Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sallallahu Aleyhi ve Sellem

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sallallahu Aleyhi ve Sellem"— Sunum transkripti:

1 Sallallahu Aleyhi ve Sellem
Sevgili Peygamberim… Sallallahu Aleyhi ve Sellem

2 “(Ey Muhammed. ) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik
    “(Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 107)

3 Hz. Muhammed Bir Örnektir
YÜCE ALLAH BUYURUYOR Kİ… “Şüphesiz sen, büyük bir ahlâka sahipsindir." (Kalem, 68/4) "Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlara ve Allah‘ı çok anan kimselere Rasûlullah (Allah‘ın Elçisi) en güzel örnektir."(Ahzâb, 33/21)

4 Çocuk sevgisi Çocuklara şefkat ve merhamet gösterilmesini istemiş; çocukları öperken birisinin; Ya Rasûlallâh, ‘Siz çocukları öper misiniz? Benim on çocuğum var hiç öpmedim’ demesi üzerine; “Allah senin kalbinden şefkat ve merhameti çıkardıysa ben ne yapayım!” diye bu kişiyi uyarmıştır.

5 Benim Çiçeklerim Bir gece Hz. Muammed’i ziyaret eden bir arkadaşı kendini şaşırmaktan alamaz. Hz. Muhammed’in elbisesinin içinde kıpırdayan birşeyler vardır. Elbise açılınca sır anlaşılır. “Benim çiçeklerim” diyerek sevdiği Hz. Hasan ve Hüseyin… Onları kucağına alarak dua eder: “Ey Allah’ım ben onları seviyorum, senin de onları ve onları sevenleri sevmeni diliyorum.”

6 Hayvan Sevgisi “Haksız yere bir serçeyi bile öldürenden Yüce Allah kıyamet gününde hesap soracaktır” buyurmuşlardır. Bir defasında açlıktan karnı sırtına yapışmış, yorgun ve bitkin duruma düşürülmüş bir deve görünce; “Konuşamayan bu hayvanlar hakkında Allah’tan korkun” buyurarak deve sahiplerini ikaz etmiştir. Yolcuların çok olduğu yollarda zarar gelebilecek yavrulu köpeğe dahi zarar gelmemesi için gerekli yere nöbetçi koyardı.

7 Temizliği Sürekli temiz giyinir ve güzel kokular sürünürdü
Yanında ayna ve tarak taşır; Saçlarını temiz tutar ve her zaman tarardı Dişlerini her abdest alışında temizlerdi

8 İnsanları severdi Kimseyi rencide etmez, kimsenin sırlarını öğrenmeye çalışmaz, Yeterinden fazla konuşmazdı, Susması konuşmasından uzun sürerdi. Yüzünden tebessümü eksik olmazdı.

9 Engin merhamet sahibi idi
Kendisine karşı özür dilemesi gereken biri olsa bile ona özür diletmez, affeder ve varsa bir ihtiyacı onu giderirdi.

10 “Ben bir rahmet ve hidayet rehberiyim” (Hz.Muhammed)
Müşriklere bedduâ etmesini teklif edenlere, “Ben lânet eden değil, âlemlere rahmet olarak gönderildim” diye cevap vermiştir.   İman etmeyen, üstelik kötülük yapanlara karşı beddua et denildiğinde, “marifet cehenneme insan göndermek değil bilakis cennete adam kazandırmaktır” diyerek onların hidayeti için çalışır ve dua ederdi.

11 Kusurları affederdi Şahsi için olan bir kusuru affeder ama İslam için düşmanlık yapanı zamanın ve olayların akışına bırakırdı. Kendi şahsı için asla öfkelenmez ve öç almazdi. Birisinden intikam almaya kalkanları “ kınanarak ve nefret uyandırarak anılmayı ister misiniz? “ diyerek engellerdi.

12 Sevgi Peygamberiydi Bir kimseyi Allah için seviyorsanız, ona Allah için sevdiğinizi söyleyin ki o da sizi sevsin buyurmuştur. Küskünleri el ele tutarak barıştırır ve sürtüşmeyi yasaklardı.

13 “Sevdiğini ona söyle” Bir gün kendisine ben filanca adamı çok seviyorum diyen birine; “Onu sevdiğini ona hiç söyledin mi?” diye sorar. “hayır cevabını alınca da; “Git sevdiğini ona söyle” diye tavsiye etmiştir.

14 İnsana saygılıydı Soru soran yanından ayılmadıkça kendisi onu bırakıp gitmezdi, namazı bile sorulan soruları cevapladıktan sonra kıldırırdı. Sıkıntılı hallerinde kabalaşmaz, bağırmazdı.

15 Merhametli ve Yardımseverdi
Hain veya düşmanları dahi olsa kıtlıkla, afetle veya açlıkla karşılaşınca ve kendisinden yardım isteğinde bulunduklarında, hemen onlara gerekli insani yardımı gönderirdi. Kapısına yardım için gelen kimseyi geri çevirmezdi.

16 Kendi işini kendi yapar, kimseye yük olmazdı
Elbiselerindeki sökükleri kendisi dikerdi, Ev işlerine yardım ederdi, Hayvanını kendisi sağardı. Çarşıdan yiyeceğini kendi taşır, birisi “Ey Allah’ın Elçisi izin ver ben taşıyayım” dediğinde, “her mü’min taşıyabiliyorsa kendi yükünü kendi taşısın” derdi.

17 Kadını ve Erkeği Eşit Görürdü
Her insana ilgi gösterir ve eşit davranırdı, “eğer kız ve erkek çocukları arasında birini tutsaydım kız çocuklarını tercih ederdim” buyurarak müşriklerdeki erkeği üstün tutan zihniyeti reddetmiştir.

18 Kızını zorla evlendiremezsin !
Arkadaşlarından biri kızını istemediği biriyle zorla evlendirmek üzeredir. Gönülsüz gelin çareyi Hz. Muhammed’e sığınmakta bulur. “Ey Allah’ın Elçisi ! Babam beni istemediğim halde amcaoğlumla evlendiriyor”. Hz. Muhammed babayı çağırır. “Kızını istemediği halde bir başkasıyla evlendirme hakkına sahip değilsin” der. Baba yaptığına pişman olur.

19 İnançlara saygılıydı İnançları hor ve hakir görmezdi
Kiliselerde, havralarda fitne yapmadan ibadet yapanlara, zarar verilmesini yasaklardı. Peygamberimiz Mekke kıble tayin edilince içerisinde birçok putlar olmasına rağmen Kâbe’ ye dönerek namaz kıldı, Mekke fethedilinceye kadar hiç putlarla alay etmedi ve onlara zarar verici bir şekilde dokunmadı, putlara değil de yalnız Allah’ a kulluk yapılmasını gösterdi.

20 Alçakgönüllüydü İnsanları ayırmaz, farklı davranmazdı
Fakirlerle birlikte yerdi; öyle ki onlardan ayirt edilemezdi. Önüne ne konulursa yerdi. Sade kıyafetler giyer, gösterişten hoşlanmazdı.

21 Düşmanları bile O’na güvenirdi
Daha peygamber olmadan önce Muhammedu’l-Emin(Güvenilir Muhammed)idi. Peygamber olduktan sonra düşmanı olan müşrikler yine O’na güvenir ve değerli eşyalarını emanet ederlerdi.

22 Sabahlari evinden çıkarken şöyle dua ederdi:
Allah’ım!... Doğru yoldan sapmaktan ve saptırılmaktan, Kanmaktan ve kandırılmaktan, Haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan, Saygısızlık etmekten ve saygısızlık edilmekten sana sığınırım.

23 Toplumun problemlerine duyarlı idi
Gençliğinde Mekke’de haksızlığa uğrayanlara yardım etmek için Hılfu’l-Fudul (Erdemliler Topluluğu) ile birlikte mücadele etti. Bütün hayatını insanların ve toplumun sıkıntılarını gidermek için çalışmaya adamıştı.

24 Ya rasulallah Sen hâlâ kırk yaşındasın Ve hâlâ Ümmetinin başındasın...


"Sallallahu Aleyhi ve Sellem" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları