Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL MUHASEBE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL MUHASEBE."— Sunum transkripti:

1 GENEL MUHASEBE

2 GENEL BİLGİLER Muhasebe, finansal karakterli, para ile ifade edilebilen işlem ve olayların kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenerek raporlar halinde sunulması ve yorumlanması tekniği olarak tanımlanır.

3 1.1. MUHASEBE TÜRLERİ Muhasebenin temel kavram ve prensipleri aynı olmakla beraber işletme türlerinin değişikliği nedeni ile farklı işlem ve farklı hedeflere ulaşma amacı, farklı muhasebe türlerini ortaya çıkarmıştır.   

4 Muhasebe, Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Yönetim Muhasebesi olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. 

5 Genel Muhasebe, işletmelerin türlerine göre Banka Muhasebesi, Konaklama Muhasebesi, Sigorta Muhasebesi Seklinde olabilir. İkinci tür olan Maliyet Muhasebesi esas olarak endüstri işletmeleri için söz konusudur.

6 Maliyet Muhasebesi, maliyet türleri oluş yerleri ve ilgili oldukları mamul ve hizmet cinsleri bakımından izlenmesine ve saptanmasına yarayan bir hesap ve kayıt düzenidir.

7 Maliyet Muhasebesinin amacı, üretilen mal ve hizmetin üretim maliyetini saptanması ve işletme içi kontrolünün sağlanması, planlamaya ve alınacak kararlara yardımcı olmaktır.

8 1.2. MALİ TABLOLAR Mali tablolar ilkeleri, temel mali tabloların düzenlenmesinde işletmeler tarafından uygulanacak kuralları ifade eder.

9 Mali Tablolar aşağıdaki tabloları içerir;
Bilanço Gelir Tablosu Satışların Maliyet Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım Tablosu Öz Kaynaklar Değişim tabloları

10 Bilanço Bilanço, bir işletmenin belli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur

11 1.2.1.2. Bilanço Düzenleme Kuralları
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızına göre en çok likit olandan en az likit olan değere doğru sıralanır.

12 Pasifte ise, önce kısa vadeli yabancı kaynaklar sonra uzun vadeli yabancı kaynaklar, saha sonra öz varlıklar kalemleri yer alır.

13 1.2.1.3. Bilançonun Biçimsel Yapısı
İşletmeler bilançolarının bir örneğini sağlayarak karşılaştırılmalarında kolaylık sağlamak ve anlam birliği oluşturmak amacıyla, ek formdaki tipleri bilançoların düzenlenmesinde esas alırlar

14 Bilançonun pasif tarafı , kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynakları bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı

15 Bilançonun pasif tarafı , kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynakları bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı

16 kaynaklar ise; bir yıldan sonra ödenecek olan borçlar oluşur
kaynaklar ise; bir yıldan sonra ödenecek olan borçlar oluşur. Öz kaynaklar ise işletme sahip veya ortakları tarafından işletme kişiliğine tahsis edilmiş kaynakları oluşturur.

17 Bilanço örneği ;

18 HAZIRLAYA N : HAVVA TÜYSÜZ


"GENEL MUHASEBE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları