bir kazançtır. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemediği sorular çıkar.

8 Çok soru çözmeliyiz. Bir günde çözeceğimiz soru sayısını belirleyip her on beş günde bir, bu soru sayısını arttırmalıyız. 25 soruyla başladığımızı ve her 15 günde de 15 soru artırdığımız zaman sekiz ayda yaklaşık olarak tane soru çözmüş oluruz. Böylece ÖSYM ‘nin yapmış olduğu sınavlardaki soru tiplerini yakalamış oluruz.

9 TEST ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ÖSS tipi Sınavlarda soruların %10 u çok zor /çok kolay, %20 si zor /kolay ve %40 normal bilgi seviyesindedir.

10 Testlere en iyi olduğunuz dersin soruları ile başlayın.
Yorulduğunuzu hissettiğiniz anda kısa molalar verin

11 Her sorunun kendine has bir mantığı vardır
Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

12 Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz; ne eksik, ne fazla.
Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevap böyle kolay olmaz diye düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. Sorulara peşin hükümlü yaklaşmamalısınız. "Bu soru zor, yapamam” “bu soru kolay, cevap şu şık" gibi zaman kazanmağa yönelik aceleci davranışlar, kazanmak yerine kaybettirir.

13 Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu hatâlı anlamak ve cevabı yanlış vermeğe yol açar.

14 İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya meyillidir Bu yüzden soru cümlesinde altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Yani uzun metinli sorular zor veya zaman kaybettiren değil, daha kolay çözülebilen sorular olarak kabul edilmeli.

15 Paragraf sorularında paragraftan önce soru kökünün okunması genellikle paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan zihin, soruyu bu zihnî hazırlıkla okuma eğiliminde olur. ÖSS bütün soruları cevaplama zorunluluğu olan bir sınav değildir. Biliyorsanız tabii ki cevaplamalısınız. Ancak cevabında tereddütlü olduğunuz soruları gelişigüzel cevaplandırmak fayda yerine zarar getirir.

16 Şıklarından çözüme gitmek de
test tekniğinde mühim bir yoldur. Tam emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz. Şıkları elerken eğer 2 şıkka indirmişseniz bunlardan birisini seçmenizde sakınca yoktur. Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamak, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmak daha uygun olacaktır.

17 Test çözerken sorunun cevabını bulmak kadar önemli bir diğer husus da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Böylece çözüm alternatiflerini azaltır ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı artırırsınız. Test çözümünü sekteye uğratan en önemli unsurlardan biri de sınav kaygısı ve bu yüksek kaygının soruları anlamayı ve problemleri çözmeyi zorlaştırmasıdır.

18 Her derse ait test içeriği o dersin özelliklerini taşıdığından bütün dersler için aynı test çözme mantığını kullanmak hatadır. Her ders için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine yardım eder. Şıklarda cevaba benzeyen iki hatta bazen üç yanıltıcı şık bulunabilir. İlk bakışta cevap zannedilen ama biraz dikkat, ufak bir akıl yürütmeyle doğru cevabı bulmak mümkündür. Bu tür sorularda cevap çoğu kez soru metninde saklıdır.

19 ÖSYM'nin  yaptığı sınavlarda her soru için ancak bir dakikamız bulunmakta. Bunun için adayların bilgi seviyeleri ve yorum güçlerinin yanında hız da mühimdir. Zor soru değil, çok soru puan getirir.

20 Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun birbirinden ayrılması gerekmektedir. Soruları okurken mutlaka kılavuz olarak kurşun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çiziniz.

21 Ön yargılardan kaçınmamız gerekir
Ön yargılardan kaçınmamız gerekir. Soru bizden ne istiyorsa sadece onu düşünmek ve verilen bilgi üzerinde yorum yapmamamız gerekir. Soru cümlesi ve verilen bilgi bizim değer yargılarımıza ters gelebilir. Böyle bir durumda "verilen bilgi ve sorulan soru" üzerinde durmalıyız. Soruları okurken hızınızı kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.

22 Soru hakkında fazla bilgiye sahip değilseniz şıklardan yararlanın
Soru hakkında fazla bilgiye sahip değilseniz şıklardan yararlanın. Şıkları tek tek değerlendirerek elemeye çalışın. İçlerinden doğru olan cevabı kestirmeye çalışın. Eğer çok tereddütlü iseniz boş bırakmanız daha iyidir. Çünkü her yanlış cevap hem kendini hem de doğru cevaplarınızı götürmektedir. Bu da netlerinizin düşmesine sebep olmaktadır. Unutmayın ki her soru, her net önemlidir. Bir net sizi en az kişinin üstüne çıkarabilir de, altına düşürebilir de.

23 Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin
Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana , ikisi bir arada, ana düşünce , yan düşünce, benzer düşünce , asla, genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.

24 Önce soru cümlesini okuyun, istenen ne ise altını çizin ve aklınızda tutun. Sonra metin kısmını okuyarak soruda sizden istenen kelimelerin altını çizin Daha sonra şıkları elemeye başlayın. Akıllı bir soru hazırlayıcısı ilk şıkkı neredeyse doğru gibi gösterip diğer cevapları okumadan onu işaretlemenizi isteyebilir. Bazı sorular sizden en doğru cevapları bulmanızı ister. Bu nedenle bütün şıkları okumadan, doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin.

25 Şıklardan iki tanesindeki cevaplar birbirlerine benziyorsa cevap büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıddıysa bunlardan biri doğrudur. Yanlış olduğuna emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyiniz. Çünkü ilk karar verdiğiniz cevaplar genellikle doğru cevaplardır. Araştırmalar "acaba…" düşüncesiyle sonradan değiştirilen cevap şıklarının genelde yanlış olduğunu göstermektedir.

26 Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapınız.
Her soru üzerinde mutlaka işlem yapınız

27 TEST ÇÖZERKEN KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

28 Kodlama grup halinde yapılırsa daha faideli olacaktır
Kodlama grup halinde yapılırsa daha faideli olacaktır. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Araştırmalar kaydırma riskinin de bu şekilde daha az olduğunu göstermektedir.Ayrıca dakîkalar geçtikçe boş bir cevap kağıdı yerine dolu bir cevap kağıdı görmek kendinize olan güveni sağlamanıza yardım eder.

29 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatâlı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açabilir. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları sebebiyle mağdur olduğunu unutmayınız.

30 TEST ÇÖZERKEN ZAMANLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek kâfi değildir. Doğrulara, verilen zaman içinde ulaşmanız gerekir. Bu sebeple her bir soruya ne kadar zaman harcamak gerektiği baştan planlanmalıdır.

31 Çok sorulu testlerde "Turlu Soru Çözme Yöntemi" bilinen soruların çözümünü hızlandırır, cevaplanamayan sorularla zaman kaybını önler. Aynı zamanda zorluk derecesi yüksek sorulara tekrar bakmayı ve bu sorular için daha fazla zaman kullanımını sağlar. Zaman kazanmak için soru metni ve kökünü okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanılgılara düşürebilir.

32 Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz veya tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu bakımdan soru ile inatlaşmak, "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı testin sonunda hüsrâna uğrama riskini artırır. Hızlı okuma tekniklerini kullanmalı ve okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artırmalısınız.

33 SINAV ESNASINDA… Açıklamaları çok iyi dinlemelisiniz…

34 Açıklamayı iyi dinlemezseniz komik duruma düşebilirsiniz…

35 İzin verilmeden dağıtılan kitapçıklara bakılmamalı…

36 Sınavda kendinizi kaybetmemelisiniz, zoru yaptım diye sevindirik de olmamalısınız…

37 Bilemedim diye ağlamaya da gerek yok…
Çok çalışmıştım 2 sene dersaneye gittim….olmuyor…

38 Kopya çekmek yapacağınız en büyük hata olacaktır…

39 Heyecan mı çok doğal ama fazlası?

40 Sessizce mola verebilirsiniz, oburluğa da gerek yok.

41 Muhakkak yanınızda bulundurmanız gerekenler var.

42 HEPİNİZE ÖSS’DE ve HAYATTA BAŞARILAR, MUTLULUKLAR DİLERİM.
PSİKOLOJİK DANIŞMA & REHBERLİK SERVİSİ 2006 HAZIRLAYAN: M. HİLMİ EREN HEPİNİZE ÖSS’DE ve HAYATTA BAŞARILAR, MUTLULUKLAR DİLERİM.

43


"PSİKOLOJİK DANIŞMA & REHBERLİK SERVİSİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2006" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları