Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi"— Sunum transkripti:

1 Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Hayvan refahına uygun koşulları belirlerken tercih testleri, çevre koşulları ile ilgili çalışmalar, epidemiyolojik çalışmalar Ve konu ile ilgili mevcut tüm bilgiler dikkate alınmalıdır. Tercih testlerinde hayvana ilgili özellikle ilgili birden fazla ortam sağlanarak tercih yapması istenir. Hayvanın en fazla zaman geçirdiği ortam refah bakımından uygun kabul edilmektedir. Fakat tercih testleri DE bazen Doğru sonuçlar vermemektedir.

2 BARINAK VE HAYVAN REFAHI 1. Barınak içi mikroklima şartları
Değerlendirilirken; sıcaklık, hava kalitesi ve aydınlatma dikkate alınmalıdır. sıcaklık; her türe, yetiştirmeye ve yaşa özgü olarak barınak içi optimum sıcaklık değeri sağlanmalıdır. Sıcaklık verim ve sağlık üzerine etkilidir. Sıcaklık düzeyindeki değişimlere karşı hayvanların tepkisi tür, ırk ve yaşa göre farklılık gösterir. Hava kalitesi; Nem, hava akım hızı, çeşitli gazların seviyesi ve toz

3 aydınlatma, sürekli karanlık veya sürekli aydınlıkta tutulması

4 2. Hayvan başına ayrılan alan
Barınak içinde hayvan başına ayrılan alanın azalması saldırganlık davranışının artmasına ve dinlenme için harcanan zamanın azalmasına yol açmaktadır. Hayvanlar daha uzun süre ayakta kaldıkları için yemden yararlanma kabiliyetleri de düşmektedir. Ayrıca birim alanda daha fazla hayvan barındırılması ve hava hacminin azalmasıyla solunum sistemi problemlerinin artmasına neden olmaktadır. Yerleşim sıklığı arttıkça hayvan başına düşen yemlik ve suluk miktarı da azalmaktadır. Hayvan başına ayrılan alan; verim yönü, yaş, fizyolojik dönem, canlı ağırlık, grup yada bireysel barınması, barınak koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

5 3. Zemin yapısı ve altlık Beton, ızgara veya altlık malzemesinin kullanılması Zemin eğiminin artması ayak problemlerine neden oluyor.

6 4. Bağlamanın etkisi Bağlı hayvanların hareketi kısıtlanmakta, yürümeleri engellenmekte ve diğer hayvanlarla olan sosyal ilişkileri sınırlanmaktadır. Büyüme dönemindeki sığırların bağlanması kas ve kemik büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bağlı boğalarda da sperma kalitesinin düştüğü ve ayak sorunlarının arttığı bildirilmiştir.

7 5. Barınak izolasyonu İzolasyon iyi değilse yaşama payı için harcanan enerji miktarı artmakta ve yemden yararlanma oranı düşmektedir.

8 Bakıcı ve Hayvan refahı

9 Yetiştiricilikte bazı pratik uygulamalar ve hayvan refahı

10 Beslenme ve hayvan refahı

11 Seleksiyon ve hayvan refahı

12 Biyoteknoloji ve hayvan refahı


"Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları