Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE “ Çocuk Ailenin Aynasıdır ”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE “ Çocuk Ailenin Aynasıdır ”"— Sunum transkripti:

1 BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE “ Çocuk Ailenin Aynasıdır ”

2 HER ANA BABA ÇOCUĞUNUN BAŞARILI OLMASINI İSTER
Her ana baba çocuğunu başarılı olmasını ister. Bu nedenle elinden geleni yapar maddi durumu el vermese de tüm olanaklarını seferber eder kendi olanaklarından kısar ve çocuğunu eğitimi için olanaklar yaratır. Neden böyle yaparlar?

3 Çünkü iyi bir eğitim çocuklarını başarılı kılacağını umarlar, bu umut ve beklenti, onların yaptığı fedakarlıkları anlamlı ve değerli kılar O halde anne babanın başarıdan ne anladığı çok önemlidir. Çünkü başarı anlayışı, ana babanın çocuktan beklentisinin temelini oluşturur. Çocuktan beklenen şeyler, ana babanın çocukla etkileşimine 24 saat yön verir.

4 Ana babanın çocukla kurduğu temel ilişki , onun özünü, karakterini, yaşama bakış tarzını biçimlendirir. DERS BAŞARISI VE OKUL BAŞARISI Ana babalar çocuklarının derslerinde başarılı olmasını ister öğrencilerde dersin konusunu ve dersin öğretmenini seviyorlarsa O DERSİ ANLIYORLARSA o derste başarılı olurlar. Birkaç derste başarılı olmak okul başarısına götürmez. Okul başarısı için tüm derslerden başarılı olmak gerekir.

5 BAŞARIDAN NE ANLAMALIYIZ
Anne babalar çocuklarının başarılı olmasını isterken gerçekte ne istediklerini çok iyi bilmek zorundalar. Dikkat edin, bilseler iyi olur, demiyorum, çok iyi bilmek zorundalar diyorum. Neden bilmek zorundalar? Çünkü daha öncede söylediğimiz gibi ana babanın başarı anlayışı, onların çocukla etkileşimine 24 saat yön verir ve biçimlendirir.

6 ÇOCUĞUNUZUN YAŞAMINDA KEŞKELERİ DEĞİL İYİ KİLERİ ÇOK OLSUN
ÇOCUĞUNUZ KURNAZ VE AÇIK GÖZ BİRİ OLACAĞINA BAŞKALAIRININ HAKKINI YEMEDEN ÜRETEN KAZANAN BİR OLSUN ÇOCUĞUNUZ, KENDİSİNE GÜVENMEYEN VE KİMSENİN GÜVENMEDİĞİ BİLGİSİ VE DİPLOMASI OLAN AMA PISIRIK VE ŞEVKSİZ ÇALIŞAN BİRİ DEĞİL, ÖZ GÜVENİ VE ÖZ SAYGISI OLAN” BEN YAPABİLİRİM” DUYGUSU GÜÇLÜ , GİRİŞKEN VE SORUMLU BİRİ OLSUN.

7 İZİN VERİN ÇOCUĞUNUZ YAŞAMINI TRİBÜNLERDE SEYİRCİ OLARAK DEĞİL SAHADA OYUNCU OLARAK GEÇİRSİN.

8 BAŞARININ TEMELLERİ NİYET VE BEKLENTİ; “ ONA BİR YAŞAM KURMAYIN; ÇOCUĞUNUZUN , KENDİ YAŞAMININ MİMARI OLMASINA YARDIMCI OLUN.”

9 Çocuğumun kendi yaşamının patronu olmasını isterim
Çocuğumun kendi yaşamının patronu olmasını isterim. Onun yaşamını anlamlı görmesi , coşkulu olması ve kendini güçlü hissetmesi her şeyden önemli. Benim çocuğum benim beklentilerimi gerçekleştirmek için değil kendi hayallerini keşfedip onları gerçekleştirmek için yaşamalı. Bütün istediğim , çocuğumun” benim yaşamım!” diyebileceği, anlamlı,coşkulu ve güçlü içi dopdolu bir yaşamının olması.

10 “ SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDE OLMAK BİLGİYE GÖTÜRÜR.”
KENDİ YAŞAMINI YÖNETME SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNİNE VARMAK Bu benzetmeden sonra ilk öğrendiğimiz şey şu oluyor; sınava hazırlanan çocuğumuzun , yaşamının direksiyonunda kendisinin oturduğunu hissetmesi gerekiyor. Bir genç yaşamının direksiyonunda kendisinin oturduğunu hissetmediği sürece , istekle ve şevkle derslerine çalışmayacaktır. Sizin istemeniz, onu şevklendirmeye çalışmanız, zorlamanız, tehdit etmeniz, hediyeler vaad etmeniz taşıma su ile değirmen çevirmeye benzer. Onun yaşamının direksiyonuna kendisinin oturması ve yaşamının sorumluluğunun kendisinde olduğunun bilincine varması gerekir. Çocuğunuzun bu benim yaşamım ve benim yaşamımım sorumluluğu bende ! bilincine varması kolay değil; ama çocuğunuzla ilişkinizde başara bileceğiniz en önemli ilk adım bu dur.

11 BU İLK ADIMI GERÇEKLEŞTİRMEDE İKİ ZORLUKLA KARŞILAŞA BİLİRSİNİZ;
Bu zorluklardan biri siz ana babalardan, diğeri de çocuklardan kaynaklana bilir. 1- Şimdiye kadar çocuğunuzu sürekli denetlemeye ve yönlendirmeye alışmış anne ve babalardan biriyseniz , çocuğunuzun KENDİ YAŞAMININ DİREKSİYONUNA oturması fikrini kuşkuyla,korkuyla ve güvensizlikle karşılarsınız. “ O daha küçücük çocuk, nereden bilsin neyi isteyip istemediğini! Nereden bilsin onun için neyin iyi , neyin kötü olduğunu dersiniz”

12 2- ikinci zorluk çocuğunuzdan gelebilir
2- ikinci zorluk çocuğunuzdan gelebilir. Çocuğunuz , yaşamının direksiyonunda kendisinin değil sizin kalmanızı isteyebilir. Belki bu ikinci ifade bazı anne babaları şaşırtacaktır, çünkü şimdiye kadar hep çocuklarının kendilerinden daha çok bağımsızlık istediği izlenimini elde etmişlerdir; gerçektende çocuk böyle bir bağımsızlık mücadelesi içinde olmuştur ve anne babasının her dediğine itiraz etmiştir; yapmışsa bile onların isteklerini gönülsüz ve isteksiz yerine getirmiştir. İtiraz etmek, gönülsüz yapmak başka şeydir, yaşamının direksiyonun sorumluluğunu almak istemek başka şeydir! Çocuğunuz ikisi arasındaki farkı sezgisel olarak bilir.

13 Çocuğum ders çalışmıyor
Birçok ailenin yaşadığı problemlerden olan çocuklarını ders çalışmaya motive edememe, verimli bir şekilde ders çalışmasını sağlayamama aslında çocuklardan çok ailelerin tutum ve davranışlarından kaynaklanan bir sorundur.

14 Çocukların davranışlarının şekillenmesinde ebeveyn tutumlarının önemi son derece fazla olduğu için çocuklarla ilgili yaşanan problemlerde ailelerin kendi tutum ve davranışlarını gözden geçirmeleri yararlı olacaktır. Birçok aile çocuğunun ders çalışmak için masa başına oturmakta sıkıntı yaşadığını, ders çalışmaktan çabucak sıkılıp başka şeylerle uğraştığını, ödevlerini çala kalem yaptığını, kitap okumadığını söyler ama çok azı bunun için bir çözüm yolu arar. Peki çocukların verimli bir şekilde ders çalışması için neler yapılabilir? Çocuklar ders çalışmayı çok sıkıcı bir iş olarak görebilirler. Ailelerin ve öğretmenlerin çocuğa niçin ders çalışması gerektiğini, ders çalışmanın onlara ne gibi faydalar sağlayacağını anlatması gerekir. Evde ders çalışma zamanları eğlenceli bir etkinliğe dönüştürülebilir. Ders çalışma aralarında çocuğa bazı sürprizler yapılabilir.

15 Derse başlayamıyor Ders çalışmaya başlayamayan çocuklar için zaman planlaması son derece önemlidir. Çocuk, anne, baba bir araya gelip daha çok çocuğun önerileriyle bir ders çalışma planı oluşturulmalıdır. Bu ders planı içerisinde oyun, yemek ve dinlenme zamanları belli olmalıdır. Planın uygulanması esnasında yaşanacak sıkıntılarda çocuğun hangi yaptırımlarla karşılaşacağı önceden çocuğa söylenmelidir ve en önemlisi aileler alınan kararlar konusunda tutarsızlık göstermemeli ve süreci iyi takip etmelidirler.

16 Şimdi size iki aile tanıtacağım
Şimdi size iki aile tanıtacağım. Bunlardan birine çocuğun gelişimini KÖSTEKLEYEN AİLE diğerine de DESTEKLEYEN AİLE diyeceğiz. Bu davranışlar yanlış! Önceden çocuğa söylenmeyen o anda konulan kurallar, yasaklar veya verilen cezalar. Şiddet uygulayarak ders çalışmaya zorlamak. Başkalarıyla kıyaslama yapmak. Bazı kararlar alıp onları takip etmemek, çocuğun yaşadığı problemin çözümü olmayacaktır.

17 Başarısız insanlarda bulunmayıp başarılı insanlarda bulunması gereken temel özellik nelerdir ve nasıl geliştirilebilir; BAŞARILI İNSANLARDA BAŞARMA İSTEĞİ, HEVESİ, ŞEVKİ VARDIR. Başarılı insanlar çalışmaya başlarken kaygı stres yaşamazlar istek ,heves, şevk duyarlar. Çocuğunuzun başarma isteğini, hevesini, şevkini nasıl canlandıra bilirsiniz? İlk yapacağınız şey çocuğunuza saygı duymaktır.çocuğunuzun olduğu her ortamda onun sınırlarına ve sorumluluklarına saygılı olun. Onun yerine karar vermeyin o konuştuğu zaman dinleyin, onun düşünce ve duygularını yargılamayın, anlattığı olayları onun gözüyle görmeye çalışın( EMPATİ) ŞU GERÇEĞİ AKILINIZDAN HİÇ ÇIKARMAYIN. : SİZİN ÇOCUĞUNUZ EVRENDE TEKTİR. VE MUHTEŞEM BİR POTANSİYELLE DOĞMUŞTUR. ÇOCUĞUNUZLA ÇİFTÇİNİN YETİŞTİRDİĞİ AĞAÇLA KURDUĞU İLİŞKİ GİBİ BİR İLİŞKİ KURUN.

18 ÇİFTÇİ , AĞACIN ÖZÜNÜN NE OLDUĞUNU BİLİR. VE O ÖZE SAYGISI VARDIR
ÇİFTÇİ , AĞACIN ÖZÜNÜN NE OLDUĞUNU BİLİR. VE O ÖZE SAYGISI VARDIR. ÇİFTÇİ O ÖZÜN GELİŞMESİ İÇİN UYGUN ORTAM HAZIRLAR. ÇİFTÇİ ELMA AĞACINI MUZ AĞACI YAPMAYA ÇALIŞMAZ.

19 BAŞARILI İNSANLARIN HEDEFLERİ VARDIR NEREYE GİTMEK İSTEDİKLERİNİ BİLİRLER.
çocuğunuzun yaşam başarısına önem veriyor ve yaşam başarısını aklınızda tutarak onunla konuşuyorsanız, dikkatle dinlemeye başladığınız zaman onun gönlünün muradının ne olduğunu anlamaya başlarsınız.

20 BAŞARILI İNSANLAR DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİN FARKINDADIR; BÖYLELERİNİN KENDİLERİNE DUYGULARINA VE DÜŞÜNCELERİNE SAYGI VE GÜVENLERİ VARDIR. Farkında olmak insan yaşamının özüdür. Farkında olan insan farkında olduğu şeyler arasında seçim yapabilir.Seçim yapa bilmek, özgür insanın en temel özelliğidir. İnsanlar aslında farkında oldukları kadar yaşar. Farkında olmadıkları şeylerin onlar için anlamı yoktur.

21 “ öğretmenleri özel kılan çocuklarımız emanet edecek kadar onlara güvenmemizdir.”
SINIRLAR VE SORUMLULUK BİLİNCİ Çoğu ailede , çocuğun sorumluluğunu ana baba kendi üzerine aldığından çocukta sınırlar ve sorumluluk bilinci gelişemiyor. Sınırlar ve sorumluluk bilinci gelişemeyince , çocuk karşılaştığı sorunları çözmek için sorumluluk alamıyor. Ne yazık ki yaşamda sorumluluk almayan çocuk gelişemez. Neden gelişemez, çünkü yıllarca koruyucu( BEN SENİN YERİNE YAPARIM) ve denetleyici (ÖDEVLERİNİ YAPTIN MI?) tutum içinde olan ana baba çocuğun karşısına çıkan sorunlarla onun yerine uğraşmış, sorunla baş başa kalarak çözüm için uğraşma olanağı bulamayan çocuğun gelişimi kösteklenmiştir.

22 şu saatte yatacaksın ve şu saatte kalkacaksın.
Denetleyici anne baba çocuğun her davranışını kendi istediği yönde değiştirmek , denetlemek ister aşağıdaki türden laflar eder. şu saatte yatacaksın ve şu saatte kalkacaksın. Şunları yiyeceksin şunları yemeyeceksin .

23 Çocuğu araç olarak görmek:
“ BEN OLAMADIM BARİ ŞİMDİ O OLSUN!” YANLIŞI YEDİĞİN ÖNÜNDE YEMEDİĞİN ARDINDA BİRTEK İŞİN VAR , ÇALIŞMAK! YANLIŞI KIYASLAMA: CEMAL BEYİN OĞLU TIBBI KAZANMIŞ YANLIŞI AİLE ORTAMI: İLGİ VE SEVGİ YERİNE PARA VERME YANLIŞI HATA ODAKLI AİLE ORTAMI GERÇEĞE SAYGI : ÇOK ZEKİ AMA ÇALIŞMIYOR YANLIŞI ERGENLİK DÖNEMİNİ GÖRMEME YANLIŞI SİSTEMİ TANIMAMA YANLIŞI ÖĞRENCİYİ TANIMAMAKTAN KAYNAKLANAN YANLIŞLAR REHBER ÖĞRETMENİ ARAÇ VE ARACI OLARAK KULLANMAK: SİZ SÖYLERSENİZ YAPAR YANLIŞI ÇOCUKLA GEREKSİZ ÇOK KONUŞMA YANLIŞI

24 Her yıl milyonlarca aile ÖSS hazırlığı içinde olan çocuklarının başarısı için elinden gelenin en iyisini yapma arayışı içine girer. Bu aileler kaygılıdır ve içinde bulundukları durumdan kendilerini çoğu kez bunalmış ve çaresiz hissederler. bunalmış ve çaresiz hissetmek, öfkeye götürür. Aile ortamında çocuk başarıya yönlendirilmek istenir, ama kaygılı ,bunalmış, çaresiz ve öfkeli anne ve babalar bu duygular içinde çoğu kez onlara destek yerine köstek olurlar.

25 Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

26 Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz
Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz. Hastalıkların bir kısmı, çocuğun hayat enerjisini önemli ölçüde azaltarak onu dermansız bırakabilir. Bir kısmı ise, doğurdukları devamlı acılar yüzünden çocuğun okul başarısına etki ettiği gibi, bazı rahatsızlıkların bilinmemesi veya tedavi ettirilmemesi bir takım uyumsuz davranışların sebebi olacaktır.

27 Çocuğunuzu kahvaltı etmeden veya yemek yemeden kesinlikle okula göndermeyiniz. Orta öğretimdeki çocuk, hızlı bir büyüme ve gelişme dönemindedir. Yemeğini zamanında yediriniz ve bu konuda titiz olunuz. Çocuğunuzun kılık kıyafetine özen gösteriniz. Kıyafetinin okul kurallarına uymasına ve temizliğine dikkat ediniz. Çocuğunuzun derslerinin ve davranışlarının daha iyiye yönelmesi için öğretmenleri ile sıkı işbirliği kurunuz. Veli toplantılarına mutlaka katılınız. Çocuğun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir. Çocuk yaşamında en etkili örnekleri ailesinden alır. Anne baba olarak tüm davranışlarınızla örnek olunuz.

28 Çocuğunuzu iyi tanıyınız
Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyler istemeyiniz, beklemeyiniz. Onları yeteneklerinin üstünde başarı göstermeye zorlamayınız. Çocuğun her istediğinin yerine getirilmesi, ona her istediği şeyi yapabileceği, elde edebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi olarak isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz. Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse aylık veya haftalık olarak toptan veriniz. Böylece kendini yönetmeyi öğrenecek ve sorumluluk kazanacaktır. F Çocuklarınızı başka çocuklarla ve kardeşleriyle mukayese etmeyiniz. Her insanın sahip olduğu nitelikler farklıdır. Onları olduğu gibi kabul ediniz.

29 Çocuklarınızı korkutmayınız
Çocuklarınızı korkutmayınız. Fazla baskılardan, bedeni cezalardan ve olamayacak sınırlamalar koymaktan sakınınız. Çocuklarınızın belli davranışları için anne baba olarak değişik davranışlar göstermeyiniz. Aynı şekilde davranınız. Çocuklarınıza iyi notların yanında zayıf not almasının da normal olduğunu ve çalışmakla durumun düzeltilebileceğini telkin ediniz. Çocuğunuzun okul yaşantısı ile ilgileniniz, anlattıklarını dinleyiniz. Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol ediniz. Çocuğunuzun okul ve öğretmenler hakkında şikayetleri olursa onu dinledikten sonra, okul yönetimi ve öğretmenlerle görüşünüz.

30 Çocuğunuzun sınıf, şube, okul numarasını ve ders öğretmenlerini iyece öğreniniz. Öğretmenlerle yapacağınız görüşmelerde çocuğunuzun kusurlu taraflarını hiç çekinmeden söyleyiniz. Ders çalışırken çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için kaldırmayınız. Çocuğunuzun mümkün olduğu kadar sosyal yaşantılar içinde olmasını sağlayınız. Okul ve çevresindeki sosyal faaliyetlere katılmasına izin veriniz. Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyiniz. Hele bunu başkalarının yanında asla yapmayınız. Onun aşağılık duygusuna kapılmasını önleyiniz. Beğendiğiniz, takdir ettiğiniz taraflarını söyleyiniz. Kendine güven duymasını sağlayınız.

31 Çocuklarınız arasında ayırım yapmayınız. Çocukları kıskandırmayınız
Çocuklarınız arasında ayırım yapmayınız. Çocukları kıskandırmayınız. Hepsine sevgi ve ilgi gösteriniz. İçinde bulundukları yaşlarda arkadaş çocuğunuz için çok önemlidir. Arkadaşı olmasına ve iyi arkadaşlar seçmesine yardımcı olunuz. Televizyon izlemede çocuğunuza iyi alışkanlıklar kazandırınız. Sürekli TV izleme çocuğunuzun başarısını olumsuz etkiler. Ancak bunu zor kullanarak değil, ikna ederek gerçekleştiriniz. Bilmediklerini çekinmeden ders öğretmenlerine sormaları gerektiğini anlatınız. Anne baba arasındaki ilişkilerin şekli çocukları büyük ölçüde etkiler. Çocuklar yanında yapılan tartışmalar, kavgalar onların mutsuz, güvensiz ve endişeli olmasına neden olur. Sorunlarınızı çocukların yanında konuşmayınız, münakaşa etmeyiniz.

32 Çocuğunuzun çeşitli sorunları için sınıf ve rehber öğretmenlerine başvurunuz. Başvurmasını sağlayınız. Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz. Ancak sürekli şekilde "ders çalış" ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Ona güvendiğinizi belli ederek uyarınız. Çocuğunuzun okula devam durumunu yakından izleyiniz. Bu konuda ilgili müdür yardımcısından bilgi alınız. Çocukluktan yetişkinliğe ulaşan genci önce bir insan olarak kabul edin. Ona sevgi ve saygı gösterdiğinizi belirtin. Gençlik çağına özgü biyolojik ruhsal ve toplumsal değişme ve gelişmelerin gencin davranışlarına yansıdığını bilin. Gençlik çağının fırtınalı ve zor olduğunu göz önünde tutun.

33 Gence bol bol öğüt verme yerine, örnek davranışlar yapın ve örnek davranışlar bulup gösterin. Gencin tutum ve davranışlarına biçim ve yön verirken "ben gençliğimde" diye başlayan konuşmalardan kaçının. Gençlerle yapılan konuşma ve tartışmaları onları korkutarak ve yıldırarak kesmeyin. Konuşma ve tartışmalar sırasında gencin doğru düşündüğü, gerçeği bulup söylediği durumlarda ona hak verin, düşünce ve önerisini gerçekleştirmek için yardımcı olun. Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda gencin düşünce ve önerilerini alıp, onunla konuşup tartışmaktan çekinmeyin. Gencin yaşamı, giyinişi, süslenmesine ilişkin karar alırken durumu gençle tartışmak yerine onun düşünce ve önerilerine anlayış ve saygı gösteriniz.

34 Bence denetlemek, engellemek ya da ödül vermek için tutarlı davranın, kimi kez ödüle değer bulduğunuz bir davranışı başka bir zaman kötüleyip yermekten kaçının. Gencin davranışları karşısında serin kanlı olun. Kırıcı, sert, yıkıcı davranışlarda bulunmayın. Her davranışın bir "sebebi", bir "amacı" vardır. Birey her davranışını bedensel, ruhsal ve sosyal yaşamında bir denge sağlamak için yapar.

35 Çocuğunuzda görülen olumsuz davranışların, başarısızlıkların da bir sebebi vardır.bunları ortadan kalkması dayak ve ceza ile değil, bunları doğuran sebeplerin ortadan kalkması ile mümkündür. Çocuklarınıza karşı sabırlı, soğukkanlı ve anlayışlı olunuz. Doğal olarak onlar hata yapacaklardır, kusurları ve kötü hareketleri olacaktır. Çocuklar düşündüğünüz, istediğiniz gibi tavır ve davranışlar göstermiş olsalardı ailede okulda "EĞİTİM" denen şeye gerek kalmazdı.

36 1)Onunla sürekli bir iletişim içinde olmanız.
ÇOCUĞUNUZA BUNLARI ÖĞRETMENİN İKİ KOŞULU VARDIR; 1)Onunla sürekli bir iletişim içinde olmanız. 2)Bütün bu söylenenleri ana baba olarak kendi yaşamınızda uyguluyor olmanız. BİTİRİRKEN BİTİRİRKEN

37 Çocuğunuzla etkin iletişim için neler yapabilirsiniz?
Birlikte ne kadar vakit geçirebiliyorsunuz? Sadece çocuğunuza ayırdığınız bir vaktiniz var mı? Ortak beğenileriniz ve uğraşlarınız var mı? (Maça gitmek, kitap, oyun, kültürel geziler vs...) Herhangi bir konuda size rahat lıkla danışabiliyor mu? Onu başarılarından dolayı takdir edebiliyor musunuz? Eleştirilerinizi daha çok olumlu mu, olumsuz mu? Telkinleriniz güvensizlik, şüphecilik ve korku ile ilgili alt mesajlar yoğunlukta mı? ilgili eleştirilerini saygı çerçevesinde dile getirebiliyor mu? Görüşlerinizi onunla paylaşıyor musunuz? Onu bu konuda bilgilendiriyor musunuz? Mesleki tercihleri konusunda yönlendirme ve destekleriniz yeterli mi? Arkadaşlarını tanıyor musunuz?

38 10- Madde kullanımından uzak kalmasını sağlayın
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER 1- Sorumluluk duygusunu artırmaya çalışın 2- Yaşına uygun yapabileceği görevler verin 3- Başarılı olmuş kişileri ona sevdirin ve örnek gösterin 4- Kendine güvenmesini sağlayın 5- Okul arkadaşları ile iyi ilişkiler kurmasını sağlayın 6- Ondan yapamayacağı şeyleri istemeyin 7- Ona yaşından ve olduğundan daha küçükmüş gibi davranmayın 8- Onun ile birlikte vakit geçirin , kendini ifade etmesini sağlayın 9- Uygun olmayan arkadaşlarını onunla konuşun 10- Madde kullanımından uzak kalmasını sağlayın

39 11- Ders için yeterli vakit ayırmasında ona yardımcı olun
12- Onun okul başarılarını uygun bir şekilde ödüllendirin 13- Ona her zaman cesaret verin , destekleyin 14- Başarısızlıkları İçin konuşun , onu başarıya motive edin 15- Öğretmeni ile onun hakkında sık-sık iletişime girin 16- Öğretmeninin onun hakkındaki önerilerini dikkate alın 17- Hayatta düzenli ve programlı olmasına yardımcı olun 18- Onun stres faktörlerini hesaba katın , psikolojik durumuna dikkat edin

40 19- Aile içi huzuru ve sevgi ortamını onun için hazırlayın
20- Anne ve baba birlikte dersleri konusunda destek olun 21- Ders çalışma harici zamanlarda dinlenmesini sağlayın 22- Onu okumaya teşvik edin,okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı Olun 23- Ona uygun dikkatini dağıtmayacak bir ders çalışma ortamı hazırlayın 24- Dikkatini devam ettirme konusunda eksikliği olup olmadığını kontrol edin 25- Onun kapasitesinden daha fazla beklentilere girmeyin 26- Okulu sıradan bahanelerle aksatmasına izin vermeyin, bu durumu denetleyin

41 34- Okulda yolunda gitmeyen şeylere karşı uyanık olun
27- Derslerine engel olabilecek isteklerini uygun bir şekilde sınırlayın 28- Onu ders ve sınavlar konusunda paniğe sevk etmeyin 29- Her gün düzenli ders çalışmasını sağlayın 30- Düzenli öğünler , gıda alımı ve çeşitliliğini sağlamaya çalışın 31- Onun kabiliyetlerini yönlendirin ve gelişmesini sağlayın 31- Onunla mümkün olduğu kadar nitelikli zaman geçirin 32- Uyku düzeninin bozulmamasını sağlayın 33- Hafta sonları ve yaz tatillerinde yeterince dinlenmesini sağlayın 34- Okulda yolunda gitmeyen şeylere karşı uyanık olun

42 42- Ders çalışırken belli aralarla dinlenmesini sağlayın
35- Yaşıtları ve başkaları ile onu kıyaslamayın 36- Onun ile okul ve dersler hakkında belli aralarda durum değerlendirmesi yapın 37- Onu arkadaşları ile rekabete sürüklemeyin 38- Çok aşırı ders çalışmasını sınırlayın 39- Onun hobilerini artırın, ders dışında hobileri ile ilgilenmesini sağlayın 40- Onun her zaman için yanında olduğunuzu devamlı hissettirin 41- Küçük problemler büyümeden zamanında müdahale edin 42- Ders çalışırken belli aralarla dinlenmesini sağlayın

43 43- Defter ve kitaplarını düzenli ve temiz kullanmasını sağlayın
44- Kapasitesinin altında uyarı düzeyi düşük bir sınıfta ise okul ile durumunu görüşün 45- Bazı derslerde birlikte çalışarak ona destek olun 46- Çocuğunuzun görme ve işitme problemi olup olmadığını değerlendirin 47- Beklenenin çok altında başarı durumunda özel öğrenme güçlüğüne dikkat edin 48- Sportif faaliyetler ile ders dışı dinlenmesini sağlayın 49- Okul içi sosyal etkinliklerde onu cesaretlendirin 50- Aileyi etkileyen stres etkenlerinin okul başarısını düşüreceğini unutmayın

44 51- Anne ve babanın yalnız birinin okul konusunda desteğinin tam olarak yeterli gelmeyeceğini , her iki ebeveynin birlikte gereken önemi vermesi gerektiğini unutmayın 52- Onun zihinsel yeteneğinin ezber ve taklide göre Değil , Tam Öğrenmeye ve üretkenliğe dayalı olması konusunda yönlendirin.

45 DÜN DÜNDE KALDI CANCAĞAZIM BÜGÜN YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM
MEVLANA SABIRLI DİNLEDİĞİNİZ İÇİN İlginize Teşekkür Ederiz

46 TEŞEKÜRLER KAYNAK: Başarıya götüren aile Sınav döneminde ana babalık
Mış’ gibi yaşamlar ( Doğan CÜCELOĞLU)


"BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE “ Çocuk Ailenin Aynasıdır ”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları