Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
TS EN ISO 9000:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ - ŞARTLAR
K -Q TSE-ISO-EN 9000 TS EN ISO 9000:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ - ŞARTLAR KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ Kim 322 Kalite ve Standart
2
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN DOĞUŞU
KALİTE; Beklentilere cevap verebilme yeteneğidir. KALİTE; İSTENİLEN ŞARTLARA : İLK DEFASINDA TAM ZAMANINDA VE HER ZAMAN UYMAKTIR. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
3
Kalite Yönetim Sistemi Standardının Amacı Nedir?
Kalitenin yönetimi için genel bir çerçeve sağlar (yönetim sistemi ve yapısı) Firmalar arasında güven ortamı yaratır KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4
Standardın Amacı Nedir?
Süreçlerin yönetilmesiyle ürün/hizmet kalitesinin sağlanması, devam ettirilmesi ve iyileştirilmesi Müşteriye ürün ve hizmetlerin tutarlılığının güveninin verilmesi KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
TS EN ISO 9001 Ne Değildir? Kaliteyle ilgili tüm problemleri çözmez Neyin yapılacağını söyler, nasıl yapılacağını değil Etkin bir kalite yönetim sistemi için gerekli en düşük şartları belirtir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
6
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Neden TS EN ISO:9001? Karlılığı ve verimliliği artırdığı için… Etkin bir yönetim sağladığı için… Tüm faaliyetlerde geniş izleme ve kontrol sağladığı için... Müşterilerce talep edildiği için… Uluslararası düzeyde uygulanabilen bir sistem olduğu için… Rekabetçi piyasada “Pazar Avantajı” sağladığı için… Güvenlik için… KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Neden ISO:9001? (Devam) CE markalamada kolaylık sağladığı için… İhalelere katılabilmek için… Kalite kültürü için… Güvenilir bir şirket görüntüsü (imajı) için… Süreç yönetimi ve geliştirilmesi için… Tedarikçi yönetimi geliştirilmesi için… Sürekli iyileştirme ile performans artışı için… Daha az kriz için… KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8
DİĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ İLE UYUMLULUK
Bu standart diğer yönetim sistemlerinin ISO Çevre Yönetim Sistemi TS OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS EN ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gibi yönetim sistemlerinin kendilerine özgü isteklerini içermez fakat bütünleştirilebilir. Bütün bu standartların amaçları ve kuruluşlara kazandırmak istedikleri felsefeler farklı olmakla birlikte yaptığı faaliyet göz önünde bulundurularak bu standartlar bütünleştirilebilmektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
9
ISO 9000:2000 Serisi Standardlar
TS EN ISO 9000: 2000 : Kalite Yönetim Sistemleri – Temel Terimler ve Sözlük TS EN ISO 9001: 2008 : Kalite Yönetim Sistemleri – Şartlar TS EN ISO 9004: 2000 : Kalite Yönetim Sistemleri – Performansın İyileştirilmesi İçin Kılavuz TS EN ISO : Çevre ve Kalite Yönetim Sistemleri Tetkik Kılavuzu. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
10
STANDARTLARIN TANITILMASI
Kalite Yönetim Sistemi ürün veya hizmet standardı değil bir şirketin kaliteli yönetimi için genel şartları açıklayan standartlar serisidir. ISO 9000:2000 standardı ISO 9001:2008 ve ISO 9004 Standartlarında yer alan terimlerin tanımlarını vermektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
11
STANDARTLARIN TANITILMASI
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Şartlarını açıklayan standarttır. Bir kuruluşun ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine sahip olabilmesi için bu standarttaki belirlenen şartları karşılaması gerekmektedir. Bu standart sistem kurmanın yanı sıra belgelendirme amacıyla da kullanılır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
12
STANDARTLARIN TANITILMASI
TS EN ISO 9004:2000, kurulan kalite yönetim sisteminin genel performansının, verimliliğinin ve etkinliğinin sürekli iyileştirmesi için TS EN ISO 9001’e göre daha geniş bir biçimde kılavuzluk yapar. TS EN ISO 9004; TS EN ISO 9001 şartlarının ötesine geçmek isteyen kuruluşlara performansı sürekli iyileştirmenin takibinde kılavuzluk yapar. Bununla birlikte bu standart belgelendirme ve sözleşme amaçlı değildir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
13
Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar
TS EN ISO 9001 : 2008 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
14
TS EN ISO 9001 Aşağıdaki “8 Prensibi” sağlamaya çalışan bir sistemdir.
Müşteri odaklılık. Liderlik. Çalışanların katılımı. Süreç yaklaşımı. Yönetimde sistem yaklaşımı. Sürekli iyileştirme. Verilere dayalı karar verme Tedarikçi optimizasyonu. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
15
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREÇ YAKLAŞIMI Kalite yönetiminde süreç odaklılık gereklidir İlgili kaynaklar ve faaliyetler bir süreç olarak yönetilirse, hedeflenen bir sonuca, daha verimli bir şekilde ulaşılır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
16
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREÇ YAKLAŞIMI ISO 9001:2008 bir şirketin, müşteri şartlarını karşılayarak müşteri memnuniyetini arttırmak için kalite yönetim sisteminin geliştirilmesi uygulanması ve etkinliğinin iyileştirilmesinde süreç (süreç) yaklaşımının benimsenmesini teşvik eder. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
17
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREÇ YAKLAŞIMI Genellikle bir sürecin çıktısı diğer bir sürecin girdisini oluşturur. ISO 9001:2008 Standardı kuruluşlarda yapılan bütün faaliyetleri tanımlamayı ve birbiri ile etkileşimlerinin ortaya konmasını istemektedir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
18
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREÇ YAKLAŞIMI Standart, kuruluşların aşağıdakileri gerçekleştirmesini ister. Hangi süreçlerin olduğunun belirlenmesi, Aralarındaki etkileşimin belirlenmesi, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
19
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREÇ YAKLAŞIMI Her bir süreçle ilgili müşteri gereksinimlerinin belirlenmesi, Her bir süreç içindeki aşamaların belirlenmesi – ne yapılıyor, kim yapıyor ve hangi kaynaklar kullanılıyor, Süreçlerin katma değer üretmesinin sağlanması KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
20
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Liderlik Kalite için hayati önem taşır Liderler hedef ve yön birliği olmasını sağlar. Oluşturduğu ve devam ettirdiği iç çevreyle çalışanların hedeflere ulaşmaya tam olarak katılımını sağlar. Standartlar lideri “üst yönetim” olarak tanımlamakta ve planlama, katılım, iletişim, müşteri odaklılık ve KYS gözden geçirme çalışmalarında temel rol üstlenmesini istemektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
21
ÇALIŞANLARIN KATILIMI
Çalışanlar bir kuruluşun temelidir. Çalışmalara tam olarak dahil edilmeleri kendi yeteneklerini kuruluşun yararına kullanmalarını sağlar. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
22
ÇALIŞANLARIN KATILIMI
Her seviyede çalışanlar, kuruluşların temel varlıklarıdır ve katılımları sağlandığında gerçek yetenekleri ortaya çıkmaktadır. Çalışanların sistem planlama, süreç tanımlama, izleme ve iyileştirme çalışmalarına tam olarak katılımı sağlanmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
23
ÇALIŞANLARIN KATILIMI
Çalışanlar işlerini yapabilecek yetkinlikte olmalı ve bunun için eğitime tabi tutulmalıdır. Çalışanların bakış açısı kalite sisteminin nasıl çalışacağını tanımlamaktadır. Çalışanlarla etkin iletişim kurulması sağlanmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
24
YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI
Belirli bir amaç için birbirleriyle ilişkili süreçlerin oluşturduğu sistemin; belirlenmesi, anlaşılması, yönetimi kuruluşunun etkinliğini ve verimliliğini arttırır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
25
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME Süreçlerin ve çıktıların sürekli iyileştirilmesi kalıcı bir hedef olmalıdır Daha etkin ve verimli kalite sistemine sahip olabilmek amacıyla, kuruluşlar sahip oldukları süreçleri sürekli olarak iyileştirmelidir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
26
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME Bu husus özellikle müşterilere sunulan çıktılarda iyileşme elde edilmesini sağlayacaktır. Müşteri istekleri sürekli değişmektedir ve kuruluşlar bu değişimi karşılayacak şekilde hareket etmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
27
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
KALİTE VE VERİMLİLİK ÖNLEM AL PLANLA UYGULA KONTROL ET PUKÖ O HALDE HEDEF; HATA KAYNAKLARINI ORTADAN KALDIRMAK YOLUYLA DAHA VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRETİM OLMALIDIR. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
28
VERİLERE DAYALI KARAR VERME YAKLAŞIMI
Etkin karar verme, verilerin ve bilgilerin analizine bağlıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
29
VERİLERE DAYALI KARAR VERME
Gerçeklere dayalı haber alma mekanizması, verilerin ve bilginin analizine dayanan planlamayı temel almalıdır Bu husus, kuruluşun sahip olduğu tüm süreçleri ve çıktıları izlemesini ve ölçmesini gerektirir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
30
VERİLERE DAYALI KARAR VERME
Bu sayede elde edilen sonuçların hangi düzeyde olduğu bilinecek ve bu bilgi sayesinde iyileşme sağlanabilecek noktalar belirlenecektir Bu bağlamda, müşteri memnuniyeti önemli bir ölçüttür. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
31
TEDARİKÇİLERLE KARŞILIKLI FAYDAYA DAYANAN İLİŞKİLER
Kuruluş ve tedarikçileri birbirlerinden bağımsız olmalarına rağmen karşılıklı faydaya dayanan ilişki değer yaratır . KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
32
TEDARİKÇİLERLE KARŞILIKLI YARAR
Tedarikçilerle etkin işbirliği ilişkileri sağlanmalıdır Kuruluşlar ve tedarikçileri birbirlerine bağılıdır ve iyi bir işbirliği yaklaşımı her iki tarafında fayda elde etmesini sağlayacaktır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
33
TEDARİKÇİLERLE KARŞILIKLI YARAR
Bu husus tedarikçilerle yakın bir şekilde çalışarak ihtiyaç ve beklentilerini anlamayı, iyi bir iletişim ortamı sağlamayı ve onların ihtiyaçlarını göz önünde tutmayı gerektirir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
34
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
TS EN ISO 9001:2008 BÖLÜMLER 0-GİRİŞ 0.1: GENEL 0.2: SÜREÇ YAKLAŞIMI 0.3: ISO 9004 İLE İLİŞKİ 0.4: DİĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ İLE UYUMLULUK 1.KAPSAM 2.ATIF YAPILAN STANDARTLAR 3.TERİMLER VE TARİFLER KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
35
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜMLER 4. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 4.1 GENEL ŞARTLAR 4.2 DOKÜMANTASYON ŞARTLARI KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
36
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜMLER 5.YÖNETİMİN SORUMLULUĞU 5.1 YÖNETİMİN TAAHHÜDÜ 5.2 MÜŞTERİ ODAKLILIK 5.3 KALİTE POLİTİKASI 5.4 PLANLAMA 5.5 SORUMLULUK, YETKİ VE İLETİŞİM 5.6 YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
37
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜMLER 6.KAYNAK YÖNETİMİ 6.1 KAYNAKLARIN SAĞLANMASI 6.2 İNSAN KAYNAKLARI 6.3 ALT YAPI 6.4 ÇALIŞMA ORTAMI KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
38
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜMLER 7.ÜRÜN GERÇEKLEŞTİRME 7.1 ÜRÜN GERÇEKLEŞTİRMENİN PLANLANMASI 7.2 MÜŞTERİ İLE İLİŞKİLİ SÜREÇLER 7.3 TASARIM VE GELİŞTİRME 7.4 SATIN ALMA 7.5 ÜRETİM VE HİZMETİN SUNUMU 7.6 İZLEME VE ÖLÇME DONANIMININ KONTROLÜ KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
39
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜMLER 8.ÖLÇME, ANALİZ VE İYİLEŞTİRME 8.1 GENEL 8.2 İZLEME VE ÖLÇME 8.3 UYGUN OLMAYAN ÜRÜNÜN KONTROLÜ 8.4 VERİ ANALİZİ 8.5 İYİLEŞTİRME KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
40
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
YAPI ISO 9001:2008 dört ana bölümde yeniden yapılanmıştır. Yönetim sorumluluğu (Madde 4-5) Kaynak yönetimi (Madde 6) Ürün gerçekleştirme (Madde 7) Ölçme, analiz, iyileştirme (Madde 8) KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
41
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
YAPI KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
42
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KYS nin etkinliğini iyileştirmek amacıyla tam bir çevrim tanımlayan “sürekli iyileştirme” bir şart olarak TS EN ISO 9001’e eklenmiştir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
43
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
KAPSAM 1.1. Genel Bu standart, aşağıdaki durumlarda, bir kuruluşun kalite yönetim sisteminin karşılaması gerekli şartları kapsar: Müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarını karşılayan ürünü, düzenli olarak sağlama yeteneğini göstermeye ihtiyaç duyduğunda, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
44
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
1.1. Genel Sistemin sürekli iyileştirilmesi ve müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarına (yasal şartlar) uygunluk güvencesi için gereken süreçler dahil sistemi etkin olarak uygulayarak müşteri memnuniyetini artırmayı amaçladığında. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
45
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK Dekanlıkça oluşturulan kalite yönetim sistemi Eğitim faaliyetleri, Dokuman Satış, Enformasyon ve Kütüphane Hizmetleri ile Uluslararası ve Bölgesel Üniversiteler ile sürdürülen işbirliğini kapsamaktadır. Bu faaliyetlere ait süreçler belirlenmiş ve ayrıntıları madde 4.1’de anlatılmıştır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
46
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMA Bu standardın bütün şartları genel olup tipleri, büyüklükleri ve sağladıkları ürünlere bakılmaksızın bütün kuruluşlara uygulanabilir olması amaçlanmıştır. Örneğin bir siyasi parti veya bir spor kulübü veya tek kişilik çalışan bir avukatlık bürosu da bu standardın şartlarını karşılayarak bir sistem kurabilir. Her ne kadar aynı standardı esas alarak sistem kurulsa da, aynı sektörde de olsa, aynı tipte dokümantasyon ve sistem olması istenmemektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
47
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMA TS EN ISO 9001:2008 KYS’nin bazı maddeleri her sektör ve kuruluşta uygulanamamaktadır. Uygulanamayan maddeler hariç tutma olarak ele alınabilir. Fakat hariç tutulacak maddeler standardın ilgili maddesinde belirtilen maddelerden biri olmalı ve kuruluşta gerçekten uygulamasının olmaması gerekmektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
48
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
1.2 UYGULAMA “Uygulama” maddesi ile, yeni standardı kullanacak olan geniş bir yelpazedeki kuruluş ve faaliyetlere UYGULANABİLMESİ için TS EN ISO 9001:2008’in şartlarında muafiyet (izin verilen hariç tutmalar) kavramına yer verilmiştir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
49
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
1.2 UYGULAMA TS EN ISO 9001 standardının bazı koşulları kuruluşun ve ürünün yapısı nedeniyle uygulanamadığında bu durum bir “hariç tutma” olarak düşünülebilir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
50
Kapsam Dışı Tutabilme Olanakları
a) Kuruluş, kalite yönetim sistemi kapsamındaki ürünlere ve ürün gerçekleştirme süreçlerine uygulanabilir olan standardın şartlarına uymalıdır. b) Kapsam dışı bırakmalar sadece 7. maddede yapılabilir. (haklı gerekçelerle!!!) KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
51
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
OLASI HARİÇ TUTMALAR Aşağıda belirtilen maddeler belirli şartlarda uygulanmaması düşünülebilecek olası kapsam dışı tutma maddeleridir. 7.3 Tasarım ve Geliştirme 7.5.3 Tanımlama ve izlenebilirlik 7.5.4 Müşteri Mülkiyeti 7.6 İzleme ve Ölçme Donanımının Kontrolü KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
52
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
OLASI HARİÇ TUTMALAR Örneğin bir avukatlık bürosunda hizmetin izlenmesi ve ölçülmesi için herhangi bir cihaz gerekmiyorsa, cihazların kalibrasyon faaliyetleri hariç bırakılabilir ve hariç bırakmanın haklılık gerekçeleri ortaya net bir şeklide konulmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
53
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK Başkanlığımız bünyesinde yürütülmekte olan faaliyetlerimiz ile hizmetlerimiz gerekli kontrol ve doğrulama aşamalarından sonra müşterilerimize sunulmaktadır. Bu sebeple standardın “7.5.2 Üretim ve Hizmet Sağlanması İçin Proseslerin Geçerliliği (Özel Proses)” maddesi kalite yönetim sistemi kapsamı dışında tutulmuştur. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
54
4. Kalite Yönetim Sistemi 4.1 Genel Şartlar
Kuruluş, bu standardın şartlarına uygun olarak bir kalite yönetim sistemi oluşturmalı, yazılı hale getirmeli, uygulamalı, sürekliliğini sağlamalı ve bunun etkinliğini sürekli iyileştirmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
55
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar Kuruluş aşağıdaki hususları yerine getirmelidir; a) Kalite yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan süreçleri ve bunların bütün kuruluştaki uygulamalarını belirlemeli, b) Bu süreçlerin sırasını ve birbirleri ile etkileşimini belirlemeli, c) Bu süreçlerin etkin olarak uygulanması ve kontrolünü güvence altına almak için gerekli kriterler ve yöntemleri belirlemeli, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
56
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar d) Bu süreçlerin uygulanmasını ve izlenmesini desteklemek için gereken kaynağın ve bilginin hazır bulundurulmasını sağlamalı, e) Bu süreçleri izlemeli, ölçmeli ve analiz etmeli f) Planlanmış sonuçlara ulaşmak ve bu süreçleri sürekli iyileştirmek için gerekli faaliyetleri gerçekleştirmelidir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
57
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar Bu süreçler, kuruluş tarafından bu standardın şartlara uygun olarak yönetilmelidir. Kuruluş, ürünün şartlara uygunluğunu etkileyecek herhangi bir süreci dış kaynaklı hale getirmeyi seçtiğinde bu tür süreçler üzerindeki kontrolü sağlamalıdır. Bu tür dış kaynaklı hale getirilmiş süreçlerin kontrolü, kalite yönetim sistemi içinde tanımlanmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
58
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar Not - Yukarıda söz konusu olan kalite yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan süreçler; yönetim faaliyetleri, kaynakların sağlanması, ürün gerçekleştirme, ölçme analiz ve iyileştirme süreçlerini içerir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
59
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar Not 2 - Bir “dış kaynaklı süreç”, kalite yönetim sistemi için kuruluşun ihtiyaç duyduğu ve bunun, dışarıdan bir kişi/kuruluş tarafından gerçekleştirilmesini tercih ettiği süreçtir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
60
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.1 Genel Şartlar Not 3 - Dış kaynaklı süreçler üzerindeki kontrolü güvence altına almış olmak, kuruluşun “tüm müşteri ve birincil ve ikincil mevzuat (yasal) şartlarına uygunluk” sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
61
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Genel Şartlara ÖRNEK 4- KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 4.1- Genel Şartlar Kuruluşumuzda TS EN ISO 9001:2000 standart şartlarının yerine getirilmesi, KYS’nin geliştirilmesi, kalite hedeflerine ulaşılması ve maliyetlerin düşürülmesi uygulamalarının, yetki ve sorumluluklarının yazılı hale getirildiği bir Kalite Sistemi kurulmuştur. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
62
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (devam) Başkanlığımız faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Ürün/Hizmet Gerçekleştirme ve Ölçme, Analiz ve İyileştirme konularında süreçler oluşturulmuştur Her bir süreç için hazırlanan süreç dokümanlarında, sürecin sorumlusu, amacı, türü, girdiler, çıktılar, etkilendiği ve etkilediği süreçler, performans kriterleri, kaynaklar, iş akış şeması, ilgili dokümanlar verilmiştir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
63
4.2. Dokümantasyon Şartı 4.2.1 Genel
Kalite yönetim sistemi dokümantasyonu aşağıdakileri içermelidir: Kalite politikası ve kalite hedeflerinin yazılı hale getirilmiş beyanları, Kalite el kitabı, Bu standardın istediği yazılı hale getirilmiş prosedürler ve kayıtlar, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
64
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.2.1 Genel Süreçlerin etkin olarak plânlanması, uygulanması ve kontrolünü güvence altına almak için kuruluş tarafından gerekli olduğuna karar verilen, kayıtlar dahil dokümanlar KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
65
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK Başkanlığımızda Kalite Yönetim Sistemi için gerekli olan aşağıdaki dokümanlar yazılı hale getirilmiş olup, uygulanmakta ve sürekliliği sağlanmaktadır. Kalite Politikası ve Kalite Hedefleri Kalite el kitabı Süreç dokümanları ve süreç izleme planları Prosedürler Talimatlar Görev Tanımları Formlar Listeler Dış Kaynaklı Dokümanlar Kayıtlar KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
66
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.2.2 Kalite el kitabı Kuruluş, aşağıdakileri içeren bir kalite el kitabı oluşturmalı ve sürekliliğini sağlamalıdır: a) Kalite yönetim sisteminin kapsamı ve varsa tüm hariç tutmaların (bkz. Madde 1.2) ayrıntıları ve dayanakları, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
67
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.2.2 Kalite El Kitabı Kalite yönetim sistemi için oluşturulan yazılı hale getirilmiş prosedürler veya bunlara atıflar, Kalite yönetim sistemi süreçleri arasındaki etkileşimlerin açıklanması. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
68
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Kalite El Kitabı, ÖRNEK Başkanlığımız tarafından hazırlanmış olan bu kalite el kitabı; Kalite yönetim sisteminin “kapsamı” ve “hariç tutma”larını, Kalite yönetim sistemi için oluşturulan yazılı hale getirilmiş prosedürlere atıflarını, Kalite yönetim sistemi süreçlerini ve birbirlerine olan etkilerini içerir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
69
4.2.3 Dokümanların Kontrolu
Kalite yönetim sistemince gerekli görülen dokümanlar kontrol altında bulundurulmalıdır. Kayıtlar, özel dokümanlar olup Madde 4.2.4’ de belirtilen şartlara uygun olarak kontrol altında bulundurulmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
70
ÖRNEK (Doküman Kontrolü)
Merkez Başkanlığı, Kalite Yönetim Sistemi dokümantasyon yapısında mevcut dokümanların kontrolü için, standart gereği bir prosedür oluşturulmuş ve yazılı hale getirilmiştir. Bu prosedür, dokümanların hazırlanması, onaylanması, basılması, dağıtımı, revizyonu, kontrolü, imhası ile ilgili hususları belirler, doküman şablonu ve kodlaması hususlarını düzenler, dokümanların yürürlük durumlarını/güncelliklerini sağlar, dış kaynaklı dokümanların belirlenmesini ve bunların dağıtımının kontrolünü sağlar. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
71
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
4.2.4 Kayıtların Kontrolu Şartlara uygunluğun ve kalite yönetim sisteminin etkin olarak uygulandığının kanıtlanması için oluşturulan kayıtlar, kontrol altında bulundurulmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
72
ÖRNEK (Kayıtların Kontrolü)
Dekanlık, Kalite Yönetim Sisteminin şartlara uygunluğunun ve etkin olarak uygulandığının kanıtlanması için, standart gereği Kayıtların Kontrolü Prosedürünü oluşturmuştur. Bu prosedür, hangi kayıtların kalite yönetim sistemi içerisinde kayıt olarak oluşturulacağını belirler. Prosedürde kayıtların belirlenmesi, muhafazası, korunması, tekrar elde edilebilir olması, saklama süresi ve elden çıkarılması için uyulması gerekli hususlar belirtilmiştir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
73
5. Yönetim Sorumluluğu 5.1. Yönetimin Taahhüdü
Üst yönetim aşağıdaki yollarla, kalite yönetim sisteminin oluşturulması, uygulanması ve etkinliğinin sürekli iyileştirilmesi konularındaki taahhütlerine dair kanıtlarını sağlamalıdır: KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
74
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.1. Yönetimin Taahhüdü Kuruluşa müşteri şartları ve bunun yanı sıra birincil ve ikincil mevzuat şartlarının yerine getirilmesinin önemini ileterek, Kalite politikasını oluşturarak, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
75
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.1. Yönetimin Taahhüdü Kalite hedeflerinin oluşturulmasını güvence altına alarak, Yönetim gözden geçirmesi yaparak, Kaynakların mevcudiyetini güvence altına alarak. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
76
ÖRNEK (Yönetimin taahhüdü
Dekanlık üst yönetimi, TS EN ISO 9001:2008 standart şartlarını uygulayan kalite yönetim sistemini oluşturmayı, uygulamayı ve etkinliğini sürekli iyileştirmeyi taahhüt eder. Dekanlık üst yönetimi yukarıda ifade edilen taahhüdünün delilleri ve kanıtları olarak; Yasal, bölgesel ve uluslararası şartlar da dahil olmak üzere müşteri şartlarının yerine getirilmesinin önemini iletmiştir. Yönetim deklarasyonu taahhütlerini içeren kalite politikasını oluşturmuştur. Her seviyede Kalite hedeflerinin oluşturulmasını sağlamıştır. Yönetimin gözden geçirme toplantılarını yapmaktadır. Gerekli olan personel, altyapı, çalışma ortamı, kaynaklarını sağlamış ve bunların mevcudiyetini güvence altına almıştır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
77
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.2. Müşteri Odaklılık Üst yönetim, müşteri şartlarının belirlenmesini ve müşteri memnuniyetinin artırılması amacına yönelik olarak yerine getirilmesini güvence altına almalıdır KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
78
Müşteri Odaklılık Müşteriler TS EN ISO 9000 de “ürün sunulan kuruluş ya da kişiler” olarak tanımlanmaktadır. MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ? MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ Müşteri şartlarının müşteri tarafından karşılanması hakkındaki fikri KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
79
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Müşteri Odaklılık Müşterinin tatmini gereklidir. Kuruluşların varlığı müşterilerine bağlıdır. Müşterilerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarının anlaşılması, müşteri isteklerinin karşılanması ve müşteri beklentilerinin ötesine geçmek gereklidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
80
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ Sistem performansının bir ölçüsü olarak müşteri memnuniyeti hakkındaki bilgileri izleme standardın şartlarından biridir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
81
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Müşteri Odaklılık Müşteriler * Süreçlere girdi teşkil etmek üzere gereksinimlerin tanımlanmasını sağlar. Süreçlerin çıktısı olan ürünleri değerlendirerek hangi düzeyde memnun olduklarını kuruluşa bildirirler. Kuruluşun müşteri beklentilerini karşılayıp karşılayamadığını ve iyileştirme çalışmaları başlatabilmesini sağlarlar. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
82
ÖRNEK (Müşteri odaklılık)
Üst Yönetim, kamu ve özel sektörün ihtiyaç ve beklentilerini belirleyerek müşteri memnuniyetinin arttırılmasını sağlamaktadır. Eğitim hizmetleri konusunda hizmet kalitesinin sürekli arttırılması, müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin algılanması için müşteri memnuniyetini izleme ve ölçme faaliyetlerini Müşteri Anket Talimatına göre yerine getirmektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
83
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.3 Kalite Politikası Üst yönetim, kalite politikasının; Kuruluşun amacına uygunluğunu, Şartlara uyulacağına ve kalite yönetim sisteminin etkinliğinin sürekli iyileştirileceğine dair bir taahhüdü içermesini, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
84
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.3 Kalite Politikası Kalite hedeflerinin oluşturulması ve gözden geçirilmesi için bir çerçeve sağlamasını, Kuruluş içinde iletilmesini ve anlaşılmasını, Uygunluğunun sürekliliğinin gözden geçirilmesini, güvence altına almalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
85
ÖRNEK (Kalite Politikası)
Üst Yönetim Dekanlığın amacına ve Kalite Yönetim Sisteminin şartlarına uygun, KYS’nin etkinliğini sürekli iyileştirilmesi taahhüdünü içeren, kalite hedeflerinin oluşturulması ve gözden geçirilmesi için çerçeve görevi gören Kalite Politikasını oluşturmuştur. Dekanlığımız bünyesinde kalite politikası, İntranet ve WEB ortamında yayımlanarak, ilan panolarına ve çalışma odalarına asılarak tüm çalışanlara iletilmiş ve verilen eğitimlerle anlaşılması sağlanmıştır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
86
Kalite Politikası Örneği
Dekanlık Kalite Politikası; Her zaman öncü ve güvenilir kalmayı sağlamak için; Eğitim ve öğretim etkinliklerini değişen şartlara paralel olarak yürütmek, Üreticiye, tüketiciye ve milli ekonomiye fayda sağlayacak şekilde nitelikli personel ile ulusal eğitim araçları hazırlamak veya hazırlatmak, ülkemizin uluslararası ve bölgesel eğitim ve araştırma çalışmalarına etkin olarak katılımını sağlamak, Yürürlükteki eğitim araç ve gereçlerinin bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında güncelliğini sağlayarak yükseköğretimle ilgili tüm taraflara zamanında ve güvenilir hizmet vermek, Kalite yönetim sistemi standardı şartlarına uymak ve sürekli iyileştirmeyi sağlayarak müşteri memnuniyetini amaç edinmektir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
87
Kalite Politikası Örneği
Sektörümüzde kalitede lider olabilmek ve müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilmek için; kalite yönetim sistemi şartlarına uymak, kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirmek, hiç bir koşulda kaliteden ödün vermemek kuruluşumuzun kalite politikasıdır. Gen. Md. 15/05/2001 KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
88
5.4 Planlama 5.4.1 Kalite hedefleri
Üst yönetim, kuruluş içinde, ürün şartlarının karşılanması için gerekli olan kalite hedefleri dahil kalite hedeflerinin, kuruluşun uygun fonksiyon ve seviyelerinde oluşturulmasını sağlamalıdır. Kalite hedefleri ölçülebilir ve kalite politikası ile tutarlı olmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
89
ÖRNEK (Kalite hedefleri)
Dekanlığın Kalite Hedefleri genel olarak aşağıdaki hususlar çerçevesinde belirlenmektedir; Uluslar arası bilim dünyasında tanınır olmak, Eğitim ve Öğretim çalışmalarına, başta özel sektör, kamu, tüketici ve sivil toplum örgütlerinin katılımını sağlamak, Fakültemizi tercih eden öğrenci sayısının arttırılması, Maliyetlerin azaltılması, Müşteri (öğrenci, iş dünyası, kamu) ihtiyaç ve beklentilerini algılayarak müşteri memnuniyetinin arttırılması, Müşteri şikayetleri sayısının azaltılması, Eğitim, öğretim ve araştırmaların hatasız ve zamanında müşteriye sunulması, İnsan kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması, İş programına uyumun sağlanması. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
90
5.4.2 Kalite yönetim sisteminin planlanması
Üst yönetim; Madde 4.1’de verilen şartları ve bunun yanı sıra kalite hedeflerini yerine getirmek üzere kalite yönetim sisteminin plânlamasının gerçekleştirilmesini, Kalite yönetim sisteminde değişiklikler plânlanıp uygulandığında, kalite yönetim sisteminin bütünlüğünün sürdürülmesini, güvence altına almalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
91
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Planlanma) Üst Yönetim Kalite hedefleri de dahil olmak üzere, kalite yönetim sisteminin genel şartlarını yerine getirmek için; süreçleri, süreçlerin sıralamasını, etkileşimlerini, ihtiyaç duyulan kaynakları belirlemiştir. süreçlerin izlenmesi, ölçülmesi ve analizi konularını içeren Kalite Yönetim Sisteminin planlaması Kalite El Kitabı, KYS süreç dokümanları ve prosedürleri ile sağlamaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
92
5.5 Sorumluluk, yetki ve iletişim 5.5.1 Sorumluluk ve yetki
Üst yönetim, sorumlulukların ve yetkilerin, tanımlanmasını ve kuruluş içerisinde iletimini güvence altına almalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
93
ÖRNEK (Sorumluluk ve yetki)
Dekanlıkça, süreçlerin kontrolünü sağlamak üzere, kaliteyi etkileyen işleri yöneten uygulayan ve doğrulayan tüm çalışanların yeterlilik, vekalet, sorumluluk ve yetkilerinin yazılı olduğu görev tanımları yapılmıştır. Görev tanımları kuruluş şemasında yer alan ve kaliteyi etkileyen tüm personel için hazırlanmış ve personelin bilgisine sunulmuştur. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
94
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.5.2 Yönetim temsilcisi Üst yönetim, diğer sorumluluklarına bakılmaksızın kuruluş yönetiminden bir üyeyi, aşağıda belirtilen yetki ve sorumluluklara sahip olacak şekilde atamalıdır: KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
95
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.5.2 Yönetim temsilcisi Kalite yönetim sistemi için gerekli süreçlerin oluşturulmasını, uygulanmasını ve sürdürülmesini güvence altına almak, Kalite yönetim sisteminin performansı ve herhangi bir iyileştirilme ihtiyacı hakkında üst yönetime rapor vermek, Bütün kuruluşta, müşteri şartlarının farkındalığının yaygınlaştırılmasını güvence altına almak. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
96
ÖRNEK (Yönetim temsilcisi)
Üst yönetim, diğer sorumluluklarına bakılmaksızın aşağıdaki yetki ve sorumluluklara sahip Yönetim Temsilcisini atamıştır. Yönetim Temsilcisinin yetki ve sorumlulukları görev tanımında belirlenmiştir. Kalite yönetim sistemi için gerekli süreçlerin oluşturulmasını, uygulanmasını ve sürekliliğini sağlamak, Kalite yönetim sisteminin performansı ve iyileştirilmesi için ihtiyaçları üst yönetime raporlamak, Kuruluşta, müşteri şartlarının bilincinde olunmasının yaygınlaştırılmasını sağlamak. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
97
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
5.5.3 İç iletişim Üst yönetim, kuruluş içerisinde uygun iletişim süreçlerinin oluşturulmasını ve kalite yönetim sisteminin etkinliği ile ilgili iletişimin sağlanmasını güvence altına almalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
98
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK Kalite Yönetim Sisteminin etkinliğini dikkate alarak, personel, bölümler, süreçler arası etkin iç iletişimin sağlanması amacıyla aşağıdaki yöntemler kullanılır. Yazışma Telefon Birebir görüşme Toplantı E-posta Elektronik ortam KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
99
5.6 Yönetimin gözden geçirmesi
Üst yönetim, kuruluşun kalite yönetim sistemini; bu sistemin uygunluk, yeterlilik ve etkinliğinin sürekliliğini güvence altına almak için plânlanmış aralıklarla gözden geçirmelidir. Bu gözden geçirme iyileştirme fırsatlarının ve kalite politikası ve kalite hedefleri dahil kalite yönetim sistemindeki değişiklik ihtiyaçlarının değerlendirilmesini içermelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
100
ÖRNEK (Gözden geçirme)
Üst Yönetim Kalite Yönetim Sisteminin sürekli uygunluğunu, yeterliliğini, etkinliğini sağlamak için yılda en az bir defa Yönetim Gözden Geçirme toplantıları yapar. Yönetim Temsilcisi veya Dekanın gerek görmesi durumunda düzenli toplantılar dışında da toplantılar yapılabilir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
101
5.6.2 Gözden geçirme girdisi
Yönetimin gözden geçirme girdisi, aşağıdaki bilgileri içermelidir: Tetkiklerin sonuçları, Müşteri geri beslemeleri, süreç performansı ve ürün uygunluğu, Önleyici ve düzeltici faaliyetlerin durumu, Bir önceki yönetim gözden geçirmesine ait takip faaliyetleri, Kalite yönetim sistemini etkileyebilecek değişiklikler, İyileştirme için öneriler. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
102
ÖRNEK (Gözden geçirme girdisi)
Kalite Yönetim Sisteminin etkinliğini ve verimliliğini arttırıp, devamlılığını sağlamak için yapılan yönetimin gözden geçirme toplantılarında aşağıdaki girdiler kullanılmaktadır: Tetkiklerin sonuçları, Müşteri geri beslemesi, Süreç performansları ve ürün/hizmet uygunluğu Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin durumu Bir önceki Yönetim Gözden Geçirmesinden devam eden takip faaliyetleri, Kalite Yönetim Sistemini etkileyebilecek değişiklikler, İyileştirme için öneriler, İstatistiksel analiz sonuçları, Değerlendirme toplantıları raporları Kalite Politika ve hedeflerinin gözden geçirilmesi KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
103
5.6.3 Gözden geçirme çıktısı
Yönetimin gözden geçirme çıktısı, aşağıdaki konularla ilgili her türlü karar ve faaliyetleri içermelidir; Kalite yönetim sisteminin ve bu sisteme ait süreçlerin etkinliğinin iyileştirilmesi, Müşteri şartları ile ilgili olarak ürünün iyileştirilmesi, Kaynak ihtiyaçları. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
104
ÖRNEK (Gözden geçirme çıktısı)
Yönetimin Gözden Geçirmesinde alınan kararlar aşağıdakileri içerir. KYS’nin iyileştirmesi ile ilgili hedefleri, KYS ve KYS süreçlerinin etkinliğinin iyileştirilmesi, Müşteri şartları ile ilgili ürün/hizmetin iyileştirilmesi, KYS içerisinde ihtiyaç duyulan kaynak ihtiyaçları, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
105
6. Kaynakların yönetimi 6.1 Kaynakların sağlanması
Kuruluş; Kalite yönetim sistemini uygulamak, sürekliliğini sağlamak ve etkinliğini sürekli iyileştirmek, Müşteri şartlarının yerine getirilmesi yolu ile müşteri memnuniyetini artırmak için, gerekli olan kaynakları belirlemeli ve sağlamalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
106
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
6.2 İnsan kaynakları Ürün şartlarına uygunluğu etkileyen işleri gerçekleştiren personel; uygun öğrenim, eğitim, beceri ve deneyim yönünden yeterli olmalıdır. Not - Ürün şartlarına uygunluk, kalite yönetim sisteminde herhangi bir görevi üstlenen personel tarafından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenebilir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
107
ÖRNEK (İnsan kaynakları)
Dekanlık, Kalite Yönetim Sistemini uygulamak, sürdürmek, etkinliğini iyileştirmek ve müşteri memnuniyetini arttırmak için gerekli olan kaynakları belirlemekte ve sağlamaktadır. Ürün/Hizmet kalitesini etkileyen işleri yapan personelin uygun öğrenim, eğitim, beceri ve deneyim yönünden yeterliliği sağlanmıştır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
108
6.2.2 Yeterlilik, eğitim ve farkındalık
Kuruluş; Ürün şartlarına uygunluğu etkileyen işleri gerçekleştiren personelin sahip olması gereken yeterliliği belirlemeli, Uygulanabildiğinde gereken yeterliliğe ulaşılması için eğitim sağlamalı veya diğer faaliyetleri gerçekleştirmeli, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
109
6.2.2 Yeterlilik, eğitim ve farkındalık
Gerçekleştirilen faaliyetlerin etkinliğini değerlendirmeli, Personelinin, yaptıkları işlerin kalite hedeflerine ulaşmadaki ilişkisi ve öneminin, ve ulaşmaya nasıl katkıda bulunacaklarının farkında olmasını güvence altına almalı, Öğrenim, eğitim, beceri ve deneyim ile ilgili uygun kayıtları muhafaza etmelidir (bkz. Madde 4.2.4). KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
110
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Yeterlik) Dekanlıkta çalışan her seviyede personele, hizmetlerinde, verimliliği artırmak, hizmetin aksaklığını azaltmak, personelin bilgilerini güncelleştirmek ve geliştirmek için eğitimler düzenlenir. Kalite Yönetim siteminin sürekliliği için yılda bir kez eğitim ihtiyaçları belirlenerek eğitimler planlanır. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için Eğitim Prosedürü oluşturulmuş ve uygulanmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
111
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
6.3 Alt yapı Kuruluş, ürün şartlarına uygunluğa ulaşmak için gereken altyapıyı belirlemeli, sağlamalı ve sürdürmelidir. Alt yapı, uygulanabilirliği olduğu ölçüde aşağıdakileri kapsar: Binalar, çalışma alanları ve bunlarla bağlantılı tesisler, Süreç teçhizatı (yazılım ve donanım), Destek hizmetleri (ulaştırma, iletişim veya bilgi sistemleri gibi). KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
112
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Alt yapı) Dekanlık, ürün/hizmet şartlarının yerine getirilmesi için gerekli alt yapısını belirlemiş ve buna göre personelin gerekli çalışma alanlarını ve ilgili yardımcı ürünleri, süreçler için gerekli ekipmanı, donanımı, yazılımı ve iletişimi içerecek şekilde alt yapıyı oluşturmuştur. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
113
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
6.4 Çalışma ortamı Kuruluş, ürün şartlarına uygunluğu sağlamak için gereken çalışma ortamını belirlemeli ve yönetmelidir. Not – “Çalışma ortamı” terimi; fiziksel, çevresel ve diğer etkenler (gürültü, sıcaklık, nem, aydınlatma veya hava gibi) dahil işin gerçekleştirildiği ortamdaki şartlara ilişkindir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
114
ÖRNEK (Çalışma ortamı)
Dekanlıkda ürün/hizmet şartlarına uygunluğun sağlanması için gerekli çalışma ortamı oluşturulmuştur. Çalışma ortamı belirlenirken, doğrudan ürün/hizmet kalitesini olumsuz etkileyebilecek hususlara dikkat edilmiş olup, bu olumsuzluklara sebep olabilecek nedenler ortadan kaldırılmıştır. Ürün/hizmet şartları, müşteri memnuniyetinin karşılanması, kalite yönetim sisteminin uygulanması ve sürekli iyileştirilmesi için gerekli, daimi ve ilave kaynak ihtiyaçları, diğer süreçlerle koordineli olarak tespit edilerek temin edilir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
115
7. Ürün gerçekleştirme 7.1 Ürün gerçekleştirmenin plânlanması
Kuruluş, ürünün gerçekleştirilmesi için gerekli süreçleri plânlamalı ve oluşturmalıdır. Ürün gerçekleştirme plânlaması, kalite yönetim sisteminin diğer süreçlerinin şartları ile tutarlı olmalıdır KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
116
7.1 Ürün gerçekleştirmenin plânlanması
Ürün gerçekleştirme plânlamasında, kuruluş uygulanabildiği ölçüde aşağıdakileri belirlemelidir: Ürünle ilgili kalite hedefleri ve ürün şartları, Süreçler ve dokümanların oluşturulması ve ürüne özgü kaynakların sağlanması ihtiyacı, Ürüne özgü olarak gereken doğrulama, geçerli kılma, izleme, ölçme, muayene ve deney faaliyetleri ile ürünün kabul kriterleri, Gerçekleştirme süreçlerinin ve bunların sonucunda oluşan ürünün, şartları karşıladığına dair kanıtları sağlamak için gereken kayıtlar (bkz. Madde ). KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
117
ÖRNEK (Ürün gerçekleştirme)
Dekanlık bünyesinde bulunan Bölüm Başkanlıkları, Döner Sermaye ile Kütüphane Müdürlüklerinin faaliyetleri ile ilgili ürün/hizmet gerçekleştirme süreçlerini planlamakta, uygulamakta ve sürekliliğini sağlayarak ürün/hizmetlerini sunmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
118
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.2 Müşteri ile ilişkili süreçler Ürüne ilişkin şartların belirlenmesi Kuruluş; Teslim ve teslim sonrası faaliyetlere ait şartlar dahil müşteri tarafından belirtilmiş olan şartları, Müşteri tarafından beyan edilmeyen ancak eğer biliniyorsa, belirtilen veya amaçlanan kullanım için gerekli olan şartları, Ürüne uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarını, Kendisinin gerekli olduğunu öngördüğü ilave şartları belirlemelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
119
ÖRNEK (Ürüne ilişkin şartlar)
Ürüne/Hizmete bağlı şartlar; Gazi Üniversitesi Kuruluş Kanunu, Yükseköğretim Mevzuatı ve Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında yapılan anlaşmalara göre belirlenir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
120
7.2.2 Ürüne ilişkin şartların gözden geçirilmesi
Kuruluş ürüne ilişkin şartları gözden geçirmelidir. Bu gözden geçirme kuruluşun, müşteriye ürünü sağlamayı taahhüt etmesinden önce yapılmalı ve Ürün şartlarının tanımlanmış olduğunu, Önceden ifade edilenlerden farklı olan sözleşme veya sipariş şartlarının çözüme kavuşturulduğunu, Kuruluşun tanımlanmış şartları karşılama yeterliliğine sahip olduğunu güvence altına almalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
121
ÖRNEK (Ürüne ilişkin şartlar)
Dekanlık tarafından ürün/hizmete bağlı tüm şartlar gözden geçirilir. Müşteri taleplerinin yapılabilirliği Müşteri İlişkileri prosedürüne göre değerlendirilerek cevap verilir. Ürün/hizmete bağlı şartlarda değişiklik olursa ilgili dokümanlar güncellenir, ilgili personele değişikliklerin iletimi sağlanır. Gerektiği durumda müşteri de bilgilendirilir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
122
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.2.3 Müşteri ile iletişim Kuruluş, müşterileri ile aşağıdaki konulardaki iletişim için, etkin düzenlemeleri belirlemeli ve uygulamalıdır: Ürün bilgisi, Değişiklikler dahil talepler, sözleşmeler veya siparişin gerçekleştirilmesi, Müşteri şikayetleri dahil müşteri geri beslemesi . KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
123
ÖRNEK (Müşteri ile iletişim)
Dekanlık, müşteri ile iletişim için etkin düzenlemeleri; ürün/hizmet şartları, müşteri talepleri, müşteri şikayetleri de dahil olmak üzere müşteri geri beslemelerini esas alarak Müşteri İlişkileri Prosedürü’ne göre belirler ve uygular. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
124
7.3 Tasarım ve geliştirme 7.3.1 Tasarım ve geliştirmenin plânlanması
Kuruluş, ürünün tasarımını ve geliştirilmesini plânlamalı ve kontrol altında bulundurmalıdır.Tasarım ve geliştirmenin plânlanması sırasında kuruluş, aşağıdakileri belirlemelidir: Tasarım ve geliştirme aşamaları, Her bir tasarım ve geliştirme aşamasına uygun; gözden geçirme, doğrulama ve geçerli kılma faaliyetleri, Tasarım ve geliştirme için sorumluluklar ve yetkiler. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
125
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Tasarım) Dekanlığımızda her bir tasarım ve geliştirme faaliyeti için İlgili Müdür tarafından bir Tasarım Planı hazırlanır. Bu Tasarım Planı’nda gözden geçirme, doğrulama/geçerli kılma yöntemleri, faaliyet zamanları ve sorumluları, faaliyet aşamaları tanımlanır. Her ürün geliştirme ve yeni tasarım çalışmaları Dekan’ın belirlediği Tasarım Sorumlusu tarafından yapılır. Planlar tasarım geliştikçe güncellenir. Tasarım Sorumlusu tasarımın hangi aşamalarını kimlerin yapacağını, ilgili bölümler arası bilgi akışı zamanlarını ve ne tür bilgilerin iletileceğini Tasarım Planı’nda belirler. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
126
7.3.2 Tasarım ve geliştirme girdileri
Ürün şartlarına ilişkin girdiler belirlenmeli ve kayıtları muhafaza edilmelidir. Bu girdiler aşağıdakileri içermelidir: a) Fonksiyonel şartlar ve performans şartları, b) Uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartları, c) Uygulanabilir olduğunda önceki benzer tasarımlardan elde edilen bilgi, d) Tasarım ve geliştirme için zorunlu olan diğer şartlar. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
127
ÖRNEK (Tasarımın girdileri)
Planlanan tasarım ve geliştirme ile ilgili girdiler; Birim sorumlularının tasarım ve geliştirme ile ilgili talepleri, Yasal ve diğer şartlar, Müşteri şartları, Fonksiyon ve performans şartları, Benzer tasarımlardan elde edilen bilgiler Yukarıda yer alan bu girdiler belirlenen şartları karşılamaktaki yeterlilikleri açısından Tasarım Sorumlusu tarafından gözden geçirilmekte ve sonuçları kayıt altına alınmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
128
7.3.3 Tasarım ve geliştirme çıktıları
Tasarım ve geliştirme çıktıları, tasarım ve geliştirme girdilerine göre doğrulamaya elverişli bir biçimde olmalı ve serbest bırakılmadan önce onaylanmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
129
ÖRNEK (Tasarım çıktıları)
Tasarım ve geliştirme faaliyetleri sonucunda elde edilecek ürünün geçerliliğini ve doğrulanabilirliğini sağlamak için; girdi şartlarını da kapsayan taslaklar, örnek uygulama, ürün/hizmet sunumu için uygun bilgiyi, ürün/hizmet kabul kriterleri, ürünün uygun kullanımı için genel özellikleri, uygulama ile ilgili dokümanlar gibi çıktılar belirlenmiş ve yazılı hale getirilmiştir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
130
7.3.3 Tasarım ve geliştirme çıktıları
Tasarım ve geliştirme girdilerinin şartlarını karşılamalı, Satın alma, üretim ve hizmetin sunumu ile ilgili uygun bilgiyi sağlamalı, Ürün kabul kriterlerini içermeli veya atıf yapmalı, Bir ürünün güvenli ve uygun kullanımı için zorunlu olan ürün özelliklerini belirtmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
131
7.3.4 Tasarım ve geliştirmenin gözden geçirilmesi
Elverişli aşamalarda, plânlanmış düzenlemelere uygun olarak, aşağıda verilen amaçlar için tasarım ve geliştirme sistemli olarak gözden geçirilmelidir: Tasarım ve geliştirme sonuçlarının, şartların karşılanması açısından yeterliliğinin değerlendirilmesi için, Herhangi bir problemin belirlenmesi ve gerekli düzeltici faaliyetlerin önerilmesi için. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
132
7.3.5 Tasarım ve geliştirmenin doğrulanması
Plânlanmış düzenlemelere uygun olarak tasarım ve geliştirme çıktılarının, tasarım ve geliştirme girdi şartlarını karşıladığını güvence altına almak amacı ile doğrulama yapılmalıdır. Doğrulamanın ve varsa gerekli faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları muhafaza edilmelidir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
133
7.3.6 Tasarım ve geliştirmenin geçerli kılınması
Tasarım ve geliştirmenin geçerli kılınması, nihaî ürünün, eğer biliniyorsa, belirtilen uygulama veya amaçlanan kullanım için gerekli olan şartları karşılayacak yeterlilikte olduğunu güvence altına almak için plânlanmış düzenlemelere uygun olarak yapılmalıdır. Uygulanabildiği yerlerde geçerli kılma, ürünün tesliminden veya uygulanmasından önce tamamlanmış olmalıdır. Geçerli kılmanın ve varsa gerekli faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları muhafaza edilmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
134
7.3.7 Tasarım ve geliştirme değişikliklerinin kontrolü
Tasarım ve geliştirme değişiklikleri belirlenmeli ve kayıtları muhafaza edilmelidir. Bu değişiklikler uygulanabildiği ölçüde gözden geçirilmeli, doğrulanmalı ve geçerli kılınmalı; ve uygulanmadan önce onaylanmalıdır. Tasarım ve geliştirme değişikliklerinin gözden geçirilmesi; değişikliklerin, ürünü oluşturan parçalar ve teslim edilmiş olan ürünler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesini de içermelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
135
7.4 Satın alma 7.4.1 Satın alma süreci
Kuruluş, satın alınan ürünün, belirtilen satın alma şartlarına uygun olmasını güvence altına almalıdır. Tedarikçiye ve satın alınan ürüne uygulanan kontrolün tipi ve kapsamı, satın alınan ürünün sonraki ürün gerçekleştirmesine veya nihaî ürüne olan etkisine bağımlı olmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
136
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.4.2 Satın alma bilgisi Satın alma bilgisi, satın alınacak ürünü tanımlamalı ve uygun olduğu ölçüde aşağıdakileri içermelidir: Ürün onayı, prosedürler, süreçler ve donanım şartları, Personel niteliği ile ilgili şartlar, Kalite yönetim sistemi şartları. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
137
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Satın alma) Dekanlık ile ilgili faaliyetlerin kalitesini doğrudan etkileyecek malzemelerin ve hizmetin seçilmesi ve satın alınmasında uygun malzeme ve hizmetin zamanında temin edilmesi politikası göz önünde bulundurulur. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
138
7.4.3 Satın alınan ürünün doğrulanması
Kuruluş satın alınan ürünün, belirtilen satın alma şartlarını karşılamasını güvence altına almak için muayene ve diğer gerekli faaliyetleri oluşturmalı ve uygulamalıdır. Kendisinin veya müşterisinin doğrulamayı tedarikçi tesislerinde yapmak istemesi durumunda, kuruluş, satın alma bilgileri içerisinde, amaçlanan doğrulamayla ilgili düzenlemeleri ve ürünün serbest bırakma yöntemini belirtmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
139
ÖRNEK (Ürünün doğrulanması)
Satın alınan ürünler bilgisayar, yazıcı, bilgisayar yazılımı, fotokopi makinası vb. ise Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca veya Alım Satım Müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından doğrulaması yapılarak teslim alınır. Sarf malzemeleri ise talep edilen birimce miktar ve ürün özelliği kontrol edilerek teslim alınır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
140
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.5 Üretim ve hizmetin sunumu Üretim ve hizmetin sunumunun kontrolü Kuruluş, üretim ve hizmetin sunumunu kontrol altındaki koşullarda plânlamalı ve yürütmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
141
7.5.2 Üretim ve hizmetin sunumu için süreçlerin geçerli kılınması
Kuruluş, elde edilen çıktının sonraki izleme ve ölçme ile doğrulanamadığı ve bunun sonucu olarak kusurların, ancak ürün kullanıma girdikten veya hizmet verildikten sonra görülebildiği üretim ve hizmetin sunumu süreçlerini geçerli kılmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
142
7.5.3 Tanımlama ve izlenebilirlik
Gereken yerlerde kuruluş ürünü, ürün gerçekleştirmesi boyunca uygun yollarla tanımlamalıdır. Kuruluş ürünün durumunu, ürün gerçekleştirmesi boyunca izleme ve ölçme şartları açısından tanımlamalıdır. İzlenebilirlik bir şart olduğunda kuruluş, o ürüne özel olan tanımlamayı kontrol altında bulundurmalı ve kayıtları muhafaza etmelidir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
143
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.5.4 Müşteri mülkiyeti Kendi kontrolü altında olduğu veya kendisi tarafından kullanıldığı sürece kuruluş, müşteri mülkiyetine dikkat göstermelidir. Kuruluş, kullanım için veya ürünle bir araya getirmek için sağlanan müşteri mülkiyetini tanımlamalı, doğrulamalı, korumalı ve güvenliğini sağlamalıdır. Herhangi bir müşteri mülkü kaybolur, zarar görür veya bir şekilde kullanım için elverişsiz halde bulunursa kuruluş, bu durumu müşteriye rapor etmeli ve kayıtları muhafaza etmelidir KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
144
ÖRNEK (Müşteri mülkiyeti)
Üniversite dışından kişiler tarafından temin edilen bilgi, belge, teknik broşür, teknik resim, numune vb. müşteri mülkü olarak kabul edilir. Müşterinin temin ettiği dokümanlar Dekanlık Genel Sekrateri tarafından Müşteri Mülkü Formu doldurularak teslim alınır. Bu dokümanlar oluşturulan müşteri mülkü dosyasında muhafaza edilir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
145
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
7.5.5 Ürünün muhafazası Kuruluş şartlara uygunluğun sürekliliğini sağlamak için, iç süreç süresince ve istenen yere teslim edilinceye kadar ürünü muhafaza etmelidir. Bu muhafaza, uygulanabildiği ölçüde; tanımlamayı, taşımayı, ambalajlamayı, depolamayı ve korumayı içermelidir. Muhafaza, ürünü teşkil eden parçalara da uygulanmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
146
7.6 İzleme ve ölçme donanımının kontrolü
Kuruluş ürünün belirlenen şartlara uygunluğuna ilişkin kanıt sağlamak üzere gerçekleştireceği izleme ve ölçmeleri, ve bunun için gereken izleme ve ölçme donanımını belirlemelidir. Kuruluş, izleme ve ölçmelerin yapılabilmesini ve bunların izleme ve ölçme şartları ile tutarlı olmasını güvence altına alacak süreçleri oluşturmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
147
7.6 İzleme ve ölçme donanımının kontrolü
Gerekli olduğu yerlerde, sonuçların geçerliliğinden emin olunması için ölçme donanımı; Belirtilmiş aralıklarla veya kullanımdan önce, uluslararası veya ulusal ölçme standardlarına izlenebilir ölçme standardları ile kalibre edilmeli veya doğrulanmalı veya her ikisi de uygulanmalıdır. Bu tipte standardların bulunmadığı yerlerde, kalibrasyon ve doğrulamada esas alınan hususlar kaydedilmelidir Taşıma, bakım ve depolama sırasında oluşabilecek hasar ve bozulmalara karşı korunmuş olmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
148
8 Ölçme, analiz ve iyileştirme 8.1 Genel
Kuruluş, aşağıdakiler için gerekli olan izleme, ölçme, analiz ve iyileştirme süreçlerini plânlamalı ve uygulamalıdır: Ürün şartlarına uygunluğu göstermek, Kalite yönetim sisteminin uygunluğunu güvence altına almak, Kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirmek. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
149
Sürekli İyileşme Döngüsü
Yönetimin gözden geçirmesi Politika Hedefler Planlama Uygulama Ölçme, İzleme Düzeltme KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
150
8.2 İzleme ve Ölçme 8.2.1 Müşteri memnuniyeti
Kalite yönetim sisteminin performansının ölçmelerinden birisi olarak kuruluş, müşteri şartlarının karşılanıp karşılanmadığı hakkındaki müşteri algılaması ile ilgili bilgileri izlemelidir. Bu bilgileri elde etmek ve kullanmak için metotlar belirlenmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
151
ÖRNEK (Müşteri memnuniyeti)
Dekanlığımızda, müşteri şartlarının ne dereceye kadar karşılanıp karşılanmadığı hakkındaki müşteri algılamasını izlemek ve ölçmek için yılda en az bir kez Müşteri Anketi Talimatı’na göre müşteri memnuniyeti anketi yapılmaktadır. Anket, GÜ Fen Edebiyat Fakültesi web sayfasını ziyaret eden veya fuarlara katılan müşterilere de ulaştırılır. Buna ek olarak müşterilerle belirli zamanlarda Müşteri İlişkileri Prosedürüne göre toplantılar yapılmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
152
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8.2.2 İç tetkik Kuruluş, kalite yönetim sisteminin; Plânlanmış düzenlemelere, bu standardın şartlarına ve kuruluş tarafından oluşturulan kalite yönetim sistemi şartlarına uyup uymadığını, Etkin olarak uygulanıp uygulanmadığı ve sürekliliğinin sağlanıp sağlanmadığını belirlemek için plânlanmış aralıklarla iç tetkikler gerçekleştirilmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
153
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (İç tetkik) Dekanlığımızda, Kalite Yönetim Sisteminin, planlanmış düzenlemelere, TS EN ISO 9001:2008 standardının şartlarına ve oluşturulan kalite yönetim şartlarına uyduğunu, etkin olarak uygulanıp sürdürüldüğünü doğrulamak amacıyla iç tetkik planına göre iç tetkikler yapılmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
154
8.2.3 Süreçlerin izlenmesi ve ölçülmesi
Kuruluş, kalite yönetim sistemi süreçlerinin izlenmesi ve uygulanabilen durumlarda ölçülmesi için uygun yöntemleri uygulamalıdır. Bu yöntemler süreçlerin, plânlanmış sonuçlara ulaşabilme yeteneğini göstermelidir. Plânlanmış sonuçlara ulaşılamadığında, uygulanabildiği ölçüde düzeltmeler ve düzeltici faaliyetler gerçekleştirilmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
155
ÖRNEK (Süreçlerin izlenmesi)
Kalite Yönetim Sistemi süreçleri, her bir süreç için belirlenen süreç performans kriterlerine göre Proses Sorumlusu tarafından düzenli olarak izlenmekte ve ölçülmektedir. Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarında Proses performans ölçütleri için hedefler belirlenmektedir. Süreç İzleme Planları ile izleme ve ölçme yapılmakta ve bu hedefler takip edilmektedir. Süreç İzleme Planları’nda belirlenen hedef izleme-ölçme sürelerinde Süreç Sorumluları performans kriterlerine yönelik hedeflerin durumunu değerlendirmektedir. Hedeflenen sonuçlar elde edilemediğinde, hedeflerin tutturulması için düzeltici faaliyetler uygulanmakta ve gerektiğinde süreç gözden geçirilerek gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
156
8.2.4 Ürünün izlenmesi ve ölçülmesi
Kuruluş, ürün şartlarının yerine getirildiğini doğrulamak için ürün karakteristiklerini izlemeli ve ölçmelidir. Bu izleme ve ölçme, ürün gerçekleştirme sürecinin uygun aşamalarında, plânlanan düzenlemelere göre gerçekleştirilmelidir. Kabul kriterlerine uygunluğun kanıtları muhafaza edilmelidir. İlgili yetkili ve uygulanabildiği takdirde müşteri tarafından başkaca onaylanmadıkça, plânlanmış düzenlemeler tatmin edici ölçüde tamamlanmadan ürün müşteri için serbest bırakılmamalı ve müşteriye hizmet sunulmamalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
157
ÖRNEK (Ürünün izlenmesi)
Ürün/hizmet şartları yasal, ulusal, bölgesel ve uluslararası şartlar ile müşteri şartlarının yerine getirildiğini doğrulamak için ürün/hizmet kriterleri Ürün/hizmet gerçekleştirme süreçleri ve bağlantılı prosedür ve çalışma talimatlarına göre izlenmekte ve ölçülmektedir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
158
8.3 Uygun olmayan ürünün kontrolü
Kuruluş, ürün şartlarına uymayan ürünün istenmeyen kullanımının veya teslimatının önlenmesi için, tanımlanmasını ve kontrol altında bulundurulmasını güvence altına almalıdır. Uygun olmayan ürünün ele alınması için gerçekleştirilen kontrol altında bulundurma faaliyetlerini ve bu faaliyetlerle ilgili sorumluluk ve yetkileri tanımlamak için, yazılı hale getirilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
159
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8.4 Veri analizi Kuruluş, kalite yönetim sisteminin uygunluk ve etkinliğini göstermek ve kalite yönetim sisteminin etkinliğinin sürekli iyileştirilmesinin yapılabileceği yerleri değerlendirmek için uygun verileri belirlemeli, toplamalı ve analiz etmelidir. Bu analiz, izleme ve ölçme sonuçlarından elde edilen ve ilgili diğer kaynaklardan gelen verileri kapsamalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
160
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8.4 Veri analizi Veri analizi aşağıdakilerle ilgili bilgi sağlamalıdır: Müşteri memnuniyeti, Ürün şartlarına uygunluk Önleyici faaliyet için fırsatlar dahil süreçlerin ve ürünlerin karakteristikleri ve gidişatı Tedarikçiler KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
161
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖRNEK (Veri analizi) Dekanlığımızda, Kalite Yönetim Sisteminin etkinliğini ve uygunluğunu göstermek ve Kalite Yönetim Sisteminin etkinliğinin sürekli iyileştirilmesinin nerelerde yapılabileceğine karar vermek için aşağıdaki konularla ilgili veriler toplanmakta ve analiz edilmektedir. Analiz sonuçları iyileştirme kararlarına esas teşkil etmektedir. Müşteri Memnuniyeti, Ürün/hizmet şartlarına uygunluk, Proses ve ürün özellikleri, İnsan kaynağının uygunluğu, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
162
8.5 İyileştirme 8.5.1 Sürekli iyileştirme
Kuruluş kalite politikasını, kalite hedeflerini, tetkik sonuçlarını, veri analizlerini, düzeltici ve önleyici faaliyetleri ve yönetimin gözden geçirmesini kullanarak kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirmelidir. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
163
ÖRNEK (Sürekli iyileştirme)
Üst Yönetim, yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirici tedbirleri alır, değişiklikleri planlar ve uygular. Uygulamaları izleyerek elde edilen veriler analiz edilerek uygulamalar kontrol edilir. KYS’nin etkinliğini sürekli iyileştirmek için Dekanlık Kalite Politikası’nı, kalite hedeflerini, tetkik sonuçlarını, verilerin analizini, düzeltici ve önleyici faaliyetlerini ve yönetimin gözden geçirmesini kullanır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
164
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8.5.2 Düzeltici faaliyet Kuruluş, uygunsuzlukların nedenlerini gidermek ve tekrarlarını önlemek için tedbirler almalıdır. Düzeltici faaliyetler, karşılaşılan uygunsuzlukların etkilerine uygun olmalıdır. Aşağıdakiler için şartları tanımlamak amacıyla yazılı hale getirilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır: Müşteri şikâyetleri dahil uygunsuzlukların gözden geçirilmesi, Uygunsuzlukların nedenlerinin belirlenmesi, KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
165
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
8.5.2 Düzeltici faaliyet Uygunsuzlukların yeniden oluşmamasını güvence altına almak için düzeltici faaliyet ihtiyacının değerlendirilmesi, Gereken düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması, Uygulanan düzeltici faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları Uygulanan düzeltici faaliyetlerin etkinliklerinin gözden geçirilmesi. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
166
ÖRNEK (Düzeltici faaliyet)
Dekanlığımızda, oluşan uygunsuzluğun sebebini gidermek ve tekrarını önlemek için düzeltici faaliyetler kapsamında tedbirler alınmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki maddelerin tanımlandığı Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedürü yazılı hale getirilmiştir; Müşteri şikayetleri dahil olmak üzere uygunsuzlukların gözden geçirilmesi, Uygunsuzlukların nedenlerinin belirlenmesi, Uygunsuzlukların tekrarını önlemek için düzeltici faaliyet ihtiyacının değerlendirilmesi, Gerekli düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması, Uygulanan faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları, Uygulanan düzeltici faaliyetin gözden geçirilmesi. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
167
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Önleyici faaliyet Kuruluş, oluşmalarını önlemek amacıyla potansiyel uygunsuzlukların nedenlerini gidermek için tedbirleri belirlemelidir. Önleyici faaliyetler, potansiyel uygunsuzlukların etkilerine uygun olmalıdır. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
168
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Önleyici faaliyet Aşağıdakiler için şartları tanımlamak amacıyla yazılı hale getirilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır: Potansiyel uygunsuzlukların ve bunların nedenlerinin belirlenmesi, Uygunsuzluk oluşumunu engellemek için önleyici faaliyet ihtiyacının değerlendirilmesi, Gereken önleyici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması, Uygulanan önleyici faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları Uygulanan önleyici faaliyetlerin etkinliklerinin gözden geçirilmesi. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
169
ÖRNEK (Önleyici faaliyet)
Dekanlığımızda uygunsuzluk oluşmadan önlemek amacıyla potansiyel uygunsuzluk sebeplerini gidermek için önleyici faaliyetler kapsamında tedbirler alınmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki maddelerin tanımlandığı Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Prosedürü yazılı hale getirilmiştir; Potansiyel uygunsuzlukların ve bunların nedenlerinin belirlenmesi, Uygunsuzlukların tekrarını önlemek için gerekli tedbirlerin değerlendirilmesi, Gerekli önleyici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması, Uygulanan faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları, Uygulanan önleyici faaliyetin gözden geçirilmesi. KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
170
KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
SON KİM 322 Kalite ve Standart GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.